Како до судски преведувач?

Дискусија во форумот 'Право и закони' започната од Zeerox, 17 август 2009.

 1. Zeerox

  Zeerox

  Член од:
  2 октомври 2008
  Мислења:
  33
  Допаѓања:
  2
  Zdravo, jas bi sakal da stanam sudski preveduvac, sto e potrebno da se stane preveduvac? Jas imam sredno, zboruvam angliski kako prv jazik (imam ziveeno vo SAD) sto treba da napravam da stanam ovlasten sudski preveduvac? Ima nekoj priracnik, spremanje, test? Pozdrav i fala.
   
 2. PsychoalieN

  PsychoalieN Омлет мастеР

  Член од:
  12 јули 2009
  Мислења:
  1.622
  Допаѓања:
  1.352
  треба да чекаш да искочи конкурс за потреба да судки преведувачи за поопширно клик тука
   
 3. Amnaesiac

  Amnaesiac Paranoid Android

  Член од:
  9 декември 2008
  Мислења:
  1.818
  Допаѓања:
  41
  За судски преведувач мора да имаш завршено факултет.
   
 4. Terebellum Sagittarii

  Terebellum Sagittarii Несопирлива

  Член од:
  25 јули 2007
  Мислења:
  1.194
  Допаѓања:
  574
  Било каков факултет, диплома за познавање англиски, да положиш во Министерството за правда, и толку :smir:
   
 5. Тамарче

  Тамарче Ако одам во Битола..

  Член од:
  11 јули 2007
  Мислења:
  3.239
  Допаѓања:
  219
  А да не знаете кога е отприлика конкурсот?
   
 6. beneamata

  beneamata

  Член од:
  14 ноември 2009
  Мислења:
  14.179
  Допаѓања:
  9.656
  Не верувам на ништо што започнува со суд/адв.
  Имав еден документ за преведување, од италијански на македонски, како го преведоа, гугл транслејт може го**а да јаде...
   
 7. Тамарче

  Тамарче Ако одам во Битола..

  Член од:
  11 јули 2007
  Мислења:
  3.239
  Допаѓања:
  219
  Епа, то е кога му се дава можност на секој да заврши за судски преведувач.

  Според мене е глупаво да може да заврши секој што има високо образование.
  Се знај, тој шо има завршено високо образование јазик, тој треба.
  Пола Македонија има сертификати од различни школи, курсеви дека знат јазик.
   
  На beneamata му/ѝ се допаѓа ова.
 8. beneamata

  beneamata

  Член од:
  14 ноември 2009
  Мислења:
  14.179
  Допаѓања:
  9.656
  Па, мислам и дека имаше филолошки завршено, али сеедно, сигурно имаат некакви испити со што докажуваат дека стварно знаат...

  Јас знам малку италијански, и со помош на гугл транслејт сосема солидно си преведувам се што ми е потребно, но ми беше потребен тој печат кој што треба да го потврди преводот кој патем е погрешен...

  Тоа е...
   
 9. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  ne primaat tukut taka vo sudovite sudski preveduvaci Tamarce bidi sigurna sum rabotel edno vreme na sud i znam znaci mozes da dobies dokument za oficialen sudski preveduvac pokraj ostanatite 100 na primer e vo zavisnost od toa kakva ti e pregata so sudijata taka i ce te angaziraat ;)
   
 10. Тамарче

  Тамарче Ако одам во Битола..

  Член од:
  11 јули 2007
  Мислења:
  3.239
  Допаѓања:
  219
  Кога си судски преведувач не работиш само за судот, работиш и надвор од него.
   
 11. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  da ali konkretno zboruvav za sudot.
   
 12. VMP

  VMP VMP

  Член од:
  8 октомври 2010
  Мислења:
  86
  Допаѓања:
  12
  И покрај познавањето на двата јазика (оној од кој се преведува и оној на кој се преведува), постои одредена терминологија во секој јазик, којашто ни на добриот познавач на јазикот не му е доволно позната. Во материјалите за полагање за преведувач има примери на македонски јазик, но каде да се најдат соодветни примери на јазикот на кој се преведува? Најдов само еден прирачник за преведување на документи на англиски (и од англиски). Дали постојат прирачници ,терминолошки речници или барем збирки на соодветни акти во двата јазика (примери), според кои преводот на судските документи би бил што поточен, попрецизен и терминолошки адекватен? Мене конкретно ме интерсираат преводите на (и од) хрватски јазик. Ако некој ми посочи корисна литература, однапред многу сум му благодарна.
   
 13. Sase_Ohrid

  Sase_Ohrid

  Член од:
  4 март 2011
  Мислења:
  554
  Допаѓања:
  392
  Услови што треба да ги исполнува кандидатот за поставување судски
  преведувач се:
  - да има државјанство на Република Македонија,
  - активно да го владее македонскиот јазик,
  - да има високо образование,
  - да има уверение за активно владеење на странскиот јазик и
  - да има живеалиште, односно престојувалиште на подрачјето на судот за
  коешто бара да биде поставен за судски преведувач.
  --- надополнето: 13 февруари 2013 во 13:20 ---
  Заради лош превод не веруваш во судови и адвокати???
  --- надополнето: 13 февруари 2013 во 13:22 ---
  Сусдките преведувачи не се вработени во судовите, па тие да ги примаат нив.
  Најчесто судските преведувачи ги ангажираат адвокатите, па потоа странките, додека многу ретко е некој судија да ангажира судски преведувач.
  --- надополнето: 13 февруари 2013 во 13:30 ---
  Ако работиш надвор од потребите за правосудните органи, тогаш нема потреба да бидеш овластен судски преведувач. Овластените судски преведувачи најчесто (а секако дека може да преведуваат и за други приватни потреби) работат по барање на органите на правосудниот систем и за нивните потреби (најчесто се преведуваат суски поднесоци, тужби, договори, обвиненија, полномошна, жалби, записници и сл.), па покрај активното познавање на македонскиот и странскиот јазик потребно е барем минимално познавање на дел од правото, правните прописи и правниот поредок на РМ.
   
 14. jasisamojas

  jasisamojas Не ми треба титула

  Член од:
  26 ноември 2008
  Мислења:
  756
  Допаѓања:
  412
  Може ли некој од искуство да пише како се одвива усмениот дел од испитот за судски преведувач?
   
 15. Miss.Independent

  Miss.Independent Me,Myself & I

  Член од:
  26 јуни 2013
  Мислења:
  834
  Допаѓања:
  2.039
  И мене ме интересира нешто да си прашам :)
  Ова за судски преведувач е отсек од економски факултет или нема врска? Се доучува нешто + после завршувањето на факултет за да станеш судски преведувач или?
  Нешто почнав да се интересирам за ова ама некако немам баш доволно информации.
   

Сподели преку: