Па кога се работи за исхрана, и за некој просек нормално е да се збори дека подобро се ранеле, процесирана храна тогаш не постоела, а онаа што ја јаделе, била тазе набрана, со минимална или воопшто не вклучена количина на хербициди, пестициди, фунгициди и слични супстанци. Телото може како метафора да се престави како автомобил и дистанцата помината со него. Човекот што јаде процесирана храна, диши загаден воздух, живее под поголем стрес, изложен е намногу повеќе токсини и несакани супстанци и покрај се можеби ќе ги помине истите километри како што некој јаде здрава но наместо да вози во лер, он вози по угорница и со тоа на 50 години, неговата состојба ќе биде неспоредливо полоша од оној кој ќе се рани здраво, буквално како машина забрзано се трошиш.....имаше и една студија во која долговечноста беше директно поврзано и со брзината на пулсот, колку е побрз толку ти е пократок животот.
Исто така, многу споредуваат кој колку години живеел како репер за здравје, но тоа е само параметар за долговечност, не за квалитетот во текот на истата. На кратко, лоша храна = инсулинска резистетност/дијабет = постојано уморен, без мотив, во депресија, апатија, константно залепен за кревет, 0 интерес за социјална интеракција, буквално најлошото од човек го вади таа состојба.....Иначе камо среќа да се пие што повеќе млеко од соја, ориз, бадем итн, 1 зло помалце, а исто така фантастично би било луѓето да беа повеќе едуцирани на тема нутриционизам, и да знаат како да ги препознаат потплатените студии нема да има толку несогласувања и дилеми, и да се жалат дека еден ден едно викале, а друг ден друго.
Тука доаѓа BS приказната за генетика која најчесто се користи од оние кои не сакаат да ја сменат диетата, и повеќе им одговара да си смислуваат изговори дека не можат ништо да направат, пази молим те, од 100 луѓе ако има 20-на подложни т.е. со поголеми генетски предиспозиции за било која хронична болест - како тоа 100% од луѓето тука вклучувајќи ги и тие 20, кога ќе им ја промениш диетата на подобро сите болести и состојби кои ги имаат драстично се подобруваат, па дури и потполно да ги снемува симптомите со што практично ја немаат болеста се додека не се вратат на лошата диета? its not genetics, its lifestyle choice.
Знаеш како, ни јас ни ти, точниот одговор е негде на средина.
Темата е многу голема и многу е тешко вака да ја дискутираме. Како и да е, кога збориме "порано" за кое порано мислиш? Пред 50 години или пред 500+ години ?
Човековото тело во однос на остантиот жив свет на планетава е можеби симбол за перфектен организам, но е (за жал) многу далеку од тоа, постојат студии каде е докажано дека луѓе умирале од висок холесерол (знаеме до што води тоа) уште од времето на стар Египет.
Проблемот со таложење на масти не треба да биде само резултат на лоша исхрана, туку некој проблем во самото функционирање на организамот, затоа што во стар Египет сигурно немале процесирана храна, пржен путер итн.
Пестициди, фунгициди итн. се средства кои се користат за да се убијат инсекти и останати некои микроорганизми што ги напаѓаат растената, и секако се штетни за нас... штетни особено по црниот дроб, кој инаку се оштетува и од Ацетаминофен (попознат како Парацетамол) и од останати секојдневни аналгетици (Аналгин е особено често користен), НО, за волја на вистината, црниот дроб има особено добра способност за регенерација, дури и да не е така, доволни се 20% од неговата функција да бидат очувани за да може да ги изврши потребните процеси за телото.
Пестицидите/фунгицидите и др. се опасни колку што е опасно и ГМО - во својата несовршена форма се штетни и опасни, се додека не дојдеме до совршена формула, каде ќе постојат хемиски средства кои не се воопшто штетни по луѓето, истото и за ГМО.
Тоа со срцето и пулсот, апсолутно е невистина, не постои такво нешто, односно постои но не во врска со животот на луѓето, туку во врска со животот на планетата севкупно, на пример, глушецот има многу побрз пулс од слонот и како резултат на тоа неговиот животен век е пократок. Кај луѓето дали некој има 60/мин или 100/мин нормален пулс нема да има разлика кој колку долго ќе живее, и двајцата во нормални услови ќе жиеват колку што е нормалниот животен век на човекот.
Дијабетот е проблем на денешницата, произлегува од лоша исхрана, но се е до психологијата на човекот колку е некој спремен да се справи со проблем во животот.
Прв лек на избор против дијабет е Метформин (Глукофаж) и според многу студии помага во справување со стекнат дијабет но МНОГУ ПОДОБРИ резултати имале испитаниците кои земале плацебо таблета но вовеле секојдневна физичка активност. Дури и да има потреба од инсулинска терапија, со правилно менањирање не се скратува животниот век, до колку дијабетот е нетретиран не правиме муабет.
За млеката од соја,бадем итн. не се согласувам. Ако веќе сакаш да ги пофалиш старите времиња како добри - луѓето пиеле најмногу кравјо млеко, бадемови и останативе не ми се познати колку се користеле, ОСОБЕНО на овие простори. Мора да земеш во предвид какви се националните јадења на една популација кога сакаш да процениш дали нешто за нив е добро или лошо.
На пример, дозволените дози на афлатоксин во млекото во САД се ЕНОРМНО поголеми за разлика од Европска унија. Америка е меѓу најгојазните нации во светот, и да не редам, па сепак Американецот живее во просек 5+ години од Македонецот.
Поентата ми е да си се држиме на тукашната исхрана затоа што таа најмногу нам ни одговара, а Американецот нека си се држи на неговата.
Ние сме креатори на нашиот живот и ние одлучуваме како ќе ни биде, дали ќе се нервираме за нешто, дали ќе живееме во загадено Скопје, дали ќе пушиме/пиеме/дрогираме итн.
Така и за храната, кај секој човек различна храна дава различни резултати, по мене човек треба да се храни и да живее како што тој мисли дека е добро за него.
Поздрав