Иселеник од САД подари 5000$ за обнова на Лешочкиот манастир

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Јегуновчанецот Софче Јовановски неодамна подари пет илјади долари за доизградба на Лешочкиот манастир, кој беше разурнат во војната во 2001 година. Донацијата на Јовановски, кој триесетина години работи и живее во САД, се првиот одговор на повикот на владиката Кирил за донирање пари за манастирот, чија доизградба е планирана за годинава.

Ова е втора обнова на Лешочкиот манастир, по првата, пред 100 години, кога светилиштето исто како и пред четири години било уништено.

- Реконструкцијата ќе биде дополнета и со обнова на конаците, а ќе се изградат и придружна инфраструктура, голем паркинг-простор и се друго што е потребно манастирот да стане одредиште не само за верниците, туку и за други гости - велат црковни извори.

Тука годинава ќе се одржат традиционалните иселенички средби.

Јовановски е првиот и засега единствен Македонец од дијаспората што минативе неколку години инвестирал во Тетовскиот регион, конкретно, во Општината Јегуновце.

- Сакам да инвестирам и да се вратам во Македонија, но Владата се уште не ми дава гаранции за моите инвестиции - изјави Јовановски.
 

+_Inception_+

Quantum
Член од
30 јануари 2005
Мислења
230
Поени од реакции
2
alal da mu e na coekot !!!!
dobro bi bilo koga bi imalo poveke iselenici od mkd koj bi go napravile toa sto go napravil toj !!!
 
Член од
5 август 2005
Мислења
32
Поени од реакции
0
bravo za covekot i sve najubavo ... samo najdobro bi bilo so tie pari on samiot da se nagazira i da go gradi manastirot kolku sto moze zasto bog znae kaj ke zavrsat parite . pokraj toa i jas imam zamisla i cel za gradenje na manastir i krst vo makedonija samo ne bi doniral pari vo nikoj slucaj ke se angaziram samiot .ZDRAVJE BOZE
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
фина работа, за почит

иако мислам дека сега на некои луѓе многу повеќе им е потребен леб него олтар

меѓутоа културни споменици како лешочкиот манастир треба и мора да се зачуваат (а тие шо го уништија, треба да ги снајде прво раката на судството, после на народот, после на господ... ако го има...)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom