Divider
Seraphim
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 27.337
- Поени од реакции
- 3.062
Разноразни кари сосој:
Корма
2 глаучки лук
Црвен ѓумбир, малкуцка
Полојна чајче кајен прашок,
гарам масала лајче (воа има у Рамстор или Керфур, јас си имам од Арабискине држај),
полојна лајче сол,
две лајци масло од сусам,
лајца пире од патлиџан
три лајци сецкан кокос (се експеримантира и со кокос мелен го има у Ќесе)
две лајци мелени бадеми
малкуцка кориандер
ким околу две лајчиња
лајче семки од кориандер
две зелени лути пиперки (од селата се полути)
Тика масала
Исти состојки, плус една лајца везена и сува пиперка од најлутите ако си по лутото, од нелутите ако не си, ама побоље е со лути и место зеленине пиперки, црвени. За боја де JJ
Винадлу
Разлиак има во четирите црвени лути пиперчиња, лајца куркума и црн пипер лајче и четири каранфилчиња и едно лајче тилчец.
Сфе исто другото, остале су само нијансе.
Припремление:
Олупи лукот и ѓумбирот, напржи на средно врел зејтин и додај се остало, тргни, олади, префрли во суо тавче. На тивко прај дур не стане како во песнана златно кафјаво (golden brown). Клај во блендер. Најеби му се мајке ако немаш блендер у лучница со то толчникот. Напрај го маскара и еднолична смеша.
Е сеа, се воа, се клава во разноразни јадења.
Виндалу пилешко/телеЌко
Чикен тика
Чикен корма
Зеленчукова корма
Навратан кари бирјани
Итн. А све су то инди(јанцки)ски јадАЊА.
ЌЕ СЛЕДАТ И СООДВЕТСВЕТНИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ЈАДЕЊАТА СО КАРИ СОСОЈНЕ...ПОЛЕКА МАЛКУ, ЕДЕН ЧОЕК, ЕДНА ДУША, АМАН!
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 09:36 ---
Ја, ето едно:
Кари пилеќе
Олио за пржање
Кромит, сецкан
Две лајци кари сос
4 патлиџанки
Четири обезкожени пилеЌи бутој
100 грамој млад спанаќ (шпоинат по ‘рвацки)
Малку кориандер
Басмати ориз
Малку јогурт/полојна до една шоља
Загреј малку олио во тава со поклопаЦ
Пржај три минути дур се смекне и наклај карито и пржај околу една до две минути
Додај пилеќето и патлиџанките и малку војца од Рашче покриј и супрај околу двајстина минути да с енапрај комплет.
Наклај спанаќ и клај му јогурто и кориандеро. Мешај.
Сбари го оризо. Се јади со леп од оној тнкио, како за ѓиро
Готово, послужи, јади, уживај.
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 09:54 ---
Брз начин за корма од пилеќе
3 лајци олио од маслина
3 лајци путер
2 кромиТа сецкани
6 лајци јогурт
2 лајци манго, блендано
4 лукчиња, лупени, толчени, сотаквени
2 лајчиња тилчец
1 лајче чили
2 лајчиња гарам масала
2 лајци сољ
4 обезкоскени пилеќи гради на полојна насечени
Третина шоља сецкани бадеми
Налин на направление:
Загреј рернана на 175-180 степени по Нивес целзиус
Наклај мрс во тава. Загреј олиото и путерот во вок или длабока тава. Прај кромиТот да омекни. Клај кромитот, јогуртот, мангото, лукот, чилито, гарамот заедно во длсбок сад за блендање. Блендај дур не стане ко крем. Шлакни рашчанка или додај јоРгут акое претврд. Намести пилеќето во тавта наонака, партизански, едно додруго. Намачкај здраво и живо со кремастата направија. Печи во загреаната рерна околу полојна саат или дур е пилеќето испеќено.
Нароси со сецканио бадем.
Послужи. Викни гости (и ја би дошол). Јади, Уживај.
Ето.
Ај сеа некој друК.
да видам дал го знаЈам или не рецепот (на охридски се вика рецепТот, тие клаваат Т секаде)
Корма
2 глаучки лук
Црвен ѓумбир, малкуцка
Полојна чајче кајен прашок,
гарам масала лајче (воа има у Рамстор или Керфур, јас си имам од Арабискине држај),
полојна лајче сол,
две лајци масло од сусам,
лајца пире од патлиџан
три лајци сецкан кокос (се експеримантира и со кокос мелен го има у Ќесе)
две лајци мелени бадеми
малкуцка кориандер
ким околу две лајчиња
лајче семки од кориандер
две зелени лути пиперки (од селата се полути)
Тика масала
Исти состојки, плус една лајца везена и сува пиперка од најлутите ако си по лутото, од нелутите ако не си, ама побоље е со лути и место зеленине пиперки, црвени. За боја де JJ
Винадлу
Разлиак има во четирите црвени лути пиперчиња, лајца куркума и црн пипер лајче и четири каранфилчиња и едно лајче тилчец.
Сфе исто другото, остале су само нијансе.
Припремление:
Олупи лукот и ѓумбирот, напржи на средно врел зејтин и додај се остало, тргни, олади, префрли во суо тавче. На тивко прај дур не стане како во песнана златно кафјаво (golden brown). Клај во блендер. Најеби му се мајке ако немаш блендер у лучница со то толчникот. Напрај го маскара и еднолична смеша.
Е сеа, се воа, се клава во разноразни јадења.
Виндалу пилешко/телеЌко
Чикен тика
Чикен корма
Зеленчукова корма
Навратан кари бирјани
Итн. А све су то инди(јанцки)ски јадАЊА.
ЌЕ СЛЕДАТ И СООДВЕТСВЕТНИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ЈАДЕЊАТА СО КАРИ СОСОЈНЕ...ПОЛЕКА МАЛКУ, ЕДЕН ЧОЕК, ЕДНА ДУША, АМАН!
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 09:36 ---
Ја, ето едно:
Кари пилеќе
Олио за пржање
Кромит, сецкан
Две лајци кари сос
4 патлиџанки
Четири обезкожени пилеЌи бутој
100 грамој млад спанаќ (шпоинат по ‘рвацки)
Малку кориандер
Басмати ориз
Малку јогурт/полојна до една шоља
Загреј малку олио во тава со поклопаЦ
Пржај три минути дур се смекне и наклај карито и пржај околу една до две минути
Додај пилеќето и патлиџанките и малку војца од Рашче покриј и супрај околу двајстина минути да с енапрај комплет.
Наклај спанаќ и клај му јогурто и кориандеро. Мешај.
Сбари го оризо. Се јади со леп од оној тнкио, како за ѓиро
Готово, послужи, јади, уживај.
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 09:54 ---
Брз начин за корма од пилеќе
3 лајци олио од маслина
3 лајци путер
2 кромиТа сецкани
6 лајци јогурт
2 лајци манго, блендано
4 лукчиња, лупени, толчени, сотаквени
2 лајчиња тилчец
1 лајче чили
2 лајчиња гарам масала
2 лајци сољ
4 обезкоскени пилеќи гради на полојна насечени
Третина шоља сецкани бадеми
Налин на направление:
Загреј рернана на 175-180 степени по Нивес целзиус
Наклај мрс во тава. Загреј олиото и путерот во вок или длабока тава. Прај кромиТот да омекни. Клај кромитот, јогуртот, мангото, лукот, чилито, гарамот заедно во длсбок сад за блендање. Блендај дур не стане ко крем. Шлакни рашчанка или додај јоРгут акое претврд. Намести пилеќето во тавта наонака, партизански, едно додруго. Намачкај здраво и живо со кремастата направија. Печи во загреаната рерна околу полојна саат или дур е пилеќето испеќено.
Нароси со сецканио бадем.
Послужи. Викни гости (и ја би дошол). Јади, Уживај.
Ето.
Ај сеа некој друК.
да видам дал го знаЈам или не рецепот (на охридски се вика рецепТот, тие клаваат Т секаде)