"Комплицирани" раси како први кучиња

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
792
Дали мислите дека би претставувало проблем доколку неискусни сопственици земат раса со поцврст карактер, како Ротвајлерот, Пит булот, Доберманот, Ерделот и сл?

Мене Ерделот ми е прво куче кое што го чувам, што значи не сум искусна, но колку толку имав предзнаења, а и советувачи од страна, така да не е толку тешко справувањето со неа. Единствено проблеми имавме на почетокот, но го средивме тоа со повеќе дресура.

Ваши искуства во врска со ова?
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.532
Поени од реакции
4.492
Со почетниот текст со кој ја отвори темава и го постави и го одговори прашањето. Се зависи колку е спремен сопственикот односно колку е обучен да се справи со предизвиците на цврстиот карактер на расата.
 
L

Lu

Гостин
Одлична тема (y)

Дефинитивно расата игра гооолема улога.
Секоја раса си има свој специфичен карактер ... хммм да, карактерот на кучето најмногу ќе зависи од тоа како сопственикот ќе го воспита и колку време ќе му посвети на кучето ... али сепак кога станува збор за генерален карактер и темперамент на секоја раса, тука има голема разлика од раса до раса.

Пример Доберманот колку и да го трчаш на ден, и колку и да го цедиш физички во текот на денот преку разно разни активности (трчање, пливање, играње со кучиња) ... едноставно нема да може да се измори, или и да се измори, доволно му е мала пауза за одмор, и потоа е повторно фул со снага ... апсолутно премногу темпераментна и неуморлива раса, буквално како енергетска бомба е ;)

А и Доберманите имаат многу цврст и доминантен карактер, па соодветно на тоа, и сопственикот мора да биде цврст и доминантен, бидејќи во спротивно Доберманот ќе го земе лидерското место во чопорот и потоа ќе следуваат проблеми.
Се додека сопственикот ја има доминацијата во свои раце ... се до тој момент Доберманот е совршена раса по било кој мој критериум ... интелигенција, изглед, темперамент, карактер ... едноставно перфекција од куче.

Од друга страна пак, на пример Англискиот Булдог е чиста спротивност од Доберманот ... неинтелигентен, мрзлив, тром, буквално пола саат да оди и готово, нема да има сила за ништо повеќе.

Затоа секогаш кога се зема куче (особено ако е почетник сопственикот), никогаш не се зема куче според изгледот.
Кај нас синдромот е буквално „Леле колку е слатко кученцево, ќе си го земам“ ... најчесто тоа е случај со Сибирските Хаски, луѓето паѓаат на нивниот изглед, а не го земаат во обзир нивниот карактер, кој што е премногу тежок ... премногу се тврдоглави и инаетливи како раса, и потоа луѓето особено почетниците, мака си мачат со нивниот карактер.

Затоа секогаш кога некој планира да земе одредена раса на куче, пред се првата работа според која што треба да се раководи за избор на раса, е нејзиниот карактер и темперамент.

Неможе да земеш Англиски Булдог, и да сакаш секој ден да се качуваш со него до врвот на Водно ... а и неможе да земеш Доберман и по цели денови да се излежаваш у кревет и да не му посветуваш дневно доволна физичка активност.

Накусо тоа е моето кратко упатство за почетниците :)
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.372
Поени од реакции
11.730

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.050
Поени од реакции
4.939
Одлична тема (y)

Дефинитивно расата игра гооолема улога.
Секоја раса си има свој специфичен карактер ... хммм да, карактерот на кучето најмногу ќе зависи од тоа како сопственикот ќе го воспита и колку време ќе му посвети на кучето ... али сепак кога станува збор за генерален карактер и темперамент на секоја раса, тука има голема разлика од раса до раса.

Пример Доберманот колку и да го трчаш на ден, и колку и да го цедиш физички во текот на денот преку разно разни активности (трчање, пливање, играње со кучиња) ... едноставно нема да може да се измори, или и да се измори, доволно му е мала пауза за одмор, и потоа е повторно фул со снага ... апсолутно премногу темпераментна и неуморлива раса, буквално како енергетска бомба е ;)

А и Доберманите имаат многу цврст и доминантен карактер, па соодветно на тоа, и сопственикот мора да биде цврст и доминантен, бидејќи во спротивно Доберманот ќе го земе лидерското место во чопорот и потоа ќе следуваат проблеми.
Се додека сопственикот ја има доминацијата во свои раце ... се до тој момент Доберманот е совршена раса по било кој мој критериум ... интелигенција, изглед, темперамент, карактер ... едноставно перфекција од куче.

Од друга страна пак, на пример Англискиот Булдог е чиста спротивност од Доберманот ... неинтелигентен, мрзлив, тром, буквално пола саат да оди и готово, нема да има сила за ништо повеќе.

Затоа секогаш кога се зема куче (особено ако е почетник сопственикот), никогаш не се зема куче според изгледот.
Кај нас синдромот е буквално „Леле колку е слатко кученцево, ќе си го земам“ ... најчесто тоа е случај со Сибирските Хаски, луѓето паѓаат на нивниот изглед, а не го земаат во обзир нивниот карактер, кој што е премногу тежок ... премногу се тврдоглави и инаетливи како раса, и потоа луѓето особено почетниците, мака си мачат со нивниот карактер.

Затоа секогаш кога некој планира да земе одредена раса на куче, пред се првата работа според која што треба да се раководи за избор на раса, е нејзиниот карактер и темперамент.

Неможе да земеш Англиски Булдог, и да сакаш секој ден да се качуваш со него до врвот на Водно ... а и неможе да земеш Доберман и по цели денови да се излежаваш у кревет и да не му посветуваш дневно доволна физичка активност.

Накусо тоа е моето кратко упатство за почетниците :)
Точно :D Aли, што праиме кога ќе ти дојде дома самојед од 7-8 месеци , со невина фаца како да го одбиеш? :D
Срце не ми даде кучево да го оставам на улица, без каиш, видно ослабено и без чип (проверив на ветеринар уште дента). Па го врзав прво (пред да го внесам дома) да се соземе , го наранив го напоив го исчешлав , после недела дена (нели во случај некој да си го бара) го вакцинирав.
Какви се кучињава по темперамент ме интересира? Досега расно чистокрвно немам чувано ова ми е прво, претходно само имам чувано мелез од лабрадор и џукче :)
Moже звучи факинг невозможно сибирски самојед да зберам од улица, али ете има и такви, ко шо ми рече и ветеринарот ќе ги исчуваат док се мали интересни и игриви и после ги носат или Вардариште или ги пуштаат од ланец и кај оди оди (не ми се верува дека уште постојат такви луѓе!).


 
Последно уредено:
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.532
Поени од реакции
4.492
Одлична тема (y)

Дефинитивно расата игра гооолема улога.
Секоја раса си има свој специфичен карактер ... хммм да, карактерот на кучето најмногу ќе зависи од тоа како сопственикот ќе го воспита и колку време ќе му посвети на кучето ... али сепак кога станува збор за генерален карактер и темперамент на секоја раса, тука има голема разлика од раса до раса.

Пример Доберманот колку и да го трчаш на ден, и колку и да го цедиш физички во текот на денот преку разно разни активности (трчање, пливање, играње со кучиња) ... едноставно нема да може да се измори, или и да се измори, доволно му е мала пауза за одмор, и потоа е повторно фул со снага ... апсолутно премногу темпераментна и неуморлива раса, буквално како енергетска бомба е ;)

А и Доберманите имаат многу цврст и доминантен карактер, па соодветно на тоа, и сопственикот мора да биде цврст и доминантен, бидејќи во спротивно Доберманот ќе го земе лидерското место во чопорот и потоа ќе следуваат проблеми.
Се додека сопственикот ја има доминацијата во свои раце ... се до тој момент Доберманот е совршена раса по било кој мој критериум ... интелигенција, изглед, темперамент, карактер ... едноставно перфекција од куче.

Од друга страна пак, на пример Англискиот Булдог е чиста спротивност од Доберманот ... неинтелигентен, мрзлив, тром, буквално пола саат да оди и готово, нема да има сила за ништо повеќе.

Затоа секогаш кога се зема куче (особено ако е почетник сопственикот), никогаш не се зема куче според изгледот.
Кај нас синдромот е буквално „Леле колку е слатко кученцево, ќе си го земам“ ... најчесто тоа е случај со Сибирските Хаски, луѓето паѓаат на нивниот изглед, а не го земаат во обзир нивниот карактер, кој што е премногу тежок ... премногу се тврдоглави и инаетливи како раса, и потоа луѓето особено почетниците, мака си мачат со нивниот карактер.

Затоа секогаш кога некој планира да земе одредена раса на куче, пред се првата работа според која што треба да се раководи за избор на раса, е нејзиниот карактер и темперамент.

Неможе да земеш Англиски Булдог, и да сакаш секој ден да се качуваш со него до врвот на Водно ... а и неможе да земеш Доберман и по цели денови да се излежаваш у кревет и да не му посветуваш дневно доволна физичка активност.

Накусо тоа е моето кратко упатство за почетниците :)
Лу да не испадне сега дека ја бранам расата или дека сум пристрасен. Не ме сваќај погрешно... Јас ги сакам сите раси повеке или помалку... Англискиот Булдог е за чудо интелигентен. Имам искуство големо со А. Булдог. Се согласувам стока е, трапав е, не сака дресура, но за интелигенција се доста интелигентни. Штета што неможат тоа да го искажат како другите раси со дресура физичка спремност и послушност. Он си е интелигентен за себе и за свој опстанок и ич не му е гајле... Да не ја модифицирале толку расата ке била уште поголема уметност на одгледување.
 
L

Lu

Гостин
Лу да не испадне сега дека ја бранам расата или дека сум пристрасен. Не ме сваќај погрешно... Јас ги сакам сите раси повеке или помалку... Англискиот Булдог е за чудо интелигентен. Имам искуство големо со А. Булдог. Се согласувам стока е, трапав е, не сака дресура, но за интелигенција се доста интелигентни. Штета што неможат тоа да го искажат како другите раси со дресура физичка спремност и послушност. Он си е интелигентен за себе и за свој опстанок и ич не му е гајле... Да не ја модифицирале толку расата ке била уште поголема уметност на одгледување.
Секој со свој вкус и преференци ;)

Тоа што го обележав со црвените букви, за мене тоа е неинтелигентно куче, сам си го даде одговорот зашто го сметам за неинтелигентен Англискиот Булдог.
И тоа се причините зошто никогаш во животот не би чувала Англиски Булдог, па макар и на подарок да ми го даваат ... моето правило е, се' што лета не се јаде.

За мене се знае што е куче, само Доберман и Ротвајлер признавам, германски машини се буквално.
Исклучително високоинтелигентни раси се, пребрзо учат и разбираат, лесни се за дресура, имаат совршен карактер, изглед, темперамент ... буквално поседуваат се' што треба да поседува едно совршено куче.

Баш овој муабет што подолу ќе го кажам, им го кажував на @Papillon.Papi, @SnowDOG, @Grmys, @Demonized ... пред 2 дена кога бевме на прошетка во парк.

Мене другар ми, ми дава на подарок Дого Аргентино.

Ги знам и таткото и мајката на леглото.
Јас сум и како втор сопственик на мајката на леглото, буквално секој ден се шетаме заедно во парк, јас со Доберманката и другар ми, и другарка ми со Догото Аргентино, женката (мајката на леглово).
Заедно на изложби сме ги носеле кучињата, станаа шампиони на Македонија и мојата Доберманка и женката Дого Аргентино, и плус имаат шампионско потекло, дедовци баби, се се тоа шампиони.
Исто и таткото на леглото е совршен мажјак, шампион е исто, и исто со шампионско потекло.
Јас до Куманово одев со другарка ми за да ја однесеме женкава на парење кај мажјакот, од Куманово се сопствениците на мажјакот, а го имаат купено од Лесковац, од светски познатата одгледувашница „De La Paco Cassa
Сакам да го опишам квалитетот на леглово, од какви родители потекнуваат кученцава на другар ми :)

Знаеш што значи да имаш таква шанса да земеш Дого Аргентино со таков врвен квалитет на подарок?
И да, замисли го одбив ;)

Едноставно и од злато нека е напраено кучето, не го зимам ако не ги исполнува моите критериуми.
Ако би чувала второ куче, тоа најверојатно би бил уште еден Доберман, сега имам женка, а сакам да чувам и мажјак, или Ротвајлер ... изборот би бил првенствено помеѓу тие 2 раси.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Секој со свој вкус и преференци ;)

Тоа што го обележав со црвените букви, за мене тоа е неинтелигентно куче, сам си го даде одговорот зашто го сметам за неинтелигентен Англискиот Булдог.
И тоа се причините зошто никогаш во животот не би чувала Англиски Булдог, па макар и на подарок да ми го даваат ... моето правило е, се' што лета не се јаде.

За мене се знае што е куче, само Доберман и Ротвајлер признавам, германски машини се буквално.
Исклучително високоинтелигентни раси се, пребрзо учат и разбираат, лесни се за дресура, имаат совршен карактер, изглед, темперамент ... буквално поседуваат се' што треба да поседува едно совршено куче.

Баш овој муабет што подолу ќе го кажам, им го кажував на @Papillon.Papi, @SnowDOG, @Grmys, @Demonized ... пред 2 дена кога бевме на прошетка во парк.

Мене другар ми, ми дава на подарок Дого Аргентино.

Ги знам и таткото и мајката на леглото.
Јас сум и како втор сопственик на мајката на леглото, буквално секој ден се шетаме заедно во парк, јас со Доберманката и другар ми, и другарка ми со Догото Аргентино, женката (мајката на леглово).
Заедно на изложби сме ги носеле кучињата, станаа шампиони на Македонија и мојата Доберманка и женката Дого Аргентино, и плус имаат шампионско потекло, дедовци баби, се се тоа шампиони.
Исто и таткото на леглото е совршен мажјак, шампион е исто, и исто со шампионско потекло.
Јас до Куманово одев со другарка ми за да ја однесеме женкава на парење кај мажјакот, од Куманово се сопствениците на мажјакот, а го имаат купено од Лесковац, од светски познатата одгледувашница „De La Paco Cassa
Сакам да го опишам квалитетот на леглово, од какви родители потекнуваат кученцава на другар ми :)

Знаеш што значи да имаш таква шанса да земеш Дого Аргентино со таков врвен квалитет на подарок?
И да, замисли го одбив ;)

Едноставно и од злато нека е напраено кучето, не го зимам ако не ги исполнува моите критериуми.
Ако би чувала второ куче, тоа најверојатно би бил уште еден Доберман, сега имам женка, а сакам да чувам и мажјак, или Ротвајлер ... изборот би бил првенствено помеѓу тие 2 раси.
Очигледно се имаш заљубено во тие 2 раси, но тоа не значи дека се идеални. Особено ротвајлер никако не е за човек што прв пат чува куче, поради нивната сила и свесноста за тоа, и нивната потреба за доминација ( и кај доберманот е слично, само не толку изразено).
"Работните кучиња" не би ги препорачал на почетници - освен лабрадор и ретривер. Дури и они се незгодни ако не се работи со нив, појавуваат скриена агресија.
Има разлика меѓу кучиња кои лесно прифаќаат дресура, и кучиња кои лесно се адаптираат во средината. Анг.булдог е во вториве, но неприкосновени се пудлите.
Кога сме кај германски машини, не ги заборавај германскиот овчар и подобрената верзија - белгискиот овчар :)
Најголемата грешка, што ги бираат кучињата според изглед, а не според карактеристики на расата (иначе немаше да има побарување за сибирски раси :) )
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
792
Очигледно се имаш заљубено во тие 2 раси, но тоа не значи дека се идеални. Особено ротвајлер никако не е за човек што прв пат чува куче, поради нивната сила и свесноста за тоа, и нивната потреба за доминација ( и кај доберманот е слично, само не толку изразено).
"Работните кучиња" не би ги препорачал на почетници - освен лабрадор и ретривер. Дури и они се незгодни ако не се работи со нив, појавуваат скриена агресија.
Има разлика меѓу кучиња кои лесно прифаќаат дресура, и кучиња кои лесно се адаптираат во средината. Анг.булдог е во вториве, но неприкосновени се пудлите.
Кога сме кај германски машини, не ги заборавај германскиот овчар и подобрената верзија - белгискиот овчар :)
Најголемата грешка, што ги бираат кучињата според изглед, а не според карактеристики на расата (иначе немаше да има побарување за сибирски раси :) )
На болдираново не да се изнасмеав. @Lu, го памтиш муабетот од вчера, нели? И на форумов ги имало. :icon_lol: Ај, да не бидам оф топик, Ретриверите не се создадени за работни кучиња, како рот или доби. Ретривери се ретривери, ловџииски кучиња. Работни кучиња ако гледаме вака се сите кучиња со голем раст работни кучиња. :rolleyes: И Ерделите се користеле за работни кучиња, тие се први кучиња кои ги внеле во полицијата И армијата, а се создадени да ловат риби, патки, видри, зајци и други животни.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
Очигледно се имаш заљубено во тие 2 раси, но тоа не значи дека се идеални. Особено ротвајлер никако не е за човек што прв пат чува куче, поради нивната сила и свесноста за тоа, и нивната потреба за доминација ( и кај доберманот е слично, само не толку изразено).
"Работните кучиња" не би ги препорачал на почетници
Јас зборев во лично мое име, за мене Доберманот и Ротвајлерот се идеални 2 раси.
Секој според својот вкус и свои критериуми си има свои идеални раси.
Непостои идеална раса општо како раса за сите луѓе ... али за секој човек засебно, според своите критериуми и стандарди си има своја идеална раса.

За некого потромите и помрзливи кучиња се идеална раса, затоа што нема доволно време да му посвети голема физичка активност, за друг пак активните кучиња се идеална раса, затоа што тој човек нонстоп е активен, прошетки / планинарење и сл. и му треба поактивна раса ... и сл. примери, секој си ја пронаоѓа својата идеална раса.

И идеалната раса се бара според карактер и темперамент, а не според изглед, како што веќе претходно напишав на темава, а и ти истото го кажа на крајот од твојот пост :)

А јас за среќа во мојата идеална раса - Доберманот, не само што сум го пронашла карактерот и темпераментот, туку гратис го има и прекрасниот мускулест изглед, интелигенцијата, лесно и брзо учи ... и многу други позитивности.

А за тоа дека работните раси, особено Доберманот и Ротвајлерот, не се за почетници, за тоа дефинитивно се согласувам, и јас тоа милион пати го имам напишано на форумов.
Пред се' потребно е големо знаење и искуство за да можеш да се носиш со цврстиот карактер на овие раси.

Јас порано, пред да ја земам Доберманката, претходно чував 8 години средна Пудла.
Значи сепак 8 години сум имала искуство со лично мое куче, и секојдневно сум била у контакт со многу раси на кучиња.

И кога ја зедов Доберманката, а особено сега кога порасна и стана свесна за својата моќ ... тек сега видов и осетив на своја кожа што значи тој нивен цврст карактер, и колку е потребно искуство и знаење за да се носиш со нивниот цврст карактер.
Не е само теорија ... во пракса е сосема поинаку.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Јас зборев во лично мое име, за мене Доберманот и Ротвајлерот се идеални 2 раси.
Секој според својот вкус и свои критериуми си има свои идеални раси.
Непостои идеална раса општо како раса за сите луѓе ... али за секој човек засебно, според своите критериуми и стандарди си има своја идеална раса.

За некого потромите и помрзливи кучиња се идеална раса, затоа што нема доволно време да му посвети голема физичка активност, за друг пак активните кучиња се идеална раса, затоа што тој човек нонстоп е активен, прошетки / планинарење и сл. и му треба поактивна раса ... и сл. примери, секој си ја пронаоѓа својата идеална раса.

И идеалната раса се бара според карактер и темперамент, а не според изглед, како што веќе претходно напишав на темава, а и ти истото го кажа на крајот од твојот пост :)

А јас за среќа во мојата идеална раса - Доберманот, не само што сум го пронашла карактерот и темпераментот, туку гратис го има и прекрасниот мускулест изглед, интелигенцијата, лесно и брзо учи ... и многу други позитивности.

А за тоа дека работните раси, особено Доберманот и Ротвајлерот, не се за почетници, за тоа дефинитивно се согласувам, и јас тоа милион пати го имам напишано на форумов.
Пред се' потребно е големо знаење и искуство за да можеш да се носиш со цврстиот карактер на овие раси.

Јас порано, пред да ја земам Доберманката, претходно чував 8 години средна Пудла.
Значи сепак 8 години сум имала искуство со лично мое куче, и секојдневно сум била у контакт со многу раси на кучиња.

И кога ја зедов Доберманката, а особено сега кога порасна и стана свесна за својата моќ ... тек сега видов и осетив на своја кожа што значи тој нивен цврст карактер, и колку е потребно искуство и знаење за да се носиш со нивниот цврст карактер.
Не е само теорија ... во пракса е сосема поинаку.
Што е со аргентинската дога? Зошто НЕ? Како би ја опишала
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
4.532
Поени од реакции
4.492
Секој со свој вкус и преференци ;)

Тоа што го обележав со црвените букви, за мене тоа е неинтелигентно куче, сам си го даде одговорот зашто го сметам за неинтелигентен Англискиот Булдог.
И тоа се причините зошто никогаш во животот не би чувала Англиски Булдог, па макар и на подарок да ми го даваат ... моето правило е, се' што лета не се јаде.

За мене се знае што е куче, само Доберман и Ротвајлер признавам, германски машини се буквално.
Исклучително високоинтелигентни раси се, пребрзо учат и разбираат, лесни се за дресура, имаат совршен карактер, изглед, темперамент ... буквално поседуваат се' што треба да поседува едно совршено куче.

Баш овој муабет што подолу ќе го кажам, им го кажував на @Papillon.Papi, @SnowDOG, @Grmys, @Demonized ... пред 2 дена кога бевме на прошетка во парк.

Мене другар ми, ми дава на подарок Дого Аргентино.

Ги знам и таткото и мајката на леглото.
Јас сум и како втор сопственик на мајката на леглото, буквално секој ден се шетаме заедно во парк, јас со Доберманката и другар ми, и другарка ми со Догото Аргентино, женката (мајката на леглово).
Заедно на изложби сме ги носеле кучињата, станаа шампиони на Македонија и мојата Доберманка и женката Дого Аргентино, и плус имаат шампионско потекло, дедовци баби, се се тоа шампиони.
Исто и таткото на леглото е совршен мажјак, шампион е исто, и исто со шампионско потекло.
Јас до Куманово одев со другарка ми за да ја однесеме женкава на парење кај мажјакот, од Куманово се сопствениците на мажјакот, а го имаат купено од Лесковац, од светски познатата одгледувашница „De La Paco Cassa
Сакам да го опишам квалитетот на леглово, од какви родители потекнуваат кученцава на другар ми :)

Знаеш што значи да имаш таква шанса да земеш Дого Аргентино со таков врвен квалитет на подарок?
И да, замисли го одбив ;)

Едноставно и од злато нека е напраено кучето, не го зимам ако не ги исполнува моите критериуми.
Ако би чувала второ куче, тоа најверојатно би бил уште еден Доберман, сега имам женка, а сакам да чувам и мажјак, или Ротвајлер ... изборот би бил првенствено помеѓу тие 2 раси.
Почитувам Ротвајлер и Доберман е и мојот првенствен избор, но сакам да учам од сите раси и за сите раси... За случајот за Булдог ке ти кажам дека едноставно има и луѓе кои се дебели, мрзеливи, неактивни а се многу многу интелигентни... Не се мерило тестовите не се ни доказ само ние луѓето бараме црно на бело се за да ни биде јасно пред очи зошто несакаме да откриваме суштински. П.С. Не мое кучето на мои роднини е.
 

OmarSpears

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.257
Поени од реакции
3.074
Pitbull и сите видови на ова куче. Ни поклон да ми даваат не би чувал ваква раса. Многу ми се одбивни.
 
На врв Bottom