Pravi i realni investicii, od koi ima benefit drzavata i narodot se samo onie vo proizvodstveniot sektor, se ostanato, banki, finansii, trgovija, se e na steta na narodot vo drzavata....
Еве ти и производство :
САП Лабс - дел от наj-големиот производител на софтуер во Европа и един от наj-големите в света, имат цела сграда во Бугариja с около 500 човека персонал. За тех знам че имат добра социална политика - бесплатен паркинг, бесплатен обjaд, тенис игриште, баксетболно игриште, закрито игриште за футбол, билети за разни концерти и .... преди 2-3 години за коледното им парти беха довели ....... Scorpions
VMWare Bulgaria - фирмата е лидер во световен маштаб у виртуализациjaта, купиха една бугарска фирма Sciant и сега тука им е вториот наj-голем развоен центар. Сега читам че ке се местат во
нова сграда, коjaто е почти готова - минавам често покраj неja.
Johnson Controls : световна фирма што се занимава с електроника, главно в колите. Во Бугариja главно барат програмисти и тестери.
Telerik - фирмата си е бугарска и сега веке има отворени офиси и во САД и во Германиja али тука им е основниот офис. Фирмата се занимава с направата на девелоперски тулове ( tools ) основно за .net и asp.net, като са световен лидер во таа ниша. Еве виште кои са им
клиенти и какви
награди имат.
После Hewlett-Packard и IBM имат тука Global Delivery центрове, во кои се трудат баja народ
Има и много други бугарски и чужди софтуерни фирми - Мусала Софт, Codix, Playtech, Coca Cola IT и секакви други по-малки, което води до там, че преди кризата имаше много сериозен недостиг на кадри в бранша и заплатите се вдигнаха доста сериозно - стига се до там фирмите да дават по 3000-4000-5000 лева начално + бонуси, на програмист с 4-5 години опит, а средностатистическиja програмист с опит работи за около 2000-2500 лева на месец, IT специалистите по Delivery центровете се трудат за по 1000-1500-2000лева и нагоре в зависимост от нивото.
А јас "баце" можам да ти кажам дека кај вас освен Софија ниту еден друг град нема ништо убаво. Само Софија е влезена изгледа во ЕУ а сите други градови останаве изолирани, само во Софија се гради и се прават убави работи и тоа е в ред мене не ми пречи дури и ми се допаѓа Софија, ама треба малце и во другите градови.
Имаш некакво право, зашто во Софиja много се строи и има много модерни сгради, кое е нормално зашто она се пак е столица. Обаче е много мрасно, има прекалено много ора и много големи задрастваниja - мислам че во Бугариja има по-убави градови за живеене. То рано или касно ше се развиат и они, зашто они остават неразработени, а тамо има исто потенциал.
Еве во моjoт малак роден град Самоков, направиja нова спортна зала -
Арена Самоков за 16 милиона лева ( на коja се игра финалето на балканската лига по баскетбол ). Сега кам неja строjaт хотел. Има и проекти за нова сграда на садебната палата, нова автогара беше построена. Потекна много големиот проект
Супер Боровец , коj беше почнат, инвеститорите купиja земja от обштината за около 57 млн лева, но се забави заради кризата.