Исхрана и диететика при болест

Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
Mислиш дека си интересен или? едно 5x ти одговорив до сега.

Човечкото тело генерално има способност да се справи со 1 преку сила 2 лоши оброци во неделата доколку нема некоја сериозна кондиција.

Месото и другите продукти од животински потекло се штетни за индивидуаата која ги конзумира, но постојат други здрави навики кои го намалуваат значајно тој штетен ефект. Тоа не ги прави овие продукти добри за тебе, но во ситуација во која имаш луѓе што не би прифатиле да не јадат воопшто препорака на јогурт со ниска масленост, обезмастена урда, сардини и слично се далеку подобра опција него путер, црвено месо, кашкавали и истите најчесто помагаат за луѓето да се привикнат на тој стил на живот, веганизам нема никаква конекција со исхрана, него со начин на живот и етика, тоа што случајно луѓето на таа диета избегнуваат животински продукти произлегува од етички и морални причини.
Во темава не можам да сум интересен и да сакам. Приматот е твој, од нелогичностите кои ги пишуваш.

За оваа реченица треба награда да добиеш : Месото и другите продукти од животинско потеко биле штетни за човекот :facepalm:
Едно е да сугерираш човек кога е болен треба да намали со исхрана, да внимава каква и во каква комбинација, а друго е напишаното.

Од твоиве постови на темава, јас заклучувам дека според тебе:
1. конзумирање на храна од животинско потекло е штетно.
2. Поздраво е да се конзумира храната што ја наброја иако е од животинско потекло: Баланс плус јогурт, Сардини свежи, Белки од јајца , Обезмастена урда. (ваљда демек помала штета правела таа храна)
3. За тебе пак не кажуваш дали конзумираш животинска храна. Ај нека остане тајна, небитно ми е.

Објаснувањето што го имаш дадено зашто да не се јаде жолчката, човек би се зачудил како е возможно ти такво нешто да кажеш, да е некој друг што нема читано ќе сфатам. Овие работи што ги тврдиш врска немаат со реалноста, ни со човечкото тело.

Врска студиите што толку пафташ, еве исто научни студии пардон статистика со заклучоци, со заклучоци спротивни од твоите дека месото е штетно итн итн....

Еве кај овој со компулсивно растројство кој јадел по 25 јајца на ден, според тебе треба да умрел после 1г до толку јајца, а него холестеролот му бил стакло и со години си ги драпал мадињата :eek: :confused:o_O
The patient's plasma lipid levels were normal: total cholesterol, 5.18 mmol per liter (200 mg per deciliter); LDL, 3.68 mmol per liter (142 mg per deciliter); and HDL, 1.17 mmol per liter (45 mg per deciliter). The ratio of LDL to HDL cholesterol was 3.15.
Conclusions:
Meat consumption was not associated with mortality. A healthy diet according to HEI, however, was associated with a decreased total mortality in men, but not in women.
In conclusion, we found that low level of LDL-C is associated with higher risk of all-cause mortality. The observed association persisted after adjusting for potential confounders. Further studies are warranted to determine the causal relationship between LDL-C level and all-cause mortality.
In reality, LDL is very important for optimum health.
LDL is what we call a carrier protein, and one of its important jobs is to carry a fundamentally important chemical to every cell in the body.
This chemical is a critical component of cell membranes, serves as a brain antioxidant, and is the raw material from which your body manufactures vitamin D, cortisol, estrogen, progesterone, and testosterone.
And this important, life-sustaining chemical is cholesterol.
So the notion that LDL is “bad cholesterol” is flawed on two counts.
First, it is, in and of itself, not cholesterol, it is a protein.
Second, now that you’ve embraced all of its functions in human physiology, it’s clear that LDL is anything but bad. How could we castigate a part of our biochemistry so fundamental for life?
LDL plays a particularly important role in brain health and function as you would expect based on the information above.
In fact, you might expect that low levels of LDL might well be associated with compromised brain tissue, and you would be right.
One important function of LDL is that it transports nutrients to the tissues as we just said. In addition, to cholesterol, omega-3 is one of the most important nutrients that LDL carries to our organs.
Having too low LDL can impair the transport of omega-3 throughout the body with very important consequences like increased inflammation.
Триглицериди вс ЛДЛ
“Plasma lipids and cerebral small vessel disease” in the journal Neurology.

This study was designed to explore possible correlations between various markers of blood fats and risk for specific changes on MRI scans of the brain in 2,608 adults.
The MRI changes in the brain they explored were changes associated with damage to small blood vessels, and, changes in the brain’s white matter associated with small strokes as these changes represent “powerful predictors of stroke and dementia.”
The researchers concluded that there was a strong correlation between these threatening brain changes and the blood measurement of triglycerides.
We know that triglycerides are a strong predictor of cardiovascular disease. The interesting part is that triglycerides are derived from sugar and carbohydrates. In other words, blood triglycerides are an indicator of how much sugar/carbohydrates you consume.
Therefore, sugar/carbohydrates are an indicator of cardiovascular disease.
While the reverse was true as it related to LDL. Meaning that higher levels of LDL were associated with less risk of brain changes that are so worrisome.
The authors concluded:
Increasing low-density lipoprotein cholesterol tended to be associated with a decreased frequency and severity of all MRI markers of cerebral small vessel disease in both studies.
Increasing triglycerides but not other lipid fractions were associated with MRI markers of cerebral small vessel disease in older community persons.
This is really important information first because triglycerides, which you will generally see as one of the results of your typical blood work, are strongly associated with detrimental changes in the brain.
What’s more, triglycerides reflect blood sugar and as such, reflect the amount of sugar and carbohydrates in the diet, not the amount of fat a person consumes.
Second, this study is one of many that should clearly reframe our view of LDL as higher levels appear to be strongly brain protective.
1640191842133.png

Иди побарај MONICA project, види заклучоците, не верувам дека пак ќе си 100% сигурен дека храната од животниско потекло е штетна.
Холестеролот да беше штетен, телото немаше да го произведува. Сигурно нема само да се уништи. Храната од животниско потекло да беше штетна, елитата немаше да ја конзумира. Да беше штетна храната од животинско потекло немаше да се дава на бебиња и дечиња. АКо се земе во предвид дека нивниот систем за варење сеуште не бил развиен, тогаш штета треба има, а не да напредуваат со таа храна. Болните за телото да им се врати во нормала, ако ги лишеш од протеини, тешко нив. А кои протеини полесно телото ги апсорбира, подоле ќе има, но најквалитетно и најлесно за телото е сурутка.
Друг е муабетот каква спремена храна од животинско потекло, колку и како да се конзумира.

Најпријателски, олабај малку со типичните етикети на топчестите, зашто за 10 години повторно може ќе сфатиш нешто друго, па да не ти е многу криво. :)


Mислев на месо и масти - помешани во ист оброк - со јагленихидрати (особено кога се работи за рафинирани јагленохидрати). Тоа е лоша комбинација од многу аспекти, само бара многу пишување за да се објасни ама секој може релативно лесно да пребара и да ги добие тие податоци. Примери: хамбургер со кока-кола, што е оброк од месо и масти ама заедно со: леб, компири (веројатно и мајонез/кечап), и чист шеќер (од кока-колата), или бурек (брашно и масти), итн. Дефинитивно лошо.
Таа комбинација е дефинитивно штета за системот за варење, но да повторам, пак не би се осмелил да тврдам дека е причина за тип 2 дијабет.
Месо само со салати, никако леб и компири.(2-3 пати неделно)
Млеко освен со мед, со ништо друго не треба.
Леб може само со путер и тоа да се џвака додека не се направи течност.
Јајца, жолчка е супер храна, белката тешка е за варење и претежно треба за оние со тешки физички активности.


Ова :oftopik: за протеините како најважен елемент во телото и како се мери искористливоста

As a result of prevalent criticisms of the PDCAAS (Box 16), a 2013 FAO report introduced the DIAAS as a method for evaluating protein quality.6Figure 1 provides a summary of the DIAAS and associated methodological considerations. The DIAAS confronts concerns over the use of true fecal digestibility as a proxy for amino-acid digestibility and associated challenges within the PDCAAS methodology. Briefly, similar to the PDCAAS, determination of the DIAAS requires the absolute protein content and levels of indispensable amino acids for a given food.6 However, in contrast with the PDCAAS, which uses the true fecal digestibility of the entire protein, the DIAAS uses the ileal digestibility coefficients of each amino acid as a constituent of food to determine the true ileal digestibility of the indispensable amino acids present within the food mixture. When multiple protein-containing ingredients are present, the sum of digestible amino acids for each ingredient is calculated. As a final step, the proportion of each digestible amino acid, relative to a reference amino-acid pattern (milligram/gram), is determined. Depending on the application, different amino-acid reference patterns for specific age groups are available. The lowest value across amino acids is multiplied by 100 to convert the ratio to a percentage, and this represents the DIAAS of the food.6
На скалата кај овој ДИААС, вредностите кај храната од растително потекло е пониска него ли од животинско. Освен за наутот/леблебија.

In general, the existing (PER and PDCAAS) and proposed (DIAAS) systems position animal-based foods as good to excellent sources of protein with general consistency. Single-source cereal-based foods tend to not reach the level required for protein content claims regardless of the system used. For meals with multiple foods and ingredients, limited data for PER values make an exhaustive comparison of systems impossible. In general, the lack of accessible PER values for modern, processed foods limits the usefulness of the protein rating system. It is important to consider that the purpose of any nutrient content claim is to steer the public toward foods that contribute to daily nutrient requirements. This purpose is lost when one considers that a seemingly arbitrary DIAAS of 75 has been identified as the cutoff for making a protein content claim.6 As depicted in Table 2,2,6 foods considered as “meat alternatives” or “protein foods” tend to be disadvantaged by the DIAAS system because of failure to meet the DIAAS claim threshold of 75. As recognized in the FAO report, this cutoff value must be evaluated in the context of national dietary guidelines.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
еволуцијата и нејзиниот импакт до сега имаат 0 удел во здравствени исходи, па така не треба да се земе за релевантна.
Морам да реагирам на ова. Бесмислено е да се каже дека „еволуцијата нема влијание врз здравствените исходи“, па самото наше постоење го демантира овој став. Но можеби не се разбравме што сакав да кажам... Ајде ќе се обидам што поедноставно да се изразам, и покрај тоа што неминовно ќе дојдам во опасност да ги избанализирам работите.

- Од една страна како пример ќе земам тревопасни животни (хербивори). Тие имаат еволуирано да живеат од јадење треви и општо од јадење растенија. За таа цел имаат долг дигестивен пат, имаат по неколку желудници и соодветна цревна флора (бактерии) што им овозможува од јадење таква храна да ги добиваат сите потребни нутриенти.

- Од друга страна ќе земеме пример со месојадни животни (карнивори). Тие најчесто имаат многу пократок и поедноставен дигестивен пат. Еволуирале нутриентите да ги земаат од јадење месо, најчесто баш од тревопасните животни, со што од тревопасните животни ги обезбедуваат потребните нутриенти.

- Трет пример се сештојадите, или омниворите. Тие во исхраната употребуваат и растителна и храна од животинско потекло. Во оваа група природно спаѓаат луѓето. Според дигестивниот систем поблиски сме до месојадите, како нив и ние имаме само еден желудник. Но имаме и способност одредени нутриенти да ги добивеме и од растителна храна, помеѓу друготи и благодарение на различната цревна флора. Бактериите во нашиот дигестивен систем можат да надокнадат дел од нутриентите кои ги има во месото и општо храната од животинско потекло, бактериите ја „јадат“ растителната храна а како производ даваат работи употребливи од нашиот дигестивен систем. Но само донекаде и не сите потребни нутриенти. На пример витамин Б12, или витамин К2, тие витамини тревопасните животни ги добиваат од цревна флора каква ние оминворите и карниворите немаме, но тие нутриенти ги добиваме со јадење храна од животинско потекло. Има и други нутриенти... Ова е широк и долг муабет, и се разбира дека симплифицирам.

Главното е да се разбере дека така живееле и се хранеле нашите претци стотици и стотици илјади години наназад. Да имало еволутивна предност да преминеме целосно на растителна храна, таквата промена досега неминовно ќе се случела. Или ако постоела еволутивна предност да преминеме целосно на животинска храна, и таквата промена неминовно ќе се случела. Но не случиле затоа што за овој вид на организам какви сме ние луѓето, најмногу одговара исхрана и од растително и од животинско потекло. Во еволуцијата нема ништо случајно, и етиката не постои како фактор.


Со ограничување човек само на растителна храна, не се добиваат сите потребни нутриенти. Се разбира дека дел од тоа што недостига може да се суплементира, но само тоа што е познато. Проблем се препорачаните дневни дози, кои се предмет на дискусија и неколу пати се менуваат. Но што со нутриентите кои денес не се предмет да дискусија, или се непознати како такви или како важни? На пример кој веган пред 20-30 години суплементирал со Б12? Можеби и тој сметал дека се храни најдобро на свет, ама денес знаеме дека посебно за веганите сулментирање на Б12 е исклучитело важно. Која е гаранцијата дека утре нема да испадне ново сознание за нешто друго што мора да се суплементира во веганска исхрана?

Дадов само еден пример, живеме во време кога науката забрзано се развива но извесно е дека сме далеку од целосно познавање на тајната на функционирањето на човечкиот организам. Од тој аспект кажувам дека сештојадство/омниворство, не може да биде полошо од оганичивање само на јадење на храна од растително потекло (дури и со суплементирање на познатите нутриенти кои недостасуваат). Суплементирање денес е потребно за сите луѓе, заради праксите на прехрамбената индустрија како испостувањето на почвата од минерали и нутриенти, итн, но недостатокот од одредени нутриенти е далеку помал во исхраната која вклучува и месо и општо храна од животинско потекло.


Ќе го додадам и ова: Секој човек е различен. Веројатно најдобро е да се пробаат различни пристапи и да се следат резултатите, да се прилагоди исхраната соодветно. Не може иста равенка да се примени на секој еден човек, затоа што не сме сите исти, ни по генетип, ни по фенотип, ни здравствено... Итн. Генотипот може да се емулира со фенотипот, преку здрав живот, редовни физички активности, редовно и правилно спиење, и се разбира јадење здрава исхрана.

На крај некој може теоретски да ја јаде најздравата исхрана, но ако нема доволно физичка активност - нема да биде здрав како некој што има редовна физичка активност ама јаде нешто полоша помалку идеална исхрана. Исто и спиењето, некој со нередовно или лошо спиење на подолг рок исто така ќе развие разни здравствени проблеми како последица. Последиците од неспиење детално ги истражував заради мојата сменска работа, и непријатни (за мене) работи дознав... Но зошто ги спомнувам сите овие работи? Затоа што лесно е човек толку да се фокусира на еден аспект од здравјето, а притоа да ги занемари другите.

Кој овде идеално ги применува сите спомнати работи кои се потребни за здрав живот?
Тој нека го фрли првиот камен по нас останатите што не сме совршени. :)
 
Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Со ограничување човек само на растителна храна, не се добиваат сите потребни нутриенти. Се разбира дека дел од тоа што недостига може да се суплементира, но само тоа што е познато. Проблем се препорачаните дневни дози, кои се предмет на дискусија и неколу пати се менуваат. Но што со нутриентите кои денес не се предмет да дискусија, или се непознати како такви или како важни? На пример кој веган пред 20-30 години суплементирал со Б12? Можеби и тој сметал дека се храни најдобро на свет, ама денес знаеме дека посебно за веганите сулментирање на Б12 е исклучитело важно. Која е гаранцијата дека утре нема да испадне ново сознание за нешто друго што мора да се суплементира во веганска исхрана?
Сакаш да ми кажеш дека е подобро да се плашиме од имагинарни проблеми во иднината, наместо од вистинските позади кои има еден тон рандомизирани, генетски, епидемиолошки, и клинички студии со идентични резултати - како и да ги занемариме здравствените исходи од испитувањата од висок ранк и консензусот во науката кога се работи за различни видови на исхрана?

Јас ги бирам вториве, и сум спремен да се заебам со некој дефицит како тој на веганите од пред 30 години. За другите работи сме дискутирале претходно и го знаеш мојот став.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Сакам да кажам дека само со сила на волја, малтене магично, не може наеднаш од омнивор да станеш хербивор - и да функционираш еднакво добро.
Секоја чест на студиите за кои што сметаш дека ти го потврдуваат ставот, ама студии и различни кои го покажуваат спротивното. За жал склони сме да ги посочуваме оние кои ни одговараат на светогледот, додека ги игнорираме другите (ете Бафра посочи некои од другите).

еден тон рандомизирани, генетски, епидемиолошки, и клинички студии со идентични резултати
Токму генетските предиспозиции ги игнорираш.

Се повикуваш на постоење на генетски студии кои кажуваат дека биолошки омнивор - со омниворска генетика и физиологија - може во една генерација да стане хербивор?

Не би рекол. Го немаш генотипот на хербивор. Во ред е што сакаш да го емулираш фенотипот на хербивор преку ограничување на исхраната и суплементирање на тоа што не можеш да го добиеш од ограничената исхрана... Тоа е твој избор. Но не е во ред емулирањето на фенотип да го ставаш пред самиот генотип. Ти си роден како омнивор. Твојот организам е еволуиран за исхрана на омнивор. Дека можеш да функционираш преку суплементирање, секако дека можеш. Но дека можеш да бидеш сигурен таквото функционирање дека е супериорно во однос на генетските предиспозиции (добиени со еони еволуција)?
Не, тоа не можеш да бидеш сигурен.


За другите работи сме дискутирале претходно и го знаеш мојот став.
Те ценам како човек и го ценам твоето знаење.

Твојот став?
Не откако почна да се однесуваш како агресивните претставници на веганската заедница и целава работа да ја доживуваш толку лично и трајбалистички. Немам проблем со ставот сам по себе, ми смета претставувањето на тој став како да е единственото можно најдобро нешто... И сето тоа во еден свет во кој можеме да бидеме сигурни само за една (друга) работа.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
Ќе го додадам и ова: Секој човек е различен. Веројатно најдобро е да се пробаат различни пристапи и да се следат резултатите, да се прилагоди исхраната соодветно. Не може иста равенка да се примени на секој еден човек, затоа што не сме сите исти, ни по генетип, ни по фенотип, ни здравствено..
Напротив, сите луѓе на планетава се исти во смисла исти органи, ист начин на нивно функционирање, само еден орган различно функционира, а последиците од него, најмалку се земаат во предвид.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Те ценам како човек и го ценам твоето знаење.

Твојот став?
Не откако почна да се однесуваш како агресивните претставници на веганската заедница и целава работа да ја доживуваш толку лично и трајбалистички. Немам проблем со ставот сам по себе, ми смета претставувањето на тој став како да е единственото можно најдобро нешто... И сето тоа во еден свет во кој можеме да бидеме сигурни само за една (друга) работа.
Прво прочитај ја темата т.е. името на темата, хинт никаде нити јасн нити некој друг спомна веганизам, освем Бафра, при што одма го опоменав дека дискусијата не е за тоа него за WFPB. Друго, јас зборев за генетски студии кои ја докажаа поврзаност на LDL холестерол и неговата конекција со морталитет/здравствени исходи, не за тип на исхрана или пак дали сме хербивори или омнивори, искрено не ме занима што сме се додека едната исхрана нуди подобро здравје и исходи, потврдено веќе со децении. Ирелевантен фактор, со тоа што карнивори не добиваат сцрева болест од исхрана со холестерол и заситени масти, додека хербивори да, па сега ти сам размисли до што сме поблиску, без разлика дали сме целосно или не.

Друго, еве дел од трајбалистичко размислување,

Релативно безбедни животински продукти би биле,

Баланс плус јогурт
Сардини свежи
Белки од јајца
Обезмастена урда

Путер, сланини, цели јајца, месо и слично ви избегавал колку што е можно повеќе. Иначе еволуцијата и нејзиниот импакт до сега имаат 0 удел во здравствени исходи, па така не треба да се земе за релевантна.
Човек кој ги препорачува овие продукти, и наведува како безбедни е трајбалиста, додека некој кој негира се што е консезус и веќе добро познато на скоро сите студии од - генетски, клинички, рандомизиран, како и епидемиолошки карактер не е, воедно тие студии што ги постираа на темава се буквално сврстени како комедија во светот на науката, затоа постои хиерархија на импакт фактор во науката, каде е објавена, кој ја објавил, дали е добро напревена и ред други работи - нешто што вие не го принзнавате како релеватно затоа што некој кловн на твитер постирал исто така епидемиолошка студија (која кога не е по ваш наратив одма пу пу не се важи) ама сега е аргумент дека има докази и кои докажуваат спротивно, комедија искрено. Ама сеедно браво за вас, и вашата "објективност" тука се одјавувам.

П.С. Мој став не постои, мојот став = консезус во наука + докази.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Идејата е преку дискусија да се разменат ставови, двете страни да сознаат нешто што можеби не го знаеле (пошто никој никогаш нема да знае сѐ), и евентуално да се дојде до некој заеднички заклучок.

Мојата теза ја образложив, генетските предизпозиции и физиологијата на омнивор не оставаат многу простор за дискусија на супериорноста на хербиворството. Нашиот најблизок роднински вид се шампанзата. Сите бројни испитувања за шимпанзата покажуваат дека тие се омнивори. Ги спомнувам затоа што со нив делиме над 98% од DNK. Нивниот живот е ѕиркање во нашето минато и слика за животот на homo sapiens пред стотици илјади години.
Земјоделството е развиено најмногу пред ~20.000 години, поверојатно од пред окулу 10.000 години. Дури и тоа е премал период од еволутивен аспект, а луѓето до пред некоја деценија дефинитивно не би можеле да преживеат без животинска храна (освен можеби во обласите на и окулу екваторот).

Сметам дека мојава теза не може да се игнорира со спомнување на консенсузи за употреба на заситени масти засновани на епидемиолошки студии од пред повеќе од половина век (и кои патем се повеќе се отфрлаат во формата во која биле поставени). Или епидемиолошки студии за јадење месо. Од друга страна контролирани рандомизирани студии повеќето се како спомнатава, третираат тесни и различни цели, во случајов постари дијабетичари.

Студии има многу, со различни заклучоци и најчесто со многу тесни и конкретни цели за испитување. Толкувачи има уште повеќе. Проблемот е што ретко се гледа целата слика, веројатно пошто (како што велат) од дрвјата не се гледа шумата.

...трајбалистичко размислување
Како поинаку да се разберат честите цитирања на случки и анегдоти од интернет препукувања меѓу карнивори/лоу карб/кето, и вегани?
Каде виде овде такви племиња (трајбалисти)?




Напротив, сите луѓе на планетава се исти во смисла исти органи, ист начин на нивно функционирање...
Генерално да, но како и секогаш ѓаволот е во деталите. Еве ти еден пример за релативни мали разлики во генотипот, како прават големи разлики во здравјето: Алипопротеин Е. Сите имаме две копии од АПОЕ генот, кој е ризик фактор за болести како деменција, Алцхајмер, срцеви (кардиоваскуларни) заболувања, итн. Генот има 3 алели е2/е3/е4. Најчесто луѓето имаат е3/е3 генотип, умерен ризик од наведените болести. Тие со е2/е2 се како добитници на лотарија, исклучително мали ризик (за наведените болести). Тие со е4/е4 го наебале ежот, голем ризик за Алцхајмер, деменциј, срцеви заболувања... Арно ама генотипот може да се емулира преку фенотипот, со многу пазење на правилна исхрана и здрав живот (физичка активност, редовен и правилен сон, итн).

Алипопротеин е4/е4 се многукратно поосетливи на билдање холестерол во крвта од секаква исхрана (посебно од заситени масти во комбо со јагленихидрати)... Интересно би било да може да се провери анегдотите на Псај кој АПОЕ генотип биле. Ама нејсе, само сакав да објаснам дека не сме сите исти и не играме сите под исти правила. Секој за себе треба да се обиде да изнајде што е добро. Супер би било да е подостапно/поевтино ДНК секвенционирање, ама не е, скапо е. Но можеме да експериментираме со повеќе видови исхрана и да следиме крвни анализи за да се има претстава како тоа влијае.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
Генерално да, но како и секогаш ѓаволот е во деталите. Еве ти еден пример за релативни мали разлики во генотипот, како прават големи разлики во здравјето: Алипопротеин Е. Сите имаме две копии од АПОЕ генот, кој е ризик фактор за болести како деменција, Алцхајмер, срцеви (кардиоваскуларни) заболувања, итн. Генот има 3 алели е2/е3/е4. Најчесто луѓето имаат е3/е3 генотип, умерен ризик од наведените болести. Тие со е2/е2 се како добитници на лотарија, исклучително мали ризик (за наведените болести). Тие со е4/е4 го наебале ежот, голем ризик за Алцхајмер, деменциј, срцеви заболувања... Арно ама генотипот може да се емулира преку фенотипот, со многу пазење на правилна исхрана и здрав живот (физичка активност, редовен и правилен сон, итн).

Алипопротеин е4/е4 се многукратно поосетливи на билдање холестерол во крвта од секаква исхрана (посебно од заситени масти во комбо со јагленихидрати)... Интересно би било да може да се провери анегдотите на Псај кој АПОЕ генотип биле. Ама нејсе, само сакав да објаснам дека не сме сите исти и не играме сите под исти правила. Секој за себе треба да се обиде да изнајде што е добро. Супер би било да е подостапно/поевтино ДНК секвенционирање, ама не е, скапо е. Но можеме да експериментираме со повеќе видови исхрана и да следиме крвни анализи за да се има претстава како тоа влијае.
По твоево некој ќе заклучи дека од раѓање ти е одредено какви болештини ќе закачиш. Арно ама, за среќа наша, како што и ти во еден пасус кажуваш, променливи се тие работи. ДНК не е нашата судбина и е доста прилагодлива работа. Затоа и постои изреката, секоја болест е излечлива, ама не и секој случај.

Сите имаме исти органи (значи исти сме), кај сите, органите функционираат според истите правила. Значи од тој аспект сите сме исто и играме според исти правила. Доколку почнеме да ги бараме причините, а не да ги третираме последиците, би требало многу подобри резултатите да се постигнат и да нема толку нелогични теории.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Предодредено е само што тоа дали имаш повеќе или помалку предисопозиции и шанси да заболиш од одредени болести. На пример ти се „паднале“ е4/е4 алели на алипопротеин Е генот, но ако го знаеш тоа (од разултати на секвенционирање ДНК) ти ќе имаш можност да ги избегнуваш познатите ризик фактори и тогаш дефинитивно паметно е да одиш со исхрана каква преферира Псај. Пошто во тој случај индивидуалниот ризик ги надминува придобивките од исхраната за која видот е генетски предодреден.
Од друга страна за тие со е3/е3 алели (најголемиот дел од луѓето), непотребно е да се лишуваат од придобивките на разновидна исхрана со животинска И растителна храна. За тие со е2/е2 е целосно глупаво да се лишуваат од животинска храна.

Ретко што е црно-бело во контраст, и бинарно. Најчесто работите се во милиони нијанси на сиво помеѓу тие контрасти црно и бело. :)

За мене не се во право ни тие што за целото човештво пропагираат често јадење месо, ниту се во право тие што пропагираат исклучиво растителна храна. Постојат многу анегдоти и примери со луѓе што ним лично здравствено им одговара целосно растителна храна. Ама има и примери со луѓе што здравствено им одговара целосно животнска храна (примерот со професорот Џордан Питерсон и ќерка му, и нивните документирани автоимуни проблеми кога јадат растителна храна).
Но во реалност најголемиот дел од нас ни одговара разновидна исхрана, храна и од растително и од животинско потекло, со одреден наклон кон едното или другото зависно од личните потреби. Некаде на средина обично е безбедниот избор за повеќето. Најбезбедно се разбира, е проверување и тестирање и следење на здравјето... Што ионака е добар совет за сите во секој случај. :)
 
Член од
22 февруари 2022
Мислења
22
Поени од реакции
45
Контекстот на мојот пост, беше заради дискусија на форумов на тема пестициди од зеленчук наспроти животински продукти и нивниот ефект на луѓето, ти тоа го протолкува погрешно, на што јас ти одговорив за да ти доловам каква споредба правам, ако им се спомне уште ова ќе си го користат како оправдување за да јадат еден тон месо, јајца, путери.

TLDR како сакаш врти го, на студиите популации кои конзумираат најмногу растителни продукти, имаат најдобро здравје па така јас не се замарам за пестициди, не гледајте механизми, него долгорочни исходи без разлика дали е на хартија лошо за тебе или не.

Таков дрзок одговор? тролаш или? XD
Наведи една long term cause and effect студија од било која диета врз здравјето на човекот. Не постои такво нешто во научната литература, гледам во повеќе постови имаш споматно долгорочни исходи, нопе, таква студија неможе да се изведе пред се од етички причини.
Епидемиолошки студии "survey based" и слични срања се у најдобар случај псевдонаука.
И батево што го имаш пуштено во последниот пост е тешка ретарда што незнае да интерпретира студии, дебанкд е повеќе пати од вистински академици.
Повели
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.457
Наведи една long term cause and effect студија од било која диета врз здравјето на човекот. Не постои такво нешто во научната литература, гледам во повеќе постови имаш споматно долгорочни исходи, нопе, таква студија неможе да се изведе пред се од етички причини.
Епидемиолошки студии "survey based" и слични срања се у најдобар случај псевдонаука.
И батево што го имаш пуштено во последниот пост е тешка ретарда што незнае да интерпретира студии, дебанкд е повеќе пати од вистински академици.
Повели

Ќе си сфатиш сам со годините кој бил во право а кој не. Воедно последната карнивор студија на оној кретенот Shawn Faker, предизвика забрзано создавање на наслаги во артериите поголеми него пред студијата, (полош резултат од стандардна Американска диета :facepalm: ) кај луѓе со дијабет, ова го покажа самата студија на Shawn Faker, и тоа кај луѓе кои за време на студијата јадеа само протеини и масти или нула (0) јаглехидрати, остани ми со рамната земја, вие ако не сте нема како човек да се расположи, на Twitter луѓето како твојот идол служат како кловнови и луѓе кои никој кој значи нешто во науката не ги рецка 2%
 
Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.883
Поени од реакции
7.263
Ама и овој Барт го тупи, во смисла дека е спротивната страна на веганите. Изгледав неколку видеа од него и не може да пропагира без зеленчук и овошје. Тоа да не се мешаат разни видови храна е супер за телото, ама без зеленчук и овошје, тоа е радикално, исто ко веганите.

Инаку за другите работи, начинот на кој да се гледаат студиите и заклучоците му се топ.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom