Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
Бугарите немаат наследна врска со Татарите. Ова е историски факт, а генетските истражувања го потврдуваат тоа. Прочитај барем малку пред да почнеш да пишуваш.
Неинформиран си, имаш селективна меморија или амнезија? Или вие Бугарите мислите дека Македонците ги читаат само мемоарите на Тито и КПЈ, па ништо не знаат?

Не само Татари, туку се правевте и Чуваши и Удмурти, и Финци и Самоеди, и Сармати и Иранци, и Хуни и Памирци и Бактријци итн.

А се правевте и Антички Македонци. Па да те потсетам, доколку си заборавил:

1671995104460.png

1671994887680.png


Ама ништо од ова не смеете да им спомнете на Грците, туку молчите како риби!
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Неинформиран си, имаш селективна меморија или амнезија? Или вие Бугарите мислите дека Македонците ги читаат само мемоарите на Тито и КПЈ, па ништо не знаат?

Не само Татари, туку се правевте и Чуваши и Удмурти, и Финци и Самоеди, и Сармати и Иранци, и Хуни и Памирци и Бактријци итн.

А се правевте и Антички Македонци. Па да те потсетам, доколку си заборавил:

Прегледај го приврзокот 360146

Прегледај го приврзокот 360144


Ама ништо од ова не смеете да им спомнете на Грците, туку молчите како риби!
Прво, тоа се теории на различни личности. Героги Раковски, на пример, не е историчар, туку револуционер роден пред 200 години. Зборувам за современи погледи, а не за оние базирани на недостаток на извори и лични преференци.

Постојат многу теории за сè, дури и за тоа дека земјата е рамна. Има познати личности од Северна Македонија кои веруваат во ова, но јас никогаш не реков дека верувате дека земјата е рамна или дека ова е официјална теза на научниците од Северна Македонија.
Автоматски споено мислење:

За потеклото на Прабугарите има многу теории, повеќето од истражувачи надвор од Бугарија. Овде зборуваме за потеклото на Бугарите.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
јасно е напишано "Раковски без солидна обука и без чувство за дозволеното во научното истражување, се препушта на смели фантазии"
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.438
За потеклото на Прабугарите има многу теории, повеќето од истражувачи надвор од Бугарија. Овде зборуваме за потеклото на Бугарите.
А, Бугарите не се потомци на Прабугарите?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
За потеклото на Прабугарите има многу теории, повеќето од истражувачи надвор од Бугарија. Овде зборуваме за потеклото на Бугарите.
1. Кој и заради каков и чиј интерес, накнадно ги преименува Бугарите во Прабугари?
2. Бугарскиот јазик несомнено е туркиски, па според тоа, доаѓаме до следново:
a) Бугарите се туркиски народ, додека денешните жители на Република Бугарија немаат никаква генетска поврзаност со нив, со оглед на тоа што не ги поседуваат карактеристичните хаплогрупи за туркиските, монголските и угро-финските народи -> во Бугарија нема Бугари.
б) Земајќи го во предвид генофондот на жителите на Република Бугарија, каде што се јавуваат карактеристични ирански хаплогрупи, Бугарите се Иранци или Алани, кои од некоја причина, започнале да зборуваат туркиски како свој мајчин јазик, слично како Ирците во Ирска на кои мајчин јазик им е англискиот.
в) Бугарите се вештачки креиран народ, производ на интересите на големите сили, кои ги излажале дека тие се Бугари кои во исто време се и Јужни Словени, за разлика од Бугарите кои зборувале турски јазик и не биле Словени, и за да не се јавуваат забуни кај денешните жители на Република Бугарија, своеволно овие несловенски Бугари накнадно ги преименувале како Прабугари. Кој го сторил тоа и зошто?
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
1. Кој и заради каков и чиј интерес, накнадно ги преименува Бугарите во Прабугари?
2. Бугарскиот јазик несомнено е туркиски, па според тоа, доаѓаме до следново:
a) Бугарите се туркиски народ, додека денешните жители на Република Бугарија немаат никаква генетска поврзаност со нив, со оглед на тоа што не ги поседуваат карактеристичните хаплогрупи за туркиските, монголските и угро-финските народи -> во Бугарија нема Бугари.
б) Земајќи го во предвид генофондот на жителите на Република Бугарија, каде што се јавуваат карактеристични ирански хаплогрупи, Бугарите се Иранци или Алани, кои од некоја причина, започнале да зборуваат туркиски како свој мајчин јазик, слично како Ирците во Ирска на кои мајчин јазик им е англискиот.
в) Бугарите се вештачки креиран народ, производ на интересите на големите сили, кои ги излажале дека тие се Бугари кои во исто време се и Јужни Словени, за разлика од Бугарите кои зборувале турски јазик и не биле Словени, и за да не се јавуваат забуни кај денешните жители на Република Бугарија, своеволно овие несловенски Бугари накнадно ги преименувале како Прабугари. Кој го сторил тоа и зошто?
1. Северна Македонија да се обиде да објасни дека Македонците се сосема друг народ и немаат никаква врска со Бугарите - една сосема друга раса.
2. Бугарскиот јазик не е туркиски, туку словенски, оттаму сите заклучоци се апсолутно погрешни, освен во некоја алтернативна реалност.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
1. Северна Македонија да се обиде да објасни дека Македонците се сосема друг народ и немаат никаква врска со Бугарите - една сосема друга раса.
2. Бугарскиот јазик не е туркиски, туку словенски, оттаму сите заклучоци се апсолутно погрешни, освен во некоја алтернативна реалност.
1. Па и немаат. Еве кои се Македонците според Енциклопедијата на народите и религиите.

1672075626070.png
1672075685877.png
1672075760725.png

А еве кои сте вие:

1672075880880.png
1672075922402.png
1672075959373.png


2. Сигурен ли си во ова? Си ги видел ли глотохронограмите на туркиските јазици? Или споредбениот Сводешов список?

3. Се надевам сега дека ќе успееш да одговориш на моите прашања од претходниот пост.
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
1. Па и немаат. Еве кои се Македонците според Енциклопедијата на народите и религиите.

Прегледај го приврзокот 360226
Прегледај го приврзокот 360227
Прегледај го приврзокот 360229

А еве кои сте вие:

Прегледај го приврзокот 360230
Прегледај го приврзокот 360231
Прегледај го приврзокот 360233


2. Сигурен ли си во ова? Си ги видел ли глотохронограмите на туркиските јазици? Или споредбениот Сводешов список?

3. Се надевам сега дека ќе успееш да одговориш на моите прашања од претходниот пост.
1. Се согласувам дека денешните Бугари и денешните Македонци во основа се Словени.
2. Бугарскиот јазик е словенски јазик. Оваа реченица можам да ја напишам и на бугарски: Б'лгарскијат език е славјански език. На туски: Bulgar dili bir Slav dilidir.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
Прво, тоа се теории на различни личности. Героги Раковски, на пример, не е историчар, туку револуционер роден пред 200 години. Зборувам за современи погледи, а не за оние базирани на недостаток на извори и лични преференци.
Раковски е само еден од многуте. Што е со погледите на Васил Златарски, Марин Дринов, Ганчо Ценов, Димитар С'с'лов или Петар Добрев?
Дали тие се историчари, шарлатани или пишувале по нарачка? Дали може нив да ги сметаме за релевантни?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Раковски е само еден од многуте. Што е со погледите на Васил Златарски, Марин Дринов, Ганчо Ценов, Димитар С'с'лов или Петар Добрев?
Дали тие се историчари, шарлатани или пишувале по нарачка? Дали може нив да ги сметаме за релевантни?
Васил Златарски е еден од основоположниците на современата бугарска историографија, но многу негови тези се побиени.
Марин Дринов работи главно во Русија и е под силно влијание на руските тези.
Ганчо Ценов има маргинални дела и неговите тези се целосно отфрлени од бугарската историографија.
Димитар Саселов повеќе се занимава со алтернативна историја.
Петар Добрев има своја теорија за ариевско-иранското потекло на прабугарите.

Меѓутоа, тие прават разлика и меѓу Бугари и Прабугари.

Ценов и Саселов се абсолутно нерелевантни. Златарски и Дринов се почитуваат повеќе како основачи отколку како историчари. Добрев има свои теории, кои ниту еден сериозен историчар не ги потврдил.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Добро е, кога се зборува за одредени историчари, барем да се прочитаат неколку нивни дела за да се разберат нивните тези.
Еве што пишува Добрев: (јасно ги нарекува зборовите прабугарски, а не бугарски.)
1672145551219.png
С'селов исто ги разликува:
1672145845857.png
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
Добро е, кога се зборува за одредени историчари, барем да се прочитаат неколку нивни дела за да се разберат нивните тези.
Еве што пишува Добрев: (јасно ги нарекува зборовите прабугарски, а не бугарски.)
Прегледај го приврзокот 360295
С'селов исто ги разликува:
Прегледај го приврзокот 360296
Дали тие самите себе се нарекувале Прабугари?
Доколку не, тогаш дали треба да се прифати нивното самонаименување или називот на оние кои од разни побуди или интереси ги преименувале во Прабугари неколку века подоцна откако овие исчезнале од светската сцена?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Дали тие самите себе се нарекувале Прабугари?
Доколку не, тогаш дали треба да се прифати нивното самонаименување или називот на оние кои од разни побуди или интереси ги преименувале во Прабугари неколку века подоцна откако овие исчезнале од светската сцена?
Никој не знае како се нарекувале во текот на времето.
Терминот бил измислен за да се разликуваат од народот што со текот на времето се формирал меѓу нив, Словените и она што останало од Траките.
Самоопределувањето е едно, именувањето од историски причини е друго.
Историчарите се тие кои одлучуваат за тоа, не сме ти или јас.
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.048
Поени од реакции
8.623
Никој не знае како се нарекувале во текот на времето.
Терминот бил измислен за да се разликуваат од народот што со текот на времето се формирал меѓу нив, Словените и она што останало од Траките.
Самоопределувањето е едно, именувањето од историски причини е друго.
Историчарите се тие кои одлучуваат за тоа, не сме ти или јас.
Што со ова?

1672258437490.png
1672258479087.png


1672258502660.png

 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.532
Поени од реакции
638
Ова се води "прво спомнување на Бугарите". Колку е ова вистина е сомнително. А тоа што конкретно го пишува е легенда.
Но, тоа не ни дава информации како точно се нарекувале прабугарите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom