Исхрана и диететика при болест

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.649
Поени од реакции
34.918
Eдна слика од рандом Македонски извор, наспроти дата од сите светски престижни журнали/научен консензус? Не би го ни дискутирал тоа, џабе стискање дугмиња и трошење време.

Само би спомнал уште еднаш, ние сме нација која конзумира многу процесирани житарици, јадеме пржено на велико, и тоа пржено со транс масти (супер проесиран зејтин) путери, сирења, кашкавали, јајца, ако јадеш микс од овие секојдневно џабе ти е да јадеш помалце месо, сите тие имаат големи концентрации на заситени масти/холестерол, во случај на путер 2-3x над месо.

Немасна урда + сардини, белки од јајца, баланс плус јогурт, овие 4 се релативно ок да се конзумираат кога се работи за животински продукти, се друго треба да се избегава, така оформена диета, во комбинација со цело зрно леб (вистински не од тие боените) би довела до драстично подобрување на здравјето да просечен човек.
Имаме научници во мкд кои направиле истражувања на овој простор, со овие навики и исхрана?

За пржениците се согласувам, за останатото не би коментирал, ме мрзи да се објаснувам :D

Многу акцент ставаш само на исхраната, физичката активност и стресот се многу сериозни проблеми, повозрасни особи каде најчесто се јавуваат болести скоро и да немаат кардио активност, а стрес од политики/работа/останати глупости колку ти душа сака.

Загадениот воздух гратис.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Имаме научници во мкд кои направиле истражувања на овој простор, со овие навики и исхрана?

За пржениците се согласувам, за останатото не би коментирал, ме мрзи да се објаснувам :D

Многу акцент ставаш само на исхраната, физичката активност и стресот се многу сериозни проблеми, повозрасни особи каде најчесто се јавуваат болести скоро и да немаат кардио активност, а стрес од политики/работа/останати глупости колку ти душа сака.

Загадениот воздух гратис.
Нормално дека ставам. Со колку луѓе со здравствени проблеми како прекумерна тежина си бил во контакт или си пробал да ги натераш да вежбаат?

Ако се обидеш ќе разбереш зошто и самите доктори не инсистираат, 1 од 30 прифаќа, што значи фокусот секогаш треба примарно да биде на храната, дури и тие што прифаќаат се само сезонаши, ќе истера 1 месец до 2 и после пак по старо, за тоа треба силна мотивација, целна возарасна група, и луѓе кои се генерално со помали проблеми.

Секако дека стресот има удел, како и воздухот, еве каде е разликата. За да редуцираш стрес, повторно зависи од изворот на стрес, пример некој има прооблем на работа, со финансии, или што и да е и тој не се решава така лесно, затоа што има надворешни фактори кои не се променливи или многу тешко, пример во тој момент не може да најде друга работа или има обрзувачки договор, во таква ситуација, во комбинација со ризик фактори од кардио - метаболична природа нутритивна интервенција е најпратична и најефикасна интервенција за намалување на ризик факторите кои се присутни без разлика на другите 2 што ги спомна.

Ова ти е исто како да ти кажам дека моторот на колата ти е пред расипување а ти да бараш нови гуми, сега нормално ако некој има екстремен стрес во тој случај истиот може да е и поопасен од лоша диета, но кај грото таков стрес не е присутен, ако би бил не би се обраќале за помош за нивната физиолшка состојба, воедно ако секојдневниот стресот има толкава улога нити еден медикамент за било која кондиција неамаше да работи, имаме еден тон дата дека не е така.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.649
Поени од реакции
34.918
Нормално дека ставам. Со колку луѓе со здравствени проблеми како прекумерна тежина си бил во контакт или си пробал да ги натераш да вежбаат?

Ако се обидеш ќе разбереш зошто и самите доктори не инсистираат, 1 од 30 прифаќа, што значи фокусот секогаш треба примарно да биде на храната, дури и тие што прифаќаат се само сезонаши, ќе истера 1 месец до 2 и после пак по старо, за тоа треба силна мотивација, целна возарасна група, и луѓе кои се генерално со помали проблеми.

Секако дека стресот има удел, како и воздухот, еве каде е разликата. За да редуцираш стрес, повторно зависи од изворот на стрес, пример некој има прооблем на работа, со финансии, или што и да е и тој не се решава така лесно, затоа што има надворешни фактори кои не се променливи или многу тешко, пример во тој момент не може да најде друга работа или има обрзувачки договор, во таква ситуација, во комбинација со ризик фактори од кардио - метаболична природа нутритивна интервенција е најпратична и најефикасна интервенција за намалување на ризик факторите кои се присутни без разлика на другите 2 што ги спомна.

Ова ти е исто како да ти кажам дека моторот на колата ти е пред расипување а ти да бараш нови гуми, сега нормално ако некој има екстремен стрес во тој случај истиот може да е и поопасен од лоша диета, но кај грото таков стрес не е присутен, ако би бил не би се обраќале за помош за нивната физиолшка состојба, воедно ако секојдневниот стресот има толкава улога нити еден медикамент за било која кондиција неамаше да работи, имаме еден тон дата дека не е така.
Не зборувам за класично вежбање, доволно е да пешачат секој ден по 5+ километри, ама имаш луѓе кои ова растојание го минуваат во месецот.

Не навлегувам натаму кај стресот, не секогаш може да го контролираш, а е заебан и има огромно влијание врз здравјето.

Не би сакал да навлегувам понатаму оф-топик. За исхраната за дел би се согласиле, а за огромен дел не, сме го дискутирале и претходно :)
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.618
Поени од реакции
8.485
Kaде е конекцијата?
Дали е во "супериорната" нутритивна вредност на месото или има нешто друго, можеби психолошка. Мене прво што ми оди на памет е следното, анксиозност и депресија се јавува кај емоционално чувствителни и кревки луѓе, а истите заради тоа најчесто стануваат свесни за последиците од убивање животни заради прехранување.
Постојат и такви како мене на пример, кои со неконзумирање на месо психолошката состојба им се подобрила, никад боље не сум се осеќал.
 
Член од
18 октомври 2011
Мислења
72
Поени од реакции
83
Без разлика што конзумираш, (некои работи се по токсични од други) на телото му треба време по природен пат да се ослободи од тие токсини. Секој треба да експериментира за себе. Пример .. не јади ништо после 6 попладне. За мене тоа е прифатливо.

Друго, постојат трикови кои прават одреден начин на исхрана да биде одржлив.

За мене пресврт беа палачинките од црвена леќа. (search на Youtube) :) Место леб, правам бурито со тоа што го имам како смеса дома (зеленчук, грав или грашок, боранија, сенф..) Исто и домашни крем супи (печурки, тиквица, морков, коцка од супа) и на блендер.

Овесни снегулки сите ги фалат, еве мене ми прават некоја чудна реакција, црвенило во очи како индикација на инфламација. Затоа велам, не прифаќај се што се нуди здраво за готово, експериментирај.

Млечни производи ги отфрлив, пијам "млеко" од сусам + какао, банана.

Месо јадам еднаш во две - три недели.

За мене тоа функционира, стомак, желудник .. 100÷ без проблем. Што незначи дека за некој друг ќе функционира исто.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.699
Поени од реакции
27.626
Контролирано нејадење и физичка активност функционираат за секого.
Дефинитивно на трето место физички задоволства е гладувањето, после хероинот и сексот.
Фасцинантно е чувството кога не јадеш, стомакот ти станува рамен и се чувствуваш толку лесен и енергичен. Неверојатно е.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Не се каам :

1. Диететската препорака е заснована на низа научни студии, и е комплетно дел од етаблираниот корпус на знаење. А коментарите во поглед на психосоматско потекло ги презентирав
* како теорија која секој треба сам да си ја потврди, а НЕ како „ти тврдам јас тебе што ти е“ . Кој не ја приметил разликата, пропустот и „срамот“ е на него.
* со референца за студии врз кои е базирана теоријата, кои НЕ сте ги читале....
Ќе сакаш ли нешто од етаблираниот корпус на знаење и низата научни студии, кои се од препорака на рандом кето преварант на Youtube АКА NOT DOCTOR Berg, кој им препорачува на луѓе да јадат сланина и путер, а да избегаваат овошје да ни презентираш, и да ни приложиш некоја студија која го потврдува ова тврдење? Не постои такво нешто како нешто што треба некој сам да си потврди, тоа е ангегдота, а истите во науката ги множат со нула, јас мислев дека имаш етаблиран корпус на знаење да презентираш?

2. Кризата во етаблираната медицина е признаена како длабока и од најреспектабилните лица во самата струка:

Dr. Marcia Angell, NY Review of Books, January 15, 2009:
It is simply no longer possible to believe much of the clinical research that is published, or to rely on the judgment of trusted physicians or authoritative medical guidelines. I take no pleasure in this conclusion, which I reached slowly and reluctantly over my two decades as an editor of The New England Journal of Medicine………


Со кое тоа право тогаш секое алтернативно истражување треба да се отфрлува ад хок?

Прво гуглање на "докторкава" т.е. Marcia Angell, ме доведе до овој извадок,

There is no scientific evidence today that eating saturated fat causes heart disease, a conclusion from a major study published in March 2014 in the Annals of Internal Medicine. The Heart Association still recommends limiting eating saturated fat, unable to accept that the association was wrong for so long.” says Dr. Gann.
Вакви ликови како оваа, служат за потсмев, и се познати како тешки певаранти во светот на нутритивната наука, живеат од донации добиени од луѓе кои се "БОРАТ" против конвенционалната медицина, и од рамноземјаши и кловнови кои ги следат.

Самиот овој извадок е доволен да сфати човек за каков кловн се работи, секој кој ќе ти каже дека ребра, сланина, и путер се здрави, а овошјето е лошо за тебе треба директно во затвор да се фрли, без можност за помилување. Скоро сите водичи од диететика, нутрициoнизам, медицина и експерти од сите земји низ светот, советуваат за храна која е претежно богата пред се со овошје и зеленчук, како и интегрални житарици и млечни продукти со ниска стапка на масленост, морска храна и мали концентрации на месни продукти. Вака изгледаат грото од пирамидите на исхрана, не со сланина и путер како база на исхрана, тој е консензусот кој се препорачува насекаде, ако ти си се убедил според тоа што рандом ликови го кажуваат на интернет, а не по горенаведеното си во голема заблуда.

П.С. Ако планираш сам да се раниш на тој начин тоа си е во ред, но не препоачувај на други диета која е лоша за нивиот кардиоваскуларен систем долгорочно, особено не ако немаш докази да го потврдиш тоа тврдење, тие докази не се рандом мислења на отпадници од научниот свет, него научен консензус и она што е добро познато веќе со векови.

За крај за тебе а посебно за ликовите што сакаат да спинуваат дека нутритивната наука била многу комплицирана и тешка, и не се знаело кој е во право, што е BS како и секогаш,

 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
This study was a randomized, controlled, cross-over trial. Thirty-one participants (24 women and 7 men; age: 58.1±6.0 years) with type 2 diabetes were randomly assigned to consume a control diet (legume-free TLC diet) and legume-based TLC diet for 8 weeks. Legume-based TLC diet was the same as the control diet, but the legume-based TLC group was advised to replace two servings of red meat with legumes, 3 days per week. After the interventional period, a washout period was conducted for 4 weeks. The groups were then advised to follow the alternate treatment for 8 weeks. Cardiometabolic risk factors were measured
Results:
Compared with the legume-free TLC diet, the legume-based TLC diet significantly decreased fasting blood glucose (P=0.04), fasting insulin (P=0.04), triglyceride concentrations (P=0.04) and low-density lipoprotein cholesterol (P=0.02)

Dietary advice given for substitution of red meat with legume intakes within a TLC diet-improved lipid profiles and glycemic control among diabetes patients, which were independent from BMI change.
Кето промотери on a suicide watch XD

Јадеш драстично повеќе јаглехдирати, а добиваш далеку подобра контрола на гликоза, инсулин, како и триглицериди. Какви рамноземјаши, страшно.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.290
Поени од реакции
29.767
Ја пролистав студијата, онака неодговорно површно. Застанав кога видов дека учесниците се неколку десетини ~58 годишни (во просек) диајбетичари (тип 2) од Техеран, Иран.
За мене ова се интересни податоци (за дијабетичари), но природно ми доаѓаат неколку прашања кои се наметнуваат од твоево толкување на резултатите а на кои студијата не ми дава одговор:

- дали ова ти се совети за дијабетичари или за здрави луѓе?
- како ќе ги корелираме резултатите од стари, болни и оштетени организми - со ефектите врз здрави прави луѓе?
- како ќе споредуваме мерење на шеќер (глукоза) постпрандијално меѓу инсулински резистентни и болни старци, со мерење кај здрави млади луѓе?
- зошто испитаниците не биле здрави млади луѓе, ако заклучокот треба да се однесува на нив? или најреално е дека заклучокот не се однесува на никој освен за старци дијабетичари?

- на крај, зошто наметнување лажна дихотомија, зошто избор меѓу мешунки (грав, леќа) и месо, зошто не мешунки И малку месо ама во одделни оброци (повремено)?


Широка тема за дискусија е оваа, и сметам дека не е продуктивно еднодимензионално да се толкуваат резултатите од вакви студии. Од аспект на позитивно влијание за менување на навиките и исхраната, вакви толкувања и настапи поверојатно е дека имаат контраефект (во однос на оној посакуваниот). Проблемот е што повеќето тврди застапници на едната или другата страна, губат објективност заради тоа што претежно битисуваат во ехо-коморите на сопствените групи.



П.С. Последната реченица „Јадеш драстично повеќе јаглехдирати, а добиваш далеку подобра контрола на гликоза, инсулин, како и триглицериди“ е збунувачка посебно за лаици (99% од форумџиите). Може да разберат дека производи од бело брашно и благи кондиторски производи се добри за нив... Спомнатите тип 2 дијабетичари (од студијата) баш заради таква исхрана станале дијабетичари. Посебно ако комбинирале и месо и масти заедно со јагленохидратите.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
на крај, зошто наметнување лажна дихотомија, зошто избор меѓу мешунки (грав, леќа) и месо, зошто не мешунки И малку месо ама во одделни оброци (повремено)?
Оваа препорака е најверојатно идеалната за човекот. Но кога човек е болен, што полесна исхрана тоа подобро, додека телото си ја прави својата магија, воспоставување баланс.

Јас неколку години за Псај (од неговите постови) имав мислење дека е хард кор веган. Но во 2021 (исто од неговите постови) како што сфатив, според него повремено ок било конзумирање на храна од животинско потекло. :confused:
Од постовиве на темава не знам ни што сака да каже, ни што препорачува, ни дали е за 100% веганска исхрана :toe:
Фер би било, да каже каква е неговата исхрана и дали информациите кои ги пишува се однесуваат само кога човек е болен или 24/7, 365 дена во годината, (цирка) 75 години. Нормално кога ќе има време :D

Јадеш драстично повеќе јаглехдирати, а добиваш далеку подобра контрола на гликоза, инсулин, како и триглицериди“ е збунувачка посебно за лаици (99% од форумџиите). Може да разберат дека производи од бело брашно и благи кондиторски производи се добри за нив... Спомнатите тип 2 дијабетичари (од студијата) баш заради таква исхрана станале дијабетичари. Посебно ако комбинирале и месо и масти заедно со јагленохидратите.
Имаш милијарда луѓе кои комбинираат месо и масти, па немаат ни Т од тип 2 дијабетичари, така што не мора до толку сурово да е напишано :). Значи месото за да свари како што треба, може и препорачливо е да се комбинира само со салата и ништо друго. Ако мешаш месо и масти не значи дека ќе станеш дијабетичар.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
@Vanlok Се е скоро исто во диетите, само една состојка е сменета, и тие и тие се дијабетичари, и тие и тие јаделе слична диета. Вакви експерименти има стотици, скоро секогаш резултатите се исти, а тие резултати се поклопуваат со она што со децении се знае и е консензус, тоа што ќе го јадеш во посебен оброк леќата и месото нема да направи скоро никаква разилка, напротив леќата ќе го намали штетниот ефект на месото. Проблематиката која ја дискутираш се случува повееќе од комбинација на продукти со многу висока концентрација на јаглехидрати, а со малце растителни влакна, и претежно од процесирано потекло. Имаше студии кои споредуваа путер од кикирики во мафин, наспорти млечен путер со истиот мафин, тие што го јадеа вториот имаат далеку полоши резултати, знаеш сме го збореле троа, значи и тие и тие мешале масти и шеќери. Мене искрено ми е здосадено да дискутирам на овие теми, ако после толку многу дата и истражувања од врвни научници како Кевин Хол, и најдобрите журнални на тема кето и диети со ниска концентрација на јаглехидрати нема што да се дискутира, кето нема предност ни за слабеење ако калориите и протеинскиот внес се идентични, нема предност ни за контрола на инсулинска ефикасност/сензитивност, а промовира срцева болест на долги стази. Единствена предност што може да ја има е поголема одржливост на таа исхрана подолго (кој не би сакал да јаде сланина и путер а притоа да е убеден дека истите намирници се здрави за него) наместо да јаде грашок (поздрав до Петар :D)
Автоматски споено мислење:

Оваа препорака е најверојатно идеалната за човекот. Но кога човек е болен, што полесна исхрана тоа подобро, додека телото си ја прави својата магија, воспоставување баланс.

Јас неколку години за Псај (од неговите постови) имав мислење дека е хард кор веган. Но во 2021 (исто од неговите постови) како што сфатив, според него повремено ок било конзумирање на храна од животинско потекло. :confused:
Од постовиве на темава не знам ни што сака да каже, ни што препорачува, ни дали е за 100% веганска исхрана :toe:
Фер би било, да каже каква е неговата исхрана и дали информациите кои ги пишува се однесуваат само кога човек е болен или 24/7, 365 дена во годината, (цирка) 75 години. Нормално кога ќе има време :D


Имаш милијарда луѓе кои комбинираат месо и масти, па немаат ни Т од тип 2 дијабетичари, така што не мора до толку сурово да е напишано :). Значи месото за да свари како што треба, може и препорачливо е да се комбинира само со салата и ништо друго. Ако мешаш месо и масти не значи дека ќе станеш дијабетичар.
Mислиш дека си интересен или? едно 5x ти одговорив до сега.

Човечкото тело генерално има способност да се справи со 1 преку сила 2 лоши оброци во неделата доколку нема некоја сериозна кондиција.

Месото и другите продукти од животински потекло се штетни за индивидуаата која ги конзумира, но постојат други здрави навики кои го намалуваат значајно тој штетен ефект. Тоа не ги прави овие продукти добри за тебе, но во ситуација во која имаш луѓе што не би прифатиле да не јадат воопшто препорака на јогурт со ниска масленост, обезмастена урда, сардини и слично се далеку подобра опција него путер, црвено месо, кашкавали и истите најчесто помагаат за луѓето да се привикнат на тој стил на живот, веганизам нема никаква конекција со исхрана, него со начин на живот и етика, тоа што случајно луѓето на таа диета избегнуваат животински продукти произлегува од етички и морални причини.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.290
Поени од реакции
29.767
Ако мешаш месо и масти не значи дека ќе станеш дијабетичар.
Mислев на месо и масти - помешани во ист оброк - со јагленихидрати (особено кога се работи за рафинирани јагленохидрати). Тоа е лоша комбинација од многу аспекти, само бара многу пишување за да се објасни ама секој може релативно лесно да пребара и да ги добие тие податоци. Примери: хамбургер со кока-кола, што е оброк од месо и масти ама заедно со: леб, компири (веројатно и мајонез/кечап), и чист шеќер (од кока-колата), или бурек (брашно и масти), итн. Дефинитивно лошо.

Наведените компонентите да ги консумираш во одделни оброци веројатно ефектите не би биле толку лоши, ама заедно во комбинација се прилично лоши.


Мене искрено ми е здосадено да дискутирам на овие теми, ако после толку многу дата и истражувања од врвни научници како Кевин Хол, и најдобрите журнални на тема кето и диети со ниска концентрација на јаглехидрати нема што да се дискутира, кето нема предност ни за слабеење ако калориите и протеинскиот внес се идентични, нема предност ни за контрола на инсулинска ефикасност/сензитивност, а промовира срцева болест на долги стази. Единствена предност што може да ја има е поголема одржливост на таа исхрана подолго (кој не би сакал да јаде сланина и путер а притоа да е убеден дека истите намирници се здрави за него) наместо да јаде грашок
Јас одамна транзитирав од нешто налик кето накај нешто што е разновидна исхрана која во најголема мера е комбинација од нашата традицонална исхрана, и од големи количини зеленчук во секој оброк. Спомнатите мешункасти зеленчуци редовно ги консумирам, но како што реков никогаш не ги консумирам заедно со масти и месо. Кога јадам месо, секогаш го комбинирам со салати и/или подготвен зеленчук во размер отприлика 20:80. Размерот често е повеќе во корист на зеленчуците, пример за вакво традицонално јадење е купус односно зелка со месо, каде месото е некаде ~10% а останатото е зелка и салата пред оброкот.

Секој може да спори - теоретски - што е технички најдобро според последните сознанија, но јас знам дека ова за мене е добро, гледано во однос на тоа како се чуствувам долгорочно, и како се имам чуствувано порано кога се хранев различно и бев 25-30 килограми потежок. Исхраната е голем дел од здравјето, но тука се и ред други фактори, најмногу редовна физичка активност. Помага и ограничување на јадењето во прозори од 8-12 часови дневно.

Секогаш сум отворен да слушам аргументи од сите страни, без разлика на мојот став. Но спомнатава студија нуди сознанија кои најмногу се однесуваат за дијабетичари, не за здрави луѓе, и не ја гледам како силен аргумент во муабетов.


@Vanlok Се е скоро исто во диетите, само една состојка е сменета, и тие и тие се дијабетичари, и тие и тие јаделе слична диета.
Мене поентата ми беше баш тоа дека испитаниците се дијабетичари, и тоа стари дијабетичари.
Испитувањето во студијата мери гликоза постпрандијално (за другите: после оброци). Инсулинската резистентност кај болни стари луѓе дијабетичари и кај здрави луѓе не е иста, следствено постпрандијалниот шеќер нема да биде ист. Следствено нема да се дојде до истиот заклучок ако испитаниците се здрави луѓе. Следствено... :)


едит:
Вакви експерименти има стотици, скоро секогаш резултатите се исти, а тие резултати се поклопуваат со она што со децении се знае и е консензус
Има и нешто што се нарекува еволутивен консенсуз, и трае еони/милениуми... Прв го дискутирал Дарвин. :)
Според сите сознанија за еволуцијата, целосен премин од еден на друг облик на храна (односно премин од омниворство кон веганство), не е нешто што се случува во минискулно мал временски прозор од неколку генерации на видот. Дигестивниот систем, потребите од нутриенти присутни во стандардната исхрана на видот, сето тоа е нешто што за промена бара стотици илјади години, и неброени генерации... Ова се научни факти.

Одење против реалноста, заради етички причини (здравствените дефинитивно се спорни и контроверзни) не е најпаметната работа на светот. Барем за мене. Се разбира дека оставам другите да мислат поинаку и да го практикуваат тоа што го избрале. Посебно кога тоа е од здравствени причини за кои се знае дека одредена исхрана прави голема разлика како терапија.
 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Одење против реалноста, заради етички причини (здравствените дефинитивно се спорни и контроверзни) не е најпаметната работа на светот. Барем за мене. Се разбира дека оставам другите да мислат поинаку и да го практикуваат тоа што го избрале. Посебно кога тоа е од здравствени причини за кои се знае дека одредена исхрана прави голема разлика како терапија.
Обратно е, одење против таква исрана е идење против реалност, ништо не е спорно и контроверзно, особено ако се препорачува универзално низ светот, не мора човек да е 100% на растителна диета - ако збориш за неа, ама треба да се избегнува се што има голема концентрација на холестерол, заситени масти, преженици, процесирани шеќери. Не гледам скоро ниедна квалитетна студија во која диета (WFPB) има негативни исходи по здравјето на луѓето, напротив имаат далеку помалце дијабет и срцева болест, а постојат и студии во кои таква исхрана доведува до реверзабилен процес на напредна срцева болест, нешто што до сега со нити една друга диета не е постигнато. Дури и студијата на оној кловнот Shawn Baker (карнивор демек) доведе до зголемување на наслаги во артериите ПОЛОШО него на диета на процесирана храна кај луѓето што беа на истата, значи збориме за луѓе кои се на 0 шеќери внес на ден, толку е лошо да си на animal based диета. Нормално количината ја прави целата разлика, безбедна доза на заситени масти на ден беа околу 25 грама на ден, во контекст на здрава диета, КАЈ ЗДРАВИ луѓе, многу е лесно таа количина да се надмине за жал.

Како се осеќаш не секогаш поистоветува со здравјето, Ben Greenfield има срцева болест како на 50 години + човек а има 35, јаде само права храна без ништо процесирано, и е во топ форма т.е. форма недостижна за 99.999 проценти од луѓето, но јадеше палео/кето диета со голема концентрација на заситени масти/холестеро. Исто имаш многу тазе примери на твитер на луѓе на кето (5 + години) кои се шокирани дека развиле напредна сцрвева болест, но тие се класични ангедоти па нема да ти спомнам, Бен барем направи детални скенови/испитувања и ги постираше.

Релативно безбедни животински продукти би биле,

Баланс плус јогурт
Сардини свежи
Белки од јајца
Обезмастена урда

Путер, сланини, цели јајца, месо и слично ви избегавал колку што е можно повеќе. Иначе еволуцијата и нејзиниот импакт до сега имаат 0 удел во здравствени исходи, па така не треба да се земе за релевантна.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom