Исклучување на струја

G

Gervasius01

Гостин
Дали законски ЕВН има право да исклучи струја заради заостанати сметки и кој е тој законски член? На пример сум слушнал дека вода не смее да се исклучи без разлика на долгот.
 

Acid

Администратор
Член од
22 јануари 2005
Мислења
34.369
Поени од реакции
29.210
Дали законски ЕВН има право да исклучи струја заради заостанати сметки и кој е тој законски член? На пример сум слушнал дека вода не смее да се исклучи без разлика на долгот.
Да не смееше, никој немаше да плаќа сметки.
Знам дека ти е гнев зошто те исклучиле, ама наместо да бараш дупки во законот - плати ги сметките и пробај да ја добиеш „битката“ на друг начин.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.395
Поени од реакции
588
Дали законски ЕВН има право да исклучи струја заради заостанати сметки и кој е тој законски член? На пример сум слушнал дека вода не смее да се исклучи без разлика на долгот.
Смее ако ја утужиле сметката пред да застари.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.208
Дали законски ЕВН има право да исклучи струја заради заостанати сметки и кој е тој законски член? На пример сум слушнал дека вода не смее да се исклучи без разлика на долгот.
ако е сметката постара од 12 месеци а за неа не си тужен - не смеат за таа сметка да те исклучат. Јас имав лично такво искусттво, имаше околу 4-5 сметки стари повеќе од 12 месеци, јас лепо фино пратив писмо до ЕВН цитирав член од закони и побарав тие сметки да ги избришат од евиденција, за 5 дена дојдоа и ми ја исклучија и тоа во петок попладне, адвокатот ми кажа дека процедурата ќе траи месец дена и дека месец дена ќе бидам без струја, видов не видов платив и ми уклучија, многу ми е криво шо немав едно генераторче дома па и 3 месеци ќе издржев без струја али зато доообро тоа ќе го наплатев
 
G

Gervasius01

Гостин
Смее ако ја утужиле сметката пред да застари.
Да, ама како јас знам дека е утужена ако никако не ме известиле? Веројатно законски би морал да бидам известен за тоа кои сметки се утужени, кога се утужени, како и копии од тие документи. Не може тоа усмено да оди...... "Ние те тужевме" ...... Сигурно има процедура. Епа таа законска процедура пробувам да ја дознаам.
 
Член од
5 февруари 2011
Мислења
246
Поени од реакции
155
каков член бараш нивна е струјата ке прат шо сакат, ја исклучат со 3 неплатени сметки и после си плаќаш 2500 за повторно да ја приклучат :)
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.961
Поени од реакции
4.863
Да, ама како јас знам дека е утужена ако никако не ме известиле? Веројатно законски би морал да бидам известен за тоа кои сметки се утужени, кога се утужени, како и копии од тие документи. Не може тоа усмено да оди...... "Ние те тужевме" ...... Сигурно има процедура. Епа таа законска процедура пробувам да ја дознаам.
Acid Во право е човекот !
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 15:07 ---
каков член бараш нивна е струјата ке прат шо сакат, ја исклучат со 3 неплатени сметки и после си плаќаш 2500 за повторно да ја приклучат :)
Од каде нивна струјата бе ?
 
G

Gervasius01

Гостин
ако е сметката постара од 12 месеци а за неа не си тужен - не смеат за таа сметка да те исклучат. Јас имав лично такво искусттво, имаше околу 4-5 сметки стари повеќе од 12 месеци, јас лепо фино пратив писмо до ЕВН цитирав член од закони и побарав тие сметки да ги избришат од евиденција, за 5 дена дојдоа и ми ја исклучија и тоа во петок попладне, адвокатот ми кажа дека процедурата ќе траи месец дена и дека месец дена ќе бидам без струја, видов не видов платив и ми уклучија, многу ми е криво шо немав едно генераторче дома па и 3 месеци ќе издржев без струја али зато доообро тоа ќе го наплатев
Може да ми кажеш како дозна дека не се тужени? Отиде кај нив да побараш документи или.......?
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.395
Поени од реакции
588
Да, ама како јас знам дека е утужена ако никако не ме известиле? Веројатно законски би морал да бидам известен за тоа кои сметки се утужени, кога се утужени, како и копии од тие документи. Не може тоа усмено да оди...... "Ние те тужевме" ...... Сигурно има процедура. Епа таа законска процедура пробувам да ја дознаам.
Види пробај да добиеш инфо, колку што знам автоматски ги утужуваат. Консултирајсе со адвокат, тоа би ти било најдобро.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.208
на сметките шо ги добиваш пиши колку заостанати сметки имаш и колку тужби. А и ако те тужат же ти стигне дома известување
 

Acid

Администратор
Член од
22 јануари 2005
Мислења
34.369
Поени од реакции
29.210
Праша дали може да го исклучат за „заостанати“, а не за „застарени“ сметки. И одговорот е „да“.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.416
Поени од реакции
1.917
Да не смееше, никој немаше да плаќа сметки.
Знам дека ти е гнев зошто те исклучиле, ама наместо да бараш дупки во законот - плати ги сметките и пробај да ја добиеш „битката“ на друг начин.
A oд каде да ги плати сметките во случај ако нема пари (пример ако не е вработен или пак ако работодавецот не му дава пари)???
 

Acid

Администратор
Член од
22 јануари 2005
Мислења
34.369
Поени од реакции
29.210
A oд каде да ги плати сметките во случај ако нема пари (пример ако не е вработен или пак ако работодавецот не му дава пари)???
Многу ти е глупо прашањето. Вакво прашање не сум чул ни на клупи во маало.
Да дојде некој од надвор, да му ги земе сметките и да му ги плати ако не?

Јас сум свесен каква е ситуацијата кај нас. Сум бил исклучен повеќе пати. Но, ниту еднаш не долетал некој ангел чувар за да ми ги плати сметките. Животот е полн со гомна, кои најчесто сами мора да си ги расчистиме. Барање некакви „дупки“ во законот со цел да се избегне обврската за плаќање, особено тука на форум, тешко дека ќе ни помогне во било што. Заостанат долг не е еднакво на застарен долг.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.416
Поени од реакции
1.917
Многу ти е глупо прашањето. Вакво прашање не сум чул ни на клупи во маало.
Епа нормално ќе ти биде глупаво прашањето кога неможеш да смислиш контрааргумент!

Стави се ти на нивно место (на тие што неможат да платат струја), па да видам дали така ќе пишуваш???
 
На врв Bottom