Колеги или колешки?

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Na temava razmisluvam od koga dojdov vo svetot na "vozrasnite," nekade sredno mi se cini, ali od koga pocnav da rabotam, pocnav eptem da analiziram a na momenti nekoi raboti i da ne gi razbiram.
Neznam dali e mozebi samo do mene, ili ustvari jas sum vo pravo nekoe generalno, pa rekov da ve prasav vas za mislenje.

So kogo se pogoduvate polesno i so kogo e polesno da se raboti, so zeni ili mazi?
Jas licno brate nemozam so zeni, (jas sum zena da napomenam) kolku i da se trudam, raka na srce ima isklucoci, ama zenite se generalno (a se nadevam deka ne sum edna od niv) strasno neuroticni, retko sigurni, izigravaat perfekcionisti a ne se, sekogash nekoj drug im e kriv za utnata rabota, koga ima pritisok imaat tendencija da ja prefrlat topkata na drug, i najloso i najnepodnoslivo vo se e stravot od toa nekoj da ne gi "zaebe," i da ne gi nadmine so toa shto mozebi ke se pokaze podobar od niv - togash vekje izleguva na povrsina ona mackinoto, koga iza ledja ke probaat da te srusat kako znaat i umeat, retko so umeenje ili dobra rabota.
I uste poloso, licnite problemi si gi nosat so sebe na rabota. Eden od najgolemite ovde jas kade shto sum, e onoj single status, ne daj boze da rabotish so takva, dusa ke ti iskoci, celata depresija, i kompleksi nabieni od toa shto se nema decko ti jebaa mater.
I imam custvo deka nivnata nesigurnost rezultira vo nekoe "feministicko" ponasanje, neshto koe go koristat kako izgovor za nedostatokot na kompetencija ili kvalitet koj go poseduvaat - kriv im e sefot, i site okolu niv.
A da ne zboram za javno iskazana ljubomora, vo odnos kako vie izgledate, ili sto vie imate a tie nemaat, i kolku na vas vi se pozlatilo a nim ne. Pa grdi nishtozni komentari na baza taa nekoja konkurencija vo izgled ili shto znam jas.

Da ne me svatat zenite na forumot pogresno, sekako deka ima isklucoci, mnogu i toa, sum naletala na strasno kompetentni i sigurni zeni,i rabotam so del od niv, megjutoa imam custvo deka za zal se seuste mnogu malku. I ne e deka nema isti mazi ko gore navedenive, sigurna sum deka ima, i imam raboteno i so takvi krebili ama fala mu na boga ne preovladuvaat. Mazite i koga se nesigurni i koga se ljubomorni i koga se nekompetentni nekako uspevaat toa da go zadrzat za sebe, ili prikrijat.

Do sega, posle eve 3 i kusur godini rabotno iskustvo, ednostavno nemozam da najdam zensko drustvo i soodnos na rabota. Prvo se mislev deka ete mozebi zeni so zeni nemozat, ama ko ke poglednam, oni ustvari se sekogash zaedno, i retko koga imaat masko drustvo. Jas od druga strana, push pauza, rucek, muabeti kroz kancelarii najcesto gi obavuvam so kolegive, koleski izbegavam, sto neznam kakov status mi stvara megju niv, ama sigurna sum im dava pricina za muabeti. A ko ke razmislam od dete bev isklucivo so maski, najdobrite drugari mi bea i mi se maski, vozev tocak i igrav bam bam umesto lastik.... mozebi e do mene.
Sto mislite i kakvo iskustvo imate vie?
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Штознам бе... сега баш правам анализи од досегашното мое работно искуство...

Имам сменето досега неколку професии и претежно сум бил опкружен со мажи, но од пред месец дена добив и нов работен ангажман. Значи, сега работам на две места паралелно. На едното сум опкружен само со мажи, на второто сме пола - пола, конкретно во мојот оддел 8 на 8.

Сума сумарум некој си заклучок од досегашното работно искуство (6 години) е дека нема некои посебни правила, зависи од личноста. Но, факт е дека колегите од спротивниот пол можат да се покооперативни (посебно ако имаат симпатии кон тебе).

За важни одлуки и деловни тајни, секогаш би се доверил на мажите.
 
P

Princ

Гостин
Celo vreme opkruzen so zeni.. so znam, ubo mi e. mislam deka ima takvi kakvi sto gi opisa OBDN i megju mazite i za nesrekja jas takvi imam za negativni primeri :P
Pozdrav.
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Повеќето од работните комуникации ми се со програмери и инженери кои - без разлика дали биле машки или женски - имаат логичен поглед на работите и супер се разбираме.

Другите (економисти, комерцијаљисти и други „исти“) знаат да бидат многу напорни ако влезат во инженерски филм и почнат да ми кажуваат како тие мислат дека треба да ја направам работата, и тука се гониме у п.м. Мислам дека е само случајност што повеќето од ваквите се женски. Со оние кои не се мешаат и само ми кажуваат што сакаат да добијат - немам проблем. Така да, полот не играл никаква улога (барем не досега).
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Кај ти текна ваква тема, не можам слободно да си се отворам, да ги искритикувам колешките затоа што го читаат форумов :pos: :pos:

Шала на страна, работам со четири девојки (од кои две ми се многу добри другарки) и не можам да се пожалам од ниедна. Е добро сега, едната од нив еднаш ми се налути што и укажав на грешка, погрешно ме сфати, но среќа што смирено реагирам кога сум нападната (неправедно) и се потрудив да смирам ситуација за да не се истепаме :pos: Но, во глобала, супер се сложуваме, секогаш наоѓаме заеднички решенија, се дружиме и надвор од работата и задоволна сум. Проблмите (приватни) ги оставаме пред врата кога ќе ни почне смена, за да нема муртење и криви погледи.

OBDN напиша:
...strasno neuroticni, retko sigurni, izigravaat perfekcionisti a ne se, sekogash nekoj drug im e kriv za utnata rabota, koga ima pritisok imaat tendencija da ja prefrlat topkata na drug...
Мислам дека се ретки исклучоците од ова. Јас разбирам дека секој сака да напредува, да се истакнува, да добие покачување, но ретки се оние со амбиции, а со свој труд да постигнат успех. Ние (жените) побрзи сме на јазик, поимпулсивни, понервни.
Сум работела и со мажи и некако ми делуваат поолабавени и нормално посигурни и не сум имала проблем да се разберам со нив.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
ОБДН и јас повеќето сум со машки другари цел живот и затоа целосно те разбирам. Од збор до збор делам твое мислење, а и од моето досегашно работно искуство немам ништо поразлично да искоментирам. :pos:
 

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Ja nazalost rabotam so 25 koleski i samo 8 kolegi :( dobro se razbiram i so tie i so tie
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
FortunE напиша:
Сум работела и со мажи и некако ми делуваат поолабавени и нормално посигурни и не сум имала проблем да се разберам со нив.
Ovaa tvoja recenica go sumira celosno moeto mislenje, i poenta. Ne deka zenite se nekompetentni i nekooperativni, naprotiv koga celta e proizvod, proekt zavrsen, ko shto e slucaj so mojata rabota, kooperativnosta e na nivo, bidejki na kraj kvalitetot na rabotata se sudi spored konstruktivnosta na rabotata i nemoze nikoj da ne bide ne-kooperativen a da ne go papa... megjutoa celata taa kooperativnost e protkaena so mnogu nabiena atmosfera koga rabotam so zeni, nekoj strav deka ete neshto nema da bide oK ako ne se zavrsi po nivniot terk, ili deka nivniot zbor nema da se slushne ako konstantno ne se kontrira na nesto.

mazite se poolabaeni... i toa kako, suma sumarum, tuka e trikot mi se cini.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Имав колешка на старото работно место и добро ми беше. За неа незнам... Во моја смена и ги јадев сите грицки и чоколатца од фиока! :D Секогаш си доаѓавме порано на смена, со тоа што тој што завршува - можеше порано да си оди дома.

Сега работам со уште три мушкарци, и не е лошо... Само се нервирам кога ќе ми дојде ред на мене да правам кафе. :x
 
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
никогаш не сум морал превише да соработувам со жени па немам лични искуства али многу сум слушал на темава од другарки, другари и претпоставени. Муабетите се сведуваат на тоа што го кажа ОБДН несигурност, неодлучност и често некооперативност на колешки. У една фирма кај шо бев практикант баш со директорката паднавме на муабет на таа тема и она ми кажа дека зацртано и е да остави само 2 жени од 15те шо ги има. Кога почнала на таа позиција вработените биле претежно мажи и по некој феминистички филм решила да ги замени постепено со жени. сеа едвај чека да си дојдат работите на старо.
 

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Ако сигрно збориме само за професионален план мое мислење е подобро со колеГИ. Иако работното место изгледа поубаво со жени
 

123

Член од
20 април 2005
Мислења
2.156
Поени од реакции
8
Јас добро се сложувам и со колеги и со колешки, а исто има од нив (една колешка и еден колега) што ги избегавам пошто можат да ме извадат од контрола. А тоа дека префрлаат вина, сум го осетила на своја кожа и од двата пола, ама секогаш сум можела да докажам дека не е моја вината.
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.321
Поени од реакции
7.372
Кога работеф во локална телевизија, имаше случај, на два компјутера еден до друг работеа дијаметрално спротивни по карактер жени. и двете беа сингл и околу 30 год, ама толку беа различни што не можев да поверувам. Инаку оние лошите карактеристики на колешките што ги споменавте погоре, можат да се најдат и кај маж ама тоа е редок случај. Моментално сум невработен 8)
Последната моја колешка ми е воедно и најдобра другарка, буквално се правиме еден за друг.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Acid напиша:
Имав колешка на старото работно место и добро ми беше. За неа незнам... Во моја смена и ги јадев сите грицки и чоколатца од фиока! :D Секогаш си доаѓавме порано на смена, со тоа што тој што завршува - можеше порано да си оди дома.
Ејсид ... не ти е муабетот за тоа што мислам дека ти е, нели? :? :pos: :pos: :pos:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom