Интернет радио и телевизија (стримови, прашања, генерална дискусија...)

Член од
6 мај 2017
Мислења
1.388
Поени од реакции
2.831
Ocito je da doticni nisu culi za Unicable-Technology i mogucnost koristenja multi-room multi-tuner...
Jednokablovska distribucija
Sa Wikipedije, besplatne enciklopedije
(Preusmjereno sa Unicable (tehnologija))
Skoči na navigaciju
Skoči na pretragu
Unicable.svg

Jednokablovska distribucija je tehnologija satelitske televizije koja omogućava isporuku emitiranog programa za više korisnika putem jednog koaksijalnog kabla i eliminira brojne kablove potrebne za podršku potrošačkim elektroničkim uređajima kao što su dvostruki tjunerski digitalni video rekorderi (DVR) i vrhunski prijemnici .

Bez distribucije sa jednim kablom, pružanje pristupa sa punim spektrom za više prijemnika ili prijemnika sa više tunera, u jednoj porodičnoj kući bio je potreban zasebni koaksijalni kabl za napajanje svakog tjunera iz antenske opreme (bilo više LNB-ova, LNB sa više izlaza ili više prekidača distribucijski sistem) zbog velike propusnosti signala.

Tehnologija distribucije jednim kablom omogućava jedan koaksijalni kabl od antenske opreme do više tjunera, kako bi se osiguralo neovisno podešavanje cijelog spektra satelitskog prijema za svaki tjuner.

Evropski industrijski standard za distribuciju satelitskih signala preko jednog koaksijalnog kabla - CENELEC EN50494 - definiran je 2007. godine [2] i razvio ga je konzorcij predvođen SES-om.

Tehnologija distribucije sa jednim kablom može se naći u komercijalnoj opremi sa zaštitnim znakom Unicable kompanije FTA Communications Technologies. Unicable koristi integrirano softversko i hardversko rješenje [buzzword] koje omogućava digitalnim video rekorderima i prijemnicima koji imaju certifikat Unicable da multipleksiraju odabrano programiranje kada koriste Unicable LNB ili proizvode sa više prekidača.

Platforma za jedinstvenu interoperabilnost otvorena je za kompanije koje dizajniraju i / ili prodaju satelite i druge proizvode povezane sa emitiranjem. Platforma je dizajnirana da olakša prihvatanje rješenja sa certifikatom Unicable [modna riječ] na tržištu potrošačkih TV emisija.
Sadržaj

1 Kako to radi
2 Oprema
3 Upotreba u nasleđenim komunalnim TV sistemima
4 Alternativa optičkim vlaknima
5 Vidi takođe
6 Literatura

Kako radi

Svaki satelitski prijemnik u instalaciji ima namjenski korisnički opseg propusnog opsega približno jednak kao i transponder. Prijemnik zahtijeva određenu frekvenciju transpondera putem naredbe koja podržava DiSEqC. Mešalica u opremi sa završenom pločom (LNB ili distribucijska jedinica) pretvara primljeni signal u ispravnu srednju frekvenciju korisničkog opsega IF za taj prijemnik. [3]

Konvertirani transponderi različitih korisnika se zatim kombinuju i šalju preko jednog koaksijalnog kabla do prijemnika. Kombinirani signal se prisluškuje ili dijeli da bi dosegao svakog korisnika.

Proizvođači silicija razvili su složene integrirane krugove koji uvelike smanjuju troškove implementacije funkcije distribucije jednog kabla. IC prekidač za slaganje kanala je uređaj sa više ulaza sa više ulaza. Tipično ima N 1,2 GHz ulaza koji se mogu kaskadno dodavati na dodatne čipove po potrebi (za proširenje izlaznog kapaciteta). Ovi ulazi se napajaju u veliki N-polni M-Throw prekidač koji izlazi na M miksere. Svaka putanja miksera zatim prevodi samo traženi od strane korisnika transponder na unaprijed određenu fiksnu frekvenciju unutar opsega 950-2150 MHz. Ova fiksna frekvencija jedinstvena je za svaki tjuner na jednom kablovskom izlazu. Svaki tjuner u STB-u uvijek ostaje na toj fiksnoj frekvenciji, dok CSS IC prevodi korisnički traženi sadržaj kablom do te tačne frekvencije. Ova arhitektura ne zahtijeva promjenu hardvera u STB dizajnu. Komunikacijskim protokolom između CSS IC-a i STB-a upravlja se putem standarda CENELEC EN50494 ili vlasničkih sistema. [4]
Oprema

Razvijeni su posebni LNB-ovi za upotrebu u sistemima distribucije sa jednim kablom. Sva četiri podopsega Ku pojasa (niska frekvencija / vodoravni polaritet, visoka frekvencija / vodoravni polaritet, niska frekvencija / vertikalni polaritet, visoka frekvencija / vertikalni polaritet) primljeni su konvencionalnim prednjim krajem, pojačani i pretvoreni u L-opseg , koji će se napajati na određeni broj SatCR (Satelitski usmjerivač kanala) - po jedan za svakog korisnika koji se može povezati - da bi se daljnji pretvorba potrebnog dijela primljenog spektra dalje pretvorila u centar na frekvenciji korisničkog opsega. LNB nadalje uključuje kombinirač (tj. Obrnuti razdjelnik) za spajanje korisničkih opsega i mikrokontroler za primanje uputa o tome koju frekvenciju traži svaki korisnik i kontrolu SatCR čipova. [5]

Alternativno, sistem distribucije jednog kabla može koristiti konvencionalni LNB koji napaja četiri podopsega na zasebne SatCR prijemnike, kao zamjenu za tradicionalni multiswitch, kojem je potreban namjenski koaksijalni kabel za svaki priključeni prijemnik (ili tjuner).

Unicable LNB-ovi i SatCR-ovi takođe obično uključuju ili naslijeđeni način rada ili naslijeđeni izlaz koji pruža konvencionalni LNB IF za upotrebu s instalacijom ne-unikalnih prijemnika.

Prijemnik potreban za rad u jednoj instalaciji kablovske distribucije može biti u osnovi konvencionalan. Trebao bi biti u mogućnosti prilagoditi se korisničkom kanalu (unutar normalnog opsega ugađanja IF) i modulirati LNB napon napajanja signalom od 22 kHz potrebnim za izdavanje DiSEqC naredbi. Tada će biti potrebna samo modifikacija softvera da bi radio kao jedan kablovski distributivni prijemnik.

Za ispravan rad, dvosmjerni razdjelnici potrebni su za napajanje kombiniranog signala na svaki prijemnik. Oni omogućavaju dvosmjerni prolaz RF i DC signala, kako bi se osiguralo propuštanje DiSEqC naredbi između LNB-a i prijemnika (-a).

Od marta 2010. godine, SES-ov informativni list sa jedinstvenom kablovskom distribucijom navodi 88 prijemnika kao podršku tehnologiji pojedinačne kablovske distribucije [6], iako ovaj popis nije konačan. Nekoliko prijemnika za HD + njemačku platformu visoke rezolucije emitirano sa Astre 19.2 ° E kompatibilno je sa sistemom SatCR.
Upotreba u naslijeđenim komunalnim TV sistemima

Postojeći komunalni integrisani prihvatni sistemi (IRS) često pružaju samo jedno satelitsko napajanje svakom domaćinstvu, sprečavajući upotrebu DVR-a sa dvostrukim tunerom. Nadogradnja višestrukih prekidača i kabliranja kako bi se osiguralo dva ili više feedova po domaćinstvu obično je skupa i invazivna. Međutim, pojedinačna domaćinstva ili dijelovi sistema mogu se pretvoriti u SatCR distribuciju tako da se više tunera unutar domaćinstva može napajati putem postojećeg koaksijalnog kabla.

Oprema poput Invertovog Unicable Cascadable Switch može se povezati na konvencionalni quattro LNB kako bi se dobio jedan SatCR izlaz i konvencionalni LNB izlaz. Četiri IF ulaza iz Quattro LNB petljaju se do izlaza, tako da se jedinica može kaskadno prebaciti na daljnje prekidače SatCR ili na postojeće multisklopke IRS-a, tako da se pruža izlaz sa omogućenim SatCR-om bez zamjene postojećeg LNB-a ili utjecaja na odredbu za konvencionalni prijemnici u drugim domaćinstvima koje opslužuje ostatak sistema. [7]

Dostupne su verzije Unicable Switch-a za obezbeđivanje četiri i osam tunera u domaćinstvu, kao i za kombinovanje digitalnog zemaljskog signala na izlaz koji omogućava SatCR.

SatCR adapter jedinice Global Invacom obavlja sličnu funkciju, ali je povezan na postojeće izlaze s više prekidača, kako bi pružio SatCR kompatibilnost za jednu vezu (jedno domaćinstvo) postojeće IRS.

SatCR adapter se povezuje na četiri izlaza IRS multiswitch-a i pruža jedan SatCR izlaz koji je obično povezan sa postojećim jednim koaksijalnim kablom na domaćinstvo koje treba pretvoriti. Slijede još četiri konvencionalna IF izlaza kako bi se povratila upotreba postojećih multiswitch izlaza za ostala domaćinstva. Unutar domaćinstva sa omogućenim SatCR-om, razdjelnik i ubrizgavač napajanja pružaju napajanje SatCR adapteru i dijele signal za napajanje zasebnih povezanih tunera.

Global Invacom razvio je SatCR adapter u suradnji s BSkyB-om kako bi omogućio stanove i domove sa sistemima distribucije s jednim napajanjem da uklope Sky + i Sky + HD DVR prijemnike s dvostrukim tjunerom. [8] Iako se BSkyB SCR malo razlikuje od CENELEC EN50494 standarda, većina evropskih kompatibilnih SCR multisklopki podržava i standardni i BSkyB modus. Većina Sky markiranih prijemnika, uključujući Sky Q model, mogu se koristiti na SatCR sistemima omogućavanjem skrivene opcije. [9] Prijemnici Sky Italia udovoljavaju jedinstvenom standardu.
Optička vlakna

Alternativni pristup onom koji pruža jednokablovska distribucija signala sa jednog LNB-a na više prijemnika ili prijemnika sa više tunera, nudi se upotrebom satelitske distribucije vlakana pomoću optičkih vlakana. Velika širina opsega optičkih veza omogućava da se puni satelitski spektar primljen na tanjiru smjesti na jedan optički kabel, koji se lako može optički razdvojiti kako bi pružio taj signal punog spektra velikom broju prijemnika.

Britanska kompanija Global Invacom (koja je takođe razvila i prodaje SatCR opremu za distribuciju jednog kabla) razvila je jeftini sistem distribucije optičkih vlakana pogodan za domaće instalacije i male ili srednje komercijalne komunalne sisteme, sa optičkim izlazom LNB, optičkim kablovima, razdjelnicima, i jedinice pretvarača za vraćanje optičkog signala u električni koji je kompatibilan sa naslijeđenim prijemnicima. [10]

Izuzetno mali gubitak signala kroz optičke kablove i potpuno uklanjanje smetnji i šuma koje kabel hvata znače da takav sistem može podržati vrlo dugačke kablove između posude i pretvarača u raširenom komunalnom sistemu posuđa, a manja posuda može koristiti kao komunalna antena.

Global Invacom pobijedio je na Astra konkursu za inovacije koji je 2007. vodio satelitski operater SES zbog prijedloga i početnog razvoja sistema distribucije optičkih vlakana za satelitsku TV. [11]
Vidi takođe

Pretvarač blokova sa niskim nivoom šuma
Distribucija optičkih vlakana
SES
Satelitska televizija
Satelitska antena
Mikrotalasna antena

Reference

SES ASTRA "Jednokablovska distribucija" (avgust, 2008.). Pregled preduzeća
ansi.org - BS EN 50494: 2007 Satelitska distribucija signala preko jednog koaksijalnog kabla u pojedinačnim stambenim instalacijama (Britanski standard) 257 dolara za čitanje 29.6.2012.
Bains, Geoff. "Inverto Unicable LNB" Šta satelitska i digitalna TV (februar, 2006.) str60-62
ENTROPIC - Bijeli papir za distribuciju s jednim kablom, Brandon, Troy. "Promjena isporuke DBS-a - rješenje s jednom žicom" (2008)
"Jedan kabel za sve vaše digitalne potrebe" (PDF). FTA komunikacijske tehnologije. Pregled preduzeća. Pristupljeno 1. 12. 2010.
"Jednokablovska distribucija" (PDF). SES Astra. Pregled preduzeća. Pristupljeno 1. 12. 2010.
"Unicable kaskadni prekidač 4 korisnička opsega i 1 naslijeđeni port". Inverto. Pristupljeno 1. 12. 2010.
"SCR adapter" (PDF). Global Invacom. Pristupljeno 1. 12. 2010.
"Informacije o proizvodima za distribuciju optičkih vlakana". Global Invacom. Pristupljeno 78. novembra 2009. Vrijednosti datuma provjerite u: | accessdate = (pomoć)
"Pobjednici globalnih komunikacija, Invacoma i Ere na SES ASTRA takmičenju za inovacije" (saopštenje za javnost). SES ASTRA. 28. septembra 2007. Pristupljeno 26. januara 2012.
 
Член од
24 јули 2016
Мислења
2.456
Поени од реакции
4.009
Ovde postaje naporno cak i za citanje.
Tema lici na privatni cat ovih @Starbucks1, @panelrazarac, @dadoxy.
Ako neki treci napise nesto ovi i njihove pristalice ga napadnu kao da je pravi gavo.
Definitivno dizem ruke od ove lakrdije ovde.
Te ko spominjao ovdje nije onda sta te briga ko sta radi ja se zabavljam
Автоматски споено мислење:

Sta to jel rusi u pitanju:D
 
Член од
6 мај 2017
Мислења
1.388
Поени од реакции
2.831
i onda ide ova garnitura LNB-anajmanje 12 satelit i više (astra19,2,eu 16 i HB sa jednim LNB,primer)ako je to sad isto ko u moje vreme, mada bude preimenovanj, kupoprodaja, promena mesta na K pojasu)
 
Член од
24 јули 2016
Мислења
2.456
Поени од реакции
4.009
pa, onda udjete u drim, i mozda nesto i nadjete u njemu, sem njegovih satelitskih kanala, npr. iptv liste, c linije, a sa onih u koje ne mozete da udjete, mozete da povadite svasta, ako nesto share-uje, odredjenim skenerom ;)
Автоматски споено мислење:

pa, sa c linijom npr. otkljucas zakljucane kanale sa npr. 5 satelita ;) :D
Znas di treba tanjur postavit na bor kazu da bor privlaci signal hahaaa
 
Член од
24 јули 2016
Мислења
2.456
Поени од реакции
4.009
Starbucks1 jel mozes sa onim skenerom skenirat za dreme ono davno tebe ne blokiraju rusi ko mene svabi
Автоматски споено мислење:

E sad si mene našao kao da sam reseler.Nisam reseler, niti gazda kojeg servera samo sam mislio,da bar
jednu listu od mnogih koje imaš možeš dati.Ali dobro,zaboravi.
Skeniras ti mace da sve frca osjecam to a sto posto sam uvjeren.
Автоматски споено мислење:

Vis ima tu nesto,od kako sam ja bor srusio ne ferca bas najbolje,moracu kod susede postavit sused u njemackoj sad prilika.
Автоматски споено мислење:

Ti sto se najvise hvale da imaju liste od njih ces tesko sta dobiti,a ovi sto cute i rade uvek ce ti pomoci.
Znas kako se kaze u radu je spas,i dode penzija i pita starost di vec prode mladost.A mladost kaze trazeci pinkova i servera.Ja sam da se ne radi zivio nerad hahaaaa
 
Последно уредено:
Член од
30 април 2017
Мислења
31
Поени од реакции
50
Slusaj ti pricas a nemas pojima sad si ispricao ovdje clanovima kako racunati do 10.Sa jednim tunerom si mozes zna sta.Jel sam kolegi napisao 1,2,3,najbolje 4 vrh.Pa na tunere sam mislio nades sa 3 i gledas .Izgleda ti nikad nisu cuo da 3 tunera imaju nekoji ja sa 4 nalazio.Pametujes nesto a nemas pojima.
To sta si sad napisao ovi sta love iptv nista im nije jasno.Sve mi znamo kako ferca al izgleda si se ti pogubio o cemo mi ovdje razglabamo.
Автоматски споено мислење:


Ma pusti ga ti znas svoje ti radi i gledas,ja sam napisao da ja prefiriram c ,ovaj oce da te lovi na tunere,sto vise tunera to bolje i kraj prici svako gleda sta hoce i kako oce a da je pink pink sranje u kojem god ga obliku gledali je.Sta se das isprovocirat.
nick panelrazarac, vrlo inteligentno i inovativno ime, čestitam. Osobno u svom postu nisam mislio na tebe ali kad si već tu drago mi je i tebi reći ponešto.
To obraćanje sa slušaj ti koristi kad se sa svojim seljanima dogovaraš tko će kupiti novu frezu za traktor. Fali ti poniznosti. Ti, a i neki drugi, stvarno misliš da je ne znam da postoje multitunneri? Lik je slao slike mutiLNB-ova te sam mu u tom smislu objasnio kako radi tehnologija a ta je da ako imaš 33333333333 LNB-ova i 1 (jedan) tunner možeš gledati 1 (jedan) kanal na TV i preko WebIF-a samo kanale iz tog frekvencijskog range-a. Šta tu nije jasno. Multi tunner nije 1 tunner, nego je multi valjda zato što ih ima više unutra. Nije teško to shvatiti. Za tik evo još jednog koji gleda utakmicu iz sobe dok mu žena gleda sapunicu. Beztežinski otkrio ameriku jer gleda on s jednog tunnera a gospođa s drugog. Još malo ubacio Unicable tehnologiju da ispadne moderan u nazivima.
Zgodna družina ste vi, sve tehno magovi LOL
Nego, pusti sad to kažeš nalazio si Dreambox sa 4 tunner-a? daj link da vidim taj multitunner koji ima 4 tunner-a u sebi? Šta taj ima kao 4-ti tunner ako recimo ima 2x DVB-S2X i 1x DVB-C/T2. Četvrti mu je mikrovalna ili ?
 
Член од
19 декември 2008
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.188
@Starbucks1 Burmane
никакво објаснување досега немам видено,прочитано од тебе!!
освен твоето фалење за дримбокси!!
немам никогаш прочитано ,некој да ти се заблагодари дека си му испратил листа на ПП!!
а ти слободно продолжи да чатуваш овдека во постови,а јас ќе ги бришам!
и понкогаш,ќе те праќам малку да одмораш,,ако одморот биде малку подолг ,ќе ја вклучиш твојата Luly,или како и беше никот))
 
Член од
24 септември 2019
Мислења
2.478
Поени од реакции
3.756
@grado mozes li mi objasniti, kako se sa jedne adrese, mogu gledati kanali sa 5,6 satelita
Автоматски споено мислење:

@Starbucks1 Burmane
никакво објаснување досега немам видено,прочитано од тебе!!
освен твоето фалење за дримбокси!!
немам никогаш прочитано ,некој да ти се заблагодари дека си му испратил листа на ПП!!
а ти слободно продолжи да чатуваш овдека во постови,а јас ќе ги бришам!
и понкогаш,ќе те праќам малку да одмораш,,ако одморот биде малку подолг ,ќе ја вклучиш твојата Luly,или како и беше никот))
marko, bez uvrede, ti se onda jako slabo razumes u drim strimove
Автоматски споено мислење:

i, sada ja sam odlazim sa ovog foruma, jer ovo vise nema smisla, zelim vam svako dobro
 
Последно уредено:
Член од
24 јули 2016
Мислења
2.456
Поени од реакции
4.009
nick panelrazarac, vrlo inteligentno i inovativno ime, čestitam. Osobno u svom postu nisam mislio na tebe ali kad si već tu drago mi je i tebi reći ponešto.
To obraćanje sa slušaj ti koristi kad se sa svojim seljanima dogovaraš tko će kupiti novu frezu za traktor. Fali ti poniznosti. Ti, a i neki drugi, stvarno misliš da je ne znam da postoje multitunneri? Lik je slao slike mutiLNB-ova te sam mu u tom smislu objasnio kako radi tehnologija a ta je da ako imaš 33333333333 LNB-ova i 1 (jedan) tunner možeš gledati 1 (jedan) kanal na TV i preko WebIF-a samo kanale iz tog frekvencijskog range-a. Šta tu nije jasno. Multi tunner nije 1 tunner, nego je multi valjda zato što ih ima više unutra. Nije teško to shvatiti. Za tik evo još jednog koji gleda utakmicu iz sobe dok mu žena gleda sapunicu. Beztežinski otkrio ameriku jer gleda on s jednog tunnera a gospođa s drugog. Još malo ubacio Unicable tehnologiju da ispadne moderan u nazivima.
Zgodna družina ste vi, sve tehno magovi LOL
Nego, pusti sad to kažeš nalazio si Dreambox sa 4 tunner-a? daj link da vidim taj multitunner koji ima 4 tunner-a u sebi? Šta taj ima kao 4-ti tunner ako recimo ima 2x DVB-S2X i 1x DVB-C/T2. Četvrti mu je mikrovalna ili ?
Vidi ti gradska intelegencija koja zivis u konzervi za ribe 4×4 na devetom spratu.U svijetu cardsaringa znam koja su imena in ko su znalci tog podrucja al za tebe nikad cuo.
I ovom gospodinu sta si objasnio da gospoda gleda jedan kanal a on drugi u istoj sobi to moze ako je 16 w i isti provajder moze se tako gledat netreba ti dva tunera e toliko koliko si radio sa dreamboxima slaba vajda od tebe. Ova slika id mog drema sta slikana arena na laptopu na tv isao sk1 u tom trenutko i vozili oba strima.
 
Последно уредено:
Член од
24 јули 2016
Мислења
2.456
Поени од реакции
4.009
Burmann vam je danas dao drimove na pladnju
Da ste ga samo malo pratili sad bi vec gledali na svojim resiverima,je al treba mislit a to je problem svi bi na tacu.
 
Член од
24 јули 2019
Мислења
344
Поени од реакции
211
Dobro je uskoro cemo da imamo majstora i za opravku konvertora i sat...resivera....
Автоматски споено мислење:

Dobro je uskoro cemo da imamo majstora i za opravku konvertora i sat...resivera....
Hajde
Starbucks1 objasni pojedinoj decurliji kako su se nekad pre 40 godina skidali kljucevi na drim boksovima i na ostalim resiverima i kakvi su nekad konvertori bili sa kalemom zice.......
 

Kajgana Shop

На врв Bottom