Како сте задоволни од градбите на Настел?

Almeida

гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
6.177
Поени од реакции
13.227
Обично ваквите згради изгледаат интересно на компјутер и за продажба, па после во реален свет добиваш пикавци и ѓубре од комшиите над тебе, слушање муабети, па ставање тенди у сопствена продукција, најчесто ковано железо со лексан (една естетика своевидна и уникатна за оваа несреќна средина, а во контраст со таа на зградата)...да не зборам за тоа што заради неправилниве форми и димензии, самите балкони се тотални непрактични да стаиш мебел и да си седиш кога времето е пријатно.
Една е димензијата на бедната креативност на архитектите, а сосем друга е болната желба да се остаи некаков белег на фасадата у зградата у која живееш, дали е тоа преку тенда, заграден балкон, заѕидана ограда и слични напливи на "креативност" кои ни сам господ не знае од каде му текнуваат на просечен скопски купец на стан....и нормално, надворешните единици на климатизерите и жиците за сушење гаќи, како еден есенцијален, практичен архитектонски елемент, без кој не се може.
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
119
Поени од реакции
94
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.168
1568570140321.png

... барем да имаше изолација пред да ја ставаат фасадата, туку што е поинаков распоред на 6,8,9 спрат, можно по желба на купецот да се направат промени на веќе направен архитектонски проект за кој добиле дозвола за градба?
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
119
Поени од реакции
94
Прегледај го приврзокот 217339

... барем да имаше изолација пред да ја ставаат фасадата, туку што е поинаков распоред на 6,8,9 спрат, можно по желба на купецот да се направат промени на веќе направен архитектонски проект за кој добиле дозвола за градба?
Каква изолација очекуваш ? Првин со вода да ја премачкат па потоа фасада. Се знае кога се граде првин прозорци се стават па потоа фасада. Овде како што гледам веќе е ставено скелето и почнато е со подготовки.

Па самата Фасада е изолација во зависно од големината од 5, 10, 15cm и така натака... Ама тебе во секоја тема те има за се разбираш на форумот најпаметен си.

Незнам овде за каква фасада се работи ама доколку инвеститорот е сериозен и професионален тогаш наведува јавно достапни информации за потрошувачите со какви материјали е работено и за тоа која дебелина ќе биде фасадата се зависи до желбата на инвеститорот.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.358
Поени од реакции
5.168
Каква изолација очекуваш ? Првин со вода да ја премачкат па потоа фасада. Се знае кога се граде првин прозорци се стават па потоа фасада. Овде како што гледам веќе е ставено скелето и почнато е со подготовки.Па самата Фасада е изолација во зависно од големината од 5, 10, 15cm и така натака... Ама тебе во секоја тема те има за се разбираш на форумот најпаметен си.
... не знам кој ти е твојот проблем, ама ќе одговорам на двете оти сум цитирана, најновите градби ако се по некој стандард мора да имаат зависно каде се градени, надворешна изолација, дали топлотна, дали звучна... а не веднаш малтерот т.е. демек фасадата над циглите (погледни добро на предходната фотографија од десна страна веднаш на цигла иде тенка фасада), без да ја лепаат таа изолација која може да биде од камена волна, минерална волна, специјален стиропор, овча волна па дури и сено ако сакаш!

1568575827226.png 1568575923812.png

еве како станарот сам си ја изолирал самоиницијативно надворешноста на станот!

1568576050944.png 1568576112783.png

зависно од квалитетот на изолацијата на надворешниот зид ќе се има и поголем комфорт во становите!

1568576313402.png 1568576354708.png

значи зборувам за дополнителен дел на изолација под фасадата на зградата!

а за второто ,, Ама тебе во секоја тема те има за се разбираш на форумот најпаметен си ,, ??!!!
...не знам што подразбираш „на секоја тема“ и не сум запознат/а дека форумот е ограничен по теми, а и да сум на секоја тема, затоа е форумот, за тоа се членовите да бидат активни, а тоа што ти пречи тебе навистина не знам !?? :toe:
и зарем коментирање на секоја тема значи „најпаметен“ ? кој ти е враг шефе? :misticen:
П.С.
бај де веј, член си од 22 јуни 2019, а си коментирал на 33 теми од форумов! да споредам со моите коментари на колку теми за три години?
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
9.893
Поени од реакции
9.880
... не знам кој ти е твојот проблем, ама ќе одговорам на двете оти сум цитирана, најновите градби ако се по некој стандард мора да имаат зависно каде се градени, надворешна изолација, дали топлотна, дали звучна... а не веднаш малтерот т.е. демек фасадата над циглите (погледни добро на предходната фотографија од десна страна веднаш на цигла иде тенка фасада), без да ја лепаат таа изолација која може да биде од камена волна, минерална волна, специјален стиропор, овча волна па дури и сено ако сакаш!

Прегледај го приврзокот 217349 Прегледај го приврзокот 217351

еве како станарот сам си ја изолирал самоиницијативно надворешноста на станот!

Прегледај го приврзокот 217352 Прегледај го приврзокот 217353

зависно од квалитетот на изолацијата на надворешниот зид ќе се има и поголем комфорт во становите!

Прегледај го приврзокот 217354 Прегледај го приврзокот 217355

значи зборувам за дополнителен дел на изолација под фасадата на зградата!

а за второто ,, Ама тебе во секоја тема те има за се разбираш на форумот најпаметен си ,, ??!!!
...не знам што подразбираш „на секоја тема“ и не сум запознат/а дека форумот е ограничен по теми, а и да сум на секоја тема, затоа е форумот, за тоа се членовите да бидат активни, а тоа што ти пречи тебе навистина не знам !?? :toe:
и зарем коментирање на секоја тема значи „најпаметен“ ? кој ти е враг шефе? :misticen:
П.С.
бај де веј, член си од 22 јуни 2019, а си коментирал на 33 теми од форумов! да споредам со моите коментари на колку теми за три години?
Па ќе има изолација бе бијонсич, ти све одма сакаш, работниците уште скелињата не ги ставиле ти за изолација плачеш.
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
4.483
Поени од реакции
2.041
Обично ваквите згради изгледаат интересно на компјутер и за продажба, па после во реален свет добиваш пикавци и ѓубре од комшиите над тебе, слушање муабети, па ставање тенди у сопствена продукција, најчесто ковано железо со лексан (една естетика своевидна и уникатна за оваа несреќна средина, а во контраст со таа на зградата)...да не зборам за тоа што заради неправилниве форми и димензии, самите балкони се тотални непрактични да стаиш мебел и да си седиш кога времето е пријатно.
Една е димензијата на бедната креативност на архитектите, а сосем друга е болната желба да се остаи некаков белег на фасадата у зградата у која живееш, дали е тоа преку тенда, заграден балкон, заѕидана ограда и слични напливи на "креативност" кои ни сам господ не знае од каде му текнуваат на просечен скопски купец на стан....и нормално, надворешните единици на климатизерите и жиците за сушење гаќи, како еден есенцијален, практичен архитектонски елемент, без кој не се може.
Коментаров за се ти е океј освен за едно не те разбирам. Дај ми добро естетско решение за климатизери ? Ти без климатизер седиш дома на 50 степени? Да погодам со ветрушки се ладиш? Кога замиот изведувач не прави централно греење и ладење, ниту зградата се проектира според најнови технологии за природерн проток на воздух што очекуваш како решение?
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
119
Поени од реакции
94
... не знам кој ти е твојот проблем, ама ќе одговорам на двете оти сум цитирана, најновите градби ако се по некој стандард мора да имаат зависно каде се градени, надворешна изолација, дали топлотна, дали звучна... а не веднаш малтерот т.е. демек фасадата над циглите (погледни добро на предходната фотографија од десна страна веднаш на цигла иде тенка фасада), без да ја лепаат таа изолација која може да биде од камена волна, минерална волна, специјален стиропор, овча волна па дури и сено ако сакаш!

Прегледај го приврзокот 217349 Прегледај го приврзокот 217351

еве како станарот сам си ја изолирал самоиницијативно надворешноста на станот!

Прегледај го приврзокот 217352 Прегледај го приврзокот 217353

зависно од квалитетот на изолацијата на надворешниот зид ќе се има и поголем комфорт во становите!

Прегледај го приврзокот 217354 Прегледај го приврзокот 217355

значи зборувам за дополнителен дел на изолација под фасадата на зградата!

а за второто ,, Ама тебе во секоја тема те има за се разбираш на форумот најпаметен си ,, ??!!!
...не знам што подразбираш „на секоја тема“ и не сум запознат/а дека форумот е ограничен по теми, а и да сум на секоја тема, затоа е форумот, за тоа се членовите да бидат активни, а тоа што ти пречи тебе навистина не знам !?? :toe:
и зарем коментирање на секоја тема значи „најпаметен“ ? кој ти е враг шефе? :misticen:
П.С.
бај де веј, член си од 22 јуни 2019, а си коментирал на 33 теми од форумов! да споредам со моите коментари на колку теми за три години?
Ти очигледно си некоја бета фаза реплика на @Sungerot Bob

И што ако сум член од 22 јуни ? Го следам форумот уште пред 2 години, редовно читам мислења во темата "Економско Греење" и подфорумот "Економија, бизнис, вработување" али тебе кога те прочитам така како се правеш паметен со пренесени статии и слики од Google ми се ќења. Ајде оди таму во подфорумот "Играчница" спамирај си и играј си да ти мине времето.

Изолација таму ќе има веројатно а тоа каква изолација инвеститорот е должен да даде информации на купувачите. Без разлика каква изолација ќе има дали 5, 10, 15 cm стиропор или само абрип или само мачканица на крај краева имаш избор доколку не ти се бендисува не го купувај.

На таа сликата што ја сподели како што погледнав од око од десно се поставени прозорицте и веќе е во функција поставување на скелето и спремања на фасада а тоа колку ќе биде квалитетна таа фасада и со која дебелина се зависи од инвеститорот.Така да ако нешто те интересира оди до инвеститорот и побарај информации а доколку имате дадено капар на инвеститорот имате право да одете директно на објектот и да бидете запознаени со сите градежни активности, што материјали е користено и до каде е процесот на градба.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
8.294
Првин се става прозонарија, прозорци де, па изолација па фасада (боја whatever).
@bijons на сликата што ја постави, гледано одддалеку, од десната страна кај скелето веројатно веќе е ставен стиропор затоа што се гледа лепакот измеѓу плочите. Скроз десно (предна страна), веќе е и малтерисана ако око не ме лаже. Од левата и во позадина каде нема скелиња, таму нема изолација, само цигла и столбови. Допрва ќе се става најверојатно стиропор.
Натре некои инвеститори во тек на градба може да прават одредени измени по желба на купувачот (доколку не се однесува на носечки ѕидови/столбови), преградуваат простории, додаваат такви некои поситни детали.
не знам дали тоа ти беше двоумењето.
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
21.600
Поени од реакции
14.129
И вентилацијата не е нешто подобро од други изведувачи, во новине згради позади Сити Мол вентилацијата е таков крш што ако комшивка ти пржи кромид, ќе ти влезе и кај тебе преку неа :LOL:
,,,tuf tuf,,,mislev komshivkata ke vleze,,, :icon_mrgr: ,,,shega na strana,,onaa golemata na bul. 8Septemvri imav prilika da gledam kako se gradi,,,katastrofa od pregradni zidovi,dve gips karton plochi so pomegju niv tervol,,i tolku,,,a veruvam deka i ostanatite zavrshni raboti se so it's nekvalitet,,,
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
78.422
Поени од реакции
165.991
,,,tuf tuf,,,mislev komshivkata ke vleze,,, :icon_mrgr: ,,,shega na strana,,onaa golemata na bul. 8Septemvri imav prilika da gledam kako se gradi,,,katastrofa od pregradni zidovi,dve gips karton plochi so pomegju niv tervol,,i tolku,,,a veruvam deka i ostanatite zavrshni raboti se so it's nekvalitet,,,
Да, за истиот стан за кој што коментирав - после 6 месеци живеење на луѓево им се испооткачија и кваки и лајсни и прозорот клапна (гумата) и што не.
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
21.600
Поени од реакции
14.129
Да, за истиот стан за кој што коментирав - после 6 месеци живеење на луѓево им се испооткачија и кваки и лајсни и прозорот клапна (гумата) и што не.
,,,ushte i dobro piminale,,,oti kaj Eden prijatel koa onoa aj sega sliki da stavame po zidovi koga na prvoto dupchenje so bormashina i onie posebno dipli za vo gips karton za malku ke nastradashe komshijata z,sh burgijata probi vo stanot od drugata strana,,,
,,zhiva vistina,,,
 
Член од
28 март 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
8.294
Да, за истиот стан за кој што коментирав - после 6 месеци живеење на луѓево им се испооткачија и кваки и лајсни и прозорот клапна (гумата) и што не.
тоа Сити Гарден или онаа со зелените тераси одма зад Ситимол?
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
9.893
Поени од реакции
9.880
,,,tuf tuf,,,mislev komshivkata ke vleze,,, :icon_mrgr: ,,,shega na strana,,onaa golemata na bul. 8Septemvri imav prilika da gledam kako se gradi,,,katastrofa od pregradni zidovi,dve gips karton plochi so pomegju niv tervol,,i tolku,,,a veruvam deka i ostanatite zavrshni raboti se so it's nekvalitet,,,
тоа е европски стил на градба, комуњарското со цигли веќе не е у мода.
 
На врв Bottom