Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

Член од
19 февруари 2011
Мислења
525
Поени од реакции
574
Ова се води "прво спомнување на Бугарите". Колку е ова вистина е сомнително. А тоа што конкретно го пишува е легенда.
Но, тоа не ни дава информации како точно се нарекувале прабугарите.
Еве ти си класичен пример за тезата колку бугари толку теории за тоа што се бугарите. Па името денес што го имате потекнува од тие бугари во 7век ама не не се знаело како си се нарекувале самите тие бугари. Дали за тебе поимот бугарин од 7век до денес значел секогаш едно исто, и кога ќе се напишело или слушнало за зборот бугарин означувало секогаш едно те исто?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.534
Поени од реакции
638
Еве ти си класичен пример за тезата колку бугари толку теории за тоа што се бугарите. Па името денес што го имате потекнува од тие бугари во 7век ама не не се знаело како си се нарекувале самите тие бугари. Дали за тебе поимот бугарин од 7век до денес значел секогаш едно исто, и кога ќе се напишело или слушнало за зборот бугарин означувало секогаш едно те исто?
Не
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.053
Поени од реакции
8.631
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.534
Поени од реакции
638
Поминав низ она што е достапно за неа. Сериозните историчари не ја разгледале оваа сага (ова е доволно за да не навлегувам подетално на темата). Историчарот/изтражувач аматер Живко Војников тврди дека се работи за фалсификат. Еве 1-2 реченици за неа: https://starkmaster.blog.bg/history/2013/02/16/izvorite-falshifikati-i-djagfar-tarihi.1053908

Третиот фалсификат на Нурутдинов е „Кубан Чулман Толгау“. Бил дел од сводот на хрониката „Нариман Тарихи“, кој бил поврзан со „Бугарите од Балкарија“. Бил во сопственост на Сагит Бине Хамид бин Ал Бараскеви Ал Булгари, кој починал во 1855 година. По смртта на Сагит Ал Булгари, неговиот син ја продал огромната библиотека на неговиот татко. Така, ова „дело“ паднало во владение на семејството Ваисов, а сега е во сопственост на Фархат Нурутдинов.

Во Бугарија првично се дистрибуира преку Интернет, на веб-страницата на т.н Движењето Тангра Војни и потоа беше објавено од ед. „Огледало“ (2009) Содржината во основа ги повторува митолошките заплети од „Шан кази...“, но ја нагласува античката историја на „Бугарите“ и нивниот покровител, Чулман Алпа, господар на водите. Овде се среќаваат прераскажани авестски парцели, како што е кражбата на хаома од птицата Гаруд, итн. Се среќаваат и чудни етноними, како што се Туси, Тузгари, кои живеат веднаш до земјата на Кин, Саклани. Тузгарите мигрирале на запад и таму се судриле со Сакланите. Некои од нив биле проголтани, но седум племиња Саклан, на чело со Езијците, решиле да се спротивстават. По страшната битка, во која загина водачот на Тузгарите, Бојан Локбер, преживеаните Туси и Саклани се обединија во еден народ и почнаа да се нарекуваат „Именци“, па дури и „Бугари“. Не е тешко да се најде намерно искривување на познатите етноними и настани, како што се Тохарите, Аси и Саки, како и познатиот конфликт на Јуезите (Тохарите) и Усуните (пријавени како Аси, водачи на Скаланите) во Седумте реки. Начинот на прикажување на настаните, јазикот и стилот на изразување, буквално ги повторуваат „Шан кази...“ и „Јагфар тариши“ што покажува дека нивниот автор е еден ист.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom