Кафана или кафански филм

U

UnholY

Гостин
Кулминација на депресивно расположение и фрустрации од страна на присутните, надополнето со звукот од некоа српска шабанерија, или можеби и нешто олд скул, од типот на Лепа Брена, Душко Кулич и сл.
Дискусии околу тоа, колку ни е државата назадна, песимистички усогласувања меѓусебе, како тие ги поседуваат сите солуции и идеи за прогрес и пред се, како главна тема на дискусија е жената, која нормално, за нив не преставува ништо повеќе, туку само една обична курва.
Став кој донекаде ги теши, пошто жена немаат видено со децении, а со нивната дома се најчесто разведени или односите им се работ од нормалата.

Семејните односи се истотака нарушени кај секого, од причина шо за прв дом, тој си ја смета кафаната, па мора секоја вечер да го носат со такси во раните утрински часеви, а жената и децата да гледаат како нивниот сопруг/татко, кој веќе има искината гардероба, брада како Осама бин Ладен и запуштено наркоманско лице, го вадат од колата и го носат до дома како во раните тинејџерски години кога првпат сте се опиле.

Секогаш исполнета до последното место, претежно од две групации на луѓе:

-Љубовни депресивци (жената или девојката ги оставила, па лечат депресија со налевање до труење поттикнати од музиката која трешти во позадина)

-Квазиинтелектуалци (оние кои дискутираат околу тоа како ни е државата катастрофа и назадна, и ги принесуваат сите свои идеи и солуции за прогрес)

-Женкари-(тука е веќе се јасно. Жената е гледана само како курва, сите они ги поминале сите жени во градот и во секој момент можат да ја имаат која шо ќе посакаат.)

Се појавува и вариетет на дискусии помеѓу горекласифицираните, така шо темите за дискусија варираат од една на друга маса, во зависност од расположението на групата, а тоа зависи од конзумираната количина.
Само да не заборавам да наведам, овоа не се однесува на оние помодернизираните кафани, туку на веќе некои по олд скул, и на запуштени биртии наменети стриктно за горенаведените.
И овоа не е престава од исфрустрирана гледна точка, туку од објективна.

Инаку, темата ја поставувам пред се за секого.
Изјаснете се, дали сте против, дали сте наклонети за излегување на тие места, кој е вашиот став за истите и сл.

Ако, има ваква тема можете да ги споите, пошто пребарувачот не најде слична или иста.

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
Не капирам... Нема шо да сум за или против... Кафаната си е душевна болница, у која категориите 1,2 и 3 си лечат љубавни проблеми, парични проблеми и проблеми со егото. Поточно, не е болница, туку `ублажувалница на душевна болка` (хихи), пошо ако било кој од тие луѓе решил озбилно да си го реши било кој од наведените 3 проблеми, нема да седи во кафана и да се љока со алкохол, него ќе преземе нешо у сопствениот живот - ќе се разведе, ќе го убие швалерот на жената, ќе иде ќе штрајкува, ќе беси политичари, наместо времето да го поминува зборувајќи за тоа како дроби, ќе го поминува времето actually дробејќи и сл. Е сеа, обично тие луѓе од некоја причина не ја вложуваат потребната сила за тоа да се направи, него само си прават да им е полесно на душичката и си се собираат колективно. И кој сум ја да им судам? Ми мириса на канта...

Janev

2.856
Поени од реакции
58
во сите кафани не пуштаат/пејат српски песни, има некој кој пуштаат/пејат македонски песни.. и не сум против

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
2 пати сум била у кафана и тоа беше пред....3 години ....лелелеле

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
15.900
Поени од реакции
43.206
Па одам често во маалската кафана,најчесто за да гледам фудбал,често и јадам таму за ефтина пара си најаден ко сом и многу вкусно и тоа.Музиката е најчесто од Фортуна и Сити и ептен ретко на Зона шабаните се слушаат.
Сите овие карегории од горе седат на масите околу мене размислив малце и за среќа не можам да се сврстам во ниедна,пошто не терам ниеден муабет сличен на нивните и имама живот сличен на нивните.
Добро си поделил,има квазиинтелектуалци на кои сите им се криви и државата ги натерала да се пропијат,:) има и женкари што нон стоп нешто ебат или ебеле своевремено а кога и да влезам таму се :)
Разбирам ти како металец задолжително е да имаш одбивност према самиот збор кафана и цела нејзина појава,тоа ви е како главен критериум на вас :) ама не е се во кафанта алкоси и пропалици,има и нормална раја(еве ко ја :)
Ебачи и квазиинтелектуалци сум видел и во кафич и во парк,знаеш оние со долги коси во црно облечени што сакаат да го бутнат системот пошто ги уништува и е неправеден,а да и тие пијат шприцер и пиво,тоа какви интелектуалци се и која е разликата од нив до првиве??
Освен што првиве седат на маса :) и таа неправда за која кукаат има голема шанса да стварно да им се десила.

bella

*HOT*
Член од
8 јуни 2008
Мислења
407
Поени од реакции
27
Таквите биртии со пијаничишта,џат-пат со некоја растресена стара певајка на маса,и дим со нош да го сечеш потитно треба да се затворат!Од тие места нема никаква корист,само штета за сите!
Но,сум ЗА некое прибрано ресторанче,уредено,каде што одат најчесто семејни луѓе,или пак млади,парови,и сл,во убав амбиент,со жива музика,некои пријатни песни,евегрини,мислам тоа е супер помин

U

UnholY

Гостин
Па одам често во маалската кафана,најчесто за да гледам фудбал,често и јадам таму за ефтина пара си најаден ко сом и многу вкусно и тоа.Музиката е најчесто од Фортуна и Сити и ептен ретко на Зона шабаните се слушаат
Сите овие карегории од горе седат на масите околу мене размислив и за среќа не можам да се сврстам во ниедна,пошто не терам ниеден мѕабет сличен на нивните.
Добро си поделил,има квазиинтелектуалци на кои сите им се криви и државата ги натерала да се пропијат,:) има и женкари што нон стоп нешто ебат или ебеле своевремено а кога и да влезам таму се :)
Разбирам ти како металец задолжително е да имаш одбивност према самиот збор кафана и цела нејзина појава,тоа ви е како главен критериум на вас :) ама не е се во кафанта алкоси и пропалици,има и нормална раја(еве ко ја :)
Во ред е, јас направив најчеста и најкаратестична групација.
Значи, кои и какви се луѓето кои се типични за таквите места, иако не можам да негирам дека постојат исклучоци.
И пред се, зборувам за таквите хардкор кафани и биртии, каде шо несомнено најмногу доаѓа до израз мојата поента :)
Инаку, нема никаква поврзаност со фактот шо слушам метал, туку имам одбивност кон нив уште од најрани години, кога покрај тато бев изложени на тие торментирања низ кафаните, па преставата за нив ја имам таква каква шо е, од мали нозе, а не откога почнав да слушам метал :)

Не капирам... Нема шо да сум за или против...
Па како шо наведов, не ми е поентата да предизвикам конфротација помеѓу два фронта.
Значи, оние кои практикуваат излегување во истите и оние кои имаат одбивност.
Туку, стриктно да си го принесете ставот, без никакво негодување од оној со спротивен став.
Едноставно, сакаш да ги посетуваш, не сакаш, коментар за таквите места и сл...

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Финансиски сме ограничени со другарите, инаку корења ќе си пуштеме во некоја кафана. Се пронаоѓам во описот квазиинтелектуалци :)
Под кафана не сметам некој коњопој со 2-3 маси и на нив постојани гости се морално пропаднати ноторни алкохоличари.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
imas varijanti :

1.pijem na eks zato mise pije jer mi do zivota nijeeeeeeeeee... ( old scool )

2. fenomenomenalnooo osecam seeeeee ( zabava zajebancija )

3. svako vece crno meche ( new scool shabanajzer progresiv )

ima uste podvidovi na koi ke se navratam pokasno ....

I sto ima losho od muabet ovaa sum ja ebel ti koja bi ja ebel ...lele ama e dobraa onaa ke ja iskinam od ebenje ... pa tapsanje po ramo... pa ide usklik vidi ja kantava ... ke gi iskinam i dvete ... e ne :wink:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Па како шо наведов, не ми е поентата да предизвикам конфротација помеѓу два фронта.
Значи, оние кои практикуваат излегување во истите и оние кои имаат одбивност.
Туку, стриктно да си го принесете ставот, без никакво негодување од оној со спротивен став.
Едноставно, сакаш да ги посетуваш, не сакаш, коментар за таквите места и сл...
Конфронтацијата како по обичај сама ќе си дојде, неможеш да ја контролираш и да ја спречиш, таа постои.

Е сега ставот... ме нервираат таквите орди, групи или како и да може да се окарактеризираат а посебно ако по некоја случајност западнеш во некоја таква биртија и ти се нафрлат и почнат надолго и нашироко да ти ги раскажуваат нивните сочни авантури...

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Јас ги обожавам овие места.
Фетиш ми се аграрните меани, каде персоналот се брои на прсти услугата е на завидно ниво а јадењата се вкусни како дома. Посетувам и така пофенси кафани. :) За кревање на расположението секогаш е добредојдена музика во живо со некој добар бенд. Ете баш вчера бев во кафана Антико, супер си поминав. Едина примедба во врска со кафаните ми е музиката, кога ќе излези некојси unnamed со глас како ронење на стиропор пејач, ми се стемнува. Како вчера. Ама ако ми е погодено друштвото ништо не може да ме реши. :)))

Во кафана се оди за да се опушти човек, да се расположи, да скрши чаша, да напраи/слушне муабет... во наше време, јас она ја имам легнато, се скаравме ради таа прчлата, го знам јас дедоти голем кабадаја беше, оваа песна е моја, ваква скара неам јадено, тепачки и сл. балкански муабети. Ако на некој му сметаат таквите муабети подобро нека си оди на кафе, бидејќи се наоѓа на погрешното место.

И да ако има нешто што мразам повеќе од бош пејач/ка, тоа е некултурен и неспремен келнер. Трипати ќе го викнам дури да ме услужи, ќе чекам повеќе време за да ми донесе погрешно јадење, нема да знае да послужи...ќе лета од која било страна(преку рамо) со чиниите, ќе ми ја собере чинијата иако ми се вкрстени ножот и виљушката...

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
U old scool nema shansa da im sednesh na masa ako ne te preporachaat ili nemas staz od barem 10 litri zaednicki ispieni... zatvoreni se toa drustva kao sekti... ako ne se pokazesh vishe ne te vikaat ... i najbitno e da ne padnesh prv pod masa toa nikako oti si prezren za vek i vekova od drustvoto ...

Toa vi se vika alchoholic old scool trance section

Posle imate romantic wave... Ceca probrani hitovi ..kade u moment na euforija se narachuva Manta Manta i tuka onaka izmorena tipkata paga sama u zagrljaj .

Biten element e tuka da se nazdravlja posle prviot saat na masa konstantno na sekoi 10 minuti so gledanje u oko, pustanje ruka pod masa i fakanje za strukce ... i koga ke se zdrvi se znae KRSH ... Napomena ne i davajte na ribata mnogu da preta da ide da igra posto moze nekoja druga pijana budala da ti ja kari, da prefrli i onda ide situacija na flasha u Cherep..baska ke i izvetri alkoholot... zatoa na kratka uzica strogo romanticno :smir:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Поосежна анализа, подоцна. Засега, нешто што се учи со годините: Кафаната е исклучителен социјален феномен кој може многу да му користи на оној кој ќе научи да го употребува.

Брзам, треба да одам до кафанче на мезе за ублажување на пост-трауматски стрес од паднат испит на едно мое другарче. Поздрав.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Пред излегување одиме со друштво во кафеана за да се налееме малку и за да можеме како луѓе да си направиме муабет бидејќи по кафичите и дискотеките музиката е толку гласна што не можеш ништо да кажеш, камоли да водиш некаков муабет.
Ги обожавам овие места и често ги посетувам, музиката што свири внатре не ми е толку важна, почитувам македонска народна музика, но и да свири нешто турбо не се тревожам:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom