Извршителите тропаат на врата за сметки стари и по 15 години

  • Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
Со пресудата од основен суд се слагам за паричниот долг.Не се слагам со извршителот бидејќи не пристапил на извршување туку сам си го продплжил извршувањето за хх години за да стекне против правна имотна корист.
Од истите причини извршителот не можеше да ми земе пари од трансакциска.
Ако извршител блокира нечија сметка,ни тој ни корисникот на сметката не можат да располагаат со паричните средства се додека имателот на сметката и извршителот не се договорат
Никој никаде не спомна дека нотар блокира сметки,а сметка на која се прима плата неможе да ја блокира.


Едитирано! Без навреди! од тогаш до сега тринаесет години се поминати а имаш претстава колку ли само нови закони,измени и дополнувања се донесени.
За твоја информација извршителите требаше да стартуваат со собирање арач од 2006 ама се одложи за 2008.......

btv
Имам странска сметка која секој момент може да профункционира доколку се јави некој извршител е дури тогаш можат за суџукот да ми се фатат.
Едитирано! Без навреди!
Ти ли бе најде мене да ми кажуваш за измените и дополнувањата на Законот за облигационите односи! Еве ти ги сите измени и дополнувања:
„Сл. весник на Р.М.“ бр. 18/2001(05.03), 4/2002(25.01), 5/2003(31.01), 84/2008(11.07), 81/2009(30.06), 161/2009(30.12) и 123/2013(06.09)-исправка;
Одлуки на Уставен Суд на Р. М. - „Сл. весник на Р.М.“ бр. 78/2001(27.09), 59/2002(23.07);
Од 2001 година до сега, член 6 од Законот ВООПШТО не е изменет!
За твоја информација, Законот за извршување почна да се применува од 26 мај 2006 година, земи прочитај си во законот, а не да траскаш зелени дека почнал да се применува од 2008 година.
Исто така, како тоа мислиш имателот на сметката и извршителот да се договорат!? Што бе да договараат - у која кафана да седнат на скара!? Извршителот ти ја блокира сметката, и после тоа сите пари што ќе ти пристигнат на сметката како уплата по најразни основи, банката автоматски ги префрла на неговата сметка и со тие пари тој располага, дел си задржува за себе, дел на доверителот и друго (зависи од вкупниот долг). Во однос на платата, законот е недоречен, имаат големи проблеми бидејќи во еден дел вели дека може да се блокира максимум 1/3 од платата, а од друга страна може да се блокира трансакциската сметка на целот износ, односно сите средства на сметката се префрлаат кај извршителот. Па, најдоа Соломонско решение во рок од (мислам дека беше) 7 или 15 дена од блокирањето имателот на сметката да однесе кај извршителот потврда дека на таа сметка му стигнува платата, па потоа извршителот ќе му ја одблокира сметката. Во овој дел се спремаат законски измени кои поконкретно ќе го решат овој проблем!
И се пише BTW, а не BTV!!![DOUBLEPOST=1394636735][/DOUBLEPOST]
Коментарите на законите не се закони, па макар биле и од Д-р Кирил Чавдар.
Кај нас судовите се однесуваат како да сеуште е социјализам, а тие трба да ги штитат интресите на државата и по секоја цена се на страната на претпријатија за комунални услуги, банките и тн ( тие што порано беа „ државни ’)
Според член 368 од ЗОО, формално правно, доверителот може да поднесе барање 10 години по донесување на правосилна пресуда. Но зошто толку чекал? Ако покаже со лекарско уверение дека бил „болен “- добро. Ако нема доказ тогаш зошто бара камата.
Еве ти друг пример:
Топлификација ги тужи тие што не платиле секој шест месеци.
Познавам човек кој две години не плаќал парно, останал без работа. Значи се работи за 24 неплатени сметки. За тоа време Топлификација не престанала да го затоплува, што можела и четири пати го тужела ( секој 6 месеци )
И на крајот по х години судот донесува решение должникот да ко плати долгот и заедно со казнена камата, да плати, 12 илјади евра
Е сега пази,..... по две неплатени сметки ( две неизвршување на обврската за плаќање ) договорот по сила на законот се раскинува. А овде не се 2 сметки туку 4 тужби за вкупно 24 неплатени сметки. И судот, како да ништо не било, суди должникот да плати 12 илјади евра.
Таква е „ судската практика “
Па, коментарите на Законите и Судските пресуди воопшто не се ЗАКОНИ, па макар биле и од ТЕБЕ (овој е барем Доктор на науки, а ти ниту си Магистер, ниту Доктор, а се сомневам дали си и правник воопшто)!
Јас едно ќе ти кажам: Едно е словото на Законот и судската пракса, а сосема друго е моралната/етичката димензија на некои постапки во правото!
Не можам да најдам ниту една пресуда на интернет дека некој во текот на постапката се повикал на фамозниот член 6 од ЗОО, а сигурно има попаметни луѓе од мене и од тебе кои ако го знаат тоа би се повикале на членот!
 
Последно уредено од модератор:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
2.985
А бе мочко еден, ти ептен ГЛУП си бил!
Ти ли бе најде мене да ми кажуваш за измените и дополнувањата на Законот за облигационите односи! Еве ти ги сите измени и дополнувања:
„Сл. весник на Р.М.“ бр. 18/2001(05.03), 4/2002(25.01), 5/2003(31.01), 84/2008(11.07), 81/2009(30.06), 161/2009(30.12) и 123/2013(06.09)-исправка;
Одлуки на Уставен Суд на Р. М. - „Сл. весник на Р.М.“ бр. 78/2001(27.09), 59/2002(23.07);
Од 2001 година до сега, член 6 од Законот ВООПШТО не е изменет!
За твоја информација, Законот за извршување почна да се применува од 26 мај 2006 година, земи прочитај си во законот, а не да траскаш зелени дека почнал да се применува од 2008 година.
Исто така, како тоа мислиш имателот на сметката и извршителот да се договорат!? Што бе да договараат - у која кафана да седнат на скара!? Извршителот ти ја блокира сметката, и после тоа сите пари што ќе ти пристигнат на сметката како уплата по најразни основи, банката автоматски ги префрла на неговата сметка и со тие пари тој располага, дел си задржува за себе, дел на доверителот и друго (зависи од вкупниот долг). Во однос на платата, законот е недоречен, имаат големи проблеми бидејќи во еден дел вели дека може да се блокира максимум 1/3 од платата, а од друга страна може да се блокира трансакциската сметка на целот износ, односно сите средства на сметката се префрлаат кај извршителот. Па, најдоа Соломонско решение во рок од (мислам дека беше) 7 или 15 дена од блокирањето имателот на сметката да однесе кај извршителот потврда дека на таа сметка му стигнува платата, па потоа извршителот ќе му ја одблокира сметката. Во овој дел се спремаат законски измени кои поконкретно ќе го решат овој проблем!
И се пише BTW, а не BTV!!![DOUBLEPOST=1394636735][/DOUBLEPOST]
Па, коментарите на Законите и Судските пресуди воопшто не се ЗАКОНИ, па макар биле и од ТЕБЕ (овој е барем Доктор на науки, а ти ниту си Магистер, ниту Доктор, а се сомневам дали си и правник воопшто)!
Јас едно ќе ти кажам: Едно е словото на Законот и судската пракса, а сосема друго е моралната/етичката димензија на некои постапки во правото!
Не можам да најдам ниту една пресуда на интернет дека некој во текот на постапката се повикал на фамозниот член 6 од ЗОО, а сигурно има попаметни луѓе од мене и од тебе кои ако го знаат тоа би се повикале на членот!
Ќе седнат во ден и но да се договорат.

Ако извршител ја блокира мојата сметка,парите не може да ги користи ни тој ни јас ни па било кој друг се додека не го потпишам решението за тоа дали ќе го платам во целост целиот износ или тоа ќе биде на основа од 1/3 од било каков приход освен од личен доход а тоа може да трае додека ми притреба спорната сметка.
Извршителот исто така е должен да ми ги прикаже сите документи во врска со предметот а доколку не сака повторно не му потпишувам а парите ќе ги пренасочам на друга сметка.
Ова ти го кажувам од лично искуство
Законот за извршители е донесен 2006 а неговата примена е од 2008
Во врска со член 6 од ЗОО не мислам пак да се повторувам имам пишано поназад 1-2 страни
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.917
Поени од реакции
31.144
Ќе седнат во ден и но да се договорат.

Ако извршител ја блокира мојата сметка,парите не може да ги користи ни тој ни јас ни па било кој друг се додека не го потпишам решението за тоа дали ќе го платам во целост целиот износ или тоа ќе биде на основа од 1/3 од било каков приход освен од личен доход а тоа може да трае додека ми притреба спорната сметка.
Извршителот исто така е должен да ми ги прикаже сите документи во врска со предметот а доколку не сака повторно не му потпишувам а парите ќе ги пренасочам на друга сметка.
Ова ти го кажувам од лично искуство
Законот за извршители е донесен 2006 а неговата примена е од 2008
Во врска со член 6 од ЗОО не мислам пак да се повторувам имам пишано поназад 1-2 страни
Не сум правник но јас колку што сум запознает, извршителот од како ќе добие налог (со извршни судски или заверени нотарски документи) ќе те прати покана да дојдеш да се договорите за исплата. Ако дојдеш и договориш (потпишеш) то е, ако не ќе му упати службено во фирмата каде работиш да ти се задржува третина плата и истата да му се префрла нему (ваљда на посебна сметка за твој предмнет или не - не знам) Тука нема што да се прашуваш. Ако немаш плата или не е доволна или ти е веќе оптоварена со задршки, ќе ти блокира сите сметки кои ќе ги најде а каде не ти оди плата и ќе ти сопбере се од нив, ако и то не е доволно - и во зависност од побарувањата - ќе ти дојде да попиши имот.....
Главно земено на почеток ќе те побара да кажеш како и колку можеш сам да плаќаш и да потпишеш договор. Ако то не успее - тогаш веќе идат задршки на плата, блокирања сметки, пописи....
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.792
Поени од реакции
3.309
Ќе седнат во ден и но да се договорат.

Ако извршител ја блокира мојата сметка,парите не може да ги користи ни тој ни јас ни па било кој друг се додека не го потпишам решението за тоа дали ќе го платам во целост целиот износ или тоа ќе биде на основа од 1/3 од било каков приход освен од личен доход а тоа може да трае додека ми притреба спорната сметка.
Извршителот исто така е должен да ми ги прикаже сите документи во врска со предметот а доколку не сака повторно не му потпишувам а парите ќе ги пренасочам на друга сметка.
Ова ти го кажувам од лично искуство
Законот за извршители е донесен 2006 а неговата примена е од 2008
Во врска со член 6 од ЗОО не мислам пак да се повторувам имам пишано поназад 1-2 страни
Зконот за извршување е донесен во 2005-та, а извршителите почнаа со работа во мај или јуни 2006.
Јас имав една извршителска авантура, работев кај извршител од јуни 2006 до февруари 2007.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
2.985
Зконот за извршување е донесен во 2005-та, а извршителите почнаа со работа во мај или јуни 2006.
Јас имав една извршителска авантура, работев кај извршител од јуни 2006 до февруари 2007.
А се си мислев дека е од 2006 а во употреба од 2008.
За секој случај ќе си проверам
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Не сум правник но јас колку што сум запознает, извршителот од како ќе добие налог (со извршни судски или заверени нотарски документи) ќе те прати покана да дојдеш да се договорите за исплата. Ако дојдеш и договориш (потпишеш) то е, ако не ќе му упати службено во фирмата каде работиш да ти се задржува третина плата и истата да му се префрла нему (ваљда на посебна сметка за твој предмнет или не - не знам) Тука нема што да се прашуваш. Ако немаш плата или не е доволна или ти е веќе оптоварена со задршки, ќе ти блокира сите сметки кои ќе ги најде а каде не ти оди плата и ќе ти сопбере се од нив, ако и то не е доволно - и во зависност од побарувањата - ќе ти дојде да попиши имот.....
Главно земено на почеток ќе те побара да кажеш како и колку можеш сам да плаќаш и да потпишеш договор. Ако то не успее - тогаш веќе идат задршки на плата, блокирања сметки, пописи....
Само една исправка - кога извршителот ќе издаде налог за извршување веќе нема назад и договарање за доброволно плаќање на долгот, токму заради тоа (неплаќање на долгот) работата дошла и до извршител кој врши присилна наплата на долгуваното врз основа на извршен наслов. Дури и да се договорите со извршителот тоа ќе биде само за начинот на плаќање (на пример на рати за да не ти блокира сметка или пак пак да не ти продава имот), но во секој случај повторно ќе го платиш главниот долг, каматите и извршните трошоци (и тоа во обратен редослед од напишаното). Извршителот нема да го бара должникот и да му предлага самиот да плати и да потпишува договори, впрочем тој и нема такво овластување доколку тоа изричито од него не го побара доверителот.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.520
@Gjoksi
Homo locum ornat, non hominem locus
На нашиов Форум има една тема се вика на Најекономично греење затоплување
http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-221
Таа тема има преку 335 илјади посети
Темата ја отвори @Dr Zmigo на почетокот од 2010 година.
Таа тема има извршено неверојатно големо позитивно влијание во Македонија, бидејќи со неа е посочено и постојано се посочува кое затоплување што е најповолно. Во таа тема сеуште не су сретнал некој да го праша Dr Zmigo, дали е доктор или магистер или не знам што.
Овде ние зборуваме за правото.
Ситуацијата со правото во Македонија, според мое мислење е очајна. Еве ти пример: Уставниот суд, кој е највисок орган на судската власт, 2009 донесува одлука исклучените од парно да не плаќаат. Истиот суд во 2013 донесува одлука исклучените да плаќаат
Се работи за ист суд. И тоа не било кој суд, туку Уставниот суд
Според мене, ова е огромен резил за судот
Се случува, во редовното судство, второстепениот суд да ја укуне првостепената пресуда и да ја упати на повторно судење. Првостепениот суд, повторно ќе суди, но може повторно исто да пресуди. Потоа второстепениот суд ќе мора сам да суди
А овде еден ист суд, сам си ја „укинал“ пресудата. Дали си слушнал за некој друг суд кој така постапил?
Тоа е стварност
Според мене вакви форумски разговори се корисни бидејќи сите кои учествуваме добиваме нови идеи што да се направи во таква и таква ситуација.
Верувам дека ќе допринесеме да се поправи стварноста. Затоа сум отворен да слушнам нови идеи, да сослушам туѓо и изнесам свое мислење.
А дали ќе ја подобриме состојбата во судството? Веројатно не, но зошто да не мислиме.
Cogitationis poenam nemo patitur
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
Ќе седнат во ден и но да се договорат.

Ако извршител ја блокира мојата сметка,парите не може да ги користи ни тој ни јас ни па било кој друг се додека не го потпишам решението за тоа дали ќе го платам во целост целиот износ или тоа ќе биде на основа од 1/3 од било каков приход освен од личен доход а тоа може да трае додека ми притреба спорната сметка.
Извршителот исто така е должен да ми ги прикаже сите документи во врска со предметот а доколку не сака повторно не му потпишувам а парите ќе ги пренасочам на друга сметка.
Ова ти го кажувам од лично искуство
Законот за извршители е донесен 2006 а неговата примена е од 2008
Во врска со член 6 од ЗОО не мислам пак да се повторувам имам пишано поназад 1-2 страни
А бе какво потпишување некакво решение, какво пренасочување на парите на друга сметка, какво прикажување на сите документи. Не постои такво нешто!
Со него можеш само да се договориш за начинот на плаќање: во целост до одредена дата да си го платиш долгот, на рати да го плаќаш долгот и слично, а за некои договарања со тебе како должник му е потреба и согласност од доверителот. Нема договор тука дали сакаш да плаќаш или не!
И не е обврзан да ти ги покаже сите документи до предметот, ти го дава налогот за извршување и толку, па ти жали се ако мислиш дека не ти ги дал сите документи на увид, иако бил должен да го направи тоа.
Што се однесува до префрлањето на пари од една на друга сметка, ти си слушнал за КЛИРИНШКА КУЌА со седиште во Скопје. Е па во неа има податоци за секој граѓанин во која банка има своја транскациска сметка! Порано го праќаа налогот до една банка и ако таму должникот немаше сметка, мораше да праќаат налози до сите банки, а тоа беа дополнителни трошоци и време! Затоа ја воведоа оваа клириншка куќа, праќаат барање со податоци за должникот, и од таму писмено ги известуваат во кои банки должникот има сметка.
И на крај, ЗАКОНОТ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ е објавен во „Службен весник на РМ“ бр. 35/2005 од 18 мај 2005 година.[DOUBLEPOST=1394679422][/DOUBLEPOST]
@Gjoksi
Homo locum ornat, non hominem locus
На нашиов Форум има една тема се вика на Најекономично греење затоплување
http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-221
Таа тема има преку 335 илјади посети
Темата ја отвори @Dr Zmigo на почетокот од 2010 година.
Таа тема има извршено неверојатно големо позитивно влијание во Македонија, бидејќи со неа е посочено и постојано се посочува кое затоплување што е најповолно. Во таа тема сеуште не су сретнал некој да го праша Dr Zmigo, дали е доктор или магистер или не знам што.
Овде ние зборуваме за правото.
Ситуацијата со правото во Македонија, според мое мислење е очајна. Еве ти пример: Уставниот суд, кој е највисок орган на судската власт, 2009 донесува одлука исклучените од парно да не плаќаат. Истиот суд во 2013 донесува одлука исклучените да плаќаат
Се работи за ист суд. И тоа не било кој суд, туку Уставниот суд
Според мене, ова е огромен резил за судот
Се случува, во редовното судство, второстепениот суд да ја укуне првостепената пресуда и да ја упати на повторно судење. Првостепениот суд, повторно ќе суди, но може повторно исто да пресуди. Потоа второстепениот суд ќе мора сам да суди
А овде еден ист суд, сам си ја „укинал“ пресудата. Дали си слушнал за некој друг суд кој така постапил?
Тоа е стварност
Според мене вакви форумски разговори се корисни бидејќи сите кои учествуваме добиваме нови идеи што да се направи во таква и таква ситуација.
Верувам дека ќе допринесеме да се поправи стварноста. Затоа сум отворен да слушнам нови идеи, да сослушам туѓо и изнесам свое мислење.
А дали ќе ја подобриме состојбата во судството? Веројатно не, но зошто да не мислиме.
Cogitationis poenam nemo patitur
Во тој случај, отвори си тема за состојбата во Судството и правото во РМ, она право после 1991 година! Јас едно ти зборувам, ти сосема друго.
 
Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
2.985
А бе какво потпишување некакво решение, какво пренасочување на парите на друга сметка, какво прикажување на сите документи. Не постои такво нешто!
Со него можеш само да се договориш за начинот на плаќање: во целост до одредена дата да си го платиш долгот, на рати да го плаќаш долгот и слично, а за некои договарања со тебе како должник му е потреба и согласност од доверителот. Нема договор тука дали сакаш да плаќаш или не!
И не е обврзан да ти ги покаже сите документи до предметот, ти го дава налогот за извршување и толку, па ти жали се ако мислиш дека не ти ги дал сите документи на увид, иако бил должен да го направи тоа.
Што се однесува до префрлањето на пари од една на друга сметка, ти си слушнал за КЛИРИНШКА КУЌА со седиште во Скопје. Е па во неа има податоци за секој граѓанин во која банка има своја транскациска сметка! Порано го праќаа налогот до една банка и ако таму должникот немаше сметка, мораше да праќаат налози до сите банки, а тоа беа дополнителни трошоци и време! Затоа ја воведоа оваа клириншка куќа, праќаат барање со податоци за должникот, и од таму писмено ги известуваат во кои банки должникот има сметка.
И на крај, ЗАКОНОТ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ е објавен во „Службен весник на РМ“ бр. 35/2005 од 18 мај 2005 година.
A имаат евиденција на сметки отворени во странство?
Кога од овие сметки државата или некој извршител ке ми земе пари јас ќе те частам во ден и ноќ.(y)
 
Член од
30 ноември 2010
Мислења
110
Поени од реакции
48
Fringe
Заради такви како тебе е и направен законот за извршување (во превод значи присилно извршување за оние кои во доброволниот рок што го дал судот или нотарот не ја исполниле својата обврска). Ти во своите дискусии наведуваш начини како да се избегнат плаќањето на обврските.
Јас моментално работам кај извршител, и да ти кажам во рок од 1 час по добивање на барање за извршување можам за должникот врз основа на неговиот матичен број да ти пронајдам во кои банки има сметки и кои се броевите на сметките, дали на негово име се води некоја недвижност во РМ. За 5 дена ако е потребно ќе проверам дали на негово име е регистрирано моторно возило, или можда поседува фирма, можда е управител на фирма или сл., дали и каде све работел (легално , пријавен со платени придонеси).
Е сега е правото на извршителот да избере начинот како ќе постапува.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.520
Заради такви како тебе е и направен законот за извршување (во превод значи присилно извршување за оние кои во доброволниот рок што го дал судот или нотарот не ја исполниле својата обврска). Ти во своите дискусии наведуваш начини како да се избегнат плаќањето на обврските.
.
Тешко на онаа држава и на оној народ каде законите се прават за некого, па дури и ако тој се вика @Fringe
Извршителите повеќе од 95% наплатуваат од граѓаните за сметки струја вода парно телефон и за банкарски долгови и кредитни картички
Законите кои ги донела власта се против граѓаните - долговите не засатаруваат, каматите се неограничени
Сега власта наметна на исклучените од Топлификација да им плаќаат на арамиите од Топлификација иако не користат парно. Кај се чуло и видело да плаќаш а ништо да не добиеш.
А ти тоа го нарекуваш „ обврска “. Ако власта наметнува такви обврски таа нека им плати на арамиите, а не да не тера нас да им плаќаме и тоа со огромна казнена камата
Кај се чуло и видело за долг од 1000 денари да платиш заедно со камата 20 илјади или 30 илјади
Сето тоа не го направи Fringe. Затоа погрешно лице обвинуваш
А јас само се обидувам да најдам начин да се спасам од овие „ обврски “
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.917
Поени од реакции
31.144
Fringe
Заради такви како тебе е и направен законот за извршување (во превод значи присилно извршување за оние кои во доброволниот рок што го дал судот или нотарот не ја исполниле својата обврска). Ти во своите дискусии наведуваш начини како да се избегнат плаќањето на обврските.
пред 10-15 години службеници на банки шетаа по фирми - нарочно државни, нудеа картици, кредити, минуси и до 3-4 плати... само да се префрлиш кај нив. Многумина зедоа кредит зедоа картици и почнаа да ги работат, трошоците на живот растеа платите стагнираа, многумина и загубија работни места, се потешко се враќаа лимитите и минусите. Во последни 10 години поскапе струја, бензин, дрва, нафта, храна...... а платата остана иста, на многу семејства единствен начин да го протурка месецот беа акробации со картички, земи од една префрли на друга од на мажот овој месец троши од жената следнипт.... и поолека тонеа. Ретко кој е влезен во долг оти со парите купил луксузи или патувал низ светот, сите тие трансакции се правени во Веро, Тинекс, Кам, Електродистрибуција.... Во овие 10 години речиси немаше период да нешто не треба да се плати, дали приватизација, легализација, нови документи, елаборати.....
Решение на таа криза не е да имаш вечен извршител кој ќе ти задржува третина од плата (па и пензија) до смрт. Решение е да се најде излез од ситуацијата, јас мислам дека мнооогу гласови ќе добие она партија која ќе понуди побезболно решение за овој проблем.
Јас ги посматрам банките, не гледам многу потреси кај нив, плати високи, пријавуват приходи делат дивиденди, извршители не познавам али бев на маса кога зборуваа со една од нив од Битола женска... убави прикаски слушнав, единствен кој наведнат со турнати гаќи стоји во ова прикаска е граѓанинот. Блокиран и без надеж за иднина. Извршителството вакво какво е - е привремена мерка која од почеток може да испумпа некој денар од народот, но што потоа? ќе му се продаде то што има, ќе му се задржува третина од плата - а тој се уште должник. Мислам дека ќе има промени на законот.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.520
Eве пример - за долг кон Топлификација од 487 денари извршителите му наплатиле 6000 денари, пишува Дневник
http://dnevnik.mk/?ItemID=CD31FCA00F54CF4CA4336FEED1BBD8C8

Што е најинтересно долгот бил платен, што значи не ни имало долг
A @blek stena тоа го нарекува избегнување плаќањеобврски... „ Ти во своите дискусии наведуваш начини како да се избегнат плаќањето на обврските.„
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
2.985
Тешко на онаа држава и на оној народ каде законите се прават за некого, па дури и ако тој се вика @Fringe
Извршителите повеќе од 95% наплатуваат од граѓаните за сметки струја вода парно телефон и за банкарски долгови и кредитни картички
Законите кои ги донела власта се против граѓаните - долговите не засатаруваат, каматите се неограничени
Сега власта наметна на исклучените од Топлификација да им плаќаат на арамиите од Топлификација иако не користат парно. Кај се чуло и видело да плаќаш а ништо да не добиеш.
А ти тоа го нарекуваш „ обврска “. Ако власта наметнува такви обврски таа нека им плати на арамиите, а не да не тера нас да им плаќаме и тоа со огромна казнена камата
Кај се чуло и видело за долг од 1000 денари да платиш заедно со камата 20 илјади или 30 илјади
Сето тоа не го направи Fringe. Затоа погрешно лице обвинуваш
А јас само се обидувам да најдам начин да се спасам од овие „ обврски “
пред 10-15 години службеници на банки шетаа по фирми - нарочно државни, нудеа картици, кредити, минуси и до 3-4 плати... само да се префрлиш кај нив. Многумина зедоа кредит зедоа картици и почнаа да ги работат, трошоците на живот растеа платите стагнираа, многумина и загубија работни места, се потешко се враќаа лимитите и минусите. Во последни 10 години поскапе струја, бензин, дрва, нафта, храна...... а платата остана иста, на многу семејства единствен начин да го протурка месецот беа акробации со картички, земи од една префрли на друга од на мажот овој месец троши од жената следнипт.... и поолека тонеа. Ретко кој е влезен во долг оти со парите купил луксузи или патувал низ светот, сите тие трансакции се правени во Веро, Тинекс, Кам, Електродистрибуција.... Во овие 10 години речиси немаше период да нешто не треба да се плати, дали приватизација, легализација, нови документи, елаборати.....
Решение на таа криза не е да имаш вечен извршител кој ќе ти задржува третина од плата (па и пензија) до смрт. Решение е да се најде излез од ситуацијата, јас мислам дека мнооогу гласови ќе добие она партија која ќе понуди побезболно решение за овој проблем.
Јас ги посматрам банките, не гледам многу потреси кај нив, плати високи, пријавуват приходи делат дивиденди, извршители не познавам али бев на маса кога зборуваа со една од нив од Битола женска... убави прикаски слушнав, единствен кој наведнат со турнати гаќи стоји во ова прикаска е граѓанинот. Блокиран и без надеж за иднина. Извршителството вакво какво е - е привремена мерка која од почеток може да испумпа некој денар од народот, но што потоа? ќе му се продаде то што има, ќе му се задржува третина од плата - а тој се уште должник. Мислам дека ќе има промени на законот.
Не само јас,секој кој ќе се снајде на некои не им ни стигнуваат или се исклучени од овие причини е предизвикан да палаќа на државата толку колку што ќе потроши,односно колку за пензиско,персонален данок,данок од добивка,сметки за телефон,греење а некој не го ни користи,струја со лоповска 33,33% енерфетска ефикасност во кое е пресметано улично осветлување +18% ДДВ,додека поголемиот дел останати давачки и трошоци се на црно или со странски сметки.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Извршителите не служат само за наплата на долговите од граѓаните кон јавните претпријатија, ЕВН, топлификација, телеком и сл. Преку извршител наплатуваат и работниците за неисплатени плати од страна на работодавачите, жените за алиментација на своето детенце од несовесните мажи, продавачите кои биле прелажани од купувачи-измамници, обичните граѓани преку извршител ги наплатуваат своите побарувања бидејќи не можат тоа да го сторат самите. Точно е дека извршителите имаат превисоко одредена тарифа и наплатуваат огромни награди за нивната работа, но сепак тие мораат да постапат по извршна исправа од доверителот, не е тоа личен избор на извршителот. Не би требало темата да биде сфатена како фронт против извршителите, туку повеќе да се укаже на неправилностите кои ги прават истите и како да се постапува во таквите случаи.
 
На врв Bottom