Кои се најдобрите македонски актер(к)и?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Интересно е како огромен е изборот на машки актери, а девојките ретко кој ги спомнува. Што мислите, зошто е тоа така? Дали машките повеќе се истакнуваат или нема талентирани актерки доволно?

Еве јас ќе ја спомнам Лабина Митевска, која иако одамна ја немам сретнато во некоја впечатлива улога, сепак ќе остане позната во навистина одличната улога во “Пред дождот“.

Шенка Колозова е своевидна легенда, заедно со Ѓорги Колозов оставија печат на Македонските народни приказни.

Николина Кујача, најпозната по Прашина, Големата Вода, но и во поголем број театарски претстави.

И девојката од Сенки како се викаше, мислам Весна.

Уште една актерка има што одлично глуми, ама навистина не знам како се вика, ја имам гледано во повеќе претстави, одлична глума има дадено, ама не знам како се вика, па да ме убие човек.

Имаме и талентирани актерки, сега набројав само неколку што ми текнаа во моментот, но има, не е се така црно.

Од машките актери би ги издвоила Петре Прличко - легенда, неповторлив, брилијантен. :cuc: Ристо Шишков - зборови се излишни. :cuc:
Игор Џамбазов иако не е многу активен е одличен глумец, Тони Михалјовски, Сашко Коцев е одличен во комедии, но сега за сега мислам дека не е за посериозни улоги како драми и трагедии, Ванчо Петрушевски, Васил Зафирчев, Дејан Лилиќ, Дац... итн. итн.

Сигурно испуштам некој, но ќе се надополнам подоцна...

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Димче Мешковски, Ѓорѓи Колозов, Шенка Колозова, Петре Прличко, Мето Јовановски, Лабина Митевска

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Гоце Тодоровски, Ванчо Петрушески, Ѓорѓи и Шенка Колозови и секако Мето Јовановски.

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Ристо Шишков, па остали...​

За Мето Јовановски, секој збор е излишен...​

Ме бендисува таа наивна глума кај Никола Ристановски, целиот се предава на сцена...

Момаков да не го заборавиме, мислам највише го има тој некој актерски кретивен занес :cuc:

Женава некако ...​

Ме бендисува нејзиниот специфичен глас и некој сексипил кој го има у својата глума...​

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Сашко Коцев знае да насмее. Сега мислам дека во "Трето полувреме" повеќе ќе се прослави и како посериозен глумец.

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Петре П., Игор Џ.,Кили,а бр 1. е Мето Јовановски.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.968
Поени од реакции
73.938
Марко Ковачевиќ, страшен талент. Мислам дека има уште еден филм со него, незнам дали е македонски актер (по презимето) но детево е многу надежно(y)
Македонец е, завршивме во исто основно, ама он е една генерација помал од мене.
Незнам што стана со него, сега има накај 20-21 година :)

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Глеам никој го нема спомнато покојниот Дарко Дамевски (Црно Семе, Мис Стон, Исправи се Делфина, Македонска крвава свадба, Денови на искушение...)

Од многумина критикуван како премногу „здрвен“ актер, без емоции. Според мене еден од подобрите наши актери...

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Crazy in Love напиша:
Уште една актерка има што одлично глуми, ама навистина не знам како се вика, ја имам гледано во повеќе претстави, одлична глума има дадено, ама не знам како се вика, па да ме убие човек.
Јелена Јованова

пошо баравте некое женско, иначе се согласувам за сите погоре спомнати односно повеќето :)
Е за овaa актерка зборував, ама ич не ми текнуваше како се вика. Одлична актерка.

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
natasa.jpg

Наташа Петрович според мене е многу талентирана. Ја гледав сеа брзо на Манаки во As If Im Not There, имаше многу тешка и комплицирана улога и одлично ја одглуми. Башка типкава супер изгледа
П.С. Од постарите актери, не видов некој да го спомени покојниот Ненад Стојановски, вистинска легенда. Игор Џамбазов еднаш рече дека е негов идол и му се восхитувал.
Има уште неколку постари актери вредни за споменување ама нека пиши некој друг

Kajgana Shop

На врв Bottom