(Кајгана избира) Најдобри серии на сите времиња

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
LOST

Не знам ни од каде да почнам да опишувам кое значење за мене го има оваа серија. Прва серија на која се навлеков како дрога. Гледање на епизодите, па читање теории, читање рецензии на блогови посветени на серијата, барање детали и easter eggs, измислување свои теории... Lost е феномен кој не може да се повтори во денешно време, посебно не кај Нетфликс серии каде сите епизоди излегуваат наеднаш.

Два пати ја имам изгледано целата. Некои епизоди по 4 или 5 пати. И денес кога се сетам на некои сцени се наежувам кога ќе ми текне на филингот кога прв пат сум ги гледал. Ми текнува после финалето на третата сезона толку бев шокиран што пола саат по крајот на епизодата не се мрднав од место и зјапав во црн монитор од што пробував да ги средам мислите што уствари гледав.

Можам вака до сабајле да пишувам за Lost. 10 години по крајот ниедна серија не и го зеде првото место кај мене. За крај само да пишам дека драго ми е што (сега за сега) ја оставија серијата таква каква што е и од Lost не направија франшиза со приквели, сиквели и спинофи.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.320
Поени од реакции
57.791
Отворам форум и очекувам да губиме нешто како 35:7, кога гледам, LOST is not forgotten! :love:

watches-lost.png


Јас сум фан и на LOST и на GoT и на BB, ама една е LOST. Ни една серија никогаш немала таков емотивен импакт на мене. Ни една серија немала никаков импакт во real life, само LOST. Ќе пишам повеќе во финалето, ако изненадувачки стигне до таму. Сега сакам само да пишам зошто LOST, а не GoT. Не е заради последните две сезони на GoT, и не сакам да занемарам колку фантастични епизоди имаше GoT. Во тој поглед нема ни една серија што е блиску до GoT, wow факторот беше нешто невидено. Епизодите како Rains of Castamere, Hardhome, Battle of Bastards, Winds of Winter... тоа е нешто невидено и тешко дека некогаш ќе се повтори.

Но потоа GoT отиде да ја задоволи огромната фан-база, додека Lost не го направи тоа. Очајнички баравме одговори, но за повеќето работи, не ги добивме. Се сеќавам дека бев крајно разочаран од крајот, затоа што избраа спиритуален крај а јас бев Man of Science, а не Man of Faith. Но тие си останаа доследни на тоа што го правеа. Од тогаш ја имам гледано уште 3-4 пати, и финалето ми е едно од најмоќните работи и секогаш плачам на сцената со Џек и татко му. It gets me every time.

To remember... and to let go.




P.S.

@wot, џубре едно, ако го утнеш ова ќе се откажам од тебе преку весник.
 

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.582
Поени од реакции
13.217
Читам и се ежам од среќа додека се држиме во двомеч со GoT. :place:
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.501
Поени од реакции
33.643
Нема да ширам... Game of Thrones.

Прво, еднаш ја водевме дискусијата, разгледајте ја темава, има интересни постови и дуели. Тогаш победи LOST иако GOT имаше само неколку сезони. Тогаш гласав за LOST и за мене е исто серија што ми промени живот, можеби најблизу до тоа што го стори SFU. Може да завршиме тука и нели да гласам за LOST. Но премногу дежаву ми е моментот со краевите на двете серии, впрочем и за краевите на сите ултра популарни серии. Ако отвориме LOST темата и се вратиме декада назад ќe видите анкета за како крајот ја уништил цела серија, ќе прочитате постови кои плукаат по се што пишале изминатите 6 години за истата, ќе прочитате 2-3ца кои го бранат се тоа за кое стоеше LOST помеѓу океан џубриња. Јас таму го дадов мојот глас. Исто и во претходната тема. Затоа мислам дека треба да го сторам истото сега и за GOT додека уште трае френзито хејтање, катастрофа сезони и што ли не напишавте. GOT e институција, рамо до рамо со LOST, и можеби LOST води оти беше во едно друго убаво време, оти не фаќа носталгично, оти имавме еден куп епизоди од тоа... но, GOT исто беше феномен, воз врз кој се качи од тетка ми Натка до на @џимеј комшијата Ашим, најверојатно. GOT со сите сезони беше е и уште е нешто ретко повторливо и морам овој пат да бидам тука за неа.

Извини @Io Sono Interista aма животот ќе нема смисла ако ние не сме контра.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.320
Поени од реакции
57.791
Кога заврши Lost јас мрчев, ти ја бранеше :D

Истото им го пишав и на фановиве на ГоТ, добар дел од нив ќе научат to let go, и со време поинаку ќе гледаат на се. А добар дел од нив ќе останат вечно разочарани. Ова секој за себе ќе си го открие после второ, трето гледање. Освен тие што се преразочарани за re-watch :)

ГоТ беше спектакуларна серија, Лост беше специјална серија. На Лост вагонот не можеше да се качи секој.

Сум заборавил дека сме имале ваков дуел порано. Ме врати во убавите времиња со линкот. Ќе ти бев благодарен ама во моментов премногу те презирам. :cautious:
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom