Квалитет на нови градби

Член од
25 март 2012
Мислења
8.449
Поени од реакции
4.937
Арматура имам работено 2 години на повеќе згради и ќе ви кажам од лично искуство од оноа што го имам видено со свој очи и слушано од коментарите на газдите и работниците.

Катастрофа невидена се нашиве згради.И овоа не е наддавање туку една сурова вистина.
Фали голем дел од арматурата како што треба да биде спрема пропис онаму каде што сме работеле.
Мојот газда многу често знаеше да се прекрстува и да искоментира дека немаат два грама памет што прават.
Се штеди на велико,се ставаат најтенките шипки осмици дури и кога не треба,многу често не се правеа куки,се врзуваа неквалитетно и набрзина.

Шлагот на тортата беше кога во една од новиве велешки згради го видовме за првпат надзорот.
Луѓе дали ви се верува дека човеков беше некаде можеби и постар од 70 години,со наочари и едвај се движеше.
Пред да почне да врши преглед,се пикаше во канцеларијата кај главниот изведувач и строго го немаше едно саат време.Се гледаше од тоа прозорчето кикики-какака,смеење,пиење кафе...
Од километар се намирисуваше македонската корупција.
Кога ќе се качеше на спратот да врши преглед,ги ставаше тоа наочарите како некој дедо,и едвај се движеше помеѓу арматурата.Ќе прегледа набрзина и ќе си замине.Ни збор,ни прашање,ништо!

Дури и да не го види и доживее човек сето овоа,треба да му биде јасно дека во ваква екстремно корумпирана држава и градбите ќе бидат дел од целово лудило што го живееме последниве 31 година.
Дали си сигурен дека бил македонец дедово, поштоу принцип македонец не прави вака.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.103
Поени од реакции
3.301
Биџонса експерт за се, од под до плафон и фасада.

Во Турција, а и генерално секаде ризични од земјотреси се мали тесни и високи градби градби, во Чаир ги има еден куп такви, 3 метри широка, 10 метри долга, 5 спрата угоре.
 
Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.187
Поени од реакции
4.149
Објектот кој го наведуваш е популарно наречен „Флет ајрон„, парафраза на еден објект од Њу Јорк, изграден во доцниот XIX век, во стилот „чикашка школа„.
Да. Ама има голема разлика во естетската вредност на пропорциите на оргиналниот објект и оваа наша копија.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.126
Поени од реакции
4.301
Да. Ама има голема разлика во естетската вредност на пропорциите на оргиналниот објект и оваа наша копија.
Двата наведени објекти се напросто неспоредливи...секако, во корист на оригиналниот објект во Њу Јорк.

А згора на све, „Флетот„ е граден на местото од објектот кој беше заштитен со закон (ф-ката „Цветан Димов„), така да во „севернава„ владее правото, а корупцијата е непостоечка појава...
 
Член од
21 мај 2021
Мислења
747
Поени од реакции
1.609
Дали си сигурен дека бил македонец дедово, поштоу принцип македонец не прави вака.
Сите до еден Македонци.Секој што згазна во објектот.
И инвеститори и изведувачи и надзорот.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.765
Поени од реакции
36.459
Биџонка кажа дека зградите паѓале оти немале потпо...пардон носечки ѕидови
е овие Јапонците направиле зграда од 10 спрата и пуштиле 7,3 степени земјотрес и замисли си зградата преживеа.
Биџонса експерт за се, од под до плафон и фасада.
Во Турција, а и генерално секаде ризични од земјотреси се мали тесни и високи градби градби, во Чаир ги има еден куп такви, 3 метри широка, 10 метри долга, 5 спрата угоре.
... ќе ти објаснам, оти имаш симпатичен аватар и некој бонус кај мене, но немој да го трошиш овака напразно :D
 
Член од
27 мај 2018
Мислења
816
Поени од реакции
1.434
Дали си сигурен дека бил македонец дедово, поштоу принцип македонец не прави вака.
Не шипо беше ебате беља на секој пост се лепиш ко мува на гомно и одјеби ... кај новите згради може би и се контролира нешто од тип статика, железо, бетон али па кај старите никој не котролира што и како реновира, се штемуваат носачи, се сече арматура, прозори во носечи ѕид ова го зборам од искуство зш работам водовод и знам што се дешава по нашата ни мила Македонија.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.765
Поени од реакции
36.459
А ја‘ „као„ не сум „профи„?....:P
Носивите ѕидови се практикуваат само ако се работи за ниски објекти, под услов да се користат полни тули (!), не шупливи (!), и секако, ако носивоста на таквите ѕидови (ѕидани во т.н. „масивен систем„, со изразита дебелина од ѕидовите) се покажат и докажат како доволно носиви и стабилни на дополнителни/надорешни влијанија (температурни промени, ветер, земјотрес...).
Масивните системи на градење се надминати и напуштени (батали средношколски учебници...), затоа што скелетните системи се поеластични и поотпорни, ако се саглам моделирани, пресметани, димензионирани и најбитното, квалитетно изведени.
...прво да ти ја испочитувам професијата како архитект, па ете уште еднаш ќе напишам дека и те како има улога пополнетоста на дното на зградата (приземје) со носивни зидови (или на било кој кат), отколку со стакларија или воопшто со ништо онака отворени без разлика од висина на зградата, посебно при движење на тлото лево десно т.е. при земјотрес, а ти велиш дека е доволна само скелетната конструкција столбови и плоча со стегната арматура како кафез за стабилноста на зградата, па пред да објаснам на Voager / Toma, па и тебе за улогата на „пополнетоста“ со носиви зидови за стабилноста на зградата при земјотрес еве уште еднаш чекам да искоментираш, може ќе размислиш подобро! :pipi:
 
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Би купиле ли стан 2000€/м2 во новиве и луксузни турски згради низ Скопје?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.969
Поени од реакции
35.924
Иницирана од темата за земјотреси и голем број на познавачи на градежништво и архитектура сметам дека треба да имаме тема за дикусија за сите нови градби и кај нас и во светот. Земјотресите се за жал трагичен показател за алчноста и немање совест на денешната градежна фела. Постојат и исклучоци и секоја чест за сите нив но за жал многу е поголем број на тие што сопствениот интерес го ставаат пред било каква општествена одговорност.
Теоретски сите треба да се безбедни, т.е проектите се за објекти кои може комотно да издржат земјотреси како тој од 63та, па и посилни.

Во пракса, секој објект е приказна за себе, и никој не може да ти гарантира, особено со нивото на корупција во нашата држава.

Гледај само да не купуваш објект околу главниот расед, ќе се обидам да го опишам грубо со опфатите околу главните улици: Димо Хаџи Димов, Антон Попов, Кирил и Методиј, делот околу Партизанска се до Влае. Ако се обратиш на ГФ има и прецизни мапи со раседите, има и неколку трудови правени од експерти во различни дисциплини.

Инаку најголем дел од надзорите работат по наредба на тие над нив или мито, и нема врска со реално следење на објектот, и тоа во сите професии поврзани со градежништво.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.765
Поени од реакции
36.459
...секој стамбен објект било да е ниска или висока градба, доколку има дел кој не е подржан од носечки зидови било да е на кат (без преградни зидови на катот, што станарите сами си ги рушат), било да е на приземје каде нема носечки зидови поради деловни простории, па најчесто се со стакло, ролетни или пак само празни простори низ носечките столбови поради подземни паркинзи или пак базени, сето тоа доведува да објектот при потрес т.е. земјотрес биде оштетен се нарекуваат „soft story„ , или „soft building“ што скоро сите згради кои паднале во катастрофалнот земјотрес во Турција и Сирија всушност тоа и биле!

Soft-weak-story-performance.png

...доколку објектот е во една целина со конструкција и плоча поврзани со носечки зидови подеднакво на сите катови, па и на приземје, при потрес т.е. земјотрес со нишање лево десно, целата зграда вибрира пренесувајќи ја таа гравитациона сила од горе надоле и носивоста и тежината преку столбовите и носечките зидови, велиме таа не е „мека зграда“ или изразот „soft building“.

EIRYPIfXkAAOZ6A.jpg

...доколку истиот објект во приземјето нема носечки зидови само столбови, поради наменски деловен простор, паркинг со што е или отворен простор или само со стакларија или ролетни, тогаш велиме дека објектот (зградата) има поинакво вибрирање на тоа место кога има земјотрес за разлика од погорните катови со што таа станува „soft building“ т.е. имаме ситуација на „soft story„.

Behaviour-of-Soft-Storey-in-Earthquake.png

....истото важи кога нема преградни зидови кои се носечки на било кој спрет на зградата , тој дел автоматски станува потенцијална опасност при нишање т.е. при земјотрес, па токму во тој дел ќе дојде до прекршување на зградата, со што горните катови ќе останат цели,

imagesghyd.jpg sos_taiwan_whe62_1-1_275x187.jpg

...во Турција и Сирија, вакви згради всушност приземјето или првиот спрат бил смачкан додека горните катови остануваат цели зградата паѓајки цела на страна или останува исправена, да при следен земјотрес или потрес дојде до т.н „палачинка ефект“ смачкување на катовите еден врз друг како палачинка.

imagesvgh.jpg imagesjkop.jpg

... конкретно за овие згради не се работи за квалитет на градежен материјал, арматура или пак пресметката на употребениот материјал, туку неправилно и непредвидување на разликата при нишање на простор кој нема носечки зидови или било што кои би ги замениле како челични рамки, бетонски раки што ќе го ојачат тој дел што отсуствува носечки зид поради прозори, стакларен дел од деловни простории, паркинси, базени ресторани.

tuck-under-parking-rendering.jpg danger-of-soft-story_orig.jpeg


...така да, немојте да кажете дека зидовите кои се носечки во стамбениот објект (било ниска или висока градба) немаат улога во вибрирање на зградата при земјотреси да не се руши и дека е доволно само носечкиот столб, плочата и квалитетниот градежен материјал, така да @vouager ти може колку сакаш тони арматура да ставиш на носечките столбови и плочата и да ти биде „стегнат кафез“, ако немаш доле на приземје носечки зидови туку, отворен трем, гаража, тогаш куќата ти е во група на „меки“ кои при земјотрес нема да бидат стабилни поради немање, нели под претпоставка носечки зидови имал ти и двеста тони арматура, мора да се појача токму тие точки кои при сеизмолошка активност ќе покажат слабост и оштетување.

 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.500
Поени од реакции
7.023
...секој стамбен објект било да е ниска или висока градба, доколку има дел кој не е подржан од носечки зидови било да е на кат (без преградни зидови на катот, што станарите сами си ги рушат), било да е на приземје каде нема носечки зидови поради деловни простории, па најчесто се со стакло, ролетни или пак само празни простори низ носечките столбови поради подземни паркинзи или пак базени, сето тоа доведува да објектот при потрес т.е. земјотрес биде оштетен се нарекуваат „soft story„ , или „soft building“ што скоро сите згради кои паднале во катастрофалнот земјотрес во Турција и Сирија всушност тоа и биле!

Прегледај го приврзокот 368433

...доколку објектот е во една целина со конструкција и плоча поврзани со носечки зидови подеднакво на сите катови, па и на приземје, при потрес т.е. земјотрес со нишање лево десно, целата зграда вибрира пренесувајќи ја таа гравитациона сила од горе надоле и носивоста и тежината преку столбовите и носечките зидови, велиме таа не е „мека зграда“ или изразот „soft building“.

Прегледај го приврзокот 368445

...доколку истиот објект во приземјето нема носечки зидови само столбови, поради наменски деловен простор, паркинг со што е или отворен простор или само со стакларија или ролетни, тогаш велиме дека објектот (зградата) има поинакво вибрирање на тоа место кога има земјотрес за разлика од погорните катови со што таа станува „soft building“ т.е. имаме ситуација на „soft story„.

Прегледај го приврзокот 368435

....истото важи кога нема преградни зидови кои се носечки на било кој спрет на зградата , тој дел автоматски станува потенцијална опасност при нишање т.е. при земјотрес, па токму во тој дел ќе дојде до прекршување на зградата, со што горните катови ќе останат цели,

Прегледај го приврзокот 368441 Прегледај го приврзокот 368442

...во Турција и Сирија, вакви згради всушност приземјето или првиот спрат бил смачкан додека горните катови остануваат цели зградата паѓајки цела на страна или останува исправена, да при следен земјотрес или потрес дојде до т.н „палачинка ефект“ смачкување на катовите еден врз друг како палачинка.

Прегледај го приврзокот 368439 Прегледај го приврзокот 368440

... конкретно за овие згради не се работи за квалитет на градежен материјал, арматура или пак пресметката на употребениот материјал, туку неправилно и непредвидување на разликата при нишање на простор кој нема носечки зидови или било што кои би ги замениле како челични рамки, бетонски раки што ќе го ојачат тој дел што отсуствува носечки зид поради прозори, стакларен дел од деловни простории, паркинси, базени ресторани.

Прегледај го приврзокот 368444 Прегледај го приврзокот 368446


...така да, немојте да кажете дека зидовите кои се носечки во стамбениот објект (било ниска или висока градба) немаат улога во вибрирање на зградата при земјотреси да не се руши и дека е доволно само носечкиот столб, плочата и квалитетниот градежен материјал, така да @vouager ти може колку сакаш тони арматура да ставиш на носечките столбови и плочата и да ти биде „стегнат кафез“, ако немаш доле на приземје носечки зидови туку, отворен трем, гаража, тогаш куќата ти е во група на „меки“ кои при земјотрес нема да бидат стабилни поради немање, нели под претпоставка носечки зидови имал ти и двеста тони арматура, мора да се појача токму тие точки кои при сеизмолошка активност ќе покажат слабост и оштетување.

Schwabiwe za vakvi komentari vikaat , Mein Beileid !

A jas bi rekol, ne si ti kriva, kriv e toj doma shto ne te raboti.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.765
Поени од реакции
36.459
Schwabiwe za vakvi komentari vikaat , Mein Beileid !
A jas bi rekol, ne si ti kriva, kriv e toj doma shto ne te raboti.
...толку ниско падна да вака коментираш? знаеш не сакам да возвратам, ама да не е обратно а? тебе не ти даваат?
Бог да чува, пишувам на тема со текст со примери, ваков однос немам видено!
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.500
Поени од реакции
7.023
...толку ниско падна да вака коментираш? знаеш не сакам да возвратам, ама да не е обратно а? тебе не ти даваат?
Бог да чува, пишувам на тема со текст со примери, ваков однос немам видено!
More shto da ti pishi coek koga se zamarash so raboti koi shto se Neprimenlivi vo Makedonija?
Batali dengubenje na internet i vrati se na vtorata recenica od predposledniot moj post. Poubavoo ce go potroshish vremeto!

Pozdrav i ne se luti, beshe metaforicki kazhano.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom