Ај молим те дај ми точни податоци :| колку брашно,вода колку зејтин ова она..колку испаѓаат?
Јас со тестото не работам со мерки ,се научив од око се и нема утки али ке пробам. ПП не можам да ти пратам па тука ке ставам
1кг брашно
1квасец
една кафена лажичка сол
2Лажички шеќер
Пола шоља за кафе - зејтин
Топла вода (не премногу да не умре квасецот) 200-300мл
Во некој мал сад (Ѓезве ,шоља за чај...) ставаш квасецот шеќер ,сол , малку топла вода и една лажица брашно ,ги мешаш да се разложи квасецот,покриваш со капак и оставаш да стаса квасецот
Го ставаш скоро цело брашно во сад и ставаш зејтин ,квасецот и вода по малку и месиш дур не стане таман тестото.
Нека стаса убаво и делиш топки (ваљда 8 од кило брашно) топките ги сукаш како во елипса и ги филуваш кечап,кашкавал,салама,......што било ,со се можеш да ги направиш.
После јас зимам вода и ги мачкам краевите на тестото и го преклопувам , правам витка ,мачкаш со јајце и ставаш сусам,ким,мак.... подмачкуваш тавата со кристал маргарин и ставаш врз панцеротите малку маргарин коцки и печеш на 200-220-250 10-15 мин (зависи од шпоретот ова)
толку.