Искуства со не одговорни сопственици на кучиња

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Papilon - nemoj ni slucajno da ja zemas Beki v race i da begas - taka mu pravis custvo na lotarija i diznilend na toa kuce, sega znae deka ima sto da brka, deka moze da go fati i stom ne znae tocno koga minete od tamu, postojano se nadeva pa seto toa mu e uste pozabavno. So drugi zborovi Papi, ti nesvesno go pottiknuvas toa kuce da ve brka i napagja, a na toj nacin toa samo ke eskalira i nekoj pat Beki ili ti, ili i dvete seriozno ke bidete povredeni. A pak na Beki so sekoe povtorno minenje tamu i so tvoite reakcii i go zgolemuvas stravot od pretrpenata trauma i uste odsega stvaras kuce koe ke se plasi od drugi kucinja i koe ke bide agresivno. Pologicno e veke da ne ja setas na taa strana neli?
Благодарам за советот. :) Зборував со газдите и ми кажаа дека сега нема да ја пуштаат никогаш кога има луѓе на улица, а најмалку кучиња. Сега слободно ја пуштам да трча по тој дел зошто кучето неможе да припари до задниот двор и безбедна е Беки.
И, да. Нормално си се дружи со големи кучиња, но прво треба да ги запознае од нивна висина за да на се плаши од нив, инаку им легнува под предни нозе и квичи како да ја колат.:pos: Изгледа сака да биде тинтрана после случката, ама тоа нема да се случи.:rolleyes:
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Aj sega i jas malku da se vmesam i da ve popravam ;)
90% od vakvite slucki pomegju kucinjata vrska nemaat so dominacija, alfa-omega i drugi bukvi od azbukata :) Vsusnost agresivnite incidenti vo najveke slucai ne se rezultat na vospostavuvanje hierarhija, tuku ednostavno na nedostatok na vospituvanje i poznavanje na tipovite na interakcija na kucinjata. Ova vazi za kucinjata, sopstvenicite se druga prikazna. Dobermankata/Stafordot, Malamutkata/Dzukelata, Mixot/Erdelceto - NEVOSPITANI I NENAUCENI NA PRAVILNA INTERAKCIJA kucinja.
Papilon - nemoj ni slucajno da ja zemas Beki v race i da begas - taka mu pravis custvo na lotarija i diznilend na toa kuce, sega znae deka ima sto da brka, deka moze da go fati i stom ne znae tocno koga minete od tamu, postojano se nadeva pa seto toa mu e uste pozabavno. So drugi zborovi Papi, ti nesvesno go pottiknuvas toa kuce da ve brka i napagja, a na toj nacin toa samo ke eskalira i nekoj pat Beki ili ti, ili i dvete seriozno ke bidete povredeni. A pak na Beki so sekoe povtorno minenje tamu i so tvoite reakcii i go zgolemuvas stravot od pretrpenata trauma i uste odsega stvaras kuce koe ke se plasi od drugi kucinja i koe ke bide agresivno. Pologicno e veke da ne ja setas na taa strana neli?
Kiss, trebalo da ja ostavis prvata interakcija da ja zavrsat kucinjata - so toa i dzukelata i gazdata ne naucile edna vazna lekcija - deka napagjanjeto ne e prifatlivo odnesuvanje i deka sekoe kuce toa nema da go trpi. Znaci, ako dzukelata izedela kjotek togas od Tila, kje naucela deka treba da ja ostavi na mir kako i deka treba povnimatelno da igra so drugi kucinja za da ne ja snajde istoto a gazdata ke naucel deka treba ponekogas da si go pribira kuceto za da ne bide povredeno. Ne e zloba toa kuce, samo nikogas ne naucilo pravilna interakcija so drugo kuce, a gazdata nikogas ne go popraval nejzinoto odnesuvanje pa toa eskaliralo do agresija. Lu, isto, ako stafordot sakal da ja ubie astra, toa i ke go napravel, i ne ke ste mozele da go sprecite - zatoa toa ne e napad vo prava smisla tuku uste edna nepravilna interakcija. Vanlok druze, i minofrlac da nosis, osobeno prvpat koga ke ti se sluci takvo nesto, mozokot ke ti zamrzne i nema da izreagiras, ednostavno takva e situacijata. Pravilno e da ne se panici a udiranje i sl samo ke predizvika eskaliranje na napadot i pogolemo ostetuvanje na kucinjata. I Zina, kastracijata NEMA da go resi problemot na pincerot, ako sakas da ne eskalira da seriozni kasnuvanja problemot moras da go resis so dresura i pozitivno kondicioniranje, kuceto ne ti reagira na baza na hormonalna drazba, reagira na baza na strav i kastracijata nema da pomogne, duri i toa iskustvo moze da go vlosi problemot.
Вo право си, требаше, ама се исплашив дека може да ја повреди. Можеби не тешки повреди, ама сепак. А и Тила само што ја имав земено и искрено не и ја знаев силата нити во такви конкретни ситуации како би реагирала. Секоја ситуација е различна нели, неможеш баш да бидеш 100% сигурен, дури и да си го знаеш кучето совршено. Иако не изгледаше дека би ја убила џукелата, јас испаничив. Тоа е.

ОК, како ти би се справила со ситуацијата...?
Ама не во смисла на превенција, туку од моментот кога нападот е во тек.
Освен таа ситуација ми се имаат случено уште неколку, и тоа дома кај мене, меѓу мои кучиња. Првото куче, Дозер, имаше некои напади во мозокот, незнам точно сега како се викаат. Во принцип, беше совршено куче, и кога ќе му кликнеше нешто во мозокот - напаѓаше. Значи немаше никакви тригери. Од нигде никаде. Првиот напад беше кога имавме само 3 кучиња. Го нападна старото куче. Мислевме за доминација, зашто Дозер од мал беше со другите 2. Бевме двајца кога се случи, среќа. По правило, ги фаќаш за задни нозе. Никогаш, ама НИКОГАШ не смееш да идеш накај главата или да пробаш да ја отвориш устата на едното или слично. Јас го фатив Дозер за задни нозе, ама парнерот проба да ја му ја отвори устата зашто го држеше увото на стариот и нејќеше да пушти. Штом ја отвори устата, некој го касна. Мислиме дека беше стариот, поради раната на раката, ама ден денес не сме сигурни. Многу лоша рана иначе. Тоа беше лекција за двајцата.
После тоа, едното од кучињата почина (исто старо беше, женка). И сакавме да донесеме уште една женка, за да избалансираме некако, да не бидат двајца мажјаци, а и стариот не сакаше да си игра, а Дозер уште млад, немаше ни 2 години. Земавме мало кученце, Беј. Незнам колку време помина, ама ја имаше нападнато вкупно 3 пати пред да сфатиме што се случува и да го успиеме, затоа што не знаевме дали некогаш ќе не нападне нас од нигде никаде. Во сите случаеви бевме двајца дома, ама тоа не беа стандарни тепачки заашто Беј мала, па бегаше, не се бранеше со напад назад.
После кратко време откако го успавме, сфативме дека сега ни треба некој за со Беј да си игра и земавме друго куче. Со нив се е супер. Најдобри другари се. Ама пред повеќе од 6 месеци земавме уште едно, Трина.
На почеток се беше ок, ама после Беј почна да не ја поднесува Трина. Не знаеме што е проблемот. И ги чуваме одвоени. Во моментов Трина е на терапија, иначе и имаме најдено дом и штом заврши терапијата ја носиме. Ама, Трина не ги почитува оградите многу многу и еднаш, додека другиве 2 беа на тераса она ја скокнала оградата и чим влезе Беј, ја виде, застана до неа и знаев дека ќе ја нападне. А сама бев. Прво нешто што направив, ја фатив Беј за задни нозе. И успеав да ја одвлечам наназад, ама Трина не се тргаше наназад. И Беј ми се одвлече од раце и пак се степаа. Пак ја фатив Беј за задни нозе и овој пат почнав да ја влечам накај соба, за да ја затворам. Освен една рана на лицето на Трина, ништо друго не им фалеше. Среќа Трина не тргна да ја нападне неа, иначе незнам што ќе беше искрено. Може ќе фатев да џиткам ствари накај нив, може ќе ми текнеше нешто, може немаше. Во такви ситуации, незнаеш како ќе изреагираш. Освен ако не ти се случиле милион пати ваљда. Мене ете, и после толку пати, јас пак незнам како би изреагирала. Знам дека многу се дерам, ама џабе, не слушаат они во тие ситуации. Ама не размислувам јас. Правам што можам да ги раздвојам. И памтам се, али у магла е. Ко да не сум била јас, ко да сум гледала од страна. И среќа имам што не сум била касната до сега. Што ниедно од кучињата не ми се свртило накај мене. Ама знам дека да требаше Трина да ја тргам, она можеше да ме касне. Зашто била тепана пред да ја земеме, и не сака да ја фаќаат по стомак или задни нозе. И при игра ми се има свртено (без да касне), па можам да замислам како би било да е во напад.
Значи, пред се`, треба да си го знаеш кучето, иако не е гаранција. Ама поголема шанса имаш при тргање на твоето куче, дека нема да те гризне. За друго куче, сепак зимаш шанса. И мислам дека едното е секогаш иницијаторот. Паметно би било да пробаш да го тргнеш прво тоа. Тоа не значи дека другото само ќе се тргне, али има шанса. И ако имаш нешто околу тебе со што можеш да ја спречиш тепачката (пример цревото со вода :) ), тогаш користиш што можеш. Ама веруј ми кога ќе дојде до тоа, нема да мислиш многу многу. Само запамти да не идеш меѓу нив или околу нивните глави. И на крај краева, гледај за твоја безбедност прво, зашто колку и да си го сакаш кучето, ако тебе ти се случи нешто и нема да кој да го чува, за џабе било се.

Epa bas zaradi toa i pisav - nema sema - go koristis toa sto e okolu tebe. Jak udar ima kontra efekt iako logicki a i vo panika toa e prvo na sto ke pomislis. Megjutoa eve pak da se posluzam so na Lu primerot, ako stafordot go klocale ili udirale astra ke bese dosega ili mrtva ili dobro parce od vratot kje i falelo ili druga alternativa e da go pusti kuceto i propisno da go iskasapi koj sto go udril. Zatoa i koga ke proguglas razdeluvanje na kucinja pri borba prvo pravilo sto sekade e naznaceno e prvo grizi se za tvojata bezbednost. Zatoa e biten momentot preventiva, bidejki dotogas mozebi mozes da vospostavis kontrola, no stom gi zarijat zabite edno vo drugo-kucinjata se na avto-pilot i rabotat isklucivo na instinkt. Vprocem, koga ke razmislis istoto vo tie momenti go pravime i nie - ti go kinat kuceto, pisti, kvici, krv leta na site strani, insktinktivno sakajki da go zastitis ke udris po drugoto kuce. Ama koga se vo program borba, kucinjata ne gledaat koj e i sto e pred niv, ednostavno ima neprijatel pred niv, trpat bolka i se branat . Taka da (i mene mi se ima sluceno ova pred edno 10-15 godini) moze da se sluci pri raskacuvanjeto tebe da te iskasapi ne drugoto tuku tvoeto kuce. A treba dvajca po moznost bidejki vo borbata ucestvuvaat podenakvo i dvete kucinja i da uspees fizicki da gi razdvois i ednoto da go drzis, drugoto ke se vrati pak da napadne.
Na primer ako si sosema sam prvo zemi go povodnikot i obidi se da go vrzes ednoto kuce. Ne se priblizuvaj okolu glavata zatoa sto poprvo ke te iskasaat odgolku sto ke uspees da vrzes edno od kucinjata za vratot. Mesto toa, napravi jamka okolu kolkovite na kuceto so povodnikot i drugiot kraj zakaci go ili vrzi go za nesto. Taka bar ke imas edno fiksirano kuce. Vtoro mozes vnimatelno da go izvedes obidot na Lu - fati go drugoto kuce za zadnite noze, kreni gi vo vis i nisaj go kuceto poleka od edne ne druga strana.Koga ke osetis deka saka da go premesti ugrizot i ja olabavuva vilicata togas povleci go nazad do drugoto kuce. I koga go vleces nazad treba da go nosis nastrana, od edna na druga strana, vo sprotivno moze da ti se svrti i da te iskasa tebe. Zatoa principot e sekogas da se naogjas najdaleku sto mozes od ustata na kuceto. I seto ova vaka pisano zvuci fino no pak ke recam realnosta e nesto podrugo.
Ми се свиѓа тоа со поводникот. Не ми текнало никогаш такво нешто :)
Дефинитивно е многу различно во реалност. Колку и да мислиш дека знаеш што треба, нема шанси да си спремен на такво нешто никогаш.
А и емоциите играат голема улога. Да можеш да изгасиш емоции, почисто ќе размислуваш. Ама не е така лесно.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Lu

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.747
Мене ме интересира за моментот ,,фаќање за задните нозе". Зарем ако го фатам за задните нозе и да го тргам нема ли да ми се заврти и да ме направи парче по рацете или не дај боже по друг дел од телото?
 
L

Lu

Гостин
Мене ме интересира за моментот ,,фаќање за задните нозе". Зарем ако го фатам за задните нозе и да го тргам нема ли да ми се заврти и да ме направи парче по рацете или не дај боже по друг дел од телото?
Зависи каква контрола и каква поврзаност имаш со кучето.

Јас, лично за мојата Доберманка ... можам 1.000 000 % да гарантирам дека нема ни да ме гребне, а не пак нешто да ми наштети.

Се' е до контролата и поврзаноста помеѓу сопственикот и кучето ... колку е појака врската, толку се помали шансите да ти наштети.

Секако во момент на афект / инстинкт, во случај на здавување, доколку би ја потегнала за задните нозе, би можела да ми се свтри инстинктивно, но кога ќе види дека сум јас (или некој близок што го познава) целиот бес и љутина исчезнува во истата секунда, и од најразбеснет ѕвер во истиот момент се претвара во најтолерантно куче на свет.

Веќе сум имала ваква ситуација, и многу добро знам како реагира, и секогаш, гарантирам, секогаш така би изреагирала кон мене или мој близок човек што она го познава.

Тоа е таа врска, што неможе (незнае) секој како да ја постигне.
 

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.747
Зависи каква контрола и каква поврзаност имаш со кучето.

Јас, лично за мојата Доберманка ... можам 1.000 000 % да гарантирам дека нема ни да ме гребне, а не пак нешто да ми наштети.

Се' е до контролата и поврзаноста помеѓу сопственикот и кучето ... колку е појака врската, толку се помали шансите да ти наштети.

Секако во момент на афект / инстинкт, во случај на здавување, доколку би ја потегнала за задните нозе, би можела да ми се свтри инстинктивно, но кога ќе види дека сум јас (или некој близок што го познава) целиот бес и љутина исчезнува во истата секунда, и од најразбеснет ѕвер во истиот момент се претвара во најтолерантно куче на свет.

Веќе сум имала ваква ситуација, и многу добро знам како реагира, и секогаш, гарантирам, секогаш така би изреагирала кон мене или мој близок човек што она го познава.

Тоа е таа врска, што неможе (незнае) секој како да ја постигне.
Да, јасно ми е за сопственото куче.Туку прашањето ми беше повеќе за туѓи кучиња, како во твојот случај што си го фатила за нозе непознато куче додека го напаѓало твоето куче. Инаку знам дека мали се шансите сопственото куче (ако е добро воспитано и знае каде му се границите) да те касне. Но во случај како твојот ако кревањето нозе е единствениот спас да се откачат кучињата едно од друго без употреба на други средства како стапови, клоцање, удирање, најверојатно би можело да се случи додека го правиш тоа на куче кое ни го знаеш, ни знаеш како ќе изреагира, да ти се заврти и да те направи парче.
 

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
Здраво. Имам еден проблем со кучето на соседите. Живеат на 20 метри од нас, имаат леси куче, мажјак неколку години стар. Го чуваат во голем двор и секогаш кога човек(било кој) или куче ќе пројде покрај нивниот двор почнува агресивно да лае и скока.
Работата е што они го пуштаат без поводник и маска низ маало и на уличката каде што живееме(слепа и тесна уличка е). Им имам фино кажано на неколку пати да не прават така и дека може да биде опасно, плус погоре има и дечиња што си играат. Секогаш истиот одговор: "не каса он, нема гајле не се секирај" и не разбираат, иако се свесни и за Законот.
Пред некој ден со моето куче проаѓав од таму(од мојот двор има три влеза и излеза), инаку избегнувам. Се случи во моментот да имаат гости, беа на излегување и вратата од дворот не беше добро затворена. Кучето не виде мене и моето куче и се стрча накај нас, мислев ќе не изеде. Побрзавме кон нашиот двор и за сантиметар се тргнавме. Се стресов прилично.
Нашиот инаку игнорира други машки кучиња и општо не покажува агресивност, но ако е нападнат би се одбранил. Не знам што да правам со луѓево, без врска ми е да ги пријавам бидејќи ни се соседи и ок сме, а од друга страна не разбираат...:toe:
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Здраво. Имам еден проблем со кучето на соседите. Живеат на 20 метри од нас, имаат леси куче, мажјак неколку години стар. Го чуваат во голем двор и секогаш кога човек(било кој) или куче ќе пројде покрај нивниот двор почнува агресивно да лае и скока.
Работата е што они го пуштаат без поводник и маска низ маало и на уличката каде што живееме(слепа и тесна уличка е). Им имам фино кажано на неколку пати да не прават така и дека може да биде опасно, плус погоре има и дечиња што си играат. Секогаш истиот одговор: "не каса он, нема гајле не се секирај" и не разбираат, иако се свесни и за Законот.
Пред некој ден со моето куче проаѓав од таму(од мојот двор има три влеза и излеза), инаку избегнувам. Се случи во моментот да имаат гости, беа на излегување и вратата од дворот не беше добро затворена. Кучето не виде мене и моето куче и се стрча накај нас, мислев ќе не изеде. Побрзавме кон нашиот двор и за сантиметар се тргнавме. Се стресов прилично.
Нашиот инаку игнорира други машки кучиња и општо не покажува агресивност, но ако е нападнат би се одбранил. Не знам што да правам со луѓево, без врска ми е да ги пријавам бидејќи ни се соседи и ок сме, а од друга страна не разбираат...:toe:
И моето куче лае од прозор ако види или наслуша кучиња, а мравка не би згазило. Има нешто што се нарекува територијалност кај кучињата. Кучето секогаш кога ќе види дека друго куче доаѓа, сака да му даде до знаење дека таму каде што е оградата, негова е територијата и не смее поблизу. Има еден германски овчар во маало, го пуштаат сам да шета. Од Беки се плаши, но кога е во негов двор ја лае. Јас кога сум сама го галам преку решетки без проблем, значи кучето е голема маза (иако има над 10 години).

И не е расата Леси, туку Шкотски Овчар или Коли.
 

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
И моето куче лае од прозор ако види или наслуша кучиња, а мравка не би згазило. Има нешто што се нарекува територијалност кај кучињата. Кучето секогаш кога ќе види дека друго куче доаѓа, сака да му даде до знаење дека таму каде што е оградата, негова е територијата и не смее поблизу. Има еден германски овчар во маало, го пуштаат сам да шета. Од Беки се плаши, но кога е во негов двор ја лае. Јас кога сум сама го галам преку решетки без проблем, значи кучето е голема маза (иако има над 10 години).

И не е расата Леси, туку Шкотски Овчар или Коли.
Знам дека така се вика(правилно), да не се фаќаме за називи сега, друг е проблемот :)
Кучево ни преку решетки не можам да го погалам, едноставно по секој што ќе го види од двор се утепува од лаење. Тоа не е страшно..
Голем љубител сум на кучиња, а ова не ми влева доверба воопшто. И претходно надвор од двор се има пуштано агресивно кон други кучиња и се плашам некој ден да не има страшни последици.
Како и да е ти благодарам за одговорот
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Можеш и да пријавиш во полиција, можеби ќе направат нешто.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Можеш и да пријавиш во полиција, можеби ќе направат нешто.
Можеби... yeah right. Како и се останато кај нас, се чека прво да се направи проблем па да се реагира. Нема превентивни закони кај нас. Ако кучето не наштетило на никого нема основ за реакција.
Патем, куче е и лае. Не пее. Како и сите овчарски раси, така и оваа (и покрај тоа што на телевизија ни е прикажана како мила и мирна раса- не е) се територијалци и заштитнички настроени кон територија и кон чопор (луѓето)- таа е и причината зашто и се чуваат овие типови на кучиња. Не можеш против природа, нит полиција нит никој.
Тоа што дечково може да го направи е повторно и повторно да разговара со сопствениците, доколку сака да постигне ефект. Не може да разговара за лаењето (ако се случува само кога некој проаѓа поред ограда), тоа е апсурд. Може да разговара за пуштање на кучето без поводник. Не мора да се расправа, едноставно да укаже дека се плаши и дека без разлика на тоа што сопствениците имаат доверба во кучето- он нема. Толку е едноставно. Со еднаш проблеми не се решаваат. Треба упорност и треба во глава да им влезе. Ако треба и секој ден би им повторувала. Сум имала тешки пациенти од комшии али секад сум си ги решавала проблемите без полиции. Ако неќат милум, идеме силум- ќе им урлам и ќе ги усрамам пред сите. Пак ќе ти кажам, едноставно е, ако се има воља да се постигне. Али ние ти сме таков менталитет, чекаме некој друг да ни ги решава проблемите наши. И на нас дур да ни влезе во глава дека нема таков, може да дојде до инцидент, и ради кретени луѓе, страдаат кучињата.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.035
Поени од реакции
6.633
едно е јасно,не смеат да го пуштаат кучето надвор без нивни надзор, + ако не се одзива на команда и да дојде веднаш кога е повикано - уште полошо

инаку за овој случај поконкретно,ако веќе години не било направено проблем од тоа куче а живее на ист начин,не треба да се секираш(не значи дека нема да направи проблем во иднина),но тие се такви раси кои не верувам дека ќе направат проблем........очигледно е несоцијализирано или поради сезона на парење реагирал да се стрча кон вас(сигурно е мажјак по реакцијата)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Да, ем овчарска раса - инстикт на чување и поголема територијалност, ем физички поголемо куче и полесно стекната свесност и чуство за сопствената моќ.
Но, едно се природните инстикти на кучињата, а друго е до каде ќе им се дозволи тие инстикти да ги практикуваат.

Јас го разбирам концептот на незамарање и сељачизам, ама се се сведува до каде некој ќе ги остави комшиите да одат (во неспроведувањето на обврските кон своето куче). Јас ова од лично искуство го знам, и причина за моето нереагирање (или изговор за истото, ако така сакаш) е тоа што комшиите се добри и ОК луѓе со кои често сме разменувале услуги. Кажано им е отворено неколку пати, и генерално сега кучето почесто им е внатре - ама никако не изреагираа преку тренинг и воспитување кога да лае а кога да не лае.

Да се спроведуваа законите како што треба - некој друг од комшиите секако ќе ги пријавеше и секако ќе мораа да направат нешто поконкретно со кучето.
Но една разлика морам да направам: кучево во 12-13 години дали пар пати го имам видено излезено на улица и во тие неколку пати секогаш било многу дружељубиво. Всушност кучево никогаш и не лае по комшии (не па да ги напаѓа), ама се откорнува од хистерично лаење по се друго што некако мрда а му е во видно поле (вклучувајќи и врапци и инсекти).

И тоа е тоа, толерирам и трпам иако реално ми смета. Да беше агресивно кучево и да имав непријатни блиски средби - одамна ќе ја екалирав ситуацијата (а верувам и комшиите сами ќе преземеа нешто конкретно). @ХулахопкиСоТочки ja има точно таа ситуација, агресивно куче кое напаѓа комшии.

...Со еднаш проблеми не се решаваат. Треба упорност и треба во глава да им влезе. Ако треба и секој ден би им повторувала. Сум имала тешки пациенти од комшии али секад сум си ги решавала проблемите без полиции. Ако неќат милум, идеме силум- ќе им урлам и ќе ги усрамам пред сите.
Никој не вели дека ти не си во право, и дека твојот метод не е подобар за несакани тензии во комшилукот. Ама ја нема секој твојата стрпливост и ако една работа сум научил за сељачиштата, тоа е дека колку и да се обидуваш - тешко ќе да можеш да си посељак од нив или да ги засрамиш.
Џабе спуштање на нивно ниво, ако немаш 100% намера да идеш еден чекор подалеку од нив - а тоа веќе е физичка конфронтација (во разни несакани облици).

Затоа си има полиција, после културно објаснување - да се пријави. Ако и понтаму се нема разбирање, јас прво би се обидел со ултразвучни репеленти - а ако веќе ни тоа не помага, и се повторуваат нападите... Епа тогаш или стапот ќе игра, или нешто полошо. Да, кучињата се најмалку криви - нивните газди се криви. Но газдите ако ги тепаш (или нешто полошо), сигурно ќе одговараш пред законот. За нивните кучиња скоро сигурно - нема (да одговараш пред законот).

Безбедноста на мене и моите, доаѓа пред се друго. Воопшто немам цел да потенцирам дали тоа мене ме прави полош или подобар човек, едноставно е тоа што е.

[DOUBLEPOST=1428492663][/DOUBLEPOST]
инаку за овој случај поконкретно,ако веќе години не било направено проблем од тоа куче а живее на ист начин,не треба да се секираш(не значи дека нема да направи проблем во иднина),но тие се такви раси кои не верувам дека ќе направат проблем........очигледно е несоцијализирано или поради сезона на парење реагирал да се стрча кон вас(сигурно е мажјак по реакцијата)
А што во таа ситуација се најде некое дете, кое од незнаење изреагира ќе како што не треба... Што ако се случат несакани работи, кои е јасно дека се многу возможни во ваквите ситуации. Пак ќе кажеш „не треба да се секираш„?
 
Последно уредено:
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.035
Поени од реакции
6.633
добро ко така,нека се секира
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Zdravo, izvinete go latinicniot font, Hulahopki, jas bi probala so poinakov pristap - ova ne e vo nikoj slucaj sto te sovetuvam da napravis no samo kakvo resenie bi isprobala jas. Od prethodno napisanoto jas svativ samo deka kuceto lae i skoka koga e vo svojot dvor po sekogo. Dali e navistina agresivno i dali vsusnost napravilo nekoj incident so kuce ili dete koga e pusteno nadvor ne e navedeno pa pretpostavuvam deka ne. Razbiram deka se plasis za bezbednosta na tvoeto kuce i tvojata, toa e normalno. Mojot priod bi bil da se obidam da go socijaliziram kuceto - ili po naski - da se sprijatelime. Mazjak vo polna sila koj sto sopstvenicite ne se zamaraat da go druzat igraat ili setaat sekako ke bide frustriran i poln so energija i bez da e agresiven. Kupile kuce i go zaboravile vo dvor (pretpostavuvam) Verojatno ne ni znae nekoi komandi. Jas, koga minam tamu (bez kuce) ke si zemam hrana, koga ke lae i skoka ke zastanam, ke mu zboruvam, ke probam da go pogalam (ako ne e agresivno se razbira-kuce sto saka da ti ja otkine rakata ako go dopres, jasno ke ti go stavi toa na znaenje), ke mu dadam malku hrana, ke go teram da sedne ili da dade sepa..... vo poveke navrati. Ako uspeam da vospostavam vrska so toa kutro kuce, ke imam i kakva-takva kontrola kon nego. Ako go najdam na ulica, ke zemem igracka ili topce od doma i ke go istrcam. Ako toa kuce se smiri barem so mene (bidejki ke ocekuva interakcija i igra i pravila) moze da razmislam da go zdruzam so moeto kuce. Ako se pomine dobro, moeto kuce ke ima uste eden drugar za igranje, decata na maalo ke bidat pomirni, a so sosedite nema ni da se zamaram. Moze zvuci smesno, ama jas ne gledam pricina za drasticna reakcija ako drugoto kuce e lesno pristapno i ne e agresivno. Tie sopstvenici ako dosega ne napravile nisto, nema ni da napravat. a vaka jas ke si go resam problemot za mene i ke mu pomognam na drugoto kuce.
 

ХулахопкиСоТочки

Out of step with the world
Член од
9 август 2014
Мислења
1.494
Поени од реакции
5.250
Zdravo, izvinete go latinicniot font, Hulahopki, jas bi probala so poinakov pristap - ova ne e vo nikoj slucaj sto te sovetuvam da napravis no samo kakvo resenie bi isprobala jas. Od prethodno napisanoto jas svativ samo deka kuceto lae i skoka koga e vo svojot dvor po sekogo. Dali e navistina agresivno i dali vsusnost napravilo nekoj incident so kuce ili dete koga e pusteno nadvor ne e navedeno pa pretpostavuvam deka ne. Razbiram deka se plasis za bezbednosta na tvoeto kuce i tvojata, toa e normalno. Mojot priod bi bil da se obidam da go socijaliziram kuceto - ili po naski - da se sprijatelime. Mazjak vo polna sila koj sto sopstvenicite ne se zamaraat da go druzat igraat ili setaat sekako ke bide frustriran i poln so energija i bez da e agresiven. Kupile kuce i go zaboravile vo dvor (pretpostavuvam) Verojatno ne ni znae nekoi komandi. Jas, koga minam tamu (bez kuce) ke si zemam hrana, koga ke lae i skoka ke zastanam, ke mu zboruvam, ke probam da go pogalam (ako ne e agresivno se razbira-kuce sto saka da ti ja otkine rakata ako go dopres, jasno ke ti go stavi toa na znaenje), ke mu dadam malku hrana, ke go teram da sedne ili da dade sepa..... vo poveke navrati. Ako uspeam da vospostavam vrska so toa kutro kuce, ke imam i kakva-takva kontrola kon nego. Ako go najdam na ulica, ke zemem igracka ili topce od doma i ke go istrcam. Ako toa kuce se smiri barem so mene (bidejki ke ocekuva interakcija i igra i pravila) moze da razmislam da go zdruzam so moeto kuce. Ako se pomine dobro, moeto kuce ke ima uste eden drugar za igranje, decata na maalo ke bidat pomirni, a so sosedite nema ni da se zamaram. Moze zvuci smesno, ama jas ne gledam pricina za drasticna reakcija ako drugoto kuce e lesno pristapno i ne e agresivno. Tie sopstvenici ako dosega ne napravile nisto, nema ni da napravat. a vaka jas ke si go resam problemot za mene i ke mu pomognam na drugoto kuce.
Фaлa зa исцрпниoт oдгoвoр. Гoренaведенoтo гo имaм прoбaнo сo еднo уличнo куче,мaшкo.Стaлнo му дaвaм хрaнa,ми мaфтa сo oпaш кoa ќе ме види сaмa, дoaѓa и дa се гaли. Амa кoгa сo мoетo куче пoминувaм oд тaму е другa прикaзнa, aгресивен е кoн негo
 

Kajgana Shop

На врв Bottom