Катланово - неоткриеното Кокино

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
ја поставувувам темава во општо со цел да ги запознаам сите со скриените убавини и неоткриени богатства на Македонија, кога ке се исцрпи муабетот може да се префрли во историја на подетална анализа

Катланово, место кое избилува со лековита вода која се слива од десетина извори и чешми, сите посветени, најдени или сонети... Кога турците ги затекнуваат овие бањи веднаш ги приспособуваат за свои потреби и уживања на тогашните посланици, асвалтирајки го патот од Битпазар па се до катлановска бања(со коцка која може да се види и денес на потегот катланово - маџари) должина на пат кој ние денес за жал не можеме ни да го реконструираме.

она што не го знаеме колку всушност се стари овие извори...

скршнавме веднаш од бањата нагоре по козјата патека, за само по пет минути одење да налетаме на...

[
геотермални води топли води од 80-тина степени, мал премин и пештерен базен од околу 60-тина квадрати во кој има некакви натписи и гравури по кажувањата на локалните жители. за жал од густата пареа не успеавме да ја снимиме внатрешноста.

продолживме нагоре на самиот врв на ридот (уште само неколку минути благо качување)

--- надополнето ---

врвот па и целиот рид беше исшаран со вулкански карпи, многу слични на оние во прилепско, паланечко и кумановско

во карпите како изделкани десетици кругови, изедени од забот на времетосепак не беа доволно јасни и поради силното вулканско влијание можеби беа природно настанати

--- надополнето ---

како продолживме по должина на ридот не пречекаа уште десетици и десетици кругови, веке јасно обработени од човек, идентични како оние соларни симболи најдени близу Гаволска Црква за на крај да ни се отворат правилни геометриски базени и рачно изклесани канали за вода кој водат до нив, жлебови за маркери греди или нешто слично, рамни нивелирани површини налик седишта и скалници

--- надополнето ---

сепак круната на откритето беа нешто налик на праисториски Џакузи базнечиња, со соодветен довод и исклесана скала и клупа за седење и релаксирањена мое чудење не успеав да најдам официјални податоци за локалитетот, и дали воопшто се води како локалитет, иако еден од базените се наогаше дури во склоп на бањата. Но затоа траги од дивокопачи имаше на секаде, местото беше изорано и добро пребарано, необезбедно, оставено само на себе , полно со губре и огништа од викендаши.

кој има повеке инфо нека ме контактира
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862
е сега јас да ти кажам тоа се старите турски бањи иначе во функција до 50 година,горе се бањала сиромаштијата а доле во бањата агите пашите и побогатите,малку со праисторисково го претера :) а од округлите шо си ги видел многу се од поново време повеќето од бушотините кој се бушат на секој 5 години бидејки се затиња изворот со бигор ,е сега единствени кој што се постари и датираат од византиско време се оние првите две од десна страна ако ги забележавте додека се качувавте нагоре покрај цевко водот,каналите кој ги имаш постирано беа во функција за носење вода до бањата до пред дваесетина години потоа беа поставени пвц цевки

--- надополнето ---

ПС за патот шо збориш ама баш нема врска со турците и со бањите,тој пат е стариот пат рим солун или староцто царско џаде коцката е ставена после првата светска војна и тоа патот е целиот со коцка од скопје до струмица и гевгелија така поплочен тоест коцка,дури и од грчка страна до солун е поплочен со истата таа коцка
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
е сега јас да ти кажам тоа се старите турски бањи иначе во функција до 50 година,горе се бањала сиромаштијата а доле во бањата агите пашите и побогатите
знам за турската дека е доле во пештерата, вода од кога нема во горниот дел?

малку со праисторисково го претера а од округлите шо си ги видел многу се од поново време повеќето од бушотините кој се бушат на секој 5 години бидејки се затиња изворот со бигор ,
круговите не се бушотини, туку ако приметиш е се клесани околу а не навнатре, базените дефинитивномногу многу постари постари

1.има извори и плоча во самата бања дека турците ги наогаат а не формираат


е сега единствени кој што се постари и датираат од византиско време се оние првите две од десна страна ако ги забележавте додека се качувавте нагоре покрај цевко водот,каналите кој ги имаш постирано беа во функција за носење вода до бањата до пред дваесетина години потоа беа поставени пвц цевки
2. да има римска и визнатиска кермика горе
3. формата и крутоста не е соодветназа римски односно византиски бањи
4. за што се маркерите седиштата и клупите


штета што не е заштитено и да е римско турско или неолитско...ако си од таму кажи уште нешто повеке

--- надополнето ---

ПС за патот шо збориш ама баш нема врска со турците и со бањите,тој пат е стариот пат рим солун или староцто царско џаде коцката е ставена после првата светска војна и тоа патот е целиот со коцка од скопје до струмица и гевгелија така поплочен тоест коцка,дури и од грчка страна до солун е поплочен со истата таа коцка
мене ми кажаа дека од катланово води до даут пашин амам битпазар, ако продолжувал за велес може да е дел од стариот пат
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862
Вака сега седиштата и круговите ти шо ги збориш огромен нивни број се доста млади тоест од овој век се некој дури и од седумдесетите и осумдесетите години од овој век иначе за време на српско србите градат горе бањи тоест копаат корита и тие со седишта што ги збориш а од керамиката има многу бардачиња и од деведесетите години :)
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
Вака сега седиштата и круговите ти шо ги збориш огромен нивни број се доста млади тоест од овој век се некој дури и од седумдесетите и осумдесетите години од овој век иначе за време на српско србите градат горе бањи тоест копаат корита и тие со седишта што ги збориш а од керамиката има многу бардачиња и од деведесетите години :)

сега веке збориш на памет, ако имаш проверени извори коментирај, ако не, немој

1. круговите немаат конкретна функција и се во подотраени од блоковите во Стоби пример што укажува дека се многу постари. избројавме близу стотина, што е многу работа за некој од хоби да ги клеса на тој припек таму

2. керамиката не е од бардачиња туку од потпорни цигли класично употребувани од римјаните за кој има и податоци дека ги користеле

3. базените исто така изгледаат многу постаро и иако можеби биле надградени употребувани од римјаните (како се друго на што наишле) не едноставно немаат врска со римска бања, доколку си посетил некоја
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862
Ало македонцки ти кажувам што знам и шо сум видел и шо сум чул и од кого сум чул иначе сигурно ги примеивте и дупките во карпите со пречник од околу фи 200 ? иначе тоа горе граденото што е во функција е до 70 година а настрешниците седеа до кај 85 86 година дури имаше и колиби на драчевчани и добридолци таму користењето на тие купатила и базенти е забрането некаде околу 77 82 година за народот да оди исклучиво во бањата а не таму пошто тогаш се изгради новиот базент, а деведесетите го знам и човекот кој ги побута и неколкуте инпровизирани соблекувални и прегради направени од трска на машко женските купатила и беше нафрлано испокршено стакло од шишиња во базентите и околината
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
258
КРУГОВИТЕ се воденичарски камења. :smir:
Истите ги имам видено во близина на Лесновскиот манастир.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.436
Поени од реакции
15.308
Интересно место за прошетка и далеку посимпатично од Кокино ако некој ме праша мене ама мене воопшто не ми изгледа како опсерваторија за да го споредуваме со Кокино освен што има куп нафрлени камења. Ако има некој астролог на форумов нека фрли некое светло на мистеријава :)
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
Ало македонцки ти кажувам што знам и шо сум видел и шо сум чул и од кого сум чул иначе сигурно ги примеивте и дупките во карпите со пречник од околу фи 200 ? иначе тоа горе граденото што е во функција е до 70 година а настрешниците седеа до кај 85 86 година дури имаше и колиби на драчевчани и добридолци таму користењето на тие купатила и базенти е забрането некаде околу 77 82 година за народот да оди исклучиво во бањата а не таму пошто тогаш се изгради новиот базент, а деведесетите го знам и човекот кој ги побута и неколкуте инпровизирани соблекувални и прегради направени од трска на машко женските купатила и беше нафрлано испокршено стакло од шишиња во базентите и околината
јас не викам дека не било во функција до 80, но тоа не значи дека е направено во 80, самиот кажа и сите знаеме дека имаме извори за турско и римско присуство и тоа е доволно за да се направи локалитет, атракција и место за екскурзија. јас само како лаик од око укажувам на сличноста на местото и изработката со некој неолитски локалитети, тоа горе НЕ СЕ РИМСКИ БАЊИ

1. не се истражени за да се дефинираат
2. делуваат грубо и не се карактеристични за римскиот стил
3. римјаните се окупатори превземаат населуваат и користат се што ке најдат во од и кај покорените народи
4. повекеслојноста на локалитет е карактеристичан кај нас, пример маркови кули кој почнуваат со неолитот, продолжуваат со антиката и средниот век па се до ден денес

преисториски наколни живеалишта имаше до 80 во катлановко блато, но фактот останува дека техниката по кој што се градени е ПРАИСТОРИСКА.атлановското блато додека се уште било пловно, а има такви кои го паметат тоа, било постојано посетувано од луѓето кои тука престојувале и ловеле риба. Многу ме бендиса една фотографија која ја направил познатиот фотограф Благоја Дрнков, веројатно пред сушење на мочуриштето, каде во мал чун еден човек лови риба. Брод, сличен на оние дрвени бродови стари 4000 години што беа пронајдени во Ресен. Поради својата геолокација и природни карактеристики, скоро сум сосема убедена дека над и во околината на некогашното Катлановско езеро егзистирале наколни (тука мислам пред се на праисториски) населби кои оставиле траги во форма на материјална култура.КРУГОВИТЕ се воденичарски камења. :smir:
Истите ги имам видено во близина на Лесновскиот манастир.
да, прва моја претпоставка, но премногу се мали и не се земени - односно се само изгравирани во земјата, не се воопшто длабени да бидат одделени од неа

Интересно место за прошетка и далеку посимпатично од Кокино ако некој ме праша мене ама мене воопшто не ми изгледа како опсерваторија за да го споредуваме со Кокино освен што има куп нафрлени камења. Ако има некој астролог на форумов нека фрли некое светло на мистеријава :)
затоа и ја покренувам темава, и кокино почна како куп камења па види како заврши, и да е само римска бања блиску е до скопје и за мали пари може многу да се направи. првин треба да се соберат гаќите на циговците којдоагаат на гратис спа третман:vozbud: тука па да се заврши со пластичните цевки и шишиња.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862
вакви чамци се само два другите четири беа како дојранските чамци дури и денес има од нив останато во блатото два се према таор на суво, а еден или два се користат од чуварите на националниот парк ,а за колибине во добридол се користеа така речено до вчера преносни колиби на три или четири колчиња.Всушност петровец до втората светска војна беше населено со вакви колиби, после втората светска војна се градат тврди градби единствена тврда градба во петровец ржаничино и катланово од пред првата светска војна е полициската станица на сред село изградена уште во турско време за жал денес се распаѓа
Иначе да горе не се римски бањи многу помлади се :)

--- надополнето ---

ПС: уствари цело време збориме за катланово ама местово нема врска со катланово така се нарекува во пониви време,како катлановска бања порано пред 70 година едноставно се вика само Бања,а и блатото нема врска со катланово поголемиот дел од езерото сегашно и тогашно се наога во атарот на Ржаничино само чисто колку да се знае ;)
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
Иначе да горе не се римски бањи многу помлади се
среди си ги фактите

Бањата интензивно ја користеле уште Римјаните, а потоа и Турците. првиот хотел кој бил со 156 легла бил изграден дури во 1934 година.[1] Денеска во бањата постојат три хотела и неколку одморалишта со вкупен капацитет од 450 кревети. Годишно овде престојуваат по околу 10.000 посетители.

Александар Стојмилов, Катлановска Бања, „Географски разгледи“, кн. 7, Скопје, 1969
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862
АЛОООООООООО :) абе ти сега треба да се распрааме или да почнам да цртам :) ја виде доле таа дупката шое одма позади бањата ? е таму е и римска и турска бања горе двете кади се византиски а скроз најгоре кајшо си запнал уште од неолитњско време се многу млади бре чоек али ај чим си запнал терај откривај ново кокино :toe:
ПС не ти паѓа малку чудно дека баш тебе те чекале да ги откриеш ??
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
АЛОООООООООО :) абе ти сега треба да се распрааме или да почнам да цртам :) ја виде доле таа дупката шое одма позади бањата ? е таму е и римска и турска бања горе двете кади се византиски а скроз најгоре кајшо си запнал уште од неолитњско време се многу млади бре чоек али ај чим си запнал терај откривај ново кокино :toe:
ПС не ти паѓа малку чудно дека баш тебе те чекале да ги откриеш ??

На локалитетот „Римска бања’ во Катланово, во близина на Скопје, археолозите открија некропола од железно време, од 7 в п н е. Во неа, на длабочина од 10 см е откриен само еден гроб, во карпа која се гледа и на површината на теренот. Во него биле пронајдени еден керамички сад, една бронзена тока и белегзија, а и мал број скелетни остатоци.

Некрополата е дел од локалитетот „Римска бања“, познат и по неколку, досега откриени бањски корита за вода, кои датираат уште од античкиот период а биле користени и за време на Османлиското владење. Oткривањето на гробот беше вистинско изненадување. Во северното подножје на локалитетот „Римска бања“, веќе е откриена населба од отворен тип од од железно време, за чие што постоење говори и присуството на голем број остатоци од керамички садови. Во текот на 1995 г, во т.н. Кочкова населба, откриени се два гроба датирани од почетокот на 4 в п н е. Населбата се наоѓа северно од новооткриената некропола, од каде се пружа убав поглед на целата катлановска околина.:vozbud:

--- надополнето ---

Катланово (археолошки локалитети)
Од Википедија, слободната енциклопедија

Оваа статија не наведува никакви извори. (ноември 2009)
Ве молиме помогнете со тоа што ќе додадете наводи до веродостојни извори. Непроверливата содржина може да биде изменета или отстранета.
археологија: (портал, проект)
Доксаница, населба од неолитското и бронзеното време и некропола од римското време. Во подножјето на една мала височинка, на околу 4 km јужно од селото, во пространа долина природно заштитена со високи и стрмни ридови, покрај која тече рекичката Оплазинци, има фрагменти од керамички садови. На југозападната страна, во продолжение, е констатирана некропола чии гробови, со конструкција од обработени камени плочи, се евидентирани на површината.
Доксаница, осамени наоди од римското време. Во атарот на селото се откриени два милјоказа и еден жртвеник посветен на Дијана и Аполон. Спомениците се чуваат во Музејот на Македонија во Скопје.
Кочкова Населба, некропола од доцноантичкото време. Во двор на викенд-куќа, во викенд-населбата Кочкова Населба е откриена некропола која се наоѓа на 400 m северно од локалитетот Римски Бањи. Во 1994 година Музејот на град Скопје извршил кусо интервентно ископување при што се откриени два гроба од типот цисти со покривни плочи, сместени на десниот брег на реката Пчиња.
Рамниште, населба од римското време. На 500 m западно од селото, во близината на современите гробишта се среќаваат фрагменти од керамички садови, покривни ќерамиди и друг градежен материјал.
Црквиште, некропола од римското време. На левиот брег на Пчиња, под населбата Катлановска Бања, на просторот од патот за Градманци па сè до коритото на Пчиња се откриени гробови со конструкции од големи камени плочи и саркофази. Откриен е вотивен споменик ‡ мермерна плоча со димензии од 55 x 38 cm, на која има релјефна претстава на 3 женски ликови со садови во рацете. Плочата се чува во Музејот на Македонија во Скопје.


знаев................................:eek:jea:

--- надополнето ---

Катланово (археолошки локалитети)
Од Википедија, слободната енциклопедија

Оваа статија не наведува никакви извори. (ноември 2009)
Ве молиме помогнете со тоа што ќе додадете наводи до веродостојни извори. Непроверливата содржина може да биде изменета или отстранета.
археологија: (портал, проект)
Доксаница, населба од неолитското и бронзеното време и некропола од римското време. Во подножјето на една мала височинка, на околу 4 km јужно од селото, во пространа долина природно заштитена со високи и стрмни ридови, покрај која тече рекичката Оплазинци, има фрагменти од керамички садови. На југозападната страна, во продолжение, е констатирана некропола чии гробови, со конструкција од обработени камени плочи, се евидентирани на површината.
Доксаница, осамени наоди од римското време. Во атарот на селото се откриени два милјоказа и еден жртвеник посветен на Дијана и Аполон. Спомениците се чуваат во Музејот на Македонија во Скопје.
Кочкова Населба, некропола од доцноантичкото време. Во двор на викенд-куќа, во викенд-населбата Кочкова Населба е откриена некропола која се наоѓа на 400 m северно од локалитетот Римски Бањи. Во 1994 година Музејот на град Скопје извршил кусо интервентно ископување при што се откриени два гроба од типот цисти со покривни плочи, сместени на десниот брег на реката Пчиња.
Рамниште, населба од римското време. На 500 m западно од селото, во близината на современите гробишта се среќаваат фрагменти од керамички садови, покривни ќерамиди и друг градежен материјал.
Црквиште, некропола од римското време. На левиот брег на Пчиња, под населбата Катлановска Бања, на просторот од патот за Градманци па сè до коритото на Пчиња се откриени гробови со конструкции од големи камени плочи и саркофази. Откриен е вотивен споменик ‡ мермерна плоча со димензии од 55 x 38 cm, на која има релјефна претстава на 3 женски ликови со садови во рацете. Плочата се чува во Музејот на Македонија во Скопје.


знаев................................:eek:jea:

--- надополнето ---

44. КАТЛАНОВО
Доксаница, населба од неолитското и бронзеното време и некропола од римското време. Во подножјето на една мала височинка, на околу 4 км јужно од селото, во пространа долина природно заштитена со високи и стрмни ридови, покрај која тече рекичката Оплазинци, има фрагменти од керамички садови. На југозападната страна, во продолжение, е констатирана некропола чии гробови, со конструкција од обработени камени плочи, се евидентирани на површината. Катланово, осамени наоди од римското време. Во атарот на селото се откриени два милјоказа и еден жртвеник посветен на Дијана и Аполон. Спомениците се чуваат во Музејот на Македонија во Скопје. Кочкова Населба, некропола од доцноантичкото време. Населба е откриена некропола која се наоѓа северно од локалитетот Римски Бањи. Рамниште, населба од римското време. Црквиште, некропола од римското време. На левиот брег на Пчиња, под населбата Катлановска Бања, на просторот од патот за Градманци па сe до коритото на Пчиња се откриени гробови со конструкции од големи камени плочи и саркофази.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.862

Еве ти слика на сегашната локација на бањата 1937 година исти вакви градби имало и горе кајшо си го сликал базентот аман :)

А еве ти и од горната бања слика ( јес да не се гледа бањата али локацијата тие таја)
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
630
а кој вика дека немало објекти подоцна. тоа баш го прави местото поинтересно, новите објекти се надградени врз старите

значи имаме доказ за најмалку четири локалитети кој се простираат временски ОД НЕОЛИТОТ ПА ДО ДЕНЕС

и сите стојат покриени со губре и шишиња за само една инвестиција од 1-2000 евра. не знаете и не цените што имате
 
На врв Bottom