Каков ефект има казнувањето?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Тачно, со тоа што казната на право место и во право време за вистинска причина и со добро објаснување вродува со плод а не е само траума.

Малите деца се како малите домашни животинчиња. Се учат на вистински правила преку казна. Нормално, не да ги скршиш од мавање, туку “учтиво“ да им покажеш дека кога ќе згрешат ќе ги сносат последиците. Но секоја казна миг подоцна или без образложение... е со обратен ефект.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Жена, дете и куче, се многу слични.
Постојат неколку начини на воспитување.
Првиот е лишување од она кое им треба.
Храна за куче, муабет,секс за жена,м играчка за дете.
Вториот е погаден. Секој против секого.
На пример имате храна за две кучиња, а тие се шест.
Како ќе се справат?
Само најсилното ќе успее.
Така договарате средба со повеќе жени во исто време.
Сите доаѓаат и си се смешкаат една на друга.
Која ќе успее да ве сќари?
Таа која има најголема уста? Таа која има повеќе пари? Таа која ти е колешка на факс?
За детето е веќе проблем.
Мада знаеш дека не е твое и не ти е многу гајле.
Му даваш да шмука некое тврдо лижавче кое трае цел ден и не ти е гајле.
Многу други совети, набргу, бај Никола.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Жена, дете и куче, се многу слични.
Постојат неколку начини на воспитување.
Првиот е лишување од она кое им треба.
Храна за куче, муабет,секс за жена,м играчка за дете.
Вториот е погаден. Секој против секого.
На пример имате храна за две кучиња, а тие се шест.
Како ќе се справат?
Само најсилното ќе успее.
Така договарате средба со повеќе жени во исто време.
Сите доаѓаат и си се смешкаат една на друга.
Која ќе успее да ве сќари?
Таа која има најголема уста? Таа која има повеќе пари? Таа која ти е колешка на факс?
За детето е веќе проблем.
Мада знаеш дека не е твое и не ти е многу гајле.
Му даваш да шмука некое тврдо лижавче кое трае цел ден и не ти е гајле.
Многу други совети, набргу, бај Никола.
Те немаше долго да ка..кхм кажеш нешто за фамилијата,децата и се што тебе те трауматизира:helou:Кој советник не ми се верува,ако издадеш книга одма би ја купила,гледај да е со помека хартија ;)

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ете знаеме што се случува денес со тие аздисувања на децава по училиштата, со клипчињата. Дали може казна да ги среди? Каква казна би била соодветна?

Значи, за било какви грешки да се работи (од најмали до најголеми), дали сметате дека казнувањето има некаков позитивен ефект во воспитувањето на децата? Дали сметате дека после скратувањето на некои можности може да му дојде паметот на детето и повеќе да не му текне да направи такво нешто? Или, пак, мислите дека со тоа уште полошо може да биде, да речеме некој инат да го фати казнетиот?

Дали вас ве казнувале? Како сте реагирале? Се учи ли од таквите постапки?
Се согласувам потполно со постот на Наташа на првата страна. Одземање на нешто кое е навистина значајно за детето е најдобро но не и единствено решение. Можеби би било решение и намалување на нивото на толеранција према повеќе работи одеднаш, за да не биде фокусот ставен само на едно нешто.
Казнувањето (во мера во која не би значело и повредување на детето) може да има само позитивен ефект врз него и неговите навики. На тој начин се стекнува една навика за во иднина дека за некои работи треба да се внимава пред да се направат или пак воопшто да не се прават.
А инатот може да биде само последица на размазеноста на детето. Е сега, ако веќе се допушти детето да се размази, тогаш никакви казни нема да можат да помогнат.
Како што погоре кажав за казните со намалување на ниво на толеранција, можам да кажам дека понекогаш сум бил казнуван на тој начин. Но со оглед на тоа што не сум размазен, многу бргу сум сфаќал дека некои работи не можат да бидат по мое и дека треба да ги прифатам онака како што се. Најпрво, откако ќе ме казнеа се затворав во соба, но потоа пробував да направам се’ што е можно за казната да ми биде тргната:)
И да, јас научив многу од тие постапки.

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
За мене нема фајде од казна така да више не ме казнуваат.Ќе ме казнеа 1ден и џабе пак сум си ист и толку траеше тоа.

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
Мене незнам зашто ама моите никад ме немаат казнувано со неизлање од дома и такви слични работи за разлика од некои мои дугари кои ги казнуваа со неизлгање од дома некој периот и ја им се чудев,наку доклку би ме казнувале јас зинает пак би правел проблеми и би бегал

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Ме немаат ниеднаш казнето до сеа,доколку ме казнат што чисто сумњам ќе нема ефект,бетер ќе бидам,џабе казна не се може против судбината:smir:

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Слично како и Стефан_г не сум бил казнуван до сега за ништо а знаеле и да ме казнат дека ќе правам проблеми ќе бегам..... кај некои успева казната кај некои не :toe:

T

theTinule

Гостин
Мислам дека казни нема да помогнат освен ако се некои казни гоолеми. Поттикнување на совеста би помогна многу повеќе.

Моите дома знаат да ме казнат понекогаш, ама јас уште повеќе водам инат и им се лутам, па проблемот го правам уште поголем. На крај казната ја забораваат и тие. Мислам дека и кај другите деца казните не успеваат...шо знам...

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Mislam deka kaznuvanjeto ima duri i pogolem efekt otkolku tepanjeto kako vospitna merka.Mnogu pati sum bila kaznuvana so raboti kako nedavanje pari,nema izleguvanje nadvor i slicni raboti koi mene mi bile vazni.I boga mi mi bilo tesko i krivo pa sakas nekes ke se trudis da si gi popravis greskite.E sega ima i takvi deca koi se beter od magare so inat polni pa ne bi znaela da kazam dali i kaj niv istoto bi deluvalo pozitivno.

N

n/a

Гостин
Дали вас ве казнувале? Како сте реагирале?
Би требало на долго и на широко,
низ примери од кои што дел носат предзнак строго лични да објаснам и потврдам дека да ме казниш секогаш носело контра ефект.
Ама тоа сум веројатно јас.

Целосниот одговор е...
зависи од човекот (карактерот и табиетот)
и од `заебаноста` на казната.
Со тоа што,
при драконски казни
(кои што стартно носат најголем ефект кај рајата,пошто се плаши :) )
во поголемиот дел од случаевите ти имаш особа која што намерно и свесно е надпросечно казнета и шиканирана, т.е. дадена за пример. :)
Што ќе рече,
универзална правда нема!
Ниту пак `правдољубив` закон или пак норма.
Законот и нормите (читај догмите) у едно општество се менуваат кога некои пет будали (што цел живот го поминале следејќи и читајќи наместо живеејќи) ќе решат дека дошло време малку да се помести црвената линија.

А таа е ...
толку имагинарна и противоречива. :wink:
(башка и теоретска и напишана од уобразени теглари без многу практични познавања од животот,а спроведена од дебилна стока со пендрек у рука и униформа на грб :) !)

Чајре... ?
Challenge everything !
Гази со една нога преку имагинарната црвена линија по потреба,
ама секогаш наслонот нек ти биде на другата која што е од `правата страна` на истата таа линија.
:toe:

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Тачно, со тоа што казната на право место и во право време за вистинска причина и со добро објаснување вродува со плод а не е само траума.

Малите деца се како малите домашни животинчиња. Се учат на вистински правила преку казна. Нормално, не да ги скршиш од мавање, туку “учтиво“ да им покажеш дека кога ќе згрешат ќе ги сносат последиците. Но секоја казна миг подоцна или без образложение... е со обратен ефект.
Болдираното е многу важно.Казна да,ама за вистинска причина,во вистинско време,и со добро објаснување.
Исто така битно е двајцата родители да бидат согласни.
А не ако мајката сака да го казне детето таткото да го брани или обратно.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Била сум казнувана и ми бил одзиман интернето повеке пати но тоа немало никаков ефект.Јас сум ги поправала моите односи бидејки јас сум сакала а не дека ми го одземале компјутерот.Така само повеке инает ме факаше па сиите пари кои ми ги даваа за храна ги трошев во интернет кафиња и останував гладна.Или пак кога ке си дојдеш дома од излегување да те испрашуваат како да си во полициска станица за тоа каква била ноќта...Само повеке ке те фати инает да не кажеш шо се случило.Ништо повеке...

Член од
29 март 2008
Мислења
186
Поени од реакции
4
Хах нема фајде од казна... може само по на лошо да оде.. ништо друго!:nenene:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ако човек не го казниш нема да му дојде паметот, колку повеќе му попушташ некому тој повеќе ти се сере на главата :tapp:, затоа казни го некого парично или 2 бокса мегу роговите и да видиш како ќе има подобрување :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom