Каде да наjдам? [Food Edition]

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.063
Мед од костен каде би можело да се најде?
Немам информација за мед од костен, ама лично не верувам кога ќе кажат од што е медот, освен поделба на „ливадски“ или „шумски“ - што би значело дека пчелите се чувани крај ливади или крај шума
 
Член од
9 март 2011
Мислења
160
Поени од реакции
117
Мед од костен каде би можело да се најде?
Пред некој месец кога имаше фестивал на медот на ул. Македонија скоро сите пчелари имаа мед од костен, ги пробав и доста се разликува од шумскиот и ливадскиот. Не земав бројче ама треба да има асоцијација на пчелари и од таму побарај си некој во твоја околина.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.818
Поени од реакции
10.964
Да препорачате некој потечен сенф? Она кога ќе стиснеш како кечап да тече. :)
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.765
Поени од реакции
17.479
Дали има негде поефтин maple syrup, од оној на виталија (450 денари мало шишенце). Или некој друг сируп за американски палачинки, ми здосади со крем да ги јадам :D
 
Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.872
Дали сте сретнале некаде масло од авокадо за готвење?
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
13.156
Ајде, те молам:)
Имаш,неколку начини да извлечеш масло од авокадо.
Првиот е многу едноставен,правиш пире од авокадо,го промешуваш со маслиново масло и го затвараш у фрижидер на 14 часа,да ферментира,послем тоа цедиш )))
Другиот е сложен процес,значи ти требаат околу 15 зрели авокада.
Авокадото го чистиш,сечеш на половина,ја вадиш коската,и со лажица го вадиш мекото.Кожата не ја фрлаш.
Треба да го дехидрираш авокадото.
Тоа може на два начина,Или да го сушиш на сонце 2 дена..
Или во релна.
Релна.
Го биеш авокадото во пире,и го нанесуваш,на плех за печење,на пергаментна хартија,во тенок слој.И го сушиш во релна 5 саати на 50c⁰.Секој саат го превртуваш,да не залепи.
Послем 5 саати,го цедиш под висок притисок преку неколку слоја газа.
Ако ти е за кување,прај го на првиот начин,ако ти е за лице на вториот.
Кожата можеш да ја сложиш во слоеви како на книга,и да ја ставиш под притисок,да се цеди масло. Се додека не почне да ферментира.
Дехидрираното и исцедено авокадо,можеш да го ставиш во цвеќе,или да го смешаш со вазелин и да го користиш како маска на лице )))
*Типс: Ако немаш зрело авокадо,закопај го во ориз на 24 часа и ќе омекне)))
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Квалитетни и свежи дуњи? оние што се сочни, и помеки, не камен и суви, фала.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom