Инвестициски БУМ во Македонија

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Ова тука го кажа,.... и немој повеќе.
Сведоци сме на секакви малверзации, не смеам јавно да проговорам за некои нешта, оти ќе ми пуштат пријави за клевета.
Ај кажи..а што сакаш да кажеш..дека Џонсон Контрол има договорено со Грујо 25% Албанци да му работат и 75 % Вмровци ? немој смешно ќе е ..

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Гигантска америчка фирма која има фабрики низ сите континенти и во третина од земјите во светот ќе си дозволи некој си Грујо од Македонија да му кажува колку посто свои партиски членови да вработи..:tapp: и наместо стручен и искусен кадар ,да вработуваат на жими мајка партиски пиуни.
Премногу ми изгледа смешно, за да верувам на некои полуписмени новинари од Утрнски

T

Tetro

Гостин
Да. Ај сети се под какви услови дојдоа Џонсон со инвестиција во државава.
Ај сега сети се и колку изнесуваше грантовите...
Еве ја темата:
Владата според договорот со оваа фирма во периодот од 2007 до 2011 година на Американците им исплаќа 4 милиони евра во форма на грантови за изградба на објектот и за тренинг на вработените, како и да плаќа по 50 отсто од бруто-платите на вработените во период од две години, почнувајќи од октомври 2007 година.
http://forum.kajgana.com/threads/33807/

Имаше и некој кој ја зезна работата во стартот при инвестицијата, па после истиот тој удираше по каменот со лопата. ;)

Едит:
Дополнително, Владата на „Џонсон контролс“ и доделила грантови во вкупен износ од 4 милиони евра, и тоа 2 милиони евра биле наменети за изградба на објектот, а 2 милиони евра наменети за тренинг на вработените. Со други зборови, овој пример покажува дека можеби е попаметно Владата да ја смени кампањата „Инвестирајте во Македонија“ и да ги повикува потенцијалните инвеститори со зборовите „Ви ја градиме фабриката, ви ги плаќаме вработените, вие само дојдете“.
Нова Македонија

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
realno da govorime nie sme siromaska drzava i sekoja investicija koja ke dojde vo drzavata treba da se podrzi makar i najmalata mn vazno sto ovie kompanii se izvozno orientirani i najverovatno del od surovinite mozat da gi nabavat od postoeckoto makedonsko stopanstvo sto ostava prostor za podobruvanje na kvantitetot na naseto stopanstvo i negov pogolem razvoj pogolemi dobivki i sekako stabilnost na samoto toa ,seto ova e eden lanec koj za zal bese prekinat vo 91 g so raspadot na jugoslavija site firmi togas be povrzani nekoja rabotese za druga taa za treta i se taka na kraj ke dojdese do finalniot produkt kaj nas vo mkd za zal imase malku firmi koi proizveduvaa finalen produkt pretezno toa bea samo tekstilcite i konditorite ,sega ovie firmi koi doagjaat se firmi koi proizveduvaat gotov proizvod a za da go proizvedat potrebni mu se prizvodi koi del ke se obezbeduvaat so uvoz no golem del ke se nabavuvaat od naseto stopansvo taka kaj nas koga bi mozele da ni dojdat edno 20-30 vakvi koncerni koi bi vrabotile 20 000 luge direkno a indirekno za nivnite potrebi mozebi usta tolku ite kako bi ja relaksiralo ekonomijata ako se otvorija 4 vo edna nedela neka se otvarat po desetina godisno ne mora poveke za deset godini toa se 100 pa jas mislam deka edna decenija ne e taka mnogu ako se zeme vo obzir deka vo prethodnite dve imalo samo dve -tri vakvi investicii

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
Рамковно вработување кај приватен инвеститор,може само на сон да видиш
Го пишав тоа во револт, од тврдењето дека ке се примале само партиски луѓе,знам дека нема шанса по таа логика да вработуват.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Владата му овозможила на овој странски инвеститор ослободувања од данок на добивка за период од 10 години и компензација на 50 отсто од бруто-платата на секој работник во период од две години. Дополнително, Владата на „Џонсон контролс“ и доделила грантови во вкупен износ од 4 милиони евра, и тоа 2 милиони евра биле наменети за изградба на објектот, а 2 милиони евра наменети за тренинг на вработените. Со други зборови, овој пример покажува дека можеби е попаметно Владата да ја смени кампањата „Инвестирајте во Македонија“ и да ги повикува потенцијалните инвеститори со зборовите „Ви ја градиме фабриката, ви ги плаќаме вработените, вие само дојдете“

Ako на ова не доѓаат странски инвеститори нешто е дефинитивно не во ред со Македонија.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Владата му овозможила на овој странски инвеститор ослободувања од данок на добивка за период од 10 години и компензација на 50 отсто од бруто-платата на секој работник во период од две години. Дополнително, Владата на „Џонсон контролс“ и доделила грантови во вкупен износ од 4 милиони евра, и тоа 2 милиони евра биле наменети за изградба на објектот, а 2 милиони евра наменети за тренинг на вработените. Со други зборови, овој пример покажува дека можеби е попаметно Владата да ја смени кампањата „Инвестирајте во Македонија“ и да ги повикува потенцијалните инвеститори со зборовите „Ви ја градиме фабриката, ви ги плаќаме вработените, вие само дојдете“

Ako на ова не доѓаат странски инвеститори нешто е дефинитивно не во ред со Македонија.
Ke moze li izvor na vesta da se navede? Da ne repliciram vo prazno.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

Ебемлига ситуацијата поише ми личи како само вакви бумови да имало во македонија до сега,па и да беа само вакви до сега ке се оправевне.
А резултатот е секогаш исти

Пустош и пепел на сите страни,разорена и уништена економија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Ke moze li izvor na vesta da se navede? Da ne repliciram vo prazno.
ев го изворот
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=3510103714&id=13&prilog=0&setIzdanie=21926
Се чини дека промоторите ја сфатиле работата буквално и контактирале со сите компании од жолтите огласни страници со единствена цел да ја исполнат нормата зададена од татковината и на тој начин да го задржат работното место. Така успеале да стигнат до неверојатни 11.000 компании, меѓутоа потфрлиле кога станува збор за зголемувањето на приливот на странски инвестиции.
луѓево доаѓаат и си збираат кајмакот...јако.
заш не им пружат вакви услови на домашни фирми?...ај па и ја што прашувам. бум

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ев го изворот
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=3510103714&id=13&prilog=0&setIzdanie=21926
луѓево доаѓаат и си збираат кајмакот...јако.
заш не им пружат вакви услови на домашни фирми?...ај па и ја што прашувам. бум
Toa e добро прашање. Зошто домашни фирми не ги добиваат истите услов. Што ако се појави странски ивеститор кој сака да работи прозиводство кое веќе постои во МК. Дали тоа нема да биде нефер конкуренција?
За условите кој ги нудат е жива страмота нивото на странски инвестиции.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Некаде прочитав дека газдата на Ренова реагирал за третманот на странските инвестиции кај нас, накратко сакал неговата инвестиција да се третира како странско зошто капиталот е донесен од Италија. За жал не знам што бидна со тоа и како заврши приказната, но ако веќе им се нудат вакви услови на странските, би требало да им се понуди нешто слично и на домашните за да биде транспарентно и да не се гомила нелојална конкуренција.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Некаде прочитав дека газдата на Ренова реагирал за третманот на странските инвестиции кај нас, накратко сакал неговата инвестиција да се третира како странско зошто капиталот е донесен од Италија. За жал не знам што бидна со тоа и како заврши приказната, но ако веќе им се нудат вакви услови на странските, би требало да им се понуди нешто слично и на домашните за да биде транспарентно и да не се гомила нелојална конкуренција.
Нема шанса, странците си земаат пари, си го даваат на рука делот за давателот и си фаќаат џада...., домашните не се омилени, прво и да го платат тоа што му следи на Крали Марко.., кога тогаш , може и пијани.... на маса ќе кажат, да не збориме што остануваат тука дома, па не се знае кога и како ќе се смени власта и политичките интереси..,тие ќе зинат да кажуваат, а обвинителите слушаат...........затоа странците се поблагопријатни, посигурни , а и на крај се собрано, подоходовни за давателот.... :) :)

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.871

Kajgana Shop

На врв Bottom