Иницијатива за системски антирасизам во македонскиот јазик (во регионот и пошироко)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.394
Поени од реакции
5.066
Ние мораме да станеме свесни за вековната неправда која е извршена во нашиот јазик а е насочена кон драгите, но со поинаква боја на кожа битија, кои толку личат на нас.
Да, тоа е суштината. Припаѓаме на Европа и на светлата раса (т.е. светлеци). Ерго, како дифолт кабаетлии мора да се вклучиме во позитивниот тренд на глобално извинуење и корекции. Плус, да не забраиме дека и ние со векои сме страдале за светол леп.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.705
Поени од реакции
4.197
Ова е суштината. Припаѓаме на Европа и на светлата раса (т.е. светлеци). Ерго, како дифолт кабаетлии мора да се вклучиме во позитивниот тренд на глобално извинуење и корекции. Плус, да не забраиме дека и ние со векои сме страдале за светол леп.
Не ќе е лошо нешто да им испратиме (добри желби на пример) па и некако материјално да ги поткрепиме. Можеби тоа ќе внесе малку светлина во нивните животи. Мислам, иако не сум сигурен, дека не е нивната мака во лебот, пошто они потекнуваат од друго географско подрачје каде што поважни се други хранливи благодети. Ова е само шпекулација, но можеби извесен дел од нивниот бес е поради недостатокот на емиш богат со калиум и бедоксин, кој во изобилство го има во нивната древна прататковина. Но ова е веќе надвор од темата.
 

chef_cook

milf's hunter
Член од
25 октомври 2011
Мислења
2.084
Поени од реакции
5.961
Мене ме интересира шо праиме само со белото за шмркање?
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.848
Поени од реакции
7.500
А која мајка го раѓаше шо е толку многу црн?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
10.068
Поени од реакции
8.510
Оваа иницијатива е директно инспирирана од потегот на корпорацијата Лореал (и навремената информација на колегата Берик Дондарион)

Л’Ореал ги отстранува зборовите „бело”и „белење” од своите производи.
Оваа одлука доаѓа по онаа на индиската подружница на Унилевер, која избра да го преименува својот крем за осветлување на кожата на пазарот под името „Fair & Lovely“.Групата Л’Ореал одлучи да отстрани одредени зборови, како што се „бело” или „белеење”, од описот на козметичките производи на нивните пакување, во глобалниот контекст на анти-расистички демонстрации, јави дописникот на МИА.


Како дел од заложбите за подобро утре, препорачувам да пристапиме кон самоедукација и навремени лингвистички корекции со кои би фатиле чекор со современиот свет.

Како да се биде антирасист – Задолжителна литература. Препорачлива не само за апла расистити, псевдо или крипторасисти, туку и за недоосвестени потенцијални расисти. Обавезно да се прочита и обмисли за сопствените постапки и расистичко поведение.

Предлози за корекции во јазикот за спроведување системски антирасизам:
  • Под итно да се ревидираат речниците и да се наплаќаат драконски казни за употреба на "бело" и сите негови лексички деривации.
  • Лексички корекции со експилицтно избегнување "бело" и сите евентуални деривации: светли заби, светло сирење, светла постела, светла раса, светло вино, светол џигер, светли дробови, светка од јајце (никако белка), светковини (наместо белковини), Тито Светичанец,
  • Ревизија на закоравениот македонски расизам во фолклорот и традицијата:
  • Билјана платно светлеше .... оздола идат винари, винари светлограѓани
  • Не се светли Маре мори, не се црви...
Понатамошни консидерации[1] и можни реперкусии за регионот: Белград би можел да добие дополнителни услови за прием во ЕУ -- промена на име во Светлоград.

Пошироко: Упатно е Белгија да ја преименуваме во Светлија, за секој случај.

[1] Courtesy of Шаше
Јас искрено уште не сум одлучил дали да се смеам или да плачам.... Еве Твитер се приклучи кон иницијативава :)
 
На врв Bottom