Исхрана и диететика при болест

Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
386
Му фали нова книга How not to Stress
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455
Нигде го нема како причина стресот. Кој би требало да се стави на врвот, кај храната и цигарите
Да не идеме "офтопик", те цитирав овде, па најверојатно заради тоа што е премногу варијабилен, за да биде земен како доверлив фактор. Графата прикажува од што умираат најчесто луѓето, не дека стресот не е фактор. Иначе исхраната е побитна од генерален стрес, но не од екстремен, и тоа во континуитет.

Kога сме кај диетата, главниот фактор заради кој истата е погубна, е солта, и тоа пази фактор 1, 2, и 3,

download (1).png

Мада ова е повеќе заради тоа што солта иде во пакет со храна која предизвикува кардиоваскуларни заболувања - животински протеини/масти.
 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455
Ве отру медијава ви еба мајката.....

Чисто еден апсурд.
Кардиологот на 70год пациент после интервенција му наредува - Мора да пешачиш 5км. мора да се одржава кондиција.
Во Covid-19 апокалиптичен свет сега тој хроничен срцев болесник не е излезен од дома 10 дена. Има болки во градите, кардилогот земал боледување, а матичниот советува да не иде в ординација и да тера со 'ап терапијата. скршум намигнувајќи зад врата "До кај ќе тера нека тера"
Шо прајме сеа?
Она што секако треба да се направи, ја менува диетата.
 
D

Deleted member 95595

Гостин
"Ако одело, скокало, пливало, ползело, ако имало очи, мајка и татко немојте да го јадите."
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455

 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455

There were 568 COVID-19 cases and 2316 controls. Among the 568 cases, 138 individuals had moderate-to-severe COVID-19 severity whereas 430 individuals had very mild to mild COVID-19 severity. After adjusting for important confounders, participants who reported following ‘plant-based diets’ and ‘plant-based diets or pescatarian diets’ had 73% (OR 0.27, 95% CI 0.10 to 0.81) and 59% (OR 0.41, 95% CI 0.17 to 0.99) lower odds of moderate-to-severe COVID-19 severity, respectively, compared with participants who did not follow these diets. Compared with participants who reported following ‘plant-based diets’, those who reported following ‘low carbohydrate, high protein diets’ had greater odds of moderate-to-severe COVID-19 (OR 3.86, 95% CI 1.13 to 13.24). No association was observed between self-reported diets and COVID-19 infection or duration.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom