Како се нарекувале Македонците наспроти пропагандните тврдења!?

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.484
Поени од реакции
1.899
Чудно е зашто се зборувате за 1 реченица, казана во некоја смисла, при разни околности, а не зборувате за 10 милијарди други реченици? Јордан Хаџи Константинов - Џинов пишува дека Јустинијан бил Бугарин и што сега?

Дали знаете што е нивото на писменост на мнозинството луѓе кои живееле во 18 и 19 век во однос на средновековната историја? Јас ќе ти кажам - речиси нула.

Како го нарекува јазикот Пеичиновиќ? Браќа Миладинови? Рајко Јинзифов до каква мајка пишува - до македонската? Кузман Шапкарев? не пишува ли Прличев "ние Бугарите" во неговата автобиографија? Дури и Пулевски, кој се води македонист пишува "Через назе да ни разделит, од нашии браќа Бугари". За Македонецот на 20 век, К.П.Мирсирков да не зборуваме. Прочитајте ги писмата на Димитар Миладинов, кои се многу интересни и се пишувани пред создавањето на Бугарската егзархија - стотици страници.

При се ова, вие сте фатени во една реченица, во многу случаи во сосема поинаков контекст.

Инаку, јас се согласувам со проф. Росоклија. Не е соодветно современите Македонци да се нарекуваат Бугари, само "затоа што Гоце, Даме, Јане…се чувствувале македонски Бугари." Темата е како се нарекувале и не е за сегашноста, туку за минатото. Проф. Росоклија зборува за сегашноста - дека сега не ОК.
Прво, таа 1 реченица е под кристално јасни околности напишана. Таа е јалов одговор на Балан контра шах-мат мајсторот Мисирков, кој во случајот самиот се наместил во мат позиција. :icon_lol: Примерот со Џинот и Јустинијан ти е малку глупав, бидејќи не се работи за современици, како во случајот со Бугарите и рускиот цар (т.е. бугарски цар).

Е сега мала анализа на твојот пост и фамозните 10 милијарди други реченици.

Прво се расфрлаш со имиња... Џинот, Пејчиновиќ, Жинзифов, Шапкарев, Прличев, Пулевски, Мисирков, Миладиновци... се ликови на романтичнот 19 век, кога се градеше и изгради бугарската граѓанска/политичка нација. Од првиот до последниот кои ги наброја преку сила еден век растојание има. А некако слабо копате подлабоко, и ако копате вадите само термини „Бугарин“, „бугарски“ кои означуваат егзо-етноними, а не и самоидентифицирање. Еве како, Македонците од Велестово (Охридско) се самоидентификувале во 13 век.

[DOUBLEPOST=1558836976][/DOUBLEPOST]
Е де на каков јазик пишувал Мисирков:
1905… Весниците “Дебaр” и “Вечерна пошта” го најавуваат печатењето на списанието на Крсте Мисирков “Вардар”, на македонски јазик.Немој со вакви удари под појас. :D Бугарин кога ќе прочита „македонски език“ пред 1945, можи да заврши во шок-соба на ургентна. :ROFLMAO:
 

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.559
" Запрашај еден од овие Македонци што е. Тој сeкако нема да му каже на еден сојузнички војник дека е Бугарин. Ниту ќе му каже дека е Србин или Грк. Тој не знае кој може да го слушне или што може да му се случи доколку јавно се одреди што е, во случај Бугарите да се вратат. Тој веројатно ќе се насмее и ќе рече дека е Македонец. "

(R.G.D. Laffan, C.F., “The Guardians of the Gate,” 1918, pg. 66.)

1582868549382.png
 
Последно уредено:

Misirkov

Модератор
Член од
17 март 2005
Мислења
11.528
Поени од реакции
1.559
"...Изгледа дека дојде времето да се коригира фаталната грешка на европската дипломатија, која, во одререн временски период ја дозволи поделбата на Македонија меѓу три мали балкански држави. Ова никогаш нема да може и нема да биде прифатено од македонските патриоти. Факт е дека колку и Бугарите да сметаат дека Македонија е нивна, Македонскиот народ дефинитивно декларира дека тие не се ниту Бугари, ниту Срби, ниту Грци, туку само Македонци со свој јазик, или посебен дијалект, со своја историја и со сопствена самосвест, и дека тие сакат да живеaт независен национален живот. "

(Daily Review of the Foreign Press, Series 2 - No. 161, Monday, October 2, 1916)

1583381512061.png 1583381529485.png
 
На врв Bottom