Кога е неизбежен разводот?

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Temata bese koga e razvodot ne izbezen.Ne stanuva zbor za tepanje od bilo koja strana ednostavno ce se isprepletat mnogu raboti koi sto ednostavno ce te unistat i ne mozes nisto se predavas i nemozes da prodolzis ponatamu.Ima slucai kade sto brakot se rasturil pred da pocne.Edno staro bure go polnis so voda a toa tece od sekade ti zatnuvas dupki a ono pusta od od site strani.Ne ti pomaga vece ni tolerancija ni ljubov moja mozebi so pari ce zakrpis nekoja dupka ama i toa ne za dolgo i nema kade da begas razvod i gotovo.Za decata ne cini ili ce nemat tatkovska ljubov ili majcinska pogotovo ako se na vozrast koga se naj custvitelni.Samo da vi kazam ako ima nasilstvo i toa ne cini podobro razvod otkolku sekoj den da ima nemili sceni.I uste nesto ce mi prostite ako nekoj se najde povreden ama temava ne e za kanarinci.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Разводот е наизбежен кога ќе почнеш да си ја делиш сметката за бензин...
 

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Гледам тука сте забегале од темата, ама јас да си кажам мое мислење.
Во принцип мразам развод и сум противник на развод.
Е сега, некогаш навистина е неизбежен. Кога?
1. Ако едниот партнер го изневери другиот и неверството не може да се прости (од икс причини)
2. Кога партнерот сака во тројка, четворка или повеќе...или обожава со камера па снимките ги дистрибуира по пријатели....
3. Кога паѓа мавање (ќотек!)
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
.

Според мене разводот не е некоја страшна работа. Развод се случува, луѓе сме, може да не сме среќни, едноставно да не се поднесува веќе човек со личноста со која е во брак, да е несреќен, постојано да се кара со таа особа, а децата (ако ги имаат) најмногу да страдаат од целата таа работа заради дисхармонични односи во семејството. Неверството не е најстрашна работа во бракот, многу пострашно е домашното насилство, кое не мора секогаш да е физичко, може и да е психичко.

Бракот е за мене света работа. Да. И затоа ќе чекам ако треба до 40 години, но нема да влезам во брак, заради туѓи очекувања, туѓи притисоци и туѓа несреќа, само за да завршам несреќна и мизерна во брак кој едноставно не функционира.

Разводи има затоа што секоја бременост, посебно кај нас, мора да заврши со брак - иако не секогаш има љубов меѓу партнерите. Детето не треба да биде тикет за брак, треба да биде круна на љубовта, затоа и ако двајца имаат дете, не мора да значи и дека тоа по дифолт значи дека ќе им успее врската.

Среќата и љубовта се клучни. А за тоа треба време, не треба брзање и усилување. Ако го има тоа, џабе е све.

Разводот не е страшен, тој е само последица на нашите неодговорни промисли. А бракот е свет. Тоа да. Ама човекот, како и сите останати вредности, успеа да го спушти на најниска форма....
 
Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Da go razgovaravme ova pred nekoi 20,30 godini verojatno odgovorot ke bese "razvod???..NIKOGAS, NIKAKO....NI POD RAZNO". Denes granicata na tolerancija pomegju partnerite e vidno namalena pa verojatno poradi toa brojot na razvodi drasticno raste. Sekoj nekoj si ima svoi opravdani pricini za razvod no koja e najizdrzanata? Koja e najprifatliva za partnerite, roditelite, prijatelite??? Ziveeme vo sredina kade sto seuste ni e bitna poddrskata (moralna) na roditelite i prijatelite za bilo sto vo zivotot a ne pa za razvod, kako isto sto ne boli i nivnata osuda za nasite postapki kolku i da znaeme deka toa sto go pravime e vistinskata rabota. Toa povlekuva dolg vremenski period pominat vo razgovori, diskusii koi pak povlekuvaat otkrivanje na mali ili golemi valkani detali od zivotot i seto toa na krajot zavrsuva so "ne go/ja sakam povekje, ne sum srekjen/na i tocka". E sega, kako doslo do toa "da ne se sakame povekje" e muabet od tipot "jajceto ili kokoskata" koj sto ne e povekje ni biten ako brakot dosol do toj stadium. Sekako, ubavo bi bilo sekogas se se "sparuvaat" partneri koi se sozdadeni eden za drug pa da si ziveat srekjno i veselo, no toa za zal vo denesno vreme ne se slucuva mnogu cesto. Mnogu bracni partneri se macat vo losi brakovi "poradi decata" a ne se svesni kolku se decata pametni i kolku se svesni deka "mama i tato ne se sakaat" i bas poradi decata losiot brak treba da se prekine a ne da se "drzi".
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.702
Поени од реакции
19.748
Нема дефиниција, кога е неизбежен бракот, и згора на се секогаш има две вистини, за да се склучи еден брак се потребни двајца и истот за да се растури, некогаш е во пашање и најголем процент од разводите се поради неверство, друго пак е насилство дал психичко или физичко, а некои едноставно не се задоволни, не се гледаат себеси повеќе во таа заедница/институција, арно ама кога децата се тука тогаш.... за нив е најболно ние родителите ќе си го најдеме патот како и да е, но нив ќе им оставиме вечна трага во животот, некогаш и обвинувајќи се себеси може да се соочат со фрустрации кон околината, затоа пред нешто во животот да одлучиме да направиме треба трипати да размислиме, не е ова плукни залепи, се работи за нечии чувства, животи, секој чекор погрешен може да остави не избршлива трага од животот и во психичката состојба, такви сме ние луѓето генетски направен да се врзуваме за нешто, особено кога е во прашање емоционална стапка, колку и да сакаме да викаме дека можеме сами само се лажеме себеси, затоа и настанала таа заедница наречена брак, но почитувам една исто добра поука вика подобро децата да растат со еден нормален родител, него со двајцата ненормални.
 
Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
58
Читаме по веснициве дека бројот на разведени бракови е во пораст. Кога, според вас, разводот е неизбежен? Дали за да се разведе еден брак мора да има енормно влошени меѓучовечки односи, насилство, непочитување и сл., или бракот треба да се прекине и кога ќе умре духот на заедништво, т.е кога партнерите ќе почувствуваат дека не растат, туку се гушат еден крај друг. Дискутирајте на темава со претпоставка дека брачните партнери имаат оформено семејство, имаат деца/дете, заеднички имот...Потпрашање: дали брачното неверство е доволно силен аргумент за развод, имајќи предвид дека бракот не е само љубовна, туку е и економска и социјална заедница?
Бракот никогаш не завтшува. Завршува некоја модификација која само така се себенарекува а не била брак воопшто, бракот е единство помеѓу мажот и женаѕа еден дух, едно тело, во добро и зло.
 
Член од
11 јануари 2009
Мислења
13
Поени од реакции
2
Koga egoto ke ja dostigne svojata kulminacija....koga ja nema ljubovta (ako voopsto ja imalo) ..... se drugo e posledica.....
 
Член од
18 март 2011
Мислења
6
Поени од реакции
1
koga razvodot e neizbezen... hm... mnogu cesta pojava denes e sekoja bremenost da zavrsi so brak, kako sto ima pogore spomnato nekoj dr clen, no dali navistina treba da bide taka? ne sekogas deteto e plod na ljubov, moze da bide i plod na nevnimatelna strast (ne zboruvam sega i za siluvanje). zalno e deteto da raste vo necelosno semejstvo, no uste pozalno da raste vo neharmonicno i da ne recam opasno semejstvo. pricini koi se dovolno cvrsti za da go opravdaat razvodot spored mene se: nasilstvo, neharmonija, nesreka, izgubena ljubov... e sega za neverstvoto... malku mi e diskutabilna taa tema. neverstvoto moze i da ne e tolku strasna rabota, sepak zavisi do koj stepen e i poradi koj pricini doslo do nego. ako e vo prasanje samo momentalna strast, ajde, kako taka ke premizam i ke prostam, sepak ziv covek e, no ako zad neverstvoto stojat i nekoi posilni cuvstva, ne od kazna da se razvedam, tuku od faktot deka brakot veke ke nema smisla. dokolku mojot iden soprug, pocuvstvuva nesto kon druga licnost, mislam deka treba da se ostavi na mira, ednostavno da se zavrsi so nasata prikazna. zasto brakot kade sto nema nekoj ogromna ljubov i dvajcata se zaedno od navika, ok, moze da se podnesi, ali brakot kade sto edniot goi cuvstva kon druga osoba, togas e nepodnoslivo. ne mu pravam usluga samo nego ako go pustam na sloboda, tuku i sebe, zasto toj brak ke stane zatvor i za mene i za nego, a najpoveke ke bide nepozelen za deteto... znaci brakot moze da podnese minimalen br na neverstva poradi strast, no ne i osmeruvanje na neznite cuvstva kon osoba nadvor od krugot na svetosta.
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Во Шведска за да имаш статус на брачен пар доволно е да живееш на иста адреса без административни формалности.
Утре ако не се согласувате само менувате адреса на живеење и толку е :toe:
 
Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
dokolku fizicki ili psihicki me maltretira mene i decata,ili dokolku mnogu pie i se kocka samo togas....se drugo moze da se resi na polesen nacin
--- надополнето: Aug 10, 2011 10:49 AM ---
dokolku fizicki ili psihicki me maltretira mene i decata,ili dokolku mnogu pie i se kocka samo togas....se drugo moze da se resi na polesen nacin
 

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Кога таа покрај која се будиш не можеш да ја погледнеш у очи од хејтање.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom