Иначе има да постирам...гајд? за идентификација на камења.
Изглед на страна профи обраќаат внимание на овие работи
-реактивност со киселина(оцетна, лимонова, Hcl итн). Ова е карактеристика на варовнички карпи. При одредено количество киселина реагираат со CaCo3 , или преку пењене или преку меуричиња.
Киселни и се користат за чистење на не-реактивни камења како кварцит, оникс, ахат итн...од кал, глина тиња исл.
-специфична гравитација(густина). Тежината на примерокот наспорти истиснатиот волумен вода(со вага и со метриран бокал). Од лично искуство
ахатот , гранитот е потешок од просечни камења.
- мохова тврдина. во принцип представува индикатор кој којшто гребе. Не е линеарна скала, базирана на компарација. Затоа дијаманти се највисоки, оти се гребат дрн дрн дрн.
За практитка- стакло е 5.5, кален челик е 6.
Ако гребе челик е од фамијлата на кварц, ако не стакло/имитаицја. Калцитот и варовникот е 3.
Дополнително(и ова контра), мокри примеропци полсено се идентификуваат.