Извршител?! Море мамата...

Член од
6 април 2005
Мислења
2.960
Поени од реакции
3.095
Ај да прашам нешто... починато лице има кредит во банка, а повеќе наследници без оставинска постапка. Значи нема кој да го преземе долгот сеуште. Банката е известена за тоа со препорачано писмо 2 пати прилог умреница, но си рачуна камати и си го тера предметот за наплата преку адвокати. Дали е тоа законски? Нели треба да се паузира каматата додека не се реши оставината? Кредитот нема жиранти.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
nema ziranti da garantiraat za kreditot?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.935
Поени од реакции
5.815
Ај да прашам нешто... починато лице има кредит во банка, а повеќе наследници без оставинска постапка. Значи нема кој да го преземе долгот сеуште. Банката е известена за тоа со препорачано писмо 2 пати прилог умреница, но си рачуна камати и си го тера предметот за наплата преку адвокати. Дали е тоа законски? Нели треба да се паузира каматата додека не се реши оставината? Кредитот нема жиранти.
Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
од кога банката сака да наплаќа ??
Прво треба да се види кој се наследници ( и дали ќе се прифатат за наследници)
а камата оди ако кредит не се плаќа..Но може и банката да се зезне ако никој не се прифати за наследник а починатиот нема имот... затоа банките бараат и жиранти или хипотека а најчесто и двете работи бидејќи и хипотеката може да се обезвреди
 
Член од
1 април 2014
Мислења
189
Поени од реакции
58
од кога банката сака да наплаќа ??
Прво треба да се види кој се наследници ( и дали ќе се прифатат за наследници)
а камата оди ако кредит не се плаќа..Но може и банката да се зезне ако никој не се прифати за наследник а починатиот нема имот... затоа банките бараат и жиранти или хипотека а најчесто и двете работи бидејќи и хипотеката може да се обезвреди
Пред една година почина носителот на кредитот и уште тогаш банката е известена писмено. Не сум сигурен за жиранти мислам дека нема, оставина сеуште нема.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
 

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
4.984
Поени од реакции
2.146
Ај да прашам нешто... починато лице има кредит во банка, а повеќе наследници без оставинска постапка. Значи нема кој да го преземе долгот сеуште. Банката е известена за тоа со препорачано писмо 2 пати прилог умреница, но си рачуна камати и си го тера предметот за наплата преку адвокати. Дали е тоа законски? Нели треба да се паузира каматата додека не се реши оставината? Кредитот нема жиранти.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
Од прва рака можам да ти кажам дека ако кредитот нема кокредитобарател или жиранти, банката неможе да го наплати долгот од умреното лице. Баба ми кога почина во 2008 година кредитот нејзин немаше кој да го плаќа, и никој не е будала на мртов човек да му плаќа долгови. Банката се обиде со разни нотари, извршители и адвокатски друштва да ги натера наследниците на баба ми, односно трите ќерки да го преземат долгот и да го плаќаат. Никоја не се согласи и банката не успеа на никаков начин да го наплати долгот. Дури и да стигне предметот кај извршител или суд, кого ќе тужат? Од кого ќе бараат наплата на долгот ако подносителот е мртов и долгот нема жиранти или кокредитобаратели? Неможеш од мртов човек да бараш наплата на долг, а неможеш ниту неговите наследници сосила да ги натераш да потпишат дека ќе ја преземаат обврската и ќе го плаќаат долгот на умрениот, никој не е ненормален. Не знам дали има некои измени во законите од тогаш, иако не би требало. Сепак најдобро решение е да не потпишувате ништо без консултација со адвокат. А писмата и каматите нека си ги пресметуваат они, ќе им плате може попот.
 
G

Goldie

Гостин
Од прва рака можам да ти кажам дека ако кредитот нема кокредитобарател или жиранти, банката неможе да го наплати долгот од умреното лице. Баба ми кога почина во 2008 година кредитот нејзин немаше кој да го плаќа, и никој не е будала на мртов човек да му плаќа долгови. Банката се обиде со разни нотари, извршители и адвокатски друштва да ги натера наследниците на баба ми, односно трите ќерки да го преземат долгот и да го плаќаат. Никоја не се согласи и банката не успеа на никаков начин да го наплати долгот. Дури и да стигне предметот кај извршител или суд, кого ќе тужат? Од кого ќе бараат наплата на долгот ако подносителот е мртов и долгот нема жиранти или кокредитобаратели? Неможеш од мртов човек да бараш наплата на долг, а неможеш ниту неговите наследници сосила да ги натераш да потпишат дека ќе ја преземаат обврската и ќе го плаќаат долгот на умрениот, никој не е ненормален. Не знам дали има некои измени во законите од тогаш, иако не би требало. Сепак најдобро решение е да не потпишувате ништо без консултација со адвокат. А писмата и каматите нека си ги пресметуваат они, ќе им плате може попот.
Не се разбирам многу во овие работи ама не ми е логично ова, како што се наследува имот и сл работи така се наследува и долгот.
Веројатно од оној кој ќе го наследи имотот ќе си бараат и наплата на долгот банките
 
Член од
1 април 2014
Мислења
189
Поени од реакции
58
Не се разбирам многу во овие работи ама не ми е логично ова, како што се наследува имот и сл работи така се наследува и долгот.
Веројатно од оној кој ќе го наследи имотот ќе си бараат и наплата на долгот банките
Па има логика и тоа ми го кажаа, во ред не бегам од то, него проблем се каматите. Значи каматата треба да се паузира, А не наследници да ја плаќаат додека се реши оставината.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.960
Поени од реакции
3.095
Од прва рака можам да ти кажам дека ако кредитот нема кокредитобарател или жиранти, банката неможе да го наплати долгот од умреното лице. Баба ми кога почина во 2008 година кредитот нејзин немаше кој да го плаќа, и никој не е будала на мртов човек да му плаќа долгови. Банката се обиде со разни нотари, извршители и адвокатски друштва да ги натера наследниците на баба ми, односно трите ќерки да го преземат долгот и да го плаќаат. Никоја не се согласи и банката не успеа на никаков начин да го наплати долгот. Дури и да стигне предметот кај извршител или суд, кого ќе тужат? Од кого ќе бараат наплата на долгот ако подносителот е мртов и долгот нема жиранти или кокредитобаратели? Неможеш од мртов човек да бараш наплата на долг, а неможеш ниту неговите наследници сосила да ги натераш да потпишат дека ќе ја преземаат обврската и ќе го плаќаат долгот на умрениот, никој не е ненормален. Не знам дали има некои измени во законите од тогаш, иако не би требало. Сепак најдобро решение е да не потпишувате ништо без консултација со адвокат. А писмата и каматите нека си ги пресметуваат они, ќе им плате може попот.
ostavinska postapka mora da ima i za sredstva i za obrski ostanati od pocinatiot. trite kjerki na baba ti ne napravija ostavinska postapka posle smrtta na baba ti?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.935
Поени од реакции
5.815
Па има логика и тоа ми го кажаа, во ред не бегам од то, него проблем се каматите. Значи каматата треба да се паузира, А не наследници да ја плаќаат додека се реши оставината.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
ако е оставината значително поголема од кредитот наследниците ќе ги враќаат ратите, ако нема оставина нема да се прифатат да бидат наследници и не плаќаат ништо...
Има х случаи за живот на родителот ќе си поделат се и оставинската постапка не ја ни отвараат или по НОВО бидејќи е задолжителна оставинска, веднаш и ќе ја затворат, без наследници...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.935
Поени од реакции
5.815
http://sdk.mk/index.php/naslovna/blokirani-smetkite-na-76-iljadi-gragani-i-na-36-iljadi-firmi/
vreme e da se nacionalizira sudskata naplata i izvristelite da si najdat opstestveno korisna rabota
извршителите наплаќаат само мал % од долговите... па нормално луѓето ќе употребат други методи да си го наплатат долгот

Поради невратен долг кичевчанец со нож нападнал сограѓанин
 
Член од
6 април 2005
Мислења
2.960
Поени од реакции
3.095
извршителите наплаќаат само мал % од долговите... па нормално луѓето ќе употребат други методи да си го наплатат долгот

Поради невратен долг кичевчанец со нож нападнал сограѓанин
srekja sto dobro naplakjaat za tie `mal del na dolgovite` pa samo 9 izvrsiteli zarabotile nad 4.5 milioni evra. da ne gi broime i tie positnite pod 500 000 evra godishno,
 
Член од
1 април 2014
Мислења
189
Поени од реакции
58
vo bankata od kade sto e zemen kreditot
Бев во банката да дефинитивно нема жиранти. Они си ја воделе како нивни клиент иако ги известив 2 пати со препорачано писмо прилог умреница..... Македонија и се е можно. Не знаеле кутрите.... него така им чини.... стока лихварска.... легални лихвари по документ се банките, ништо повеќе!

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk
 

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
101
Поени од реакции
13
Дали, кога купуваш стан во градба, предбелешката во катастар е сигурна работа?
 
На врв Bottom