Како се прави пена на капучино?

V

Vollstandig

Гостин
Што збориш бре човеку, па еспресото е мелено кафе. Можеш и сам да го смелеш дома се продава во зрна и го правиш после на ист начин со кафемат. Имаш предрасуди кон пакуваните производи но зарем турското кафе е баш оригинално смелено без никакви адитиви? И тоа е во кеса и спакувано.. Разликата е во тоа што еспресото е друг тип на кафе - арабика а турското незнам точно кое беше.
Грешка си. БАШ ЕСПРЕСОТО Е ВЕШТАЧКО кафе. Турското, значи како што го знаеме Арабика, Минас, и други, се во зрна транспортирани до македонија, или било каде, претходно испечени а уште претходно сушени, а прет-претходно набрани од дрво. И сеа, како ајварот што е од пиперки ама адитиви, како сол, шеќер, масло и зачини, така и ова има некои минимални зачини за кафето да личи на кафе, а еспресото го нема тоа, те уверувам:) И не зборам за турско кафе МЕЛЕНО ВО ПАКЕТЧЕ, НИЕДНО ОД НИВ НЕ ЧИНИ! Си одиш во продавница каде што мелат и им кажуваш во 100 грама кафе, да ти стави 50 % минас, 30 % арабика, и 20 % едно ПОДРУГО кафе на кое секогаш му го заборавам името и добиваш екстра кафе со мирис и вкус:)
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.102
Поени од реакции
10.646
Си одиш во продавница каде што мелат и им кажуваш во 100 грама кафе, да ти стави 50 % минас, 30 % арабика, и 20 % едно ПОДРУГО кафе на кое секогаш му го заборавам името и добиваш екстра кафе со мирис и вкус:)
Наут?
 
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.572
Поени од реакции
3.052
Ај не брмчете многу, ја го пробав ова со газираната вода и млекото, да стаиш газирана вода во млеко и да го вриеш :))
Guess what? Ми требаше онака пола литар млеко да го извријам за да си ја добијам саканата количина на пена :))
DO NOT TRY IT!
 
V

Vollstandig

Гостин
Ај не брмчете многу, ја го пробав ова со газираната вода и млекото, да стаиш газирана вода во млеко и да го вриеш :))
Guess what? Ми требаше онака пола литар млеко да го извријам за да си ја добијам саканата количина на пена :))
DO NOT TRY IT!
Кој ти кажал газирана вода, стави само пола чаша млеко тетрапак (оти помалку е мрсно) во микробранова 1 минута и имаш директно пена.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.755
Поени од реакции
7.504
Грешка си. БАШ ЕСПРЕСОТО Е ВЕШТАЧКО кафе. Турското, значи како што го знаеме Арабика, Минас, и други, се во зрна транспортирани до македонија, или било каде, претходно испечени а уште претходно сушени, а прет-претходно набрани од дрво. И сеа, како ајварот што е од пиперки ама адитиви, како сол, шеќер, масло и зачини, така и ова има некои минимални зачини за кафето да личи на кафе, а еспресото го нема тоа, те уверувам:) И не зборам за турско кафе МЕЛЕНО ВО ПАКЕТЧЕ, НИЕДНО ОД НИВ НЕ ЧИНИ! Си одиш во продавница каде што мелат и им кажуваш во 100 грама кафе, да ти стави 50 % минас, 30 % арабика, и 20 % едно ПОДРУГО кафе на кое секогаш му го заборавам името и добиваш екстра кафе со мирис и вкус:)
Боже Петра :facepalm: Разликата од еспресо до турско кафе е во мелењето и начинот на подготовка, еспресото е покрупно мелено од турското, и под висок притисок се подготвува во апарат за да се добие "концентрат", турското е најситно мелено и се вари во ѓезве. Кафето е исто, зависи какво кафе ќе си купиш, има секакви мешавини. Е сега, кај нас што купуваат секакво ѓубре, тоа е друга приказна. А, оние мешавини нескафе 2 во 1, капучино во кесичка и сличните, да, тие се со милион додатоци. Ама еспресото може да биде од најубаво и најфино кафе направено, зависи каде го пиеш.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
9.102
Поени од реакции
10.646
У блендер за овошје мелење јас си го правам капучиното.
И излегува мноооогу пена, онака баш мерачки пена :)
 
V

Vollstandig

Гостин
Боже Петра :facepalm: Разликата од еспресо до турско кафе е во мелењето и начинот на подготовка, еспресото е покрупно мелено од турското, и под висок притисок се подготвува во апарат за да се добие "концентрат", турското е најситно мелено и се вари во ѓезве. Кафето е исто, зависи какво кафе ќе си купиш, има секакви мешавини. Е сега, кај нас што купуваат секакво ѓубре, тоа е друга приказна. А, оние мешавини нескафе 2 во 1, капучино во кесичка и сличните, да, тие се со милион додатоци. Ама еспресото може да биде од најубаво и најфино кафе направено, зависи каде го пиеш.
Не ме зезај молимте, еспресо мелено не мелено кога се прави мора да помини низ неколку процедури за разлика од ова кај нас што го викаме ТУРСКО и процедурата му е само печењето на зрното после тоа иде директно во ѓезве.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.755
Поени од реакции
7.504
Не ме зезај молимте, еспресо мелено не мелено кога се прави мора да помини низ неколку процедури за разлика од ова кај нас што го викаме ТУРСКО и процедурата му е само печењето на зрното после тоа иде директно во ѓезве.
Процедурата е следнава: млаз врела вода под силен притисок поминува низ кафето и се процедува. Значи, зборуваме за ЕСПРЕСО од АПАРАТ ЗА ПРАВЕЊЕ КАФЕ (оние кои ги има во кафичите, не кафематите за кафе во пластична чашка од 15 денари). Кликни на линкот, дури и на Википедија е објаснет процесот. Еве ти и друг линк http://academic.scranton.edu/student/jenkinsl2/makeesp.html , и трет линк http://www.1stincoffee.com/what-is-espresso.htm. Ако сѐ уште не веруваш, побарај на google. Разликата со турското кафе е само во тоа што турското се прави "рачно", а ова под притисок во машина (каде што освен вода нема други додатоци на кафето).
 
Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
процес на варање на млекото е тоа ...исто и кога вариш млеко во тенџере само што тука температурата е многу голема ....
ne e isto so ova se pravi pena taka sto koga ke go zovries mlekoto otvorot na onoj izdatok go drzis na krajot znaci samo mnogu malce da e vnatre vo mlekoto onoj izdatok mora da bide nad mlekoto sosem malce vnatre i taka 3-4 sec i ke dobies pena :D
 
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.572
Поени од реакции
3.052
Кој ти кажал газирана вода, стави само пола чаша млеко тетрапак (оти помалку е мрсно) во микробранова 1 минута и имаш директно пена.
Да.
И пената опстојува во нашиов универзум само 15 секунди :))
 
V

Vollstandig

Гостин
Да.
И пената опстојува во нашиов универзум само 15 секунди :))
Хах, заборавив да кажам за да опстои таа пена, во нашиот универзум треба да не се грее на СИЛНО туку на најслабо што можи во микробрановата и не подолго од минута, самко да фати пења и потоа се претура одма во кафето.
 
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.572
Поени од реакции
3.052
Хах, заборавив да кажам за да опстои таа пена, во нашиот универзум треба да не се грее на СИЛНО туку на најслабо што можи во микробрановата и не подолго од минута, самко да фати пења и потоа се претура одма во кафето.
Тоа да пробам, па ќе пишам.
 
Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Грешка си. БАШ ЕСПРЕСОТО Е ВЕШТАЧКО кафе. Турското, значи како што го знаеме Арабика, Минас, и други, се во зрна транспортирани до македонија, или било каде, претходно испечени а уште претходно сушени, а прет-претходно набрани од дрво. И сеа, како ајварот што е од пиперки ама адитиви, како сол, шеќер, масло и зачини, така и ова има некои минимални зачини за кафето да личи на кафе, а еспресото го нема тоа, те уверувам:) И не зборам за турско кафе МЕЛЕНО ВО ПАКЕТЧЕ, НИЕДНО ОД НИВ НЕ ЧИНИ! Си одиш во продавница каде што мелат и им кажуваш во 100 грама кафе, да ти стави 50 % минас, 30 % арабика, и 20 % едно ПОДРУГО кафе на кое секогаш му го заборавам името и добиваш екстра кафе со мирис и вкус:)
БАШ И НЕ Е ГРЕШКА ! Кафето што се користи за еспресо и макијато е составено од далеку поквалитетни зрна на кафе отколку турското кафе. За еспресо се користат поубавите и поквалитетните зрна на кафе т.е од првата берба за најквалитетното, втора берба за втора класа, додека за турското е во последните берби од сезоната, поради тоа и еспресото е појако меѓутоа и поквалитетно. Еспресото истотака се прави од различни видови, минас, арабика и сл, за пример Portioli како едно од најдобрите еспресо кафинња е составено од 9 врсти на кафе. Можеш да си сомелеш и еспресо и да си свариш, меѓутоа на вкус не е тоа тоа, бидејки тоа кафе е наменето за кафемат. Поздрав.
 
V

Vollstandig

Гостин
Me заредивте со коментари, ко хитлер евреите. Незнам од вас колку мина сте пробале вистинско добро кафе,но јас само спомнав дека еспресото не е вистинско кафе, како што е турското (таков назив има):Во старо време немало такво кафе, денес од микс од кафиња и други додатоци имате еспресо тоа е факт,а дека се прави врз база на зрно кафе набрано од дрво и тоа е точно.
Сепак јас претпочитам кафе што се прави во домашна атмосвера, значи да можиш без тон апарати да го направиш, а ако сакате вистинско кафе да пробате, ќе морате за жал да одите во турција и тоа не во продавници каде е пишано како турско туку онаму каде во локални продавници рачно го произведуваат,мелат, итн. Имаше порано и во гостивар една такв чајџилница, само за жал ја затворија, сум идел до гостивар само за тоа кафе да го пијам.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
9.647
Поени од реакции
3.210
Me заредивте со коментари, ко хитлер евреите. Незнам од вас колку мина сте пробале вистинско добро кафе,но јас само спомнав дека еспресото не е вистинско кафе, како што е турското (таков назив има):Во старо време немало такво кафе, денес од микс од кафиња и други додатоци имате еспресо тоа е факт,а дека се прави врз база на зрно кафе набрано од дрво и тоа е точно.
Сепак јас претпочитам кафе што се прави во домашна атмосвера, значи да можиш без тон апарати да го направиш, а ако сакате вистинско кафе да пробате, ќе морате за жал да одите во турција и тоа не во продавници каде е пишано како турско туку онаму каде во локални продавници рачно го произведуваат,мелат, итн. Имаше порано и во гостивар една такв чајџилница, само за жал ја затворија, сум идел до гостивар само за тоа кафе да го пијам.
Јас бар не те нападнав ко Хитлер на Евреите. :D Го делам и јас твоето мислење.
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 01:58 ---
БАШ И НЕ Е ГРЕШКА ! Кафето што се користи за еспресо и макијато е составено од далеку поквалитетни зрна на кафе отколку турското кафе. За еспресо се користат поубавите и поквалитетните зрна на кафе т.е од првата берба за најквалитетното, втора берба за втора класа, додека за турското е во последните берби од сезоната, поради тоа и еспресото е појако меѓутоа и поквалитетно. Еспресото истотака се прави од различни видови, минас, арабика и сл, за пример Portioli како едно од најдобрите еспресо кафинња е составено од 9 врсти на кафе. Можеш да си сомелеш и еспресо и да си свариш, меѓутоа на вкус не е тоа тоа, бидејки тоа кафе е наменето за кафемат. Поздрав.
Па ова турсково што го продаваат кај нас којзнае од кај го берат. :D Си има и тоа од квалитет до квалитет, бар јас ко што мислам.
 
На врв Bottom