Извршителите тропаат на врата за сметки стари и по 15 години

  • Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.520
Над 120.000 граѓани во март се соочија со блокада на своите трансакциски сметки, покажуваат податоците на Народна банка на Македонија.
- Известува Дневник
http://dnevnik.mk/?ItemID=806B8E8066A01B419090EEC3CFA21E8B

Има и правен совет од Народниот правобранител

Прв чекор е нотарот. Може да се поднесе жалба во рок од осум дена. Ако има повреди во извршната постапка или се повлечат пари што не подлежат на извршување, може да се достави жалба до претседателот на Основниот суд, а ако граѓанинот е незадоволен од одлуката, и до Апелацискиот суд. Меѓутоа, со оглед дека овде се плаќаат такси, подносителот треба да биде сигурен дека е во право бидејќи трошоците ако изгуби, паѓаат на негов товар.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.652
Поени од реакции
5.489
Над 120.000 граѓани во март се соочија со блокада на своите трансакциски сметки, покажуваат податоците на Народна банка на Македонија.
- Известува Дневник
http://dnevnik.mk/?ItemID=806B8E8066A01B419090EEC3CFA21E8B

Има и правен совет од Народниот правобранител

Прв чекор е нотарот. Може да се поднесе жалба во рок од осум дена. Ако има повреди во извршната постапка или се повлечат пари што не подлежат на извршување, може да се достави жалба до претседателот на Основниот суд, а ако граѓанинот е незадоволен од одлуката, и до Апелацискиот суд. Меѓутоа, со оглед дека овде се плаќаат такси, подносителот треба да биде сигурен дека е во право бидејќи трошоците ако изгуби, паѓаат на негов товар.
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=78086#.U6f7BpSSzld

...Граѓаните, пак, се жалат дека добивале решенија и за веќе платени сметки. Доколку е така, треба само да донесат доказ, тврдат во Топлификација....

Dali ima predvideno vo zakonot metoda za naplata na trošocite na građaninot za neosnovano izvršuvanje , mislam prevozni trošoci, otsastvo od rabota ?? ...kolku znam sudovite ne dosuduvaat ništo, treba posebna tužba za toa. Ako ne se regulira ova firmite će izdavaat i dupli smetki, muva ne gi laze, a može i vraboten vo firma da krade, t.e. ti izdava smetka ama parite v đeb... Ova pod ITNO mora da se regulira. Isto i nadomest na trošocite na građanite ako dojde do postapka na naplata na TUĐ dolg, greška vo podatoci (greška na izvršitelot / notarot). Ako ne se sankcionira će se slučuvaat ovakvi raboti :

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/greskom-ovrsen-i-dalje-ne-moze-do-svog-novca-457737

vo Hrvatska poradi efikasno izvršuvanje vovedoa nov identifikacionen broj, OIMB, različen od EMBG koj poteknuva od ex-Ju.. no zloupotrebi io greški ima
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.917
Поени од реакции
31.144
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=78086#.U6f7BpSSzld

...Граѓаните, пак, се жалат дека добивале решенија и за веќе платени сметки. Доколку е така, треба само да донесат доказ, тврдат во Топлификација....

Dali ima predvideno vo zakonot metoda za naplata na trošocite na građaninot za neosnovano izvršuvanje , mislam prevozni trošoci, otsastvo od rabota ?? ...kolku znam sudovite ne dosuduvaat ništo, treba posebna tužba za toa. Ako ne se regulira ova firmite će izdavaat i dupli smetki, muva ne gi laze, a može i vraboten vo firma da krade, t.e. ti izdava smetka ama parite v đeb... Ova pod ITNO mora da se regulira. Isto i nadomest na trošocite na građanite ako dojde do postapka na naplata na TUĐ dolg, greška vo podatoci (greška na izvršitelot / notarot). Ako ne se sankcionira će se slučuvaat ovakvi raboti :

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/greskom-ovrsen-i-dalje-ne-moze-do-svog-novca-457737

vo Hrvatska poradi efikasno izvršuvanje vovedoa nov identifikacionen broj, OIMB, različen od EMBG koj poteknuva od ex-Ju.. no zloupotrebi io greški ima
Koга ти иди решение обичнои ставаат покрај сметка и некоја сума некогаш и 500 денари за некакви трошоци за решението
И сега ако имам платена сметка можам да им пратам заедно со пропратно писмо и износ од 61500 денари за трошоци за одговор??
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
Над 120.000 граѓани во март се соочија со блокада на своите трансакциски сметки, покажуваат податоците на Народна банка на Македонија.
- Известува Дневник
http://dnevnik.mk/?ItemID=806B8E8066A01B419090EEC3CFA21E8B

Има и правен совет од Народниот правобранител

Прв чекор е нотарот. Може да се поднесе жалба во рок од осум дена. Ако има повреди во извршната постапка или се повлечат пари што не подлежат на извршување, може да се достави жалба до претседателот на Основниот суд, а ако граѓанинот е незадоволен од одлуката, и до Апелацискиот суд. Меѓутоа, со оглед дека овде се плаќаат такси, подносителот треба да биде сигурен дека е во право бидејќи трошоците ако изгуби, паѓаат на негов товар.
Новинарот грешка пренесува.
Против Решението на нотарот со кое се дозволува извршување врз основа на веродостојна исправа (на пр. сметка, фактура и сл.), странката има право да поднесе ПРИГОВОР до Нотарот, и после тоа нотарот го препраќа предметот со сите списи до Основниот Суд каде нотарот има седиште, и постапката си продолжува исто како да била поднесена тужба до тој Основен Суд, согласно Законот за парничната постапка. Против донесената одлука, странката има право на ЖАЛБА до Апелационен Суд надлежен за Основниот Суд, и одлуката на Апелациониот Суд е конечна/последна. Тука постапката пред Нотар и Основен Суд завршува.
Ако пак, должникот не поднел приговор до нотарот, тогаш решението на нотарот станува правосилно и извршно и доверителот може веднаш да поднесе барање за извршување на решението до надлежен извршител.
Согласно Законот за извршување, против сите дејствија што ги спроведува извршителот во извршната постапка, странките можат да поднесат ПРИГОВОР до Претседателот на Основниот Суд каде седиште има извршителот. Против донесеното Решение на Претседателот на Основниот Суд, незадоволната странка има право на ЖАЛБА до Апелационен Суд надлежен за подрачјето на Основниот Суд каде е поднесен приговорот. И тука постапката по приговори и жалби завршува.
Значи, постапките пред 1. Нотар/Основен Суд и 2. Извршител се две различни постапки!
Ако пак имате платено некои сметки, а за тие сметки доверителот (на пр. Топлификација) поднел предлог за извршување до нотарот, тогаш не ви преостанува ништо друго освен да се поднесе приговор до нотарот, со доказ дека тие сметки се платени па после на суд да докажете дека навистина сте ги платиле сметките.
Значи, правно мора да се заштитите, да поднесите приговор или жалба, ако сметате дека некое право ви е повредено, нарушено, неосновано сте утужени и сл. Не ви брка многу работа тоа да „плачите“ овде на форумов или да чекате некој новинарски натпис во Дневник за да видете дека не сте само вие утужени за платени сметки. :D
Simple as that! Поздрав.
 
Последно уредено:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
15.738
Поени од реакции
7.275
А она жалбата не го одложува извршувањето на решението?
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
А она жалбата не го одложува извршувањето на решението?
Во постапката пред суд, жалбата го одлага/задржува извршувањето на одлуката на Основниот суд!
Во постапката пред извршител, жалбата НЕ го одлага/задржува извршувањето!
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.652
Поени од реакции
5.489
Поентата ми е дали треба да се предвиди или надмест за малтретирање на гражанинот кој има платено или барем КАЗНА за фирмата која се обидува повеќе пати да наплати сметка !! Уште во 60-тите на таткоми му дојде покана за суд за неплатена РТВ претплата. Бараше цела ноќ, ја најде сметката и судот го отфрли барањето на МРТВ. Но не само што отсаствуваше од работа ( ај тогаш може и беше полесно), но нервозите се големи. Прати писмо до НОва Македонија но не сакаа да објават за случкаѕа, имале добри односи со МРТВ . Ај ова било у времето на диктатурата, ама вио 80-тите фирма за намештај ја тужи сопругата за неплатена рата. Иде на суд со уплатницата ама тие не дошле. Судијата не сака да разгледува по случајот, закажува ново рочиште. На тоа сопругата не можеше да иѕлеѕе од работа, никој не дошол па судијата го затвара предметот а трошоците на судот ги дели на странките. И така ни криви ни должни плаќаме 1/2 од трошоци на судот. А се сомневам дека фирмата воопшто нешто платила.
За сметкиве би требало да постои некој вид Пазарна инспекција, да се оди таму и да се прилага копија од сметка, не треба веднаш да се оптеретува суд. И нека каже некој правник, јас мислам дека казниво е издавање ДВОЈНА сметка ???
 
Член од
30 ноември 2010
Мислења
110
Поени од реакции
48
Поентата ми е дали треба да се предвиди или надмест за малтретирање на гражанинот кој има платено или барем КАЗНА за фирмата која се обидува повеќе пати да наплати сметка !! Уште во 60-тите на таткоми му дојде покана за суд за неплатена РТВ претплата. Бараше цела ноќ, ја најде сметката и судот го отфрли барањето на МРТВ. Но не само што отсаствуваше од работа ( ај тогаш може и беше полесно), но нервозите се големи. Прати писмо до НОва Македонија но не сакаа да објават за случкаѕа, имале добри односи со МРТВ . Ај ова било у времето на диктатурата, ама вио 80-тите фирма за намештај ја тужи сопругата за неплатена рата. Иде на суд со уплатницата ама тие не дошле. Судијата не сака да разгледува по случајот, закажува ново рочиште. На тоа сопругата не можеше да иѕлеѕе од работа, никој не дошол па судијата го затвара предметот а трошоците на судот ги дели на странките. И така ни криви ни должни плаќаме 1/2 од трошоци на судот. А се сомневам дека фирмата воопшто нешто платила.
За сметкиве би требало да постои некој вид Пазарна инспекција, да се оди таму и да се прилага копија од сметка, не треба веднаш да се оптеретува суд. И нека каже некој правник, јас мислам дека казниво е издавање ДВОЈНА сметка ???
Postoi vo Zakonot za izvrsuvanje cela glava X sto se vika protivizvrsuvanje kade sto e predvideno tokmu ova
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.917
Поени од реакции
31.144
Поентата ми е дали треба да се предвиди или надмест за малтретирање на гражанинот кој има платено или барем КАЗНА за фирмата која се обидува повеќе пати да наплати сметка !! Уште во 60-тите на таткоми му дојде покана за суд за неплатена РТВ претплата. Бараше цела ноќ, ја најде сметката и судот го отфрли барањето на МРТВ. Но не само што отсаствуваше од работа ( ај тогаш може и беше полесно), но нервозите се големи. Прати писмо до НОва Македонија но не сакаа да објават за случкаѕа, имале добри односи со МРТВ . Ај ова било у времето на диктатурата, ама вио 80-тите фирма за намештај ја тужи сопругата за неплатена рата. Иде на суд со уплатницата ама тие не дошле. Судијата не сака да разгледува по случајот, закажува ново рочиште. На тоа сопругата не можеше да иѕлеѕе од работа, никој не дошол па судијата го затвара предметот а трошоците на судот ги дели на странките. И така ни криви ни должни плаќаме 1/2 од трошоци на судот. А се сомневам дека фирмата воопшто нешто платила.
За сметкиве би требало да постои некој вид Пазарна инспекција, да се оди таму и да се прилага копија од сметка, не треба веднаш да се оптеретува суд. И нека каже некој правник, јас мислам дека казниво е издавање ДВОЈНА сметка ???
Aко ја имаш платената сметка, ќути си тракј си нека те тужат па излези на суд со тим од 12 адвокати, барај вешти лица, нек достават 10 поднесоци не излегувај на секое на суд и после едно 5-6 рочишта извади му ја платената сметка и нек платат судски трошоци.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.652
Поени од реакции
5.489
Aко ја имаш платената сметка, ќути си тракј си нека те тужат па излези на суд со тим од 12 адвокати, барај вешти лица, нек достават 10 поднесоци не излегувај на секое на суд и после едно 5-6 рочишта извади му ја платената сметка и нек платат судски трошоци.
не можеш ни тоа, ако те известат ОК е.. може да ти исклучи струја ако те опоменал...За него е Закон дали кај него е книжено ....често знае некоја уплатница да не е книжена во фирма...мене во Охрид ми бараа да платам 2х стара сметка за вода, и кога им донесов и тоа кај нив платена се чудеа, можно е интерните каса прими некој благајник и да подкраднува...
А патем, денес во весници еден тврди дека НЛБ ги блокира луѓето и да има доволно средства на сметка, ,за смешни налози, целта било да платат одблокирање... е сега ова е малку веројатно, но за тоа има чаре , раскинување со таа банка. Мислам дека овие работи ќе се средат кога ќе се укинат монополите, наводно и за струја можело. Конкуренцијата е здрава работа, се покажа со провајдерите.
 
Член од
24 февруари 2013
Мислења
409
Поени од реакции
219
Postoi vo Zakonot za izvrsuvanje cela glava X sto se vika protivizvrsuvanje kade sto e predvideno tokmu ova
Ај те молам објасни каква поврзаност има помеѓу Глава 10 - ПРОТИВИЗВРШУВАЊЕ (чл. 78, 79 и 80) од тој Закон и утужувањето за веќе платена сметка!!!
Инаку, издавање двојна сметка е неказниво, не постои такво прекршочно или кривично дело!
 
Последно уредено:
Член од
21 август 2008
Мислења
6.501
Поени од реакции
1.311
koe pravo koj praven sistem pa pravniot sistem i ustavot se smeni so puski 2001 sto ve gleam uplaseni.[DOUBLEPOST=1403745519][/DOUBLEPOST]koe pravo koj praven sistem pa pravniot sistem i ustavot se smeni so puski 2001 sto ve gleam uplaseni.nema nikavo pravo oni nas ni duzat zdravje zemi upukaj go i umri go heroj zar ke cekas narodot da krene glava.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.652
Поени од реакции
5.489
Ај те молам објасни каква поврзаност има помеѓу Глава 10 - ПРОТИВИЗВРШУВАЊЕ (чл. 78, 79 и 80) од тој Закон и утужувањето за веќе платена сметка!!!
Инаку, издавање двојна сметка е неказниво, не постои такво прекршочно или кривично дело!
а може да се третира како измама ?, а јас би го третирал и како двојно книговодство, посебно што некаде се уште даваат само каса прими
 
M

macgowan

Гостин
Дали доколку исплаќам кредит за кого месечната рата ми е 1/3 од платата, извршител може да ми ја блокира сметката и да ми наплати од останатиот дел од платата. Доколку не може која е процедурата за да го наплати долгот и дали доколку се чека да го исплатам кредитот па он да ја наплати сумата која ја должам може да се зголеми.
П.С. Немам ништо на мое име
Може да ти наплати од останатиот дел од платата. Проверено, од паталец...
Околу зголемувањето на трошоците...за време на отплатата на долгот ти течи камата која е наведена во барањето за извршување од страна на доверителот(доколку доверителот бара камата, што е најчест случај). Извршителите не пресметуваат нивна камата, туку ја пресметуваат каматата која ја бара доверителот и/или е назначена во решението/пресудата. Извршителските трошоци можат да се зголемат доколку се зголемуваат дејствијата кои ги преземаат, например нови налози, разни барања до агенции, катастри и сл., тоа е ако не плаќаш па бараат друго чаре за да го наплатат долгот. Ако не преземаат други дејствија освен основниот налог кој го направиле и го доставиле, дали тебе или на банката, од нивна страна немаш зголемување на извршните трошоци туку само ќе расти каматата на доверителот(доколку се плаќа на рати, нормално). Во останатите трошоци ти се и процесните трошоци кои ги бара нотарот/судот и, доколку ги има, адвокатските трошоци кои се често доста високи.
Оттаму, кога ќе се собери, се големи сумите кога долгот ќе ни стигне за наплата кај извршител. Извршителот мора по закон да ги наплати трошоците за сите горенаведени. Тие работат по тарифа која е определена од Министерот за правда, како и нотарите...не е во нивните трошоци најголем дел од зголемувањето, туку најчесто е во огромните камати во решенијата и пресудите и погоренаведени трошоци.
И уште нешто...од камати може да те куртули единствено доверителот, кој треба да го извести извршителот дека се откажува од нив.
Ако немаш ништо на твое име, ќе ти стои блокирана сметката...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.652
Поени од реакции
5.489
На врв Bottom