Казни за граѓаните кои нема да ги легализираат дивоградбите

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.727
Јас ги предадов документите комплет со елаборат на 29.04.2011год.него проблемот е што они кога ги примија не ми рекоа дека за мене неважи (сега за сега) овој закон,дека законот треба да претрпи некој измени и дополнувања,како што ми рекоа на 08.02.2012.Нив им беше важно да ги соберат парите а ние да кршиме глава...Министерот ги игнорира сите прашања,а вамо апелира до граѓаните на време да ги предадат документите.:unsure:
Како тоа не важи? За што станува збор?
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.709
Поени од реакции
1.150
Како тоа не важи? За што станува збор?
Па неважи....наводно треба собранието да изгласа измена и дополнување на законот за легализација на дивогребдите по 1е.м2:unsure:
Образложението од Министерството за транспорт и врски е,куќата се наоѓа во градежна зона:unsure:
Па нели овој закон важеше за сите дивоградби на територија на Р.Македонија.:tapp:
 

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.727
Па неважи....наводно треба собранието да изгласа измена и дополнување на законот за легализација на дивогребдите по 1е.м2:unsure:
Образложението од Министерството за транспорт и врски е,куќата се наоѓа во градежна зона:unsure:
Па нели овој закон важеше за сите дивоградби на територија на Р.Македонија.:tapp:
Тоа не е ништо, чекај кога ќе се фати пола Македонија за врат затоа што порано земјата ја продавале со два сведока, немале ништо црно на бело, а и да имале тие договори не важат. На пример кај што живеам јас цело маало не може да ја префрли земјата, а без неа не можеш да легализираш. Идејата е одлична инаку и евтина, но немаат земено предвид колку имотно правни проблеми има во оваа земја. Не може да се решат тие преку ноќ, за едно евро квадрат па ич. Замрсена е таа работа и Миле може да сонува дека за 18 месеци луѓето ќе ги комплетираат документите.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Тоа не е ништо, чекај кога ќе се фати пола Македонија за врат затоа што порано земјата ја продавале со два сведока, немале ништо црно на бело, а и да имале тие договори не важат. На пример кај што живеам јас цело маало не може да ја префрли земјата, а без неа не можеш да легализираш. Идејата е одлична инаку и евтина, но немаат земено предвид колку имотно правни проблеми има во оваа земја. Не може да се решат тие преку ноќ, за едно евро квадрат па ич. Замрсена е таа работа и Миле може да сонува дека за 18 месеци луѓето ќе ги комплетираат документите.
Нема врска едно евро ти е само кампања и ништо повеќе, за едно евро по квадрат само ти одобруваат за градба на земјиштето, после следуваат вакви комуналии онакви комуналии,давачки за ова давачки за она.
Јас лани вадев документи за доградба, за 80 квадрати испадна некаде околу 32 илјади денари комуналии.
Со тоа едно евро, само такаречено ја откупуваш земјата врз која си го ставил објектот.Од државата,зашто се што е под површина од 1 метар е на државата, комуналиите ти се башка, има народ не знае и кога ќе влезе у системот нема излагање.За тоа толку данок толку,ваква такса онаква такса,согласност,елаборатите не ги ни рачунам идеен општ изведбен, нема да те фатат помалку од 450 евра
 

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.727
Нема врска едно евро ти е само кампања и ништо повеќе, за едно евро по квадрат само ти одобруваат за градба на земјиштето, после следуваат вакви комуналии онакви комуналии,давачки за ова давачки за она.
Јас лани вадев документи за доградба, за 80 квадрати испадна некаде околу 32 илјади денари комуналии.
Со тоа едно евро, само такаречено ја откупуваш земјата врз која си го ставил објектот.Од државата,зашто се што е под површина од 1 метар е на државата, комуналиите ти се башка, има народ не знае и кога ќе влезе у системот нема излагање.За тоа толку данок толку,ваква такса онаква такса,согласност,елаборатите не ги ни рачунам идеен општ изведбен, нема да те фатат помалку од 450 евра
Легализацијата за оние кои се среќлии да немаат проблем со земјата чини евро по квадрат плус пари за елаборат, што значи додади некаде 100 евра што и не е страшна сума. Доградби се нешто сосем трето кое не е засегнато со законот. Ти не ни смееш да правиш доградба по донесувањето на законот за легализација.За останатите ѓавол ипол. Уствари невозможно е да реши овој проблем ако инсистираат на оној класичен начин на расчистување на земјиштето. Џабе дадоа толкав рок за трансформација, кога старите газди немаат интерес да го трансформираат земјиштето и ти што си го купил не можеш ништо да направиш.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Легализацијата за оние кои се среќлии да немаат проблем со земјата чини евро по квадрат плус пари за елаборат, што значи додади некаде 100 евра што и не е страшна сума. Доградби се нешто сосем трето кое не е засегнато со законот. Ти не ни смееш да правиш доградба по донесувањето на законот за легализација.За останатите ѓавол ипол. Уствари невозможно е да реши овој проблем ако инсистираат на оној класичен начин на расчистување на земјиштето. Џабе дадоа толкав рок за трансформација, кога старите газди немаат интерес да го трансформираат земјиштето и ти што си го купил не можеш ништо да направиш.
Не види сега, убаво распрашано, кај мене вака беше и јас мислев на таа карта да играм, направи па потоа легализирај.
НО откако убаво си се распрашав, испадна дека поскапо ќе ме фати на диво да градам па потоа да легализирам отколку прво да извадам дозвола па потоа да градам.
Едно евро ти е плус давачка на диво градби, тоа многу успешно го протнаа како целиот процес да чини само по едно евро од квадрат а не е така.
Имам познаници кој од како видоа што и како треба за легализција, и удрија математики не се ни трудат да легализираат.
Значи што сакам да ти кажам, едно евро и плаќаш на државата за да го легализира земјиштето врз кое што е изграден објектот, давачките и комуналиите кон општината мораш да си ги платиш. Значи ако јас платив 30 и кусур илјади давачки кон општината и државата за 80 квадрати доградба, за да легтализирам на тие пари ќе требаше да додадам уште по едно евро тоест + 80 евра.
така и дивоградбите кој што нели велат дека треба да се легализираат ,ќе се платат сите давачки и комуналии а потоа ќе си доплатат по + 1 евро за секој квадрат.
 

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.727
Не види сега, убаво распрашано, кај мене вака беше и јас мислев на таа карта да играм, направи па потоа легализирај.
НО откако убаво си се распрашав, испадна дека поскапо ќе ме фати на диво да градам па потоа да легализирам отколку прво да извадам дозвола па потоа да градам.
Едно евфро ти е плус давачка на диво градби, тоа многу успешно го протнаа како целиот процес да чини само по едно евро од квадрат а не е така.
Имам познаници кој од како видоа што и како треба за легализција, и удрија математики не се ни трудат да легализираат.
Не знам како твоите блиски ја направиле математиката, ама едно девет месеци работев во геодетска фирма баш кога беше легализацијата во полн ек и еве ти кажувам, луѓето кои имаа чисти имотно правни односи во поглед на земјиште си легализираа по евро квадрат и плус средства што дале за елаборат. Ништо повеќе, ништо помалку.

Околу доградбите. Има луѓе што го прават тој штос, правеа доградби па тек после елаборатот го прават за да изгледа како доградбата да е дел од целосниот објект. Ама некако ќе се зезнат со тоа, бидејќи на снимките кои ги правеа од катастар ќе ти легализираат само она што е опфатено на снимката, доградбата не смееш да ја правиш за да можеш да ја вклопиш во дивоградбата преку легализација. Единствена опција е тоа што си го сторил ти, да си извадиш дозвола.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Не знам како твоите блиски ја направиле математиката, ама едно девет месеци работев во геодетска фирма баш кога беше легализацијата во полн ек и еве ти кажувам, луѓето кои имаа чисти имотно правни односи во поглед на земјиште си легализираа по евро квадрат и плус средства што дале за елаборат. Ништо повеќе, ништо помалку.

Околу доградбите. Има луѓе што го прават тој штос, правеа доградби па тек после елаборатот го прават за да изгледа како доградбата да е дел од целосниот објект. Ама некако ќе се зезнат со тоа, бидејќи на снимките кои ги правеа од катастар ќе ти легализираат само она што е опфатено на снимката, доградбата не смееш да ја правиш за да можеш да ја вклопиш во дивоградбата преку легализација. Единствена опција е тоа што си го сторил ти, да си извадиш дозвола.
Добро, се согласуваш дека треба да се платат сите комуналии ? Кон општината ?
 

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.727
Добро, се согласуваш дека треба да се платат сите комуналии ? Кон општината ?
Мислиш дали е фер со легализацијата луѓето кои изградиле диворадби да минат само со евро квадрат без комуналии?

Тој муабет е залуден бидејќи веќе е одлучено. Отишол возот за тоа, изградени се еден куп дивоградби и нема друго чаре. Да бевме имотна нација, пеки, ќе речев океј нема лупаат и тоа комуналиите, ама то је то. Претпоставувам запознаен си колку дивоградби има на територија на МК, а со овој стандард тешко дека луѓето би можеле да ги подмират комуналиите во вистинскиот износ.
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.709
Поени од реакции
1.150
Сакам да објаснам за мојот случај за да е појасно.
Куќата е градена 1965 год.легално.Пред 20-тина години имавме едно проширување,се работи за 20м2 кој нормално не беа во имотен лист и се рачунаше дива градба.Е сега куќата била во градежна зона и наводно за мене не важи тој закон.Сега законот е во процедура и треба да се измени у да се изедначи...
Што се однесува до дворното место,за тоа немав проблем затоа што имав тапија од 1923 год.и лесно го трансформорав,немав потреба да плаќам земјиште....
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.014
Добро, се согласуваш дека треба да се платат сите комуналии ? Кон општината ?
Треба , разликата е во тоа што за дивоградби( индивидуални , помошни објекти и сл.) легализацијата чини 61 денар за м2 . Станови во колективни згради , нивни доградби и деловни простории со полни комуналии ( зависно од местоположбата ).Ако прашате зошто ова второво е така немам логично објаснување .
 
2

~2A

Гостин
Токму за мене темава е.
Пред некој ден дедо ми оди да се распраша колку пари треба да се плати за два дуќани од кои едниот е 5 квадрати,а другиот е 27 квадрати.Нели беше по 1 евро од метар квадрат,а сега му рекоа за овие два дуќани да плати 1500 евра во рок од 10 дена?! :eek:
Попаренииииииииииии смеееееееееееееееееее
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.014
Токму за мене темава е.
Пред некој ден дедо ми оди да се распраша колку пари треба да се плати за два дуќани од кои едниот е 5 квадрати,а другиот е 27 квадрати.Нели беше по 1 евро од метар квадрат,а сега му рекоа за овие два дуќани да плати 1500 евра во рок од 10 дена?! :eek:
Попаренииииииииииии смеееееееееееееееееее
Ајде де , не драматизирајте 30 м2 дукани 1500 евра , ДА многу е во оваа криза , ама ај онака искрено признај колку време ги работевте без комуналии и без данок на добивка?
Сега искрено не беа искрени и законодавците кои останаа недоречени , па за ваквите објекти не кажаа ништо , туку Ве оставија на општинарите да Ве бричат на суво.
 
2

~2A

Гостин
Ајде де , не драматизирајте 30 м2 дукани 1500 евра , ДА многу е во оваа криза , ама ај онака искрено признај колку време ги работевте без комуналии и без данок на добивка?
Сега искрено не беа искрени и законодавците кои останаа недоречени , па за ваквите објекти не кажаа ништо , туку Ве оставија на општинарите да Ве бричат на суво.
Немавме легализирано ништо се е дива градба,решивме да легализираме.Нема што тука да ти кажувам време овие дуќани одамна се направени.
Очекувавме прекусила до кај 500-600 евра,ама вака премногу се,ај ќе се снајдиме сега не фатиај во тесно.
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.709
Поени од реакции
1.150
Треба , разликата е во тоа што за дивоградби( индивидуални , помошни објекти и сл.) легализацијата чини 61 денар за м2 . Станови во колективни згради , нивни доградби и деловни простории со полни комуналии ( зависно од местоположбата ).Ако прашате зошто ова второво е така немам логично објаснување .
Индивидуални ДА,ама не за сите...зависи кај се наоѓа куќата.Наводно,тие објекти кој што се наоѓаат во градежна зона...неможат по 61 денар м2.
Јас сеуште чекам промена на некој закон:facepalm:
 
На врв Bottom