Инфразвук

Дискусија во форумот 'Наука и технологија' започната од smart ass, 2 ноември 2010.

 1. smart ass

  smart ass Гостин

  Ова можам да кажам и дека веќе не е 100% мистерија но сепак решава неколку Дефинитивно.

  На пример Слоновите "слушаат" и со нозете т.е ги осеќаат вибрациите и реагираат,ова е утврдено експериментално-ставете извор кој имитира женка и одма ќе се соберат мажјаците!!

  Друг интересен факт е и дека инфразвукот слоновите го користат и за комуникација дури и предупредување.

  Но да видиме што и како,откриени се одамна мислам 60-сеттите години(можеби и претходно..сметаат дека доплер ги забележал) и имаат фрекфенција помала од 20 херци што за нас(луѓето е нечујно),но истите побудија интерес кога НАТО членките и САД по распадот на СССР ги извадија конечно мрежите од сонари(надевајќи се дека ќе фатат Совјетска подморница) наместо подморници даде маестрални резултати,биолозите конечно ја разбраа комуникацијата на китовите и "пеењето"па така јасно е како комуницираат на огромни далечини кои надминуваат и 15 милји.
  Many other factors relating to the Naval experiment are also unexplained. For instance how far away was the equipment from the nearest whale? Did they follow the creatures or purely operate from a static location? These are simple but important questions because of the manner in which sound travels and loses pressure over distance.​

  Покрај китовите кои се цицачи не изостануваат и делфините после деталната анализа на биолозите како и експериментите со останатите животни дадоа неверојатни резултати-на пример ова
  [​IMG]

  маченце ја има истата дарба,но ја користи за специфични цели и навистина после анализите на инфразвукот и фреквенцијата на звукот од мачето стана јасен Stunt ефектот кај жртвите на пример срни,односно експериментите покажаа дека кога жртвата ги слуша инфразвуците на предаторот се Скаменува неколку секунди-тие звуци очигледно влијаат на животните исто како што дознавме дека слоновите слушаат со нозете т.е вибрациите најверојатно влијаат на хипоталамусот(кај слоновите) но може и кај останатите животни.

  Кога сме веќе кај експериментите треба да споменам дека се користи инфразвукот моментално за да ги разбереме повеќе китовите,делфините и.т.н но има еден факт кој загрижува,имено манипулацијата со звукот-одредени фрекфенции кај китовите се покажале како вознемирувачки додека кај слоновите на пример инфазвук кој симулира напад или закана веднаш слоновите се групираат дефанзивно а најмладите се во средина заштитени?!??!

  Друг пример имаме и кај птиците кои можат да се лоботомираат со помош на инфразвук и едноставно НЕ МОЖАТ да се вратат на гнездото(страв,губење ориентација??!?!)

  Реакциите кај Жирафата се слични кај срната....но што е со НАС??

  Хех дали можеби совјетските подморници потонувале од пијанчење поради звук од некој кит западнат во депресија или пак звукот е генерран од подморницата:)

  Мелингер вели

  Дури и ајкулите се на листата
  како претставници на рскавичните
  риби

  Колку што сум запознаен научниците извршиле и други експерименти користејќи го инфразвукот на тигарот и на др предатори па потоа ги евидентирале реакциите кај луѓето???

  Имајте предвид дека инфразвукот човекот не може да го слушне.

  Д.р Мелингер вели

  Thereby it remains unclear, which parts of the whole frequency spectrum are
  responsible for the relevant reactions. Nonetheless, considering again the fact that
  the high frequency noise is rapidly absorbed the results can be taken as a hint which
  suggests that deep frequency or even infrasonic noise is responsible and that, thus,
  this issue must not be neglected.

  The common opinion that large whales only are specialists for deep frequency noise
  and that all the smaller organisms are unable to hear and, thus, to react to
  infrasonic noise is obviously not true. As cited above, some fishes, definitely do
  react. In that context also the paper of A. Beulig [ A. Beulig (1982) "Social and
  experimental facts in the responsiveness of sharks to sound" Fl.Sci 45(1): 2-10] is of
  interest as it gives evidence for the reaction of sharks to infrasonic noise.


  Значи веќе е јасно(донекаде) за инфразвукот и животните но сепак како што спомнав експериментот со инфразвук покажал сепак одредено вознемирување кај луѓето но уште позанимливо и многу поголема мистерија се низа тунели низ светот кои се прогласени за места каде има духови и сл-веќе погодувате после детална анлиза на градбата вентилацијата откриен е инфразвук:)

  Ист случај е и кај некои згради каде вработените кукаат и се депресираат е сега моментално шеткаат научници и низ куќите каде што велат дека има духови,сеништа,врагови??

  Сепак едно е сигурно инфразвукот се користи веќе за комуникација со Подморниците,всушност и се почна од морнарицата и военото разузнавање па се додека не додоа резултатите кај биолозите.

  Но 70-сеттите е извршен и уште еден експеримент во Франција..со генератор на инфразвук па колку што знам кај објектите каде воглавно луѓето виделе духови е детектиран инфразвук како и извор-откако изворот е прекинат веќе нема духови,повторно ќе го уклучите и БУУУ:)

  Како и да е за разлика од мамлазааната кои можат да го слушнат инфразвукот па така и да реагираат научниците сеуште не можат да објаснат како влијае кај човекот бидејќи нели ние уопште не го ни слушаме но по се изгледа најприфатено е мислењето дека иако не ги слушаме сепак предизвикуваат мали вибрации на одредени места во мозокот па оттука различни симптоми и реакции претпоставувам ова и би објаснило зошто со далечината влијанието на инфразвукот кај човекот се намалува.
  --- надополнето ---  Што се однесува за милитаристичките цели-ова е интересно.

  An article about sea life and infrasound[FONT=&quot] [/FONT]indicates it is known that certain whales are able to stun their prey with powerful blasts of inaudible sounds. They apparently focus these ‘gunshots’ on large squid and other fish to paralyse and catch them. In some instances they are reported to have burst their prey by tonal projection alone.​
  Unfortunately if correct this then begs the question, ‘why do they not also damage themselves?’ Perhaps because they have the capability of forcing the infrasound waves along a directional course that when emitted at high intensity become virtually unstoppable until striking their target.​
  This is not as fanciful as it seems because it is well documented that military experiments have been carried out to try and harness infrasonic sound as a weapon. Bullets of acoustic power may seem fanciful but in 1972 an infrasound generator was in operation in France that when activated made people within range sick for hours.[FONT=&quot][/FONT]
  A Russian device that can propel a 10Hz sonic bullet the size of a baseball hundreds of yards is thought to exist. Blunt object trauma is caused to a target when a bolt of high power, very low frequency sound waves are emitted from one or two metre sized antenna dishes.​
  The US Navy experiment mentioned previously using LFAS upon whales was a military device for anti-submarine warfare. It emits up to 240dB and the US Navy sets 140dB as the maximum level of safe exposure to humans.​
  In the Second World War, German engineers constructed a prototype sonic ‘cannon’, which fired a shock (sound) wave strong enough to bring down an aeroplane.[FONT=&quot][/FONT] Infrasound was used by the Nazis to stir up anger amongst crowds assembled to listen to Hitler.​
  Hitler also ordered experiments to be conducted on prisoners who were tortured with high intensity low frequency sound emitted by a weapon powered by compressed air.​
  [FONT=&quot][/FONT]
   
 2. Tetro

  Tetro Гостин

  Мистериозни затемнувања во форма на сенки кои често поминуваат над површината на Земјата за време на затемнувањето можеби се настанати како резултат на звучни пулсирања, тврди новата теорија.
  Сенките се набљудувани како се движат на површината на Земјата пред и после целосното затемнување на Земјата од страна на Месечината.
  Многу научници овие сенки сметаат дека се направени од атмосферската турбуленција, но астро-физичарот Стјуард Ивс мисли дека феноменот е настанат од т.н. инфразвуци.
  Пред и после целосното затемнување, сенките се движат во насока на затемнувањето, дури го следат и неговиот агол.
  Постарите мислења беа дека ефектот е настанат поради дефракција на сончевите зраци околу Месечината. Но оваа теорија е одбиена.

  Фаворизираната сегашна теорија смета дека сенките се резултат на илуминацијата на атмосферата од страна на тенок сончев зрак кој се појавува од осветлен срт на Месечината, една или помалку минути пред целосното затемнување.
  Ова тврдење вели дека светлината може да пристигне на земјата преку повеќе патишта. При самиот пат, таа може да се појачува или да се намалува (да варира).
  Кога ќе се земат и останатите атмосферски фактори во предвид, резултатот ќе биде шаренило на сенки и светлина во определена шема која се рефлектира на земјината површина.
  Најновата идеја инволвира инфразвук- звук чија фрекфренвија е толку мала што не може да се слушне со човековото уво.
  Според неа, како сенката од затемнувањето се движи низ атмосферата, брзото снемување на Сонцето ја променува Земјината температура. Брзото ладење пак, прави промени во притисокот.
  Потенцијалната енергија на овие проени на притисокот пребегнува како високо интензивен инфразвук.
  Според Ивс, брзината на сенките од Месечината е суперсонична и е слична со феноменот на “соничниот бум“ на џет авионите кои ја преминуваат звучната бариера.
  Пулсевите на звук не се генерирани при еден настан, туку во серија која секогаш се движи пред самото затемнување.
  Инфразвучниот фронт може да креира шема на врвови и падови во атмосферата кој директно влијаат врз промената на брзината и насоката на светлосните бранови и нивното рефлектирање над Земјата.
  Ефектот на оваа теорија е сличен како ефектот на осветлување при брановидна водна површина.


  Јасно :)

  But!!!!
   
 3. Apokalipto

  Apokalipto (М)

  Член од:
  4 март 2007
  Мислења:
  15.579
  Допаѓања:
  2.566
  А што е со делфините и начинот на кој тие комуницираат помеѓу себе?
   
 4. Tetro

  Tetro Гостин

  Инфразвук бе. :)

  Ама мислам и дека има нешто поврзано со инфразвукот + преку вибрациите на водата, мислам дека во постот на смарт ес прочитав дека има такво нешто докажано.
   
 5. smart ass

  smart ass Гостин

  Всушност многумина Инфразвукот го сметаат за причина односно пратено предупредување за евакуација:)

  Апокалипто па они можат да ги чујат...како сонар па така си праќаат пораки само специфични се китовите кои почесто ги користат инфразвуците кога ќе откријат добро место со доволно храна(ова ја објаснува групацијата) и истиот звук се користи и како метод на заведување барем кај китовите и делфините.

  Еве повеќе најдов нешто.
   
 6. Out Of Reality

  Out Of Reality

  Член од:
  5 јануари 2008
  Мислења:
  2.491
  Допаѓања:
  2.329
  имаше документарец на дискавери за духовите и инфразвукот, научно не е докажано дека постојат духови, туку инфразвукот буди чудни чувства како што рече смарт ес.
   

Сподели преку: