Какво сирење јадете?

Од што јадете најчесто?

  • Крајво

    Гласови: 107 49,1%
  • Овчо

    Гласови: 91 41,7%
  • Козјо

    Гласови: 13 6,0%
  • Никакво

    Гласови: 7 3,2%

  • Вкупно гласачи
    218
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Јас земав од Лазарополе овчо. Помрсно и од зејтин и солено многу.
Земав и од Бачило Клепало во Берово, тоа па бетер лошо. Младо сирење, солено ептен.
Ооо куку оо ...:facepalm: Помрсно од зејтин викаш? А зејтинот се јаде у пости:pos:
Оди купи си зденки, уживај! Није жвака......! Бај д веј, овчото на Лазарополе е закон за Македонија, да ти каже чоек од Овче поле, кој знае што е овчо сирење.
Тебе Кардашјанка да ти даде,ќе и најдеш маана дека и е голем газот:pos:
Овчо од Вардарец ви е убаво сирење.
Од каде собираат млеко?
вардарец има убави производи кога ќе ги погодат, крајвиот кашкавал кога убаво ќе го погодат е најдобро нешто што си го пробал, а кога нема ни сол ставено колку шо треба, ни па има текстура како кашкавал катастрофа е. Од 5 купувања еден се погаѓа.
Тоа е кај сите мак млекари, нема постојаност, не може ни да има! Од друга страна, истото се случува и со домашните сирења, зависно од годишното време, се мења структурата на млекото, зависно од храната(тревата), заради тоа и се разликува вкусот на сирењето!
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.341
Ооо куку оо ...:facepalm: Помрсно од зејтин викаш? А зејтинот се јаде у пости:pos:
Оди купи си зденки, уживај! Није жвака......! Бај д веј, овчото на Лазарополе е закон за Македонија, да ти каже чоек од Овче поле, кој знае што е овчо сирење.
Тебе Кардашјанка да ти даде,ќе и најдеш маана дека и е голем газот:pos:

Од каде собираат млеко?

Тоа е кај сите мак млекари, нема постојаност, не може ни да има! Од друга страна, истото се случува и со домашните сирења, зависно од годишното време, се мења структурата на млекото, зависно од храната(тревата), заради тоа и се разликува вкусот на сирењето!
Кај млекото е битна масленоста, нема врска што јаделе кравите, и ние сме чувале крави. Кога го предаваш зема примерок и ти мери колку посто е масленоста. Проблемот кај млекариве е што немаат стандард некој за квалитет, шиткаат недозреани продукти на пазарот, или лошо направени без да се внимава на рецептот. Ставаат премногу сол во урдата да не се расипува итн. Еднашка имам најдено женско влакно у кашкавал долго 10 цм, што више од тоа.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.872
Вака по пребарување млекарата е од Удово, а од каде собираат млеко или откупуваат не знам.

Порано во Стокомак го имаше, сега не знам и кај овчото квалитетот е постојан и нема разлика во пакувањата, додека кај кравјото има. Ова ви е најблиску до квалитет на домашно овчо сирење.

Кој сака ќе му дадам инфо од каде да купи домашно овчо, имам пишано погоре истото го носат во Мекиците од Стража ако го имате пробано.
Од западниот дел на Македонија никогаш немам пробано овчо сирење, а и нема кој да ми прати од таму, ама Беровското не ми се допаѓа има друг вкус што имам пробано од некои што имаат купено канти, а ни Смоимирското и од тоа во една канта секоја парче може да е со различен вкус.
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Вака по пребарување млекарата е од Удово, а од каде собираат млеко или откупуваат не знам.

Порано во Стокомак го имаше, сега не знам и кај овчото квалитетот е постојан и нема разлика во пакувањата, додека кај кравјото има. Ова ви е најблиску до квалитет на домашно овчо сирење.

Кој сака ќе му дадам инфо од каде да купи домашно овчо, имам пишано погоре истото го носат во Мекиците од Стража ако го имате пробано.
Од западниот дел на Македонија никогаш немам пробано овчо сирење, а и нема кој да ми прати од таму, ама Беровското не ми се допаѓа има друг вкус што имам пробано од некои што имаат купено канти, а ни Смоимирското и од тоа во една канта секоја парче може да е со различен вкус.
Ако е накај Удово, треба да е Ок!
Интересен е тој регион околу Гевгелија-Валандово, поради медитеранската клима и флора!
Овчото сирење во Мк е посебна приказна, само страв ме фаќа дека ќе му се изгуби трагот и квалитетот.
Од источна Мк, јаки и тешки се сирењата од полските региони, полесни и со поспецифичен вкус се планинските меѓу кои двои беровското, не би рекол дека е екстра квалитет, ама има традиција!
Западна Мк! Е таму има од-до! еднаш купив од близина на Гопеш мислам беше трлото, толку мрсно и меко не сум видел во мојот живот, влашка работа а може и технологија.
Јас млекарите и сирењарите ги двојам по тие кои знаат да направат жолто сирење, биено по наше!
Во последните 10 години само Здравје( кумановската млекара), шарското понекогаш, Осоговското(исто така понекогаш) све друго ПОЈМА немаат од сирење!
Жално е што ќе ги снема идивидуалните производители, кои ја држат традицијата и квалитетот. Индустриските млекари купувајќи опрема од странство, сакајки несакајки ја мењаат и технологијата.
Жив пример, Николови Св.Николе! Од сред Овче поле прават жолто сирење(полукашкавал да речеме), наместо биено! Иста приказна и со Бучен Козјак од Куманово! И да се само они...
Автоматски споено мислење:

Кај млекото е битна масленоста, нема врска што јаделе кравите, и ние сме чувале крави. Кога го предаваш зема примерок и ти мери колку посто е масленоста. Проблемот кај млекариве е што немаат стандард некој за квалитет, шиткаат недозреани продукти на пазарот, или лошо направени без да се внимава на рецептот. Ставаат премногу сол во урдата да не се расипува итн. Еднашка имам најдено женско влакно у кашкавал долго 10 цм, што више од тоа.
Јас сум од крај кај што тревата и присуството на вода( свежа-сува трева) многу учествува во масленоста и вкусот на производот.
 
Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.135
Кај млекото е битна масленоста, нема врска што јаделе кравите, и ние сме чувале крави. Кога го предаваш зема примерок и ти мери колку посто е масленоста. Проблемот кај млекариве е што немаат стандард некој за квалитет, шиткаат недозреани продукти на пазарот, или лошо направени без да се внимава на рецептот. Ставаат премногу сол во урдата да не се расипува итн. Еднашка имам најдено женско влакно у кашкавал долго 10 цм, што више од тоа.
Кој кашкавал? Да знам да не земам. :pov:
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Ооо куку оо ...:facepalm: Помрсно од зејтин викаш? А зејтинот се јаде у пости:pos:
Оди купи си зденки, уживај! Није жвака......! Бај д веј, овчото на Лазарополе е закон за Македонија, да ти каже чоек од Овче поле, кој знае што е овчо сирење.
Тебе Кардашјанка да ти даде,ќе и најдеш маана дека и е голем газот:pos:

Од каде собираат млеко?

Тоа е кај сите мак млекари, нема постојаност, не може ни да има! Од друга страна, истото се случува и со домашните сирења, зависно од годишното време, се мења структурата на млекото, зависно од храната(тревата), заради тоа и се разликува вкусот на сирењето!
Тебе може нема да ти биде мрсно, мене ми беше. Прашање на вкус е.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.508
Поени од реакции
9.408
Три пати купувам сирење од Бучен Козјак , спакувано во кесичка што е и три пати ми се погодува смрдливо.
Сега Ви препорачувам полномасно овчо сирење од Трло, така се вика..пакувано во кесички исто и го има во кам маркет...цената му е 250 ден.кгр....Навистина е убаво.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Три пати купувам сирење од Бучен Козјак , спакувано во кесичка што е и три пати ми се погодува смрдливо.
Сега Ви препорачувам полномасно овчо сирење од Трло, така се вика..пакувано во кесички исто и го има во кам маркет...цената му е 250 ден.кгр....Навистина е убаво.
Најубаво е од некое бачило да се земе. Знаеш дека 100% е исправно.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.508
Поени од реакции
9.408
Најубаво е од некое бачило да се земе. Знаеш дека 100% е исправно.

Еех, знам..во едни убави времиња многу одамна купувавме по две канти Беровско овчо сирење, но сега според можностите, калапче по калапче.
 
Член од
5 март 2011
Мислења
840
Поени од реакции
819
Ако е накај Удово, треба да е Ок!
Интересен е тој регион околу Гевгелија-Валандово, поради медитеранската клима и флора!
Овчото сирење во Мк е посебна приказна, само страв ме фаќа дека ќе му се изгуби трагот и квалитетот.
Од источна Мк, јаки и тешки се сирењата од полските региони, полесни и со поспецифичен вкус се планинските меѓу кои двои беровското, не би рекол дека е екстра квалитет, ама има традиција!
Западна Мк! Е таму има од-до! еднаш купив од близина на Гопеш мислам беше трлото, толку мрсно и меко не сум видел во мојот живот, влашка работа а може и технологија.
Јас млекарите и сирењарите ги двојам по тие кои знаат да направат жолто сирење, биено по наше!
Во последните 10 години само Здравје( кумановската млекара), шарското понекогаш, Осоговското(исто така понекогаш) све друго ПОЈМА немаат од сирење!
Жално е што ќе ги снема идивидуалните производители, кои ја држат традицијата и квалитетот. Индустриските млекари купувајќи опрема од странство, сакајки несакајки ја мењаат и технологијата.
Жив пример, Николови Св.Николе! Од сред Овче поле прават жолто сирење(полукашкавал да речеме), наместо биено! Иста приказна и со Бучен Козјак од Куманово! И да се само они...
Автоматски споено мислење:


Јас сум од крај кај што тревата и присуството на вода( свежа-сува трева) многу учествува во масленоста и вкусот на производот.
Ни една млекара во македонија неможе да направи жолто сирење му додаваат вештачка боја... А на кравјото сирење му додаваат белило да биде побело
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ни една млекара во македонија неможе да направи жолто сирење му додаваат вештачка боја... А на кравјото сирење му додаваат белило да биде побело
Муабетот ми беше за биено, остај бојата, за вкус само тие две-три млекари прават колку толку биено сирење!
 
Член од
5 март 2011
Мислења
840
Поени од реакции
819
Муабетот ми беше за биено, остај бојата, за вкус само тие две-три млекари прават колку толку биено сирење!
Биено сирење прават да (во млекарата каде што работам јас сум единствен мајстор за биено но мајстор сум и за сите др производи што се произведуваат) и процедурите и за сите др млекари ке ви кажам посебно за вакви производи немаат допирна точка со традиционалното тоа се средува на др начин...
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Биено сирење прават да (во млекарата каде што работам јас сум единствен мајстор за биено но мајстор сум и за сите др производи што се произведуваат) и процедурите и за сите др млекари ке ви кажам посебно за вакви производи немаат допирна точка со традиционалното тоа се средува на др начин...
Знам јас како се прави и каков вкус имаше биеното сирење на мајка ми, ама тоа е сложена процедура!
Се сомневам дека некоја млекара се замара со процесот на сушење(потпекување)!
Основен проблем е што и тоа биено што го прават, го пуштаат во продажба недозреано.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom