Исхрана и диететика при болест

T

Terroir

Гостин
Исхраната и тогаш и сега е клучен фактор, тогаш конзумирале природна храна а не како сега разно разни срања во изобилство (прекумерно) полни со еден тон хемикалии. После доаѓа физичката активност не дремеле пред пц и телевизор, добар сон, далеку почист воздух и помал стрес отколку што имаме сега и тоа е тоа
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Исхраната и тогаш и сега е клучен фактор, тогаш конзумирале природна храна а не како сега разно разни срања во изобилство (прекумерно) полни со еден тон хемикалии. После доаѓа физичката активност не дремеле пред пц и телевизор, добар сон, далеку почист воздух и помал стрес отколку што имаме сега и тоа е тоа
Нема поента да се збори, неколку пати ми има кажувано како го напињаат фаци кои го зборат потполно истото кое го напишав јас, за сега нагло да не се согласува со тоа, класика trolling mod :D
 
Член од
2 јули 2008
Мислења
159
Поени од реакции
76
Зошто многу луѓе мислат дека порано се хранеле луѓето подобро, и дека живееле подолго?

1. Денес човекот живее подолго од кога и да е - благодарание на модерната медицина
2. Дали некој новопретставен производ во денешницава е добар или лош по здравјето, не можете да знаете сега, потребни се години да поминат за да се види дали е навистина добро по здравјето или не е.... (афлатоксинот ви е чист пример, тутунот итн. )

Една работа е најсигурна, производителите на храна имаат една цел - да заработат што е можно повеќе. Ако пласирате производ кој не е "атрактивен" нема да имате продажба. Денес орторексија е планетарна работа и од таму маркетиве ни се полни со Vitalia-like производи, соини/бадемови/оризови итн. млека.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Зошто многу луѓе мислат дека порано се хранеле луѓето подобро, и дека живееле подолго?

1. Денес човекот живее подолго од кога и да е - благодарание на модерната медицина
2. Дали некој новопретставен производ во денешницава е добар или лош по здравјето, не можете да знаете сега, потребни се години да поминат за да се види дали е навистина добро по здравјето или не е.... (афлатоксинот ви е чист пример, тутунот итн. )

Една работа е најсигурна, производителите на храна имаат една цел - да заработат што е можно повеќе. Ако пласирате производ кој не е "атрактивен" нема да имате продажба. Денес орторексија е планетарна работа и од таму маркетиве ни се полни со Vitalia-like производи, соини/бадемови/оризови итн. млека.

Па кога се работи за исхрана, и за некој просек нормално е да се збори дека подобро се ранеле, процесирана храна тогаш не постоела, а онаа што ја јаделе, била тазе набрана, со минимална или воопшто не вклучена количина на хербициди, пестициди, фунгициди и слични супстанци. Телото може како метафора да се престави како автомобил и дистанцата помината со него. Човекот што јаде процесирана храна, диши загаден воздух, живее под поголем стрес, изложен е намногу повеќе токсини и несакани супстанци и покрај се можеби ќе ги помине истите километри како што некој јаде здрава но наместо да вози во лер, он вози по угорница и со тоа на 50 години, неговата состојба ќе биде неспоредливо полоша од оној кој ќе се рани здраво, буквално како машина забрзано се трошиш.....имаше и една студија во која долговечноста беше директно поврзано и со брзината на пулсот, колку е побрз толку ти е пократок животот.

Исто така, многу споредуваат кој колку години живеел како репер за здравје, но тоа е само параметар за долговечност, не за квалитетот во текот на истата. На кратко, лоша храна = инсулинска резистетност/дијабет = постојано уморен, без мотив, во депресија, апатија, константно залепен за кревет, 0 интерес за социјална интеракција, буквално најлошото од човек го вади таа состојба.....Иначе камо среќа да се пие што повеќе млеко од соја, ориз, бадем итн, 1 зло помалце, а исто така фантастично би било луѓето да беа повеќе едуцирани на тема нутриционизам, и да знаат како да ги препознаат потплатените студии нема да има толку несогласувања и дилеми, и да се жалат дека еден ден едно викале, а друг ден друго.

Тука доаѓа BS приказната за генетика која најчесто се користи од оние кои не сакаат да ја сменат диетата, и повеќе им одговара да си смислуваат изговори дека не можат ништо да направат, пази молим те, од 100 луѓе ако има 20-на подложни т.е. со поголеми генетски предиспозиции за било која хронична болест - како тоа 100% од луѓето тука вклучувајќи ги и тие 20, кога ќе им ја промениш диетата на подобро сите болести и состојби кои ги имаат драстично се подобруваат, па дури и потполно да ги снемува симптомите со што практично ја немаат болеста се додека не се вратат на лошата диета? its not genetics, its lifestyle choice.
 
Член од
2 јули 2008
Мислења
159
Поени од реакции
76
Па кога се работи за исхрана, и за некој просек нормално е да се збори дека подобро се ранеле, процесирана храна тогаш не постоела, а онаа што ја јаделе, била тазе набрана, со минимална или воопшто не вклучена количина на хербициди, пестициди, фунгициди и слични супстанци. Телото може како метафора да се престави како автомобил и дистанцата помината со него. Човекот што јаде процесирана храна, диши загаден воздух, живее под поголем стрес, изложен е намногу повеќе токсини и несакани супстанци и покрај се можеби ќе ги помине истите километри како што некој јаде здрава но наместо да вози во лер, он вози по угорница и со тоа на 50 години, неговата состојба ќе биде неспоредливо полоша од оној кој ќе се рани здраво, буквално како машина забрзано се трошиш.....имаше и една студија во која долговечноста беше директно поврзано и со брзината на пулсот, колку е побрз толку ти е пократок животот.

Исто така, многу споредуваат кој колку години живеел како репер за здравје, но тоа е само параметар за долговечност, не за квалитетот во текот на истата. На кратко, лоша храна = инсулинска резистетност/дијабет = постојано уморен, без мотив, во депресија, апатија, константно залепен за кревет, 0 интерес за социјална интеракција, буквално најлошото од човек го вади таа состојба.....Иначе камо среќа да се пие што повеќе млеко од соја, ориз, бадем итн, 1 зло помалце, а исто така фантастично би било луѓето да беа повеќе едуцирани на тема нутриционизам, и да знаат како да ги препознаат потплатените студии нема да има толку несогласувања и дилеми, и да се жалат дека еден ден едно викале, а друг ден друго.

Тука доаѓа BS приказната за генетика која најчесто се користи од оние кои не сакаат да ја сменат диетата, и повеќе им одговара да си смислуваат изговори дека не можат ништо да направат, пази молим те, од 100 луѓе ако има 20-на подложни т.е. со поголеми генетски предиспозиции за било која хронична болест - како тоа 100% од луѓето тука вклучувајќи ги и тие 20, кога ќе им ја промениш диетата на подобро сите болести и состојби кои ги имаат драстично се подобруваат, па дури и потполно да ги снемува симптомите со што практично ја немаат болеста се додека не се вратат на лошата диета? its not genetics, its lifestyle choice.

Знаеш како, ни јас ни ти, точниот одговор е негде на средина.

Темата е многу голема и многу е тешко вака да ја дискутираме. Како и да е, кога збориме "порано" за кое порано мислиш? Пред 50 години или пред 500+ години ?

Човековото тело во однос на остантиот жив свет на планетава е можеби симбол за перфектен организам, но е (за жал) многу далеку од тоа, постојат студии каде е докажано дека луѓе умирале од висок холесерол (знаеме до што води тоа) уште од времето на стар Египет.
Проблемот со таложење на масти не треба да биде само резултат на лоша исхрана, туку некој проблем во самото функционирање на организамот, затоа што во стар Египет сигурно немале процесирана храна, пржен путер итн.

Пестициди, фунгициди итн. се средства кои се користат за да се убијат инсекти и останати некои микроорганизми што ги напаѓаат растената, и секако се штетни за нас... штетни особено по црниот дроб, кој инаку се оштетува и од Ацетаминофен (попознат како Парацетамол) и од останати секојдневни аналгетици (Аналгин е особено често користен), НО, за волја на вистината, црниот дроб има особено добра способност за регенерација, дури и да не е така, доволни се 20% од неговата функција да бидат очувани за да може да ги изврши потребните процеси за телото.
Пестицидите/фунгицидите и др. се опасни колку што е опасно и ГМО - во својата несовршена форма се штетни и опасни, се додека не дојдеме до совршена формула, каде ќе постојат хемиски средства кои не се воопшто штетни по луѓето, истото и за ГМО.

Тоа со срцето и пулсот, апсолутно е невистина, не постои такво нешто, односно постои но не во врска со животот на луѓето, туку во врска со животот на планетата севкупно, на пример, глушецот има многу побрз пулс од слонот и како резултат на тоа неговиот животен век е пократок. Кај луѓето дали некој има 60/мин или 100/мин нормален пулс нема да има разлика кој колку долго ќе живее, и двајцата во нормални услови ќе жиеват колку што е нормалниот животен век на човекот.

Дијабетот е проблем на денешницата, произлегува од лоша исхрана, но се е до психологијата на човекот колку е некој спремен да се справи со проблем во животот.
Прв лек на избор против дијабет е Метформин (Глукофаж) и според многу студии помага во справување со стекнат дијабет но МНОГУ ПОДОБРИ резултати имале испитаниците кои земале плацебо таблета но вовеле секојдневна физичка активност. Дури и да има потреба од инсулинска терапија, со правилно менањирање не се скратува животниот век, до колку дијабетот е нетретиран не правиме муабет.

За млеката од соја,бадем итн. не се согласувам. Ако веќе сакаш да ги пофалиш старите времиња како добри - луѓето пиеле најмногу кравјо млеко, бадемови и останативе не ми се познати колку се користеле, ОСОБЕНО на овие простори. Мора да земеш во предвид какви се националните јадења на една популација кога сакаш да процениш дали нешто за нив е добро или лошо.

На пример, дозволените дози на афлатоксин во млекото во САД се ЕНОРМНО поголеми за разлика од Европска унија. Америка е меѓу најгојазните нации во светот, и да не редам, па сепак Американецот живее во просек 5+ години од Македонецот.
Поентата ми е да си се држиме на тукашната исхрана затоа што таа најмногу нам ни одговара, а Американецот нека си се држи на неговата.

Ние сме креатори на нашиот живот и ние одлучуваме како ќе ни биде, дали ќе се нервираме за нешто, дали ќе живееме во загадено Скопје, дали ќе пушиме/пиеме/дрогираме итн.
Така и за храната, кај секој човек различна храна дава различни резултати, по мене човек треба да се храни и да живее како што тој мисли дека е добро за него.

Поздрав
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Знаеш како, ни јас ни ти, точниот одговор е негде на средина.

Темата е многу голема и многу е тешко вака да ја дискутираме. Како и да е, кога збориме "порано" за кое порано мислиш? Пред 50 години или пред 500+ години ?

Човековото тело во однос на остантиот жив свет на планетава е можеби симбол за перфектен организам, но е (за жал) многу далеку од тоа, постојат студии каде е докажано дека луѓе умирале од висок холесерол (знаеме до што води тоа) уште од времето на стар Египет.
Проблемот со таложење на масти не треба да биде само резултат на лоша исхрана, туку некој проблем во самото функционирање на организамот, затоа што во стар Египет сигурно немале процесирана храна, пржен путер итн.

Пестициди, фунгициди итн. се средства кои се користат за да се убијат инсекти и останати некои микроорганизми што ги напаѓаат растената, и секако се штетни за нас... штетни особено по црниот дроб, кој инаку се оштетува и од Ацетаминофен (попознат како Парацетамол) и од останати секојдневни аналгетици (Аналгин е особено често користен), НО, за волја на вистината, црниот дроб има особено добра способност за регенерација, дури и да не е така, доволни се 20% од неговата функција да бидат очувани за да може да ги изврши потребните процеси за телото.
Пестицидите/фунгицидите и др. се опасни колку што е опасно и ГМО - во својата несовршена форма се штетни и опасни, се додека не дојдеме до совршена формула, каде ќе постојат хемиски средства кои не се воопшто штетни по луѓето, истото и за ГМО.

Тоа со срцето и пулсот, апсолутно е невистина, не постои такво нешто, односно постои но не во врска со животот на луѓето, туку во врска со животот на планетата севкупно, на пример, глушецот има многу побрз пулс од слонот и како резултат на тоа неговиот животен век е пократок. Кај луѓето дали некој има 60/мин или 100/мин нормален пулс нема да има разлика кој колку долго ќе живее, и двајцата во нормални услови ќе жиеват колку што е нормалниот животен век на човекот.

Дијабетот е проблем на денешницата, произлегува од лоша исхрана, но се е до психологијата на човекот колку е некој спремен да се справи со проблем во животот.
Прв лек на избор против дијабет е Метформин (Глукофаж) и според многу студии помага во справување со стекнат дијабет но МНОГУ ПОДОБРИ резултати имале испитаниците кои земале плацебо таблета но вовеле секојдневна физичка активност. Дури и да има потреба од инсулинска терапија, со правилно менањирање не се скратува животниот век, до колку дијабетот е нетретиран не правиме муабет.

За млеката од соја,бадем итн. не се согласувам. Ако веќе сакаш да ги пофалиш старите времиња како добри - луѓето пиеле најмногу кравјо млеко, бадемови и останативе не ми се познати колку се користеле, ОСОБЕНО на овие простори. Мора да земеш во предвид какви се националните јадења на една популација кога сакаш да процениш дали нешто за нив е добро или лошо.

На пример, дозволените дози на афлатоксин во млекото во САД се ЕНОРМНО поголеми за разлика од Европска унија. Америка е меѓу најгојазните нации во светот, и да не редам, па сепак Американецот живее во просек 5+ години од Македонецот.
Поентата ми е да си се држиме на тукашната исхрана затоа што таа најмногу нам ни одговара, а Американецот нека си се држи на неговата.

Ние сме креатори на нашиот живот и ние одлучуваме како ќе ни биде, дали ќе се нервираме за нешто, дали ќе живееме во загадено Скопје, дали ќе пушиме/пиеме/дрогираме итн.
Така и за храната, кај секој човек различна храна дава различни резултати, по мене човек треба да се храни и да живее како што тој мисли дека е добро за него.

Поздрав

На темава доста пати имам истакнатно што мислам за храната, она со старите луѓе беше пример за луѓе кои имале многу подобар живот од повеќе аспекти во споредба со модерниот просечен човек, не дека се ранеле нешто супер здраво, едноставно помалце ги трошеле телата, помалце оксидација, инфламација, изложување на токсини и слично. Во Египет јаделе храна од животинско потекло, и умирале од холстерол и кардиоваскуларни заболувања како и секаде на планетата каде што се практикува таа храна, нема тука никаква дилема, не е само процесираната храна проблем, ама не би навлагал повеќе за храната како што веќе кажав.

Друго, не е точно дека кај секој човек храната делува различно, кај грото делува исто, со многу мал процент на исклучоци. Сеедно, како што реков веќе за храната не дебатирам имам кажано повеќе пати што мислам, и зошто - само во врска со пулсот, и наводната негова неточност.


The relationship between resting heart rate at baseline and cardiovascular mortality/morbidity was assessed in 24,913 patients with suspected or proven coronary artery disease in the Coronary Artery Registry, established along with the CASS (Coronary Artery Surgery Study [40]), for a median follow-up of 14.7 years. Overall mortality and cardiovascular mortality increased with increasing baseline heart rate








 
Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
388
Дали е здраво да се јади кокос и за што е?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
388
Обичен кокос во што го има по продавниците....
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Обичен кокос во што го има по продавниците....
Ок е, не е супер не е опасно.

БТЊ, каде се сега пропонетите на органска и храна од животни кои пасат наместо да бидат раснети во комерцијални фарми, у стилу дека истата не е опасна? XD

 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
E ама веќе што да јадеме ? :D
Oва сериозно прашање е или?

Плус, нели беше ти тој што кажа дека диетите влијаат само 1% на болестите, зошто се интересираш за исхрана?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
388
Сериозно е и пазам на исхрана ама не верувам дека може да излечи некои болески како:рак, асма, бронхитис,диабетес тип1
А на "болести" kako:
-Покачен крвен притисок
-Герд
-Анемија
-Артритис
-Покачен холестерол и триглицериди
Може да помогне и исхраната е прилично важна
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
723
Поени од реакции
388

Kajgana Shop

На врв Bottom