- Член од
- 28 јануари 2010
- Мислења
- 493
- Поени од реакции
- 117
Много умерено и премерено исказване. Честитки.Тоа кај кого се лагите подебели е релативна работа.
Исто како што е релативно и тоа кој како се чуствува, Македонец, Б'лгарин или Марсовец. Тоа што Ти го тврдиш дека македонскиот јазик е вештачки направен (како и националната свест) со некогашна политичка цел... е слично на тоа што јас го мислам за тебе, односно дека под присилна асимилација на дедовците и татковците, што ги спомнуваш, Ти и голем дел од другите не-Б'лгари сте асимилирани. Намерно кажав не-Б'лгари наместо Македонци затоа што асимилацијата сите ги опфаќа.
Туку друга ми е поентата.
По твоето тврдење, јас сум „натеран/научен/воспитан„ да мислам дека сум она што сум... но од самото тоа логично следува дека сите ние (на планетава) сме она што не учеле дека сме... па сходно на тоа и Ти си воспитан да мислиш дека си тоа што си.
Односно не си се родил и во следниот минут не си се декларирал: „Ас с'м Б'лгарин!„
И така доаѓаме до прашањето... кој е постар јајцето или кокошката?
Ако навистина те интересира од каде ти се корените и какви се тие корени. Дали навистина си тоа што мислиш дека си, или си тоа што те научиле дека си... вистинската вистина можеш да ја сознаеш со научен метод.
Мое лично мислење е дека целата работа окулу народите е примитивен концепт и од памтивек се искористувала за концентрирање на моќта кај оние што ја посакуваат.
Иднината на целата човечката раса (ако го преживее веков во кој етиката не успева да ги следи научните достигнувања) е целосно претопување во една (човечка) раса, со еден јазик и едно писмо.
P.S. Иако јазиците ни се многу слични сепак има и мала јазична бариера... се надевам дека ме разбра.
А дали езикот е вештачки или не не спорам. Некои бес да ни пита нас пиринците и егеиците е решил кои ке е официалниот македонски.
И сега ми го наметнува. Лично моите во петричко говореа како во струмичко или северноегеиско, под Беласица. И тои официалниот
македонски е малко неразбирлив за нас од пиринско. Ама как и да е.
За мен во МКД живеат македонци, а ние овде сме си б'лгари. И сметам дека сме си наи блиски и не требува да си вадим очите.
Поздрав.