Историската улога на жената во религиите

Член од
3 мај 2019
Мислења
12.703
Поени од реакции
6.481
Историската улога на жената во религијата и воопшто во друштвото, е само борба, борење за свои права поради родова нееднаквост, поради дискриминација, поради мислењето дека е помалку вредна идр.
Искрено, немам читано нешто посебно за оваа тематика, но сепак вистината е таа......можеби кога Адам би бил од жена, а не жената настаната од Адам, епа можеби тогаш не би бил мажот "гоелмиот мудрец" како што Хепта го нарекува газдата на куќата :)
..и навистина, зошто Бог не ја створил прво жената а потоа од нејзино ребро да го направи мажот???
 
Член од
13 април 2021
Мислења
1.251
Поени од реакции
4.421
Историската улога на жената во религијата и воопшто во друштвото, е само борба, борење за свои права поради родова нееднаквост, поради дискриминација, поради мислењето дека е помалку вредна идр.
Искрено, немам читано нешто посебно за оваа тематика, но сепак вистината е таа......можеби кога Адам би бил од жена, а не жената настаната од Адам, епа можеби тогаш не би бил мажот "гоелмиот мудрец" како што Хепта го нарекува газдата на куќата :)
..и навистина, зошто Бог не ја створил прво жената а потоа од нејзино ребро да го направи мажот???
Најдоброто за крај.
 

mortum

Слобода или Смрт
Член од
5 ноември 2021
Мислења
106
Поени од реакции
78
Историската улога на жената во религијата и воопшто во друштвото, е само борба, борење за свои права поради родова нееднаквост, поради дискриминација, поради мислењето дека е помалку вредна идр.
Искрено, немам читано нешто посебно за оваа тематика, но сепак вистината е таа......можеби кога Адам би бил од жена, а не жената настаната од Адам, епа можеби тогаш не би бил мажот "гоелмиот мудрец" како што Хепта го нарекува газдата на куќата :)
..и навистина, зошто Бог не ја створил прво жената а потоа од нејзино ребро да го направи мажот???
Природата е различна на динамиката помеѓу мажот и жената, има матријалхални општества, но вонглавно човекот и поголемиот дел од животинското царство се состои од доминација од страна на машките единки. т.е хормонот за доминатност е тестостеронот во сите високо сложени организми оној пол кој има повисок тестостерон тој е доминантен. Така да за да се оствари феминизмот кој што се промовира на велико бара еволутивна промена кај човекот за да се оствари матријархатот и истиот да опстане. такада затоа и у библијата ева настанува од адам а не обратно, дека ева треба да биде субмисивна, а во амазонските митови е обратно. (т.е они се еднио од единствените култури во кои жената е доминатна улога и физички е посупериорна)
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
11.374
Поени од реакции
22.320
Zosto tolku fokus na Adam i Eva bez kontekst na noviot zavet?
Osven ako ne pravime muabet za Judaizam, togas e drugo.

Историската улога на жената во религијата и воопшто во друштвото, е само борба, борење за свои права поради родова нееднаквост, поради дискриминација, поради мислењето дека е помалку вредна идр.
Edinstveno nesto sho zenata i mazot treba da gi interesira vo religijata e da dojde do rajot.
Zemniot zivot e privremen.

Matej 5 ; 3-12
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
12.703
Поени од реакции
6.481
Zosto tolku fokus na Adam i Eva bez kontekst na noviot zavet?
Osven ako ne pravime muabet za Judaizam, togas e drugo.Edinstveno nesto sho zenata i mazot treba da gi interesira vo religijata e da dojde do rajot.
Zemniot zivot e privremen.

Matej 5 ; 3-12
Да, да...сигурно....посебно муслиманите, кои веруваат дека во рајот секој маж го чекаат 72 девици, а жената ќе се задоволи само со еден :)
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
11.374
Поени од реакции
22.320
Да, да...сигурно....посебно муслиманите, кои веруваат дека во рајот секој маж го чекаат 72 девици, а жената ќе се задоволи само со еден :)
Islamot ne e patot do carstvoto nebesno.
 

Хептаграм XI

Ιερός Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
9.541
Поени од реакции
8.866
Islamot ne e patot do carstvoto nebesno.
Таму жената пак има многу помалку улога од христијанството... затоа можеби не води кон небесно царство, нема вечен живот после смртта на телото ако зборуваат тие дека има, таква им е верата итн итн..

P.S. Колку едноставно зборувате негативно за другите верувања... тоа од памтивек пракса. Го пробав тој лек и не им се допаѓа токму на оние кои го прават истото.
 
Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.028
Поени од реакции
998
Историската улога на жената во религијата и воопшто во друштвото, е само борба, борење за свои права поради родова нееднаквост, поради дискриминација, поради мислењето дека е помалку вредна идр.
Искрено, немам читано нешто посебно за оваа тематика, но сепак вистината е таа......можеби кога Адам би бил од жена, а не жената настаната од Адам, епа можеби тогаш не би бил мажот "гоелмиот мудрец" како што Хепта го нарекува газдата на куќата
..и навистина, зошто Бог не ја створил прво жената а потоа од нејзино ребро да го направи мажот???
Улогата на жената во историјата на религијата е што го роди Христос, Богочовекот, Синот Божји, Господ. Тоа е улогата што ја прави највозвишена, пред се' како човек и свештеник, и се' друго, мајка, другар, пријател, креатор, работник, професионалец, спортист..., што и се дава да се реализира во благословениот од Бога брак, меѓу маж и жена, во кој нема место за субординација заради првенството на Адам, дека некој е обесправен, помалку важен и сл.

Некој можеби се сомнева во редот што го направил Господ во историјата, што е всушност детски, неразумен сомнеж да немаш доверба во Господ, но нека се потсети дека човекот, т.е. и мажот и жената се создадени од Господ за вечен живот, т.е. да бидат богови, токму тоа ја аргументира и потврдува истоважноста на мажот и жената, како луѓе повикани на светост и божественост.:):love:
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
12.703
Поени од реакции
6.481
Улогата на жената во историјата на религијата е што го роди Христос, Богочовекот, Синот Божји, Господ. Тоа е улогата што ја прави највозвишена, пред се' како човек и свештеник, и се' друго, мајка, другар, пријател, креатор, работник, професионалец, спортист..., што и се дава да се реализира во благословениот од Бога брак, меѓу маж и жена, во кој нема место за субординација заради првенството на Адам, дека некој е обесправен, помалку важен и сл.

Некој можеби се сомнева во редот што го направил Господ во историјата, што е всушност детски, неразумен сомнеж да немаш доверба во Господ, но нека се потсети дека човекот, т.е. и мажот и жената се создадени од Господ за вечен живот, т.е. да бидат богови, токму тоа ја аргументира и потврдува истоважноста на мажот и жената, како луѓе повикани на светост и божественост.:):love:
Како сакаш, така крсти го мојот сомнеж, дали е детски или будалест....јас верувам во Бога, но понекогаш си размислувам, зошто Бог прво го створил мажот, зошто одбрал Еврејка девица идр.
Сакам да кажам, дека подобро можда би било кога би било се по обратен редослед, па и наместо Исус, Бог да ја пратеше својата ќерка за спас на човештвото..
:sramezliv:
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
7.744
Поени од реакции
13.932
Како сакаш, така крсти го мојот сомнеж, дали е детски или будалест....јас верувам во Бога, но понекогаш си размислувам, зошто Бог прво го створил мажот, зошто одбрал Еврејка девица идр.
Сакам да кажам, дека подобро можда би било кога би било се по обратен редослед, па и наместо Исус, Бог да ја пратеше својата ќерка за спас на човештвото..
:sramezliv:
Еве тоа се случува сега во модерна Европа и сведоци сме или ќе бидеме како ќе се заврши сето тоа. На крајот од денот и самото верување за Адам и Ева ти го дава одговорот.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
12.703
Поени од реакции
6.481
Еве тоа се случува сега во модерна Европа и сведоци сме или ќе бидеме како ќе се заврши сето тоа. На крајот од денот и самото верување за Адам и Ева ти го дава одговорот.
Не те разбрав ништо :toe:
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
7.744
Поени од реакции
13.932
Не те разбрав ништо :toe:
Жената е предводник на се, се случува тоа што ти го кажа само во модерно време. Резултатот јасно се гледа, јасно е и зошто нашите предци и сите останати народи, па и овие кои сеуште барем малку живеат традиционално ги оставаат жените настрана од некои работи, односно живеат по верувањето што е за маж и што треба да прави маж а што жена.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.028
Поени од реакции
998
Како сакаш, така крсти го мојот сомнеж, дали е детски или будалест....јас верувам во Бога, но понекогаш си размислувам, зошто Бог прво го створил мажот, зошто одбрал Еврејка девица идр.
Сакам да кажам, дека подобро можда би било кога би било се по обратен редослед, па и наместо Исус, Бог да ја пратеше својата ќерка за спас на човештвото..
:sramezliv:
Ќе повторам.
Јас не верувам дека Господ згрешил во постоечкиот поставен ред, едноставно бидејќи е Господ, и да направил како што предлагаш ти повторно целта е истата.
Слободно растерети се од предрасуди кон Господ. Он е бесполов Ентитет нема машко и женско во Него.
И ние како луѓе сме повикани за вечна радост во Него и со Него да живееме бесконечно.
Биологијата е историски, привремен аспект, возвишеноста на вечната радост е во животот на човекот со Бог, не просто било какви пречки и ограничивања од било кој тип.

Родовата половост треба да ја разбереме како техничко решение за таа вечна радост во која едноставно има ред и тоа Божји, а не подредување кој е поважен, мажот или жената во случајов.
Во Христијанството бракот така се разбира, половоста, мажот и жената како пол, што и означува и значи зборот ,,sex" =пол, половина од ,,целото" , всушност се две половини кои ја прават целината наречена ,,човек", ,,едно тело две души, личности кои Бог ги создал за заеднички вечен живот со Себе.
Поентата на разбирањето е во тоа, што и мажот и жената се личности, и тоа по лик Божји, рамноправни, исти, буквално како вели Бог во Евангелието, ангели.
Тоа е тоа. Едноставно нема место за фрустрации.:toe::love:
Автоматски споено мислење:

Сакам да кажам, дека подобро можда би било кога би било се по обратен редослед, па и наместо Исус, Бог да ја пратеше својата ќерка за спас на човештвото..
:sramezliv:
Во Светата Троица , Синот Божји не е машко ниту женско, туку Бог, без пол.
Христос како Богочовек кој се раѓа од дева Марија, логично е маж, бидејќи го претставува првиот човек Адам, кој е маж.
Не разбирам точно што те буни?
 
Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
920
Поени од реакции
421
Во Светата Троица , Синот Божји не е машко ниту женско, туку Бог, без пол.
Христос како Богочовек кој се раѓа од дева Марија, логично е маж, бидејќи го претставува првиот човек Адам, кој е маж.
Не разбирам точно што те буни?
Не е точно тоа што го пишуваш.
Исус за себе вели дека е патот и секој кој доаѓа преку него ќе има вечен живот, додека преку Адам и сите кој ќе произлезат од него го намножуваат злото/гревот на земјата.

Кој еднаш ја има прочитано библијата им е повеќе од јасно дека Христос не е исто што и Адам.

Без пол бил?
Некој цитат понуди.
Ако е само верување не се мачи да бараш....верувај во што сакаш.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.028
Поени од реакции
998
Не е точно тоа што го пишуваш....
Го почитувам твоето мислење како субјективно, емпириски...
Поентата е што мислењето на Либериј и Алф во контекст на Христијанството се ок, но во автентична и релевантна смисла се просто ирелевантни.
За разлика од тебе, јас зборувам како преставник на Православната Црква од Нејзиното учење, која ја има благодатта на Светиот Дух во историјата и низ вековите,,,... чекајќи го воскресението на мртвите и животот во идниот век..."со благослов, квалификација, компетентно теолошко образование.
Ти едноставно можеш да негираш, не е точно, погрешно е, да ми наметнуваш точки,запирки и сл., но тоа нема теолошка издржаност и аргументација, бидејќи си безличен, како што се претставуваш никој од никаде и ништо... Тоа е вистината за тебе, на која треба да си поработиш, како братски совет ти кажувам.


Исус за себе вели дека е патот и секој кој доаѓа преку него ќе има вечен живот, додека преку Адам и сите кој ќе произлезат од него го намножуваат злото/гревот на земјата.

Кој еднаш ја има прочитано библијата им е повеќе од јасно дека Христос не е исто што и Адам.

Без пол бил?
Некој цитат понуди.
Ако е само верување не се мачи да бараш....верувај во што сакаш.
Ова што го заклучуваш и воедно прашуваш, е благо речено егзегетски неписмено, некој што површински читнал Библија, и ако е искрен и сака да научи треба да го седнеш и од почеток систематски да му предадеш, научиш базична катихеза што на форум секако не е место.
Наместо да си безобразен и некултурен, ако вистински си интересент за Вистината на животот и постоењето, треба да "загрееш столче" и да учиш. Животот и постоењето не почнуваат секако од тебе, како што се поставуваш..., прво биди искрен пред себе, па пред другите..., вака се што кажуваш е на ниво на нестручна спекулација, ти тврдам со потпис, тресеш библиско-субјективни небулози и глупости во форма ,,заклучок-прашање"... :coffee: :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom