Кајганџиско дарување крв

М

Мартин`

Гостин
А на 15 години, баш сакам да давам крв..а и да запознаам некој кајганџија у живо + прошетка до скопје нема да биде на лошо :)
Не верувам дека ќе ти дозволат да даваш крв со 15 години, или 16 или 17+ мора да имаш + дозвола од родител. Инаку сега на 21 и 22 има традиционална крводарителска акција во Велес во ликовниот салон ..

Член од
18 април 2008
Мислења
876
Поени од реакции
213
А на 15 години, баш сакам да давам крв..а и да запознаам некој кајганџија у живо + прошетка до скопје нема да биде на лошо :)
На 15 години нема да ти дозволат, мора да имаш 16+,

а за дозволата како што ми текнува даваа еден лист каде што ке треба да се потпише родител, само едншка ни имаа така дадено, подоцна на 17 години не ни правеа никакви проблеми...

пс. Анчо прекрасна идеја

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Хиперактив, напушти ја темава.
Твоето просто мислење навитина не и доликува на една дискусија која се води во 2012 година, особено не од едуциран човек со пристап до интернет.
Не баш сите што имаат пристап до интернет се едуцирани :)
А капак на се е кога едуциран човек се однесува на начин на кој не му доликува.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
racunajte i an mene b negativ mislam deka sum koga ke ima racunajte na mene

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
баш сакав да поставам вакво прашање: има ли крвта старост
на пример и ова: имам 66 години...смеам ли да дарувам крв
По што се разликува,ако се разликува крвта на 16 и 66 години.
Еве за очите знаеме,млади гледаат и влакно во јајце,
а стари ни јајце во седало или под кокошка.
----------------------------------
Акцијава ви е супер идеја ,но јас би препорачал друга идеја
Да почекате малку,сега да вршите подготовки и „кампања“
а акцијата да започне некаде на почеток на идната година,
и да трае шест месеци,со финиш на плоштадот со концерт,
Кајгана-дарување крв-Кајгана хепеинд-концерт
Кајгана - форум на солидарноста,Кајгана без граници
А се во знак на 50 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје.
Како благодарност на сите земји што му помогнаа на овој град
во тие тешки моменти,да им се испрати-врати по неколу единици-кеси
од нашата нова скопска крв-ова се разбира со помош и на Црвениот крст.
Да се поканат и гости,младинци-студенти од сите тие земји,но и некој
работници што го градеа градот,а и рудари што ги откопуваа настраданите.
Секако во тоа време и млади војници кој први и најмногу помогнаа во се.
Дедо Анчо 80% сум сигурен дека нема старосна граница за давање крв поготово не на 66 години. Освен ако не си слабокрвен или други здраствени проблеми. А за вториот дел незнам колку си запознаен ама секој 26 јули има голема крводарителска акција по повод годишнина од земјотресот во Скопје. Од кога знам за себе дедо ми кој имаше преку 100 пати давано крв ме носеше на овој датум со него да дава крв за подоцна кога исполнив години и ја да давам крв. Потоа одевме кај жабарот на десетка со кромид да се вратиме во нормала :). Иначе поводот беше мојот роденден на 27 јули и ми беше а и ми остана еден од најубавите поклони кои сум ги добил во животот. А сега се срамам што одкако го нема го заборавив овој датум и не одвоив 20 мин да ја продолжам традицијата и тоа повеќе години по ред. Е сеа не е потребно никаков хепенинг доволно е да се собереме сеа да даруваме крв па здравје боже на 26 јули ке се собереме пак крвта се обновува нели :). Иначе доклку може да се стапи во контакт со тие луѓе што учествувале во спасувањето и изградбата на градот негледам зошто не би ги повикале но мислам дека тоа заслужува друга тема во друго време речиси има уште година време за ова. Како и да е јас ке бидам тука :).

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Ќе организираме акција, ама сега не е добро време според мене. После 15. септември, да се вратат луѓе од одмори...
ako e posle 15 planirajteme i mene posto togas ke sum vo sk na faks

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.735
Поени од реакции
4.485
Дедо Анчо 80% сум сигурен дека нема старосна граница за давање крв поготово не на 66 години. Освен ако не си слабокрвен или други здраствени проблеми. А за вториот дел незнам колку си запознаен ама секој 26 јули има голема крводарителска акција по повод годишнина од земјотресот во Скопје. Од кога знам за себе дедо ми кој имаше преку 100 пати давано крв ме носеше на овој датум со него да дава крв за подоцна кога исполнив години и ја да давам крв. Потоа одевме кај жабарот на десетка со кромид да се вратиме во нормала :). Иначе поводот беше мојот роденден на 27 јули и ми беше а и ми остана еден од најубавите поклони кои сум ги добил во животот. А сега се срамам што одкако го нема го заборавив овој датум и не одвоив 20 мин да ја продолжам традицијата и тоа повеќе години по ред. Е сеа не е потребно никаков хепенинг доволно е да се собереме сеа да даруваме крв па здравје боже на 26 јули ке се собереме пак крвта се обновува нели :). Иначе доклку може да се стапи во контакт со тие луѓе што учествувале во спасувањето и изградбата на градот негледам зошто не би ги повикале но мислам дека тоа заслужува друга тема во друго време речиси има уште година време за ова. Како и да е јас ке бидам тука :).
Убава работа е ова ама медиумска покриеност нула.
За политика и турски серии први се ,а за нешто вредно и хумано никаде ги нема телевизииве.:(
Еве јас првпат слушам за ова.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Не баш сите што имаат пристап до интернет се едуцирани :)
А капак на се е кога едуциран човек се однесува на начин на кој не му доликува.
Незнам колку си свесен ама си се утепа со постов :tapp:

V

Vollstandig

Гостин
До оние кои не си ја даваат крвта без пари:
Секоја крв е различна приказна, како посебно гориво за секој мотор од кола.
Немојте да очекувате дека вашата крв , туку-така лесно ќе се распродаде и дека некој прави големи количини на пари од истата.Крводарителските акции постојат секаде, и истата таа крв кога се донира, рачунајте дека не ја наплаќаат на примателите по којзнае колкава сума.
За една крв да биде успешно донирана, потребно е донаторот да се совпаѓа со примателот, прашање е дали антителата на примателот ќе ја прифатат или одобијат од донаторот и останати медицински проблеми.Така да, ако донирате крв, еднаш, можеби и по кој знае колку време, знајте дека сте помогнале некој да спаси гз.

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Не верувам дека ќе ти дозволат да даваш крв со 15 години, или 16 или 17+ мора да имаш + дозвола од родител. Инаку сега на 21 и 22 има традиционална крводарителска акција во Велес во ликовниот салон ..
Знам , и поклончиња даваат, којзнае ако некој отиде со родител може ќе му дадат и на детето! :)Ја а ко одам сал за поклонот ќе одам не за друго!:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom