Tatko mi praveshe redovno kombuha i togash site vo familija ja pievme. Na site mnogu ni se dopagjashe ama mnogu e bitno chovekot da znae da ja napravi. Tatko mi poshto go biva za bilki i chajchinja i najde sopstvena recepta i ja praveshe za merak. Nikogash ne mozhev da se iznapijam kolku shto sakav
Za kiselosta. Ako malku se promashi vremeto stanuva kisela, tatko mi ja pieshe a na mene i majka mi ni beshe kako ocet. Znaci nie ja cedevme posle 2-3 dena a za tatko mi sedeshe podolgo.
Probavme so zholt shekjer ama so bel izleguvashe podobra. Osven zelen ili crn chaj mozhe da i se dodavaat i drugi lekoviti trevki kako nane, zhalfija, majcina dushichka i sl.
Mene mi beshe mnogu slatka, kako bebe, ja miesh i ja neguvash.
Kupechkata od prodavnica go nema istiot kvalitet na domashno pravena zatoa shto e pasterizirana i mnogu vitamini i enzimi se unishteni taka da verojatno piete samo imitacija na kombuha.
I za kraj, ako kombuhata ne vi se svigja ili vi e odvratna najverojatno e losho napravena