Како живеат Македонците во Бугарија

Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Сите милиони б'лгарски грагани со потекло от Македонија живее като другите - обезверено.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
ЗА ПРАВАТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО БУГАРИЈА

Европската комисија: Свесни сме за проблемите со малцинствата, но се оградуваме од нивното решавање

Неверојатно безобразен одговор од Европската комисија доби денеска Европската слободна алијанса (ЕФА) на прашањата за проблемите на македонското национално малцинство во Бугарија. Со еден збор, ЕУ на Македонците во земјата членка на Унијата им порачува – што да правиме снаоѓајте се.ЕФА, асоцијацијата во Брисел која ги обединува партиите на малцинствата од Европа и други регионални и прогресивни партии лани во октомври ја праша Европската комисија за непостапување по пресудата на Европскиот суд за човекови права за регистрација на партијата ОМО Илинден – Пирин во Бугарија.

Оваа политичка партија, која го претставува македонското малцинство во Бугарија, беше забранета во 2000 година од бугарскиот Уставен суд. Оваа забрана сè уште е во сила, и покрај пресудата на Европскиот суд за човекови права во 2005 година, која смета дека е незаконска. Помеѓу 2001 и 2008 година, бугарските судови ги отфрлија сите четири обиди на ОМО Илинден – ПИРИН да добие официјална регистрација, и организацијата сè уште е забранета.
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/evropskata-komisija-svesni-sme-za-problemite-so-malcinstvata-no-se-ograduvame-od
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
ЗА ПРАВАТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО БУГАРИЈА

Европската комисија: Свесни сме за проблемите со малцинствата, но се оградуваме од нивното решавање

Неверојатно безобразен одговор од Европската комисија доби денеска Европската слободна алијанса (ЕФА) на прашањата за проблемите на македонското национално малцинство во Бугарија. Со еден збор, ЕУ на Македонците во земјата членка на Унијата им порачува – што да правиме снаоѓајте се.ЕФА, асоцијацијата во Брисел која ги обединува партиите на малцинствата од Европа и други регионални и прогресивни партии лани во октомври ја праша Европската комисија за непостапување по пресудата на Европскиот суд за човекови права за регистрација на партијата ОМО Илинден – Пирин во Бугарија.

Оваа политичка партија, која го претставува македонското малцинство во Бугарија, беше забранета во 2000 година од бугарскиот Уставен суд. Оваа забрана сè уште е во сила, и покрај пресудата на Европскиот суд за човекови права во 2005 година, која смета дека е незаконска. Помеѓу 2001 и 2008 година, бугарските судови ги отфрлија сите четири обиди на ОМО Илинден – ПИРИН да добие официјална регистрација, и организацијата сè уште е забранета.
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/evropskata-komisija-svesni-sme-za-problemite-so-malcinstvata-no-se-ograduvame-od
Во конституцијата на Б'лгарија е записано, че не може да има партии на етническа или верска основа.

http://balkani.actualno.com/OMO-Ilinden-e-protiv-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-Bylgarija--news_454359.html

ОМО "Илинден" е против договора за доброс'седство с Б'лгарија.

Read more: http://balkani.actualno.com/OMO-Ilinden-e-protiv-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-Bylgarija--news_454359.html#ixzz3QtBvLsnS

http://vbox7.com/play:504f2fff
 
Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
Во конституцијата на Б'лгарија е записано, че не може да има партии на етническа или верска основа.
Како во Македонија, вака и во Б'лгарија, има етническа партија.
Преди 1944г. во Б'лгарија е имало во сите б'лгарски партии хора од различни етноси и вероизповеданија. По времето на комунизмот б'лгарските мјусјулмани са карани да си сменат имената и после 1989г. се создава првата етническа партија во Б'лгарија како одплата.
:eek:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom