Кајганџиски книжевен предизвик за 2024 година

Колку книги сметате дека може да прочитате во 2024?

  • Extremely Easy Level - 1 книга

  • Very Easy Level - 3 книги

  • Easy Level - 5 книги

  • Medium Level - 10 книги

  • One Per Month Level - 12 книги

  • Major Level - 15 книги

  • Hard Level - 20 книги

  • Very Hard Level - 30 книги

  • Extremely Hard Level - 40 книги

  • Ultimate Level - 50 книги


Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
14 февруари 2009
Мислења
482
Поени од реакции
1.679
Здраво на сите

Избрав 10 книги за читање за оваа година, а почнав со читање во Април и досега имам 3. Читам само на киндл, освен два романи што ги имам купено последниот пат од Мк кога бев. И двата романи се од Достоевски. @Staufer, и кај мене побрзо оди на киндл. Може е навика. Нема да пишувам рецензии, дека... јебига, не ме бива.

1. Atomic Habits by James Clear
2. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams,
3. Записи од подземјето од Фјодор Михајлович Достоевски
 
Член од
26 февруари 2024
Мислења
5
Поени од реакции
10
Здраво на сите

Избрав 10 книги за читање за оваа година, а почнав со читање во Април и досега имам 3. Читам само на киндл, освен два романи што ги имам купено последниот пат од Мк кога бев. И двата романи се од Достоевски. @Staufer, и кај мене побрзо оди на киндл. Може е навика. Нема да пишувам рецензии, дека... јебига, не ме бива.

1. Atomic Habits by James Clear
2. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams,
3. Записи од подземјето од Фјодор Михајлович Достоевски
Јас така кога се рестартирав со читање првата година имав предизвик за 10, па постепено растев, и сега стандардниот предизвик ми е 50 книги годишно. Така што без гајле, ќе биде. Можеш и да мамиш со некој пократок роман :)
 
Член од
14 февруари 2009
Мислења
482
Поени од реакции
1.679
Јас така кога се рестартирав со читање првата година имав предизвик за 10, па постепено растев, и сега стандардниот предизвик ми е 50 книги годишно. Така што без гајле, ќе биде. Можеш и да мамиш со некој пократок роман :)
Одлично за тебе, баш така и треба, чекор по чекор. Јас првите 3 месеци оваа година немав многу време за читање, па почнав дури минатиот месец. А веќе имам 7-8 книги прочитано, ама некои не се романи, туку се помали информативни книги. Пример има еден серијал на книги A very short introduction се вика и има премногу книги на разни теми. И не би сакал тие тука да ги бројам како прочитани.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.591
Поени од реакции
21.725
5) Secrets of Malta - Cecyly Blench

Судејќи според насловот и историјата на Малта, ќе помислиш дека се работи за некои масони, илуминати, темплари...но овој роман кој е тазе издаден пред неколку месеци е сместен во ВСВ и инволвира игра на шпиуни.
Фиктивен роман кој се базира на вистински настани и кој можел да биде уште подобар кога би имал поинаков крај и едно стоттина страни помалку, но генерално го задржува вниманието. Барем моето.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.042
Поени од реакции
34.685
09. Единствен матичен број - Лидија Димковска (Три, 2023)
1716710095531.png

Прекрасен роман! Според мене, најдобриот од Димковска. Темите се на иста линија како во претходните нејзини романи: домот, идентитетот, егзилот, отуѓеноста... што значи - веќе видено, ништо ново. Но на оваа приказна тука многу повеќе и верував отколку на било која од претходните нејзини романи. Некако дури во некои сегменти ја доживеав и лично и навистина многу ми се допадна. Она на што најмногу Димковска инсистира во нејзините романи каде се се врти околу домот и оддоменоста и каде се ми е толку повторливо и здодевно, тука не ми сметаше, веројатно зашто ликовите се поцврсти, подобро изградени и затоа што самата приказна создава некој амбиент кој кој сите ние го живее(в)ме и кој на сите нас ни е близок, па затоа таа идеолошка повторлива матрица која Димковска ја применува тука некако ја видов само во позадина и воопшто не ми сметаше. Особено ми се допадна и употребата на хуморот, особено во описите на Милка која не може никој да не ја препознае во ликот на некоја жена од сопственото соседство или семејство. На некои од нејзините реплики не можев, а да не се изнасмеам гласно. И една забелешка за сите оние кои имале поинакви очекувања од крајот на овој роман - да се оствареле вашите очекувања и да имаше некој каков-таков happy end, ова ќе беше далеку од реалноста, од животот. Вака - на текстот многу повеќе му верував.

Убав роман, морам да признаам дека е трет од петте финалисти за Роман на годината за 2023 кој навистина ми се допадна па затоа сметам дека сосема е заслужена наградата (иако било кој од другите два да ја добиеше, ќе го имав и за нив истото мислење). 5/5

Ми остана уште „Заборав“ од Томислав Османли, но за жал не можам да го најдам никаде романот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom