Кое е според вас најубавото македонско вино?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.174
Поени од реакции
17.969
Пробај, што да ти кажам, ретка сорта е Ркацители во тиквешијата, една од малкуте бели сорти што дава добри резултати и на поладна и потопла клима.
Без навреда, за да добиеш бело вино како Далвина, ти треба знаење и опрема.
Ќе му се пробам :)

Знам дека со хемија (винобран) може да се среди, ама имам пријател што напрај лани вино од Ркцители, бело и розе и беше прва лига природно без хемија.
 
A

Avenger99

Гостин
Ќе му се пробам :)

Знам дека со хемија (винобран) може да се среди, ама имам пријател што напрај лани вино од Ркцители, бело и розе и беше прва лига природно без хемија.
Винобранот е ништо, се користи како конзерванс, и останатите енолошки продукти се од органско потекло, така да нема ништо хемија, уште доста други продукти се користат посебно при производство на бело вино.
Иначе, ако гледаме глобално кралот на белите вина е Шардоне, мада мене многу ме нервираат такви стереотипи, секоја сорта си има своја убавина и специфичност, така да не го земај здраво за готово ова.
Anything but Cabernet, anything but Chardonnay, викаат винските љубители по рестораните ширум светот, бидејќи им здосадија веќе овие две сорти :D
Автоматски споено мислење:

Јас лично не ги обожавам ради скоро монополската позиција која ја држат упорно со години на ваков или онаков начин (како и други слични фирми).
Толку се борат да ги турнат од ХоРеКа секторот другите винарии (Попова Кула, Стоби и по некоја друга тек тук имаше) , сега посебно помалите места тешко освен Тиквеш друг избор.Скопје и Охрид на лето ајде, ама ептен тешко да пиеш друго освен Александрија Класик (која и не е нешо посебно последно време), а цената у вис.
Нека намалат со набавна, нека продадат количина, во договор со угостителите и не голема маржа или некоја заштитна цена, да не е негде 140 негде 240 Класик Александрија.

Друга работа, секоја година цената се помала за лозарите (не дека сто проценти ги оправдувам, често и тие работат со финти за поголема заработка, нормално) , а малопродажните цени и профитот растат.Не ќе да се толкави трошоците само...
И мене ме нервира шо по ресторани нема ништо друго да се нарача освен Тиквеш, ама така ти е тоа во држава со квази ресторани и луѓе шо од Т'га за југ не чуле подалеку, винската култура е на многу ниско ниво кај нас.
Попова Кула годинава е продадена на Никоб, Стоби одамна не се во ХоРеКа си тераат продажба во маркети и извоз, освен Бовин се наоѓа и по нешто Камник по ресторани.
За грозјето долга и широка е, може до утре да ја тераме, меѓутоа кога немаме државна стратегија за лозарство и винарство, неминовни се вакви работи.
 
Последно уредено од модератор:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.133
Поени од реакции
18.131
Винобранот е ништо, се користи како конзерванс, и останатите енолошки продукти се од органско потекло, така да нема ништо хемија, уште доста други продукти се користат посебно при производство на бело вино.
Иначе, ако гледаме глобално кралот на белите вина е Шардоне, мада мене многу ме нервираат такви стереотипи, секоја сорта си има своја убавина и специфичност, така да не го земај здраво за готово ова.
Anything but Cabernet, anything but Chardonnay, викаат винските љубители по рестораните ширум светот, бидејќи им здосадија веќе овие две сорти :D
Автоматски споено мислење:


И мене ме нервира шо по ресторани нема ништо друго да се нарача освен Тиквеш, ама така ти е тоа во држава со квази ресторани и луѓе шо од Т'га за југ не чуле подалеку, винската култура е на многу ниско ниво кај нас.
Попова Кула годинава е продадена на Никоб, Стоби одамна не се во ХоРеКа си тераат продажба во маркети и извоз, освен Бовин се наоѓа и по нешто Камник по ресторани.
За грозјето долга и широка е, може до утре да ја тераме, меѓутоа кога немаме државна стратегија за лозарство и винарство, неминовни се вакви работи.
Не ме бендисуе...
 
M

Macedon1um

Гостин
Не ме бендисуе...
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.133
Поени од реакции
18.131
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
Гној екипа.Ама така тераа и СГС.Да не тераме оф топик.:)
 
A

Avenger99

Гостин
Се случува она што уствари Тиквеш и го најави во соопштението. Се случува вишок и на вранецот, има доста лош вранец во насадите, молат градоначалници, директори, министри да се откупува вранец во визбите по секоја цена, се прави притисок да се откупи целиот род макар и по цена од 5-6 денари.
Значи истото што се трубеше и пред да започне бербата, дека вишокот на грозје ќе ја намали цената, денеска има состанок да вишокот грозје под 17 шеќерни единици се откупува по 6 денари, а остатокот да го покрие државата.
Аматеризам и ренесанса.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.246
Поени од реакции
78.872
Убава замисла имаше сопственикот ама некако не му одеше, една од ретките винарии што произведува/ше вино од автохтона сорта - Станушина. Инаку пишав и на некоја страна поназад, на овие Струмичаниве Никоб со новата власт им тргна и на Механџиски Зегин околу 300 хектари лозови насади му превземаа
Има винарии кои произведуваат Станушина, само колку од нив го флашираат.
 
M

Macedon1um

Гостин
Се случува она што уствари Тиквеш и го најави во соопштението. Се случува вишок и на вранецот, има доста лош вранец во насадите, молат градоначалници, директори, министри да се откупува вранец во визбите по секоја цена, се прави притисок да се откупи целиот род макар и по цена од 5-6 денари.
Значи истото што се трубеше и пред да започне бербата, дека вишокот на грозје ќе ја намали цената, денеска има состанок да вишокот грозје под 17 шеќерни единици се откупува по 6 денари, а остатокот да го покрие државата.
Аматеризам и ренесанса.
Сакаш да кажеш дека мене со 21+ шеќерна единица ќе ми го платат 11+4 од државата а некои со под 17 шеќерни ќе му го плтатат 6 и уште 9 од државата ? :eek:

Има винарии кои произведуваат Станушина, само колку од нив го флашираат.
Да баш деновиве правев муабет со човек што има Станушина, Тиквеш и овие ГД Тиквеш го откупувале предходните години веројатно го мешаат со друго.
Откупната цена била иста како смедеревката, тоа е се што треба да знаеме како ја „цениме“ нашата единствена автохтона сорта..
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.246
Поени од реакции
78.872
Јас сум пиел најмалку во две винарии Станушина. А не сум ги посетил сите винарии, ни приближно.
Сум бил во помалку од десет винарии во земјава.
Мислам дека имаат, ама не го флашираат.
или така ми се чини...
 
A

Avenger99

Гостин
+
Сакаш да кажеш дека мене со 21+ шеќерна единица ќе ми го платат 11+4 од државата а некои со под 17 шеќерни ќе му го плтатат 6 и уште 9 од државата ? :eek:



Да баш деновиве правев муабет со човек што има Станушина, Тиквеш и овие ГД Тиквеш го откупувале предходните години веројатно го мешаат со друго.
Откупната цена била иста како смедеревката, тоа е се што треба да знаеме како ја „цениме“ нашата единствена автохтона сорта..
Тебе ќе ти го платат 11+4, а на другите 6+ ?, денеска имаат состанок во Кавадарци.
Автоматски споено мислење:

Јас сум пиел најмалку во две винарии Станушина. А не сум ги посетил сите винарии, ни приближно.
Сум бил во помалку од десет винарии во земјава.
Мислам дека имаат, ама не го флашираат.
или така ми се чини...
Не ти се чини, така си е. Не го флашираат бидејќи:
1. Нема публика за Станишината.
2. Слаба обоеност и аромат
3. Ја користат за купажа во вранецот.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.133
Поени од реакции
18.131
Станушината е добра евентуално за некое розе вака лаички, а и самата како вино некако не можам да ја сврстам во црвњни сорти (иако официјално е).
Фамилијарните локални винарии ра работат неколку.
Попов не ја сакале читав негде баш поради ова од Avenger набројаново.Од поголемите мислам само Попова Кула и имаа добра приказна почнато, не знам колку успешна и ГД Тиквеш како розе ама и Со Вранец генерално ко сите.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.246
Поени од реакции
78.872
Станушината е добра евентуално за некое розе вака лаички, а и самата како вино некако не можам да ја сврстам во црвњни сорти (иако официјално е).
Фамилијарните локални винарии ра работат неколку.
Попов не ја сакале читав негде баш поради ова од Avenger набројаново.Од поголемите мислам само Попова Кула и имаа добра приказна почнато, не знам колку успешна и ГД Тиквеш како розе ама и Со Вранец генерално ко сите.
Имаат Попов Станушина, ама не ја флашираат.
 
A

Avenger99

Гостин
Убаво е да постои, да ја има, ама дека се прави бог знае какво вино од неа, не.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom