Кина против доларот

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
Мултинационално, мултирелигиско општество да се обедини околу национална идеја во 21 век, yeah sure ...

Нема да има место за мали држави. Со глобализацијата можеби и ќе поминевме, ама сега со протекционизмот што следи и секој ќе си гледа за себе тоа ќе биде мнооооогу тешко.
Абе ептен тоа 21 век се експозува за се и сешто, а гледај што се случува во светот... Украина, Сирија, Авганистан, Ирак, Либија, Јемен, Корона и тоа све што се вика 21 век уште непочнат.... Ако по утрото се познава денот... ќе биде бетер од 20 век. Батали ти 21 век... Луѓето нешто еволуирале од пред 100 години? 21 век е излитена фраза тенеке, да беше валидна таа фраза комунизмот требаше да биде на рамниште на нацизмот осудуван.

21 век... Еве Евреите се обединети околу национална идеа... Еврејството цути во 21 век..
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.174
Поени од реакции
17.972
Абе ептен тоа 21 век се експозува за се и сешто, а гледај што се случува во светот... Украина, Сирија, Авганистан, Ирак, Либија, Јемен, Корона и тоа све што се вика 21 век уште непочнат.... Ако по утрото се познава денот... ќе биде бетер од 20 век. Батали ти 21 век... Луѓето нешто еволуирале од пред 100 години? 21 век е излитена фраза тенеке, да беше валидна таа фраза комунизмот требаше да биде на рамниште на нацизмот осудуван.

21 век... Еве Евреите се обединети околу национална идеа... Еврејството цути во 21 век..
Еврејството е религија, над национално, над расно.

Не споредувај баби и жаби.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.683
Поени од реакции
4.339
za mene ekonomska sila e drzava vo koja prosecniot zitel e finansiski moken. tuka e problemot na kina, tie kako drzava se ekonomska mok, ama golem del od naselenieto e siromasno i ne e lesno da se iskoci od toa. sekako kina e na dobar pat i so nacinot na koj rabotat mislam deka e mozno nekogas da imaat i vo prosek soliden level, no dolg e toj pat. napredokot sekogas e pobrz koga startuvas od dno, tesko e da stignes do mnogu visok level. na kina sega dodatno i e problem sto zapadot gi koci bidejki normalno sakaat sto pomalku konkurenti.

toa so tuzbite ke vidime kako ke iskoci, i jas ne sum siguren vo koj pravec ke se dvizi, kolku uporen ke bide trump. glupava ti e sporedbata so hag. problemot na kinezite e kako sto kazav deka se uste se zavisni od zapadot, a se znae kako zapadot funkcionria: ako ne gi slusas ti udiraat sankcii i so toa ti pravat steta finansiski. normalno kina ne mora da plati nekoja kazna ako ja osudat, ama togas SAD na nivni firmi ke im zabrani sorabotka so kina i ke go zatvori amerikanskiot pazar za kineski proizvodi. ako se priklucat uste nekolku drzavi toa i kako ke bide udat za kina. ne kazuvam deka toa ke se sluci, ama ne moze da se iskluci. kako sto spomnav ne bi bilo prv pat, ete SAD go izgori volkswagen (da bese vo prasanje ford kaznata ke bese pomala) i naskoro verojatno i germanskata kompanija bayer ke ja iscicaat. tuzbi i kazni se normalna praksa na SAD, taka si sobiraat pari i oslabuvaat konkurenti.

mada sea so virusov e previse abstraktno, ne znam dali do tolku ke se glupiraat.
за економската моќ особено за животниот стандард е така никаде и не су тврдел друго нешто.
Ти се палиш кога им контрирам на овие демонкративе-атлантисти кои не се ни свесни дека се како некои пропагандисти и повторуваат западна пропаганда најверојатно без да бидат платени за тоа. Што уште поголемо зло тие се уверени во тоа што го пишуваат и како со такви да се разговара освен со веќе вешто подготвени памфлети кои се на исто рамниште со нивните или со груба вистина која повторно не им е прифатлива.

Секидневно сме изложени на масовна хистерија која се пласира од страна на империјата (овде на форумов ја промовираат поединци како да се во првите редови на таа пропагандна фаланга) која има моќна пропагандна машина ама тоа е се што има, се останато им е во проблематична состојба.
Еве деновиве повторно се пумпа, некаде дури видов наслов “Помпео потврди дека вирусот е од Кина“, а во пропагандата предничат британските (оние де на англииски како велиш ти) медиуми. Јас ги викам нагалено - Western governments known as the ‘Five Eyes,' -,
и Алекс Џоунзи се вклучил,
те го те,
овде нешто повеќе за хистеријата и како таа е примена,
...ако се знае Алџезира чии ставови проомовира, овој наслов и текст говорат дека империјата може за брзо време да добие неколку воспитни,
овде гледам само златото и среброто сигурно котираат се останато е на климави нозе, ама ако веќе толку ги љубите доларот и еврото може сепак треба нешто и да жртвувате за нив
Вирусот им дојде како кец-на-десет за да ги замаскираат проблемите кои стануваа се повидливи, вака се доби на време, можен ладен или ... ресет, а токму барањето пари од Кина заради вирусот е туркање кон ресет.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
модерна држава не може да функционира без еднаквост и сигурност на сите нејзини членови. Испитај деновиве ниво на патриотизам на еден просечен американец и на еден просечен Германец и ќе видиш огромна разлика.
Во самите државни институции немаш еднаквост, а ти од уста не ја извади таа еднаквост. Ти најде да збориш за еднаквост, што ти е гајле за илјадници останаа без работа, ама битно ти ќе си идеш во Грчка летово.

Еднаквост треба да бараш само пред законот да сме и тука завршува муабетот за еднаквост.
Не знам зашто во школо не бараш еднаквост да има, нека нема оценки. Не знам зашто не бараш еднаквост кога се работи за твојот труд, па да кажеш јас ќе земам минимална плата. Ти си го употребил мозокот, си трошел време и ресурси за да научиш програмирање, додека некој друг како штурецот, времето го трошел на драпање муда и да биле еднакви...

Лицемерен си, а со тоа што си во години и пропагираш за некаква еднаквост, без да кажеш како би се направила и која би била цената излегува и несозреан си. Ај Батеман, тој е млад па си фантазира и оправдано му е.

Еднаквост, ама никако да почнете од себеси пример да дадете, ебаве тоа лицемерите. Знаете да пишувате вмрони пред кооперација, ама се залагате за еднаквост, знаете да ги вреѓате неписмени, небањати, ама еднаквост. Типично социјалистички комуњарски ментален паразит.

Ако, верувајте дека политичарите ќе овозможат еднаквост, гласајте ги, бирајте ги, правдајте ги што крадат и не дозволуваат некој чесно да си работи итн, додека они милиони заштедуваат, по неколку станови купуваат и се тоа од платата.
Не знам само што ги спречи сите овие години да направат еднаквост .... ќе има еднаквост, 1% ќе си постојат, а сите други исти ќе станеме, посиромашни и со прстот во уста.

Лицемер, ти кажав залудно да не го спомнуваш моето име. Ем глупости, ем инает, ем без капацитет за расудување, што е реално и возможно.

Намалување даноци, трошење било... јасно е колку се разбираш во економија и причинско последични работи, колку јас во програмирање. Само што мене нема да ме видиш во таа тема да изигравам лицемерен кловн.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
Еврејството е религија, над национално, над расно.

Не споредувај баби и жаби.
Ги имаат сите елементи на етничка засебност. Јазик, култура... Нивната религија е националистичка, избран народ и така натака...

Не мешам баби и жаби, Евреите се обединети околу националната идеја, во етничка смисла на зборот.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
А што е различно денеска? Западните земји не користат евтина работна сила и ефтини ресурси од земјите од третиот свет? Ништо не се има сменето од времето на империите од 19 век, само имаш обмана во впечатокот ...
Тоа се случува зашто капитализмот е продожление на феудализмот и робовладетеството. Владеењето од човек на човек тука е пресликано од нација на нација. Едноставно капитализмот не може да опстане без империјализам, зашто во даден момент се исцрпуваат сите ресурси од Х територија, па за да се продолжи растот се потребни нови и нови територии. Капитализмот е виновен за најнечовечните работи кои се случуваат во светот, како бесрамното уништување на амазонските шуми, загадувањето на илјадници хектари земјите со хемикалии во Средна Америка за насади со ананас и останати тропски овошја, сечењето на скоро цела шума во БСК и загадувањето на почвата со хемикалии за какаови насади или пак градењето на рудникот на смртта во Источна Македонија. Сите овие уништувања на природата и квалитетот на човековиот живот се резултат на системот кој директно поттикнува профит по цена на човекова смрт.

Така што нема општество во кое владеат природни закони кога некој зема 10 долара на саат, а друг 300М долари на минута. И поентата не е во парите како средство за благосостојба и луксуз, туку тоа што истите се користат за моќ на еден човек над друг, пишување на правилата на игра, империјалистички војни и уништување на природата. Која е поентата пример некојси пејач или глумец или фудбалер да заработува 2.500 пати повеќе од обичен работник, кој и со тие пари може да си дозволи да си купи кола, куќа и да си ги школува децата? Каков луксуз ќе тера тој пејач со тие астрономски суми? А земено во предвид дека тој е милијарди и милијарди долари далеку од најбогатите. Нормално е дека такви аздисани особи ќе почнат со изживување, кога веќе и немаат друга сатисфакција.

Јасно е дека од друга страна не може сите земаат иста плата и не е таа поентата, но апсолутно треба да има некаква граница во заработувачката помеѓу најсиромашниот и најбогатиот и штетно е истата да биде мала како 1:2 на пример, туку нека биде 1:100. Така најбогатиот ќе има сатисфакција и мотивација за да го напредне општеството, но од друга страна нема да може да поткупува гувернери, сенатори, медиуми, странски влади и што уште не. Само моментално светот е во мртва точка во овој поглед, што е чудно зашто пред 1 век социјалната еднаквост изгледала многу поблиску.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
Тоа се случува зашто капитализмот е продожление на феудализмот и робовладетеството. Владеењето од човек на човек тука е пресликано од нација на нација. Едноставно капитализмот не може да опстане без империјализам, зашто во даден момент се исцрпуваат сите ресурси од Х територија, па за да се продолжи растот се потребни нови и нови територии. Капитализмот е виновен за најнечовечните работи кои се случуваат во светот, како бесрамното уништување на амазонските шуми, загадувањето на илјадници хектари земјите со хемикалии во Средна Америка за насади со ананас и останати тропски овошја, сечењето на скоро цела шума во БСК и загадувањето на почвата со хемикалии за какаови насади или пак градењето на рудникот на смртта во Источна Македонија. Сите овие уништувања на природата и квалитетот на човековиот живот се резултат на системот кој директно поттикнува профит по цена на човекова смрт.

Така што нема општество во кое владеат природни закони кога некој зема 10 долара на саат, а друг 300М долари на минута. И поентата не е во парите како средство за благосостојба и луксуз, туку тоа што истите се користат за моќ на еден човек над друг, пишување на правилата на игра, империјалистички војни и уништување на природата. Која е поентата пример некојси пејач или глумец или фудбалер да заработува 2.500 пати повеќе од обичен работник, кој и со тие пари може да си дозволи да си купи кола, куќа и да си ги школува децата? Каков луксуз ќе тера тој пејач со тие астрономски суми? А земено во предвид дека тој е милијарди и милијарди долари далеку од најбогатите. Нормално е дека такви аздисани особи ќе почнат со изживување, кога веќе и немаат друга сатисфакција.

Јасно е дека од друга страна не може сите земаат иста плата и не е таа поентата, но апсолутно треба да има некаква граница во заработувачката помеѓу најсиромашниот и најбогатиот и штетно е истата да биде мала како 1:2 на пример, туку нека биде 1:100. Така најбогатиот ќе има сатисфакција и мотивација за да го напредне општеството, но од друга страна нема да може да поткупува гувернери, сенатори, медиуми, странски влади и што уште не. Само моментално светот е во мртва точка во овој поглед, што е чудно зашто пред 1 век социјалната еднаквост изгледала многу поблиску.
Социјалната еднаквост е утопистички сон... Значи не навлегувам во фактот дали е добра идејата или не... Само констатирам дека е сон. Како и секоја идеологија, таа се базира врз човековите доблести и ги занемарува човековите маани. Се основа на субјективно мислење на еден човек или група луѓе и е подложна на мисинтерпретација... Да не е така Сталин на пример имал идеална прилика да изгради општество со еднаквост, без да ги убива нееднаквите.

Ние во Македонија сме научени да бараме праведност во светот и очекуваме дека доколку е правдата на нашата страна ќе победиме... Мора еднаш за секогаш да разбереме дека не победува праведноста во светот и дека нема што ние да инсистираме на праведност, туку дека треба да бидеме прагматични ако сакаме да се научиме да пливаме во океанот. Со барање правда, само ќе се најдеме на дното на океанот.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.174
Поени од реакции
17.972
6 билјони или трилјони по американски, се испечатени и вбризгани во американскава економија од почетокот на Март.

Следна мерка од Трамп негативни камати :D

 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
6 билјони или трилјони по американски, се испечатени и вбризгани во американскава економија од почетокот на Март.

Следна мерка од Трамп негативни камати :D

Ќути, нека го поживи господ, од мртвите ми го извади клиентот.... Иначе анти-трамп :)
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Социјалната еднаквост е утопистички сон... Значи не навлегувам во фактот дали е добра идејата или не... Само констатирам дека е сон. Како и секоја идеологија, таа се базира врз човековите доблести и ги занемарува човековите маани. Се основа на субјективно мислење на еден човек или група луѓе и е подложна на мисинтерпретација... Да не е така Сталин на пример имал идеална прилика да изгради општество со еднаквост, без да ги убива нееднаквите.

Ние во Македонија сме научени да бараме праведност во светот и очекуваме дека доколку е правдата на нашата страна ќе победиме... Мора еднаш за секогаш да разбереме дека не победува праведноста во светот и дека нема што ние да инсистираме на праведност, туку дека треба да бидеме прагматични ако сакаме да се научиме да пливаме во океанот. Со барање правда, само ќе се најдеме на дното на океанот.
Германската, француската, американската, а сега во најново време кинеската економија се развиле врз основа на политика на протекционизам. Нормално протекционизмот е штетен доколку е долгорочна стратегија туку само додека се стигне до висок степен на развиток, но секако дека индустриски неразвиена земја не може да конкурира на продукти од земји во кои индустријализацијата е во полна кондиција. Во услови на со сила наметнати западни закони за неолиберализам за увоз без царини не можеш да се научиш да пливаш дури и со ,,мускули и гума". Види го југословенскиот економски модел(кој е наголемо изучуван и применет од кинезите), а види го од друга страна неолибералистичиот модел на екс-ју државите, каде што се испродадоа сите монополи, како банки, електрична енергија, телекомуникации, пошти, железнички станици, кои и носеа големи пари на државата, се укинаа царини со кои нашите производи станаа неконкурентни и дојде до речиси уништување на индустријата, па хрватите појдоа дури и ,,понапред" па сиротите почнаа да им продаваат острови на западните германски капиталисти.

Инаку идејата на социјална еднаквост(иако јас не сум за еднаквост туку за праведност и сразмерност) кога тогаш ќе стане повторно актуелна и тоа прво во најкапиталистичките земји. Историјата отсекогаш се повторувала и ќе се повторува. Секако дека ниту еден систем не треба да се сфаќа како библија и мора да се моделира со алатки од друг систем, но во блиска или далечна иднина реално е да се случи поправична прераспределба на богатството.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
Инаку идејата на социјална еднаквост(иако јас не сум за еднаквост туку за праведност и сразмерност) кога тогаш ќе стане повторно актуелен и тоа прво во најкапиталистичките земји, историјата отсекогаш се повторувала и ќе се повторува. Секако дека ниту еден систем не треба да се сфаќа како библија и мора да се моделира, но во блиска или далечна иднина реално е да се случи поправична прераспределба на богатството.
Не викам дека идејата нема да стане повторно актуелна.. Туку едноставно и да стане актуелна, освен крв и беда, ништо друго нема да донесе. Во ништо нема да е подруга од октомвриската револуција, каде во име наеднаквоста се ликвидираше по лична проценка, без никакви судења...
Автоматски споено мислење:

Германската, француската, американската, а сега во најново време кинеската економија се развиле врз основа на политика на протекционизам. Нормално протекционизмот е штетен доколку е долгорочна стратегија туку само додека се стигне до висок степен на развиток, но секако дека индустриски неразвиена земја не може да конкурира на продукти од земји во кои индустријализацијата е во полна кондиција. Во услови на со сила наметнати западни закони за неолиберализам за увоз без царини не можеш да се научиш да пливаш дури и со ,,мускули и гума". Види го југословенскиот економски модел(кој е наголемо изучуван и применет од кинезите), а види го од друга страна неолибералистичиот модел на екс-ју државите, каде што се испродадоа сите монополи, како банки, електрична енергија, телекомуникации, пошти, железнички станици, кои и носеа големи пари на државата, се укинаа царини со кои нашите производи станаа неконкурентни и дојде до речиси уништување на индустријата, па хрватите појдоа дури и ,,понапред" па сиротите почнаа да им продаваат острови на западните германски капиталисти.
Тоа е начинот на којшто ти ја девалвираат вредноста во државата, за да можат после да ти ги експлоатираат добрата и работната сила. Има кај нас цела плејада сервилни „интелектуалци“, кои до вчера биле вазали во Југославија, а нивните потомци денеска само го смениле газдата и ги тераат нивните агенди....

Јас реков уште пред да почне шарената револуција, фабриките што тука ги донесе Грујо, имаат краткотрајни добри ефекти, на долги патеки ние сме мала земја со ограничени средства и ограничена моќ, па така, доколку ги собереш компаниите што се донесени тука далеку не надминуваат и во средства и во моќ и нема да дозволат да се крене животниот стандард на обичниот човек тука. И фактички секоја влада станува зависник од тие фирми. Ти погледни ја Кина, што би се случило доколку сите западни фирми се повлечат од Кина? Тотален колапс на земјата.

Знаеш, да си мал имаш доста маани, но за среќа имаш повеќе предност. Што и да произведеш, ќе му се најде пазар. Не мора да е западниот, немора да е голем пазар и богат пазар ... Така да никој не те тера да играш по правилата на западните играчи... Тоа што ние ги распродадовме прво националните добра, па после националните обележја, никој не ни е крив. Што баравме да се бутаме со сила 30 години кај западот, кога прво и основно не не сакаа како Македонци ?

Ние проектиравме правдини, и се надевавме дека господ ќе ни ги ороси очите дека сме праведни. Господ ни прати чамци... ние чекавме он лично да се симне да не извади од лајна...
 
Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Не викам дека идејата нема да стане повторно актуелна.. Туку едноставно и да стане актуелна, освен крв и беда, ништо друго нема да донесе. Во ништо нема да е подруга од октомвриската револуција, каде во име наеднаквоста се ликвидираше по лична проценка, без никакви судења...

Несуштински и паушални муабети ти се овие, онака од ракав, без никакви аргументи. Крајно потценување и апатија на илјадници револуции и бунтови кои несомнено донеле напредок се смешни и неиздржани. Робовладетелство и капитализам пример имаат сличност дека крупниот капитал сеуште го држи највисоката класа, но има мал милион отстапки оттогаш досега.

Инаку која војна било граѓанска или меѓудржавна немала убиства и терор? Зар мислиш дека контрареволуционерните сили не колеле и беселе помалку или повеќе еднакво како и болшевиците?
Како мислиш во име на нееднаквоста? Зар не променила ништо октомвриската револуција на тој план според тебе? Не гледај ги ти западните развиени држави во тоа време(па дури ни балканските!), царска Русија била крајно заостаната земја наспрема сите нив, голем број од населението биле кметови(татко му од Сталин бил долго време кмет). Од полуфеудално општество пред царизмот со 10% писменост и речиси никаква индустрија за две петтолетки се стигнало до капацитет за производство рамен на германскиот, кој патем бил најмоќен во светски рамки. А за да стигнеш до овој успех треба да отвориш илјадници школи и фабрики. Не дека нема крв и прогони, не дека индустријализацијата и колективизацијата поминале без жртви, не дека Сталин не бил диктатор, има премногу негативни работи, но скокот на општеството како целина е огромен. Таа советска Русија, во предвоена Европа тотално изолирана(САД ја признале дури во 1936 година) и без никаква надворешна помош речиси сама ја уништила германската машинерија, која лесно си се прошетала по останатите европски територии.
Автоматски споено мислење:

Ние проектиравме правдини, и се надевавме дека господ ќе ни ги ороси очите дека сме праведни. Господ ни прати чамци... ние чекавме он лично да се симне да не извади од лајна...
Јас пак мислам дека ние сме антипод од тоа проетирање на правдини. Баш напротив нашиот менталитет отсекогаш бил полн со завист, потсмев, без национала свест и идеали. Напротив најмалку 90% од нашиот народ е опортунистички и лажлив.
Камо да имаше барем квази-идеалисти меѓу овој народ, немаше да бидеме до ова дереџе.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.574
Поени од реакции
26.098
Несуштински и паушални муабети ти се овие, онака од ракав, без никакви аргументи. Крајно потценување и апатија на илјадници револуции и бунтови кои несомнено донеле напредок се смешни и неиздржани. Робовладетелство и капитализам пример имаат сличност дека крупниот капитал сеуште го држи највисоката класа, но има мал милион отстапки оттогаш досега.

Инаку која војна било граѓанска или меѓудржавна немала убиства и терор? Зар мислиш дека контрареволуционерните сили не колеле и беселе помалку или повеќе еднакво како и болшевиците?
Како мислиш во име на нееднаквоста? Зар не променила ништо октомвриската револуција на тој план според тебе? Не гледај ги ти западните развиени држави во тоа време(па дури ни балканските!), царска Русија била крајно заостаната земја наспрема сите нив, голем број од населението биле кметови(татко му од Сталин бил долго време кмет). Од полуфеудално општество пред царизмот со 10% писменост и речиси никаква индустрија за две петтолетки се стигнало до капацитет за производство рамен на германскиот, кој патем бил најмоќен во светски рамки. А за да стигнеш до овој успех треба да отвориш илјадници школи и фабрики. Не дека нема крв и прогони, не дека индустријализацијата и колективизацијата поминале без жртви, не дека Сталин не бил диктатор, има премногу негативни работи, но скокот на општеството како целина е огромен. Таа советска Русија, во предвоена Европа тотално изолирана(САД ја признале дури во 1936 година) и без никаква надворешна помош речиси сама ја уништила германската машинерија, која лесно си се прошетала по останатите европски територии.
Не ги бранам јас контрареволуционерните сили никаде. Туку велам дека процесот на револуција носи до опустушување, без разлика дали тоа го прават револуционерните сили од едната или контрареволуционерите од другата страна. Непосредно Советската револуцијата во Русија однела 10 милиони жртви на едната и на другата страна. Подоцна после успешно завршената револуција, убиствата на ѓутуре станале трејдмарк на тој режим кој требало да донесе мир и еднаквост. Се убивале луѓе не само со реакционерни ставови, туку буквално за лична одмазда. Понатаму истиот тој режим на еднаквост е крив за повеќе десетици милиони убиени луѓе, што директно, што во гулаците.

А и им се спротивставил на Германците, тоа е несомнено, но која е цената на таа победа? нови 27 милиони жртви... Тенковите и качушите ги чувале за Сталинград ... Све на све под тој режим во самата револуција, во чистките и во војни се изгубени над 100 милиони човечки животи... Нешто на што и Хитлер би позавидел...

Но пак ќе кажам, кој е резултатот на тие жртвите на таа револуција? Ајде да имаше некаков резултат, барем еве после 100 години... А ако на ова ги додадеме жртвите на Мао, и остали ситниш од неколку десетици милиони низ светот ... Комунистичкиот режим замина и остана запаметен, како еден од најзлогласните идеологии кои било кога владееле во светот. А дојде како најискрена идеја за еднаквост ...
Автоматски споено мислење:

Јас пак мислам дека ние сме антипод од тоа проетирање на правдини. Баш напротив нашиот менталитет отсекогаш бил полн со завист, потсмев, без национала свест и идеали. Напротив најмалку 90% од нашиот народ е опортунистички и лажлив.
Камо да имаше барем квази-идеалисти меѓу овој народ, немаше да бидеме до ова дереџе.
Не зборев јас за да бидеме праведни за другите, туку да бараме правда за себе... Си мислиме дека ако сме за нештото во право, автоматски треба да биде по наше.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.141
Поени од реакции
5.492
Не знаев дека државите ги водат нешколувани економисти, со докторати, нобеловци и ПАК има економски кризи.... каква врска има твоето школување со разбирањето... ем школуван си бил, ем ништо конкретно не одговори на прашањата и ја разводни темата, ем многу други пошколувани од тебе се водат бај де бук и пак економиите им крварат. Сигурно поради нешто друго, не поради нивните погрешни акции.

каква врска има твоето спечалување на парите со економскиот систем на една држава ти си знаеш. Со здравје да си ги трошиш, уште повеќе да заработиш и немој само даноци да плаќаш, слободно донирај од богатството на политичарите, тие подобро од тебе знаат како треба со твоите пари.
И Трифун заработил пари, па како тоа е доказ дека се разбира што е добро за една држава, а што не чини :confused::toe:



Богатиот НАЈДОБРО знае како да работи со своите пари, он поради својот личен интерес гарантирано е дека ќе направи се што може да го зголеми капиталот, за разлика од политичарите.
Нормално дека тебе ти е гајле што политичарите дојдени со опинци стануваат милионери, ама на тој начин и тие влегуваат во "богатите" па зар стварно веруваш дека самите ќе си се уништат и намалат од богатството...



Тоа е тоа социјалистичко ментално пореметување. Политичарите ако ги краделе парите, тоа за тебе е нормална работа, битно богатите да им се земеле, со надеж дека и народот ќе добие од трошките. :popce:
Ако политичарот лаже, за тебе е нормално и не треба казна, ама обичен ако излаже, е тогаш затвор или казна не му гине.



Еве ти го одговорот на сите твои глупости што ги истресе. ПРОДУКТИВНОСТА на еден народ е големината на капиталот. А само во капиталистичко општество, таа продуктивност на народот може да дојде до израз, да не биде злоупотребена или блокирана.
Социјалистички систем е возможно да има ефикасност само и само ако првиот ешалон имаат размислувања и особини како Исус Христос. Се друго ти е мачкање очи за луѓе кои живеат во надеж и илузија, додека политичарите си полнат своите сметки и на олигарсите, кои ти не ги ни разликуваш па ги нарекуваш капиталисти.
Ниту една земја која се развила НЕМАЛА социјалистичко уредување, ниту социјални програми. Откако достигнале одреден степен на развој, направиле капитал, тогаш можеле да си дозволат такви програми.



Имам време де за учење, само што за тебе нема спас и со твоите сфаќања.

И јас имам економија учено, па ништо од тоа што сме учеле не функционира во реалност. Да беше така, немаше да има такви економски кризи.
Во ЕУ ЕЦБ 10 години пуштаат пари и никако да кренат инфлацијата, а нели според книгите на кои се повикуваш тоа требаше да има ефект да ја зголеми инфлацијата, што е проблемот...
Ај остани си во Германија па за 2-3 години пиши ни каква е економската состојба. Еден Берлин должеше 60 милијарди евра, а сега со короната кој знае колку должат општините, ама социјалистите гајле им, ќе си земат од народот и ќе продолжат со нивната утопија.

Во пракса, теоријата излегува дека нема врска, а ти пишуваш некои глупи небитни примери.

Значи НАМАЛУВАЊЕ на даноците НИКАКО не можеш да го поврзеш со ТРОШЕЊЕ од страна на државата. Можеш да го поврзеш со останување повеќе пари кај народот, како што се случи и во САД. Трампчо намали даноците, невработеноста се намали, економијата им се вивна. Едноставно а толку ефикасно. Од едно обично прашање забега за Тунгузија.

п.с убаво реков, близнаци со Тенеке сте и во размислувања и во години.
Срамота е луѓе израснати во социјалистички систем, да се крстат во него, да не сфатат кој е виновникот.
pa ubavo kaza, "личен интерес", toa e toa sto voobicno e bitno za bogatite. tesko deka ke stanes miljarder ako si zainteresiran za drugi osven tvoite najbliski, a so takov karakter ne si kvalificiran da bides politicar. zar nekoj koj preku site gazi za da stane bogat go zabolel k*rot za narodot. zaradi toe potrebno e da se raboti protiv takvi likovi za da ima balans. ti pravis golema greska so toa sto koga mislis na politicar gi imas balkancite kako zajko i grujo na um i drugi politicari od korumpirani drzavi, pa mislis deka sekade se taka. vo germanija i na zapad retko ima politicari koi so opinci trgnale kako politicari i stanale milioneri. da gi soberis site okolu 700 glavni germanski politicari zaedno ne poseduvaat povise od edna milijarda i so toa vo prosek ne se mnogu bogati za germanski standard i so toa zaedno nemaat tolku pari kako nekoj poedinec koj e miljarder. ti plukas po politicar koj vo tek na 30 godini ke soberi 1 milion, a ok si so iljadnici faci od ekonomijata koi imaat po 100+ milioni, demek tie se pocesni ljuge :facepalm:

i sekako e normalno sto se zloupotrebuvaat pari od odredeni politicari. koga ke otvoris restoran i vrabotis kuvar ne mozes da ocekuva 10 saati na den da e vo kujnata i da ne lapne nesto od hranata. isto taka mora da sum retardiran za da pomislam deka nitu eden politicar nema da napravi nesto sto i za nego e korisno, dali preku nekoj dil ili preku vrski da vraboti blizok. toa vo rajot ako stignes bidi razocaran ako i tamu toa go ima, na ovoj svet mora da si mnogu glup ako ne go gledas toa kako nesto normalno. bitno e da ne se pretera.

ti ozbilno mislis deka na drzavite im trgnalo samo zaradi kapitalisticko opstestvo i so toa pokazuvas kolku ograniceno razmisluvas, si zabegal slepo vo nekoja teorija bez da go koristis pametot. ubavo ti kazav, sekoja drzava si ima druga prikazna i ekonomijata e mnogu pokompleksna i razvojot zavisi od mnogu faktori. zapadno evropskite drzavi imale razvoj zaradi mentalniot sklop na narodot, ne zaradi odreden sistem, mozda nekogas ke go sfatis toa ako olabavis i gledas podetalno. inace germanija uste sredina na 19ti vek pocnala so socijalen sistem bidejki bile pametni, znaele deka za mir vo kuka bitno e za site da ima nesto, a ne kako kaubojcite vo amerika. nesto pokasno pred 140 godini vovele drzaven zdravstven sistem. ete ti socijalisticka drzava startirana od pred 150+ godini. ODPOSLE doziveale dve svetski vojni koi gi izgubile i koi gi frlile celosno na kolena, sepak se krenale dva pati vo najkratko vreme so socijalisticka ideoligaja deka za sekoj mora da ima nesto, duri i za "najslabite" pa i nisto da ne pridonesuvaat. kako toa e mozno koga po tvoe razmisluvanje bez kapitalisticki sistem ne e mozno? kako germanija kako drzava koja posle vtoriot svetski rat bila celosno unistena, kako sto vikaat vo germanija za situacijata "kamen na kamen ne ostanal", kako so socijalisticki sistem kade site bile podrzani od drzavata stanale ekonomski gledano svetska sila? mozes da se obides da me naucis zosto vo makedonija e kako sto e, no ne mozes da mi solis pamet zosto vo germanija e kako sto e. izrasnat sum vo ovoj sistem i mnogu dobro ja poznavam germanskata istorija, ekonomija i pred se germanskiot mentalitet, a i prilicno dobro znam kako e kaj komsiite.

i mnogu smesno e kako mi prefrlas demek jas sum se drzel po nekoja teorija, koga jas pred se se temelam na toa sto navistina se slucuva. poznata mi e teorijata, no znam kako funkcionira svetot vo realnosta, toa e razlikata megu tebe i mene. toa za SAD sto go napisa samo pokazuva kolku maloumno razmiluvas:
"Трампчо намали даноците, невработеноста се намали, економијата им се вивна. Едноставно а толку ефикасно. Од едно обично прашање забега за Тунгузија."

nekoj poglup komentar ne mozese da napises, pokaza kolku zabegan teoreticar si. sto k*r ako im se namalila nevrabotenosta i vivnala ekonomijata koga 50% od amerikancite ziveat paycheck to paycheck, znaci imaat pari kolku da izdrat eden mesec. kolku bolen mora da e sistem vo koj polovina od naselenieto zivee paycheck to paycheck, a statisticki drzavata e najbogata na svetot koga e vo prasanje prosek po zitel. mora da si krajno glup za da ne razberis nesto tolku ednostavno.
 
Член од
28 декември 2019
Мислења
214
Поени од реакции
466
Ај и јас да придонесам со моето квази-експертско мислење кое исто не треба да се сфаќа како библија :D
Јас гледам на капитализмот како на економска игра, која е вгнездена во подлабока политичка игра, која пак е вгнездена во најдлабока религиозна игра, која ги одредува моралните норми и вредноста на еден човек.
Целта треба да биде да не се дозволи било кој од играчите да премине да ги игра другите игри на пример корпорација да продава морал, да влијае врз конгреси и парламенти а притоа да се понаша ко чесна сестра, државата да се понаша ко алфа-капиталист или пак да се понаша ко преподобен отец или маќеа, или пак црквата да се фати за раче со државата или да инвестира во недвижнини...

Така мислам дека капитализмот сега за сега може уште да функционира, само доколку на „човечките ресурси“ се гледа како ресурс само на тоа ниво, а на подлабоко ниво тој човечки ресурс е сега граѓанин кој има еднакво право на глас и со еднаква моќ да влијае врз економската игра, а на најдлабокото ниво тој граѓанин е сега човек, налик на Бог и со достоинство и не е поданик на капитализам, држава и црква, но е со одговорност кон Бог и другите луѓе.

Играта би била игрива додека правилата се јасни и се следат и државата е добар судија и не дозволува да се концентрира богатството туку го распределува и не се заборава дека е игра во која целта не е трупање пари, туку инвестирање во создавање корисни продукти или услуги наменети за други луѓе а доколку капитализмот не се регулира добро тогаш завршува како и секоја игра „Монопол“ и потоа се преминува на играње „Не љути се човече“, ама со фрлање молотов коктели...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom