Како влијае марихуаната на здравјето...

  • Креатор на темата MSV
  • Време на започнување

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Знам дека нема везе со темата, али само да си се надоврзам на мојот пост
од пред малку....и да докажам дека не толку лошо да ги баталите цигарите и да поминете на нешто МНОГУ покорисно...
Како на пример:



Konoplja, marihuana ili cannabis sativa je zaista jedan od čovječanstvu najkorisnijih Božjih darova u biljnom carstvu. Sjeme (koje je izvor bogatog ulja), stabljika i,naravno, cvijeće, imaju brojne osobine od kojih ljudi mogu imati razne koristi.

Sjeme konoplje je, nutricionistički, najkompletniji izvor hrane na Zemlji. Nijedan drugi izvor hrane ne obezbjeđuje toliko proteina u tako lako varljivom obliku, niti posjeduje esencijalna ulja u tako savršenom odnosu. Jedna biljka može proizvesti bar litar (1 dm3) sjemenki, što je 55 miliona sjemenki po hektaru! Ove sjemenke ne sadrže THC (tetrahidrokanabinol), što znači da se od njih nećete naduvati. Ono što ove divne sjemenke sadrže jeste:

* 22.5% proteina
* 30% masti
* 5.7% vode
* 5.9% ash (u neznanju adekvatnog prevoda ostavio sam engleski original, prim. prev.)
* 503 kalorija / 100g
* 35.8% karbohidrata
* vitamini A, B1, B2, B3, B6, C, D, E,
* najveći kvantitet esencijalnih masnih i amino-kiselina nađen u bilo kom dosad poznatom izvoru hrane

Esencijalne masne kiseline su organşka jedinjenja od vitalnog značaja za organizam, posebno za aktivnost očiju i mozga. One su odgovorne i za sjaj vaše kose i kože. Tijelo ove kiseline ne može proizvesti, već ih mora uzimati iz spoljnih izvora. Gel koji se koristi za održavanje dredova sadrži ulje iz sjemena konoplje da bi dredovima dao ono što im je neophodno da ostanu zdravi i jaki. Esencijalne masne kiseline pomažu održavanje kose u zdravom stanju, što je posebno značajno za starije dredove koji mogu postati suvi i lomljivi, ili prosto – pokojni. Ulje sjemena konoplje je jedno od malih čuda prirode i učineće čuda vašim dredovima! Smile

Od stabljike se može napraviti praktično bilo šta, od najjačeg konopa, preko vrlo trajnog i visokokvalitetnog papira do građevinskih materijala (beton, grede, farba, izolacije itd.). Koristi bi bile ogromne. Ekologija bi bila na dobitku ako bi se marihuana koristila u industriji na svega nekoliko načina. A ovo je poruka svima koji pokušavaju da prošire dobar glas o ovoj divnoj biljci, kao i onima koji pokušavaju da spasu ono što je ostalo od ove naše jadne, izzloupotrebljavane planete.

Cvijetovi imaju veliki značaj u medicini zbog čega su korišćeni vijekovima (otprilike u svim vijekovima od postanka čovječanstva, osim u ovom u kome mi živimo!). Marihuana, konoplja, pot, gandža, trava, vutra (ima još puno naziva, jedan od najsmješnijih jeste hipi krek) je jedna od najrasprostranjenijih ,,droga” u svijetu. No uz to postoji veliki broj načina na koje se marihuana koristi u medicin, npr. za liječenje:

* epilepsije (kao anti-konvulzant)
* raka (za ublažavanje bola, protiv mučnine, kao ,,otvarač” apetita; u eksperimentima sa miševima, THC je smanjio tumor za 82%!)
* AIDS-a (za ublažavanje bolova, protiv mučnine i kao ,,otvarač” apetita
* multiple skleroze (za ublažavanje bolova, kao i za usporavanje napretka bolesti)
* glaukome (nenormalno visok krvni pritisak u očima zbog kojeg može doći do poremećaja jabučice, kvarenja vida i čak slijepila)
* para- i kvadriplegije (nepokretnost udova)
* migrene
* astme
* reumatizma
* artritisa (zapaljenje zglobova)
* mišićne atrofije (slabljenje mišića zbog kojeg dolazi do gubljenja snage)
* za smanjivanje holesterola u krvi i kao njegov inhibitor
...

Lista se nastavlja i nastavlja. Kanabis je jedan od najkorisnijih biljaka, a može se uzgajati u praktično bilo kom dvorištu bez potrebe za fertilizerima i pesticidima. Nije adiktivna, znači ne stvara zavisnost, ni psihičku, ni fizičku. Nemoguće je predozirati se (nadam se da ne vjerujete u priču da je Bob Marli umro od prevelike doze marihuane, umro je od raka). No i pored svega, marihuana je ilegalna širom svijeta. U Holandiji je legalna, i tamo je konzumira svega oko 3% tinejdžera.

,,Prohibicija prevazilazi granice razuma tako što pokušava da kontroliše čovjekov apetit zakonodavstvom, i time od stvari koje nisu zločin pravi zločin." (dosta sam trapavo preveo ovaj citat, prim. prev.)
-Abe Lincoln, 1840


ZANIMLJIVE ČINJENICE

* prve Biblije štampane su na papiru pravljenom od konoplje

* prva zastava SAD bila je napravljena od konoplje

* ustav SAD i Deklaracija nezavisnosti odštampani su na papiru od konoplje

* od jednog ara konoplje može se proizvesti preko 4x više papira nego od jednog ara drveta, a konoplja se obnavlja u roku kraćem od godine

* Henri Ford je napravio konopljomobil

* marihuana je španski naziv za konoplju

* ptice žive 20% duže kada je sjeme konoplje dio njihove ishrane

* ulje iz sjemena konoplje našlo je primjenu (i trebalo bi se koristiti) u raznim situacijama, kao ulje za mašine, slikanje, u kozmetici, kao hrana.

* u sedamnestom vijeku u nekim krajevima SAD je uzgoj konoplje bio pospješivan od strane zakona

* u osamnaestom vijeku konopljom se mogao platiti porez za narednih 200 godina u SAD

* sjeme konoplje je spašavalo od mnogih gladi kroz istoriju. Danas preko 60% djece u zemljama Trećeg svijeta umire zbog nedostatka proteina, ali Vlada kaže da se proteini ne smiju uzgajati – to je protivzakonito!

* nauka je otkrila receptore u mozgu koji se vezuju samo sa THC-om

* stradanje ozonskog omotača prijeti da uništi polovinu sojinih useva, dok je konoplja imuna na negativne efekte ultraljubičaste svjetlosti (čak štaviše, UV zraci pomažu da se proizvede još veća količina THC-a)

* konoplja daje više etanola od kukuruza

* konoplja traži malo ili nimalo prerade, raste na zemljištu (i čisti ga od toksina), zatim se sječe, suši i konzumira. Nije li nelogično što vlade ne legaliziju ovu biljku i ubiru poreze od nje umjesto što dižu već ionako ogromne poreze ne bi li ublažile deficit državnog budžeta??
-

"I reče Bog: Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme:neka vam budu za hranu!"

Biblija, Knjiga Postanka 1,29 :D :D :D
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
"Шетајќи" по интернетов наидов на текст околу марихуаната и како делува на здравјето кај човекот. Еве го преведен, сметав дека му е местото на овој форум:

"ВЛИЈАНИЕ НА МОЗОКОТ

Активната состојка на канабисот многу брзо по консумирањето продира во крвта, потоа со крвта допира до сите органи па и до мозокот. Во мозокот ТХЦ се врзува со специфични канабиноидни рецептори, а најмногу такви рецептори се наоѓаат во делови на мозокот задолжени за памтење, размислување, концентрација, перцепција. Со други зборови, краткотрајни последици или ефекти од консумирањето на канабисот се: тешкотии во краткотрајното памтење, намалена способност за концентрација и учење, промена во перцепција на реалноста и тоа особено за времето (личноста има чувство дека времето врви поспоро), потоа пореметување на рамнотежата, а при земање поголемо количество канабис може да дојде до халуцинации. Што се однесува до влијанието на расположението и однесувањето, уживањето канабис предизвикува еуфорија, смеење без причина, но исто така може да предизвика напад на паника, а халуцинациите можат да бидат незгодни и застрашувачки.
Најновите истражувања покажаа дека долготрајната употреба на марихуаната создава промени во мозочните функции кои траат долго и откако личноста ќе престане да зема дрога, а слични им се на оние промени кои настануваат и при долготрајната употреба на другите опојни дроги. Можна е и појава на амотивациски синдром како сериозен недостаток на интерес и мотивација за било какви активности во животот.

ВЛИЈАНИЕ НА РЕСПИРАТОРНИОТ СИСТЕМ

Пушењето марихуана негативно влијае на респираторниот систем, менувајќи го ткивото на дишните патишта, кое може да доведе до пореметување на функцијата на плуќата и дишните патишта слично како и кај пушачите на цигари. Консумирачите се подложни на настинки, кашлица па и болести како хроничниот бронхитис. За разлика од тутунот, чадот на марихуаната содржи околу 50% повеќе канцерогени состојки и може да предизвика развој на тумор на дишните патишта, вратот и главата. Исто така, најверојатно поради начинот на пушење на марихуаната (пушачите на марихуана појако тргаат и повеќе време го задржуваат чадот во плуќата, а воедно тој не се филтрира), нејзините корисници внесуваат во организмот три до пет пати повеќе катран и јаглен моноксид од пушачите на цигари.

ВЛИЈАНИЕ НА КАРДИОВАСКУЛАРНИОТ СИСТЕМ

Доаѓа до убрзано работење на срцето (пулсот се забрзува за 20-50 отчукувања во минута) и зголемената потреба на срцето за кислород .

ВЛИЈАНИЕ НА РЕПРОДУКТИВНИОТ СИСТЕМ

Долгогодишното редовно консумирање марихуана, влијае на сексуалните и репродуктивните функции. Уживањето поголеми количини канабис предизвикува намалена сперматогенеза кај мажите, а кај жените може да предизвика пречка во овулацијата и прекин на менструација. Во секој случај, редовното земање канабис во подолг период, ја менува хормоналната рамнотежа на организмот што делува на плодноста, а се намалува или потполно исчезнува сексуалното задоволство."
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Оној што ужива во трева... :cls: :bum: :bal:

Добро познато е какво влијание има. Имаме добри примери и од учесници, корисници на марихуана на форумов. Сами се деклариаат како такви, па дури се обидуваа и да пропагираат користење на оваа психотропна супстанција. Знаеме какви беа нивните постови и како завршија на крај. :roll:
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
и шо е битно ако некој користи или не?
ако некој сака да си дува шо ви смета вас?
сигурно не ве загрозува со то вас.
јас сум за секој шо сака да си прај дури не му пречи на другите.
така шо треба да биди легално сето тоа оти има многу поопасни работи за здравјето на човекот кои се легални...
пр. Алкохол - легален
Ганџа - нелегална
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Искрено, не ме згрозува, ама несфатлив ми е фактот како некој со сила може да се дрогира - со цел да биде "COOL".
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Добро, зошто се дрогираш тогаш?
 
V

VirtualA

Гостин
Глеј сеа...
Не сакам да гледам на тоа како дрогирање, а можам во секој момент да прекинам иако подолго време користам, се е до карактерот. Во секој случај побрзо би дувал трева отколку да се пијанам или да пушам цигари (шо и така правам)
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Џ.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Lavot напиша:
и шо е битно ако некој користи или не?
ако некој сака да си дува шо ви смета вас?
сигурно не ве загрозува со то вас.
Никој не рече дека ни смета, кој што сака нека прави, целта на постот не ми беше да осудам некого, само сметав дека местото и е тука во Здравје...

virtuala напиша:
Таа тема беше Дали да се легализира, а оваа е Како влијае на здравјето, има разлика.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.169
Поени од реакции
34.281
Kaко може дрога да влијае на здравјето? Создава халуцинации, зарем тоа не е доволно за да престанеш со неа? (се однесува на виртуала)

Како имаш смелост така да си поигруваш со мозокот?
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
virtuala напиша:
Глеј сеа...
Не сакам да гледам на тоа како дрогирање, а можам во секој момент да прекинам иако подолго време користам, се е до карактерот. Во секој случај побрзо би дувал трева отколку да се пијанам или да пушам цигари (шо и така правам)
Ако можеш да прекинеш како што викаш зошто не пробаш една недела да не „дуваш“ ?
 

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
У средно иам двапати пробано тоа марата и за нигде е, срање. Али затоа се тие млади луди години а отпосле мислам време е да престанете со дрогата децааааа. Чат пат пивнете си нешто а баталете тие релаксирани средства, уништувачки се.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom