Избори 2024

Кои двајца кандидати ќе влезат во втор круг круг на Претседателските избори 2024?

 • Пендаровски и Јакимовски

  Гласови: 0 0,0%
 • Пендаровски и Османи

  Гласови: 0 0,0%
 • Пендаровски и Таравари

  Гласови: 0 0,0%
 • Пендаровски и Димитриевски

  Гласови: 0 0,0%
 • Силјановска - Давкова и Јакимовски

  Гласови: 0 0,0%
 • Силјановска - Давкова и Таравари

  Гласови: 0 0,0%
 • Јакимовски и Османи

  Гласови: 0 0,0%
 • Јакимовски и Ванковска

  Гласови: 0 0,0%
 • Јакимовски и Таравари

  Гласови: 0 0,0%
 • Јакимовски и Димитриевски

  Гласови: 0 0,0%
 • Османи и Ванковска

  Гласови: 0 0,0%
 • Османи и Таравари

  Гласови: 0 0,0%
 • Османи и Димитриевски

  Гласови: 0 0,0%
 • Ванковска и Таравари

  Гласови: 0 0,0%
 • Ванковска и Димитриевски

  Гласови: 0 0,0%
 • Таравари и Димитриевски

  Гласови: 0 0,0%
 • нема да има втор круг, Пендаровски ќе стане претседател во прв

  Гласови: 0 0,0%
 • нема да има втор круг, Јакимовски ќе стане претседател во прв

  Гласови: 0 0,0%
 • нема да има втор круг, Османи ќе стане претседател во прв

  Гласови: 0 0,0%
 • нема да има втор круг, Ванковска ќе стане претседателка во прв

  Гласови: 0 0,0%
 • нема да има втор круг, Димитриевски ќе стане претседател во прв

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  59
 • Гласањето е завршено на .

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.186
Поени од реакции
34.419

Пред утрешното гласање на првиот круг од претседателските избори, Државната изборна комисија (ДИК) на својата официјална веб-страница објави повеќејазично упатство за гласање.

1. Гласањето се врши лично на гласачките места во Република Северна Македонија и во ДКП/КК.

2. Избирачкиот одбор на гласачите им го објаснува начинот на гласање и им овозможува да гласаат.
3. Гласачот може само еднаш да се појави на гласачкото место за остварување на своето избирачко право.

4. Гласачот го приложува документот за лична идентификација – важечка лична карта или патна исправа, односно лична карта или патна исправа чија важност истекла во периодот од 24 јули 2023 до 24 април 2024 година.

5. Гласачот става отпечаток од показалецот од десната рака на уредот за биометриска идентификација, а доколку гласачот нема десен показалец се зема отпечаток од показалецот од левата рака или во случај на гласачот да му недостигаат овие два прста се зема отпечаток од наредниот прст од десната рака.

6. Доколку гласачот нема две раце гласачот се внесува во техничката опрема со пребарување преку неговиот единствен матичен број (ЕМБГ).

7. Доколку УБИГ не може да најде совпаѓање на отпечатокот од прсти со отпечатокот од прсти на гласачот во електронскиот избирачки список, гласачот се внесува во УБИГ преку отчитување на личниот документ на МРЗ скенерот или преку внесување на единствениот матичен број (ЕМБГ), а потоа гласачот става отпечаток од прст на УБИГ.

8. По потврдувањето на идентитетот, гласачот го става својот потпис во изводот од Избирачкиот список.

9. Гласачкото ливче се откинува од кочанот по нумерички редослед, задолжително му се става печат на предната страна на местото определено за печат и потоа му се дава на гласачот.

10. Гласачот добива едно гласачко ливче.

11. Гласачот гласа сам, тајно зад гласачки параван.

12. Гласачот гласањето го врши на тој начин што го заокружува редниот број пред називот/името на листата со хемиско пенкало со мастило во сина боја.

13. Превитканото гласачко ливче гласачот го става во гласачката кутија.

14. Гласачот го подигнува документот за лична идентификација.

15. Гласач кој има физички недостаток или е неписмен и поради тоа не може да гласа на начин утврден со Изборниот законик, со себе има право да доведе лице кое ќе му помогне при гласањето. Ако не доведе со себе лице кое ќе му помогне при гласањето, тогаш избирачкиот одбор ќе определи друго лице од редот на гласачите. Лицето не смее да влијае врз одлуката на гласачот.

16. Забрането е семејното и групното гласање, како и гласањето за друго лице.

17. Забрането е фотографирање на гласачкото ливче со мобилен телефон или апарат за фотографирање.

18. Забрането е носење оружје на гласачкото место.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Никој да напише своја проекција за резултатите од првиот круг на претседателски.
Страв дека ќе биде исмеан од останатите, оправдано, ја има таа црта во нашиот менталитет.

Еве мое, повеќе посакувано отколку ... сценарио.
Во втор круг влегуваат Силјановска и Ванковска!
Максим кај кого гласачкото тело на сдсСС ќе инклинира, очекувам да НЕ добие доволен број за продолжеток.
Стево заминува прво во историјата, а подоцна се надевам и во Идризово.
Стевче и покрај добите настапи нема да собере доволно, заради политиката/ставовите името да се врати ама е тешко...

Оние двајцата кои се борат за претседател на Иљирид не ги земам за сериозни.

Требаше администрацијата да постави анкета/кладилница (ионака цела држава ни е на кладилница) па демократско насторените нешто и да заработат
 
Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.185
Поени од реакции
35.112
Требаше администрацијата да постави анкета/кладилница (ионака цела држава ни е на кладилница) па демократско насторените нешто и да заработат
Еве ви анкета. Предвидуваме вечер до 19:30 (пола саат по затварање на избирачките места).
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.064
Поени од реакции
4.657
Излезноста ми се чини поголема од минатите претседателски треба да се спореди процентуално до девет часот со минатите.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.185
Поени од реакции
35.112
Излезноста ми се чини поголема од минатите претседателски треба да се спореди процентуално до девет часот со минатите.
Не можам да најдам податок за излезност до 10:00 часот претходните избори (тогаш во 10 се правел пресек, не во 9). Најдов за одредени општини само - на пример Гостивар била 3% до 10:00 во 2019, сега е 2,41% до 9:00. Врапчиште била 2,10%, сега е 1,51%. Значи тука некаде е.

Инаку, еве по 96,36% пристигнати информации во ДИК, најголема излезност до 9:00 часот има во:
1. Крива Паланка - 9,54%
2. Демир Капија - 9,42%
3. Крушево - 8,33%
4. Пробиштип - 7,21%
5. Дојран - 7,12%

а најмала во:
78. Пласница - 0,97%
77. Студеничани - 1,03%
76. Центар Жупа - 1,09%
75. Дебар - 1,47%
74. Арачиново - 1,52%
(потоа следуваат Боговиње, Маврово Ростуша, Врапчиште, Желино и Шуто Оризари)

Кавадарци и Новаци уште нема никакви податоци, затоа се 78 општини.

Од скопските општини:
1. Ѓорче Петров - 6,14%
2. Кисела Вода - 5,89%
3. Центар - 5,17%
4. Бутел - 5,16%
5. Аеродром - 5,14%
6. Карпош - 5,50%
7. Гази Баба - 4,92%
8. Чаир - 3,51%
9. Сарај - 2,74%
 
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.064
Поени од реакции
4.657
Не можам да најдам податок за излезност до 10:00 часот претходните избори (тогаш во 10 се правел пресек, не во 9). Најдов за одредени општини само - на пример Гостивар била 3% до 10:00 во 2019, сега е 2,41% до 9:00. Врапчиште била 2,10%, сега е 1,51%. Значи тука некаде е.

Инаку, еве по 96,36% пристигнати информации во ДИК, најголема излезност до 9:00 часот има во:
1. Крива Паланка - 9,54%
2. Демир Капија - 9,42%
3. Крушево - 8,33%
4. Пробиштип - 7,21%
5. Дојран - 7,12%

а најмала во:
78. Пласница - 0,97%
77. Студеничани - 1,03%
76. Центар Жупа - 1,09%
75. Дебар - 1,47%
74. Арачиново - 1,52%
(потоа следуваат Боговиње, Маврово Ростуша, Врапчиште, Желино и Шуто Оризари)

Кавадарци и Новаци уште нема никакви податоци, затоа се 78 општини.

Од скопските општини:
1. Ѓорче Петров - 6,14%
2. Кисела Вода - 5,89%
3. Центар - 5,17%
4. Бутел - 5,16%
5. Аеродром - 5,14%
6. Карпош - 5,50%
7. Гази Баба - 4,92%
8. Чаир - 3,51%
9. Сарај - 2,74%
Да тука некаде е, пресудна ќе биде разликата помеѓу кандидатите, кој колку изгубил и кој колку добил во плус.
 
Член од
31 мај 2009
Мислења
1.188
Поени од реакции
2.146
Чек има втор круг , а има и парламентарни.. разликата не е толку голема кога овие гласови ќе се претолчат во пратенички места , ме разбираш .
 
Член од
8 август 2013
Мислења
1.084
Поени од реакции
1.449
Чек има втор круг , а има и парламентарни.. разликата не е толку голема кога овие гласови ќе се претолчат во пратенички места , ме разбираш .
Te razbiram.. am pak od prilika izgleda 5 pratenici poveke ke imaat.. razlikata e golema vo I.E 5... vo koj ja mislav deka ke go brani I.E. 6...ama ne izgleda nema.. zdravje
Автоматски споено мислење:

Mozhebi so segashnite rezultati difference go albanskiot blok e 2 3 pratenici...ama euforita e na stranata na grubi.
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Вакви разултати ни во најлоши коѓмарни соништа не очекував.
Сметав дека има барем 150.000 македонци, излезе дека ги има само 41.000.
Катастрофа, не за Македонија таа веќе со години не постои, катастрофа за Македонците.
На почетокот се прашував и не ми беше јасно зошто нема отворени притисоци од стратешките или други фактори, па одговорот бил многу едноставен -нема потреба, жабата е сварена!
За само 7-8 години интензивно перење на мозок се УНИШТИ се што се градеше од 1944! Браво мајстори.


Некои ги глорифицираат своите кандидати, кобајаги тоа нешто значи.
Еве само за пример: ако Силјановска беше кандидат на зелените од Шипковица или Османов беше кандидат на ДПсНЕ. што мислите дали ќе имаше разлика во бројот на освени гласови? (како толку успешно ги претворија Македонците во зомби?)
Или ако сакате друг пример: Стевчо да го ставите на листа кај ЗНАМ а Максо кај Гром што мислите ќе има ли разлика во гласовите ? ? ?
Или ако Ванковска беше кандидат на ДПсНЕ, зарем мислите дека ќе имаше помалку гласови од сегашните ? ? ? ? ?

Се покажа и докажа дека кај нас НИКОЈ не чита програми-платформи што и да е, туку се гласа онака како што ќе рече шефот-Бог (дали и од какви интереси небитно) па макар тоа било и на сопствена штета, обичниот човек е толку растргнат што не е во состојба да препознае полза од штета, а кај другиот дел се фаворизира култура на хедонизам па ако ѕтреба и детето ќе си го продадат само да ги задоволат своите анимални потреби...

Го минимизирав значењето на периодот на северџганско воспитување затоа и не можев да препознаам дека северџганскиот дух ќе си го направи своето, го даде очекуваниот резултат.

Се се менува, можеби еден ден ќе има повеќе Македонци, ама верувајте мачно е за гледање што се случува со Македонците!

Се покажа дека немам никакво познавање на македонскиот менталитет, дека од секогаш сум ја хиперболизирал Македонштината, сум му давал повеќе на значење од колку што тој навистина вреди, не знам дали има сврха повеќе да коментирам и да ја следам оваа духовна беда... ако ја следам би бил мазохист а ако не, би се прашувал дали можеби нешто се смени..
.............

само да додадам сега за вториот круг повторно ќе мора сакал-не сакал да гласам за помалото зло, да ти ебу такви избори.
(поголемо зло се овие сдсСС кои за 24 часа не конвертираат во бугари а помало зло се овие од ДПсНЕ кои тоа ќе го прават на долги стази о после оди на избори, а изборот се сведува на тоа кој побрзо и поевтино ќе те продаде!)
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.132
Поени од реакции
81.137
Вакви разултати ни во најлоши коѓмарни соништа не очекував.
Сметав дека има барем 150.000 македонци, излезе дека ги има само 41.000.
Катастрофа, не за Македонија таа веќе со години не постои, катастрофа за Македонците.
На почетокот се прашував и не ми беше јасно зошто нема отворени притисоци од стратешките или други фактори, па одговорот бил многу едноставен -нема потреба, жабата е сварена!
За само 7-8 години интензивно перење на мозок се УНИШТИ се што се градеше од 1944! Браво мајстори.


Некои ги глорифицираат своите кандидати, кобајаги тоа нешто значи.
Еве само за пример: ако Силјановска беше кандидат на зелените од Шипковица или Османов беше кандидат на ДПсНЕ. што мислите дали ќе имаше разлика во бројот на освени гласови? (како толку успешно ги претворија Македонците во зомби?)
Или ако сакате друг пример: Стевчо да го ставите на листа кај ЗНАМ а Максо кај Гром што мислите ќе има ли разлика во гласовите ? ? ?
Или ако Ванковска беше кандидат на ДПсНЕ, зарем мислите дека ќе имаше помалку гласови од сегашните ? ? ? ? ?

Се покажа и докажа дека кај нас НИКОЈ не чита програми-платформи што и да е, туку се гласа онака како што ќе рече шефот-Бог (дали и од какви интереси небитно) па макар тоа било и на сопствена штета, обичниот човек е толку растргнат што не е во состојба да препознае полза од штета, а кај другиот дел се фаворизира култура на хедонизам па ако ѕтреба и детето ќе си го продадат само да ги задоволат своите анимални потреби...

Го минимизирав значењето на периодот на северџганско воспитување затоа и не можев да препознаам дека северџганскиот дух ќе си го направи своето, го даде очекуваниот резултат.

Се се менува, можеби еден ден ќе има повеќе Македонци, ама верувајте мачно е за гледање што се случува со Македонците!

Се покажа дека немам никакво познавање на македонскиот менталитет, дека од секогаш сум ја хиперболизирал Македонштината, сум му давал повеќе на значење од колку што тој навистина вреди, не знам дали има сврха повеќе да коментирам и да ја следам оваа духовна беда... ако ја следам би бил мазохист а ако не, би се прашувал дали можеби нешто се смени..
.............

само да додадам сега за вториот круг повторно ќе мора сакал-не сакал да гласам за помалото зло, да ти ебу такви избори.
(поголемо зло се овие сдсСС кои за 24 часа не конвертираат во бугари а помало зло се овие од ДПсНЕ кои тоа ќе го прават на долги стази о после оди на избори, а изборот се сведува на тоа кој побрзо и поевтино ќе те продаде!)
ванковска и сиљановска ми се исти курац, а функцијата за која се кандидираа нема благе везе со власт
 

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
926
Поени од реакции
1.517
Вакви разултати ни во најлоши коѓмарни соништа не очекував.
Сметав дека има барем 150.000 македонци, излезе дека ги има само 41.000.
Апасијата може да изведе демиџ контрол со тоа што ке го наведе членството да гласа за гога. Така ке ги смири оние уплашените што си ја земаа здраво за готово изјавата дека може да коалицира со сдс.
За жал излезе дека претседателските избори беа непотребен луксуз за левица. Единствено што ме страв е да не го изгубат моментумот и залетот.
Познавам доста луѓе кои гласаа за гога само за инат на стево стока, да не им изгори гласот. за парламентарни треба да имаат барем уште 30000 на контото.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.682
Поени од реакции
11.912
Вакви разултати ни во најлоши коѓмарни соништа не очекував.
Сметав дека има барем 150.000 македонци, излезе дека ги има само 41.000.
Катастрофа, не за Македонија таа веќе со години не постои, катастрофа за Македонците.
На почетокот се прашував и не ми беше јасно зошто нема отворени притисоци од стратешките или други фактори, па одговорот бил многу едноставен -нема потреба, жабата е сварена!
За само 7-8 години интензивно перење на мозок се УНИШТИ се што се градеше од 1944! Браво мајстори.


Некои ги глорифицираат своите кандидати, кобајаги тоа нешто значи.
Еве само за пример: ако Силјановска беше кандидат на зелените од Шипковица или Османов беше кандидат на ДПсНЕ. што мислите дали ќе имаше разлика во бројот на освени гласови? (како толку успешно ги претворија Македонците во зомби?)
Или ако сакате друг пример: Стевчо да го ставите на листа кај ЗНАМ а Максо кај Гром што мислите ќе има ли разлика во гласовите ? ? ?
Или ако Ванковска беше кандидат на ДПсНЕ, зарем мислите дека ќе имаше помалку гласови од сегашните ? ? ? ? ?

Се покажа и докажа дека кај нас НИКОЈ не чита програми-платформи што и да е, туку се гласа онака како што ќе рече шефот-Бог (дали и од какви интереси небитно) па макар тоа било и на сопствена штета, обичниот човек е толку растргнат што не е во состојба да препознае полза од штета, а кај другиот дел се фаворизира култура на хедонизам па ако ѕтреба и детето ќе си го продадат само да ги задоволат своите анимални потреби...

Го минимизирав значењето на периодот на северџганско воспитување затоа и не можев да препознаам дека северџганскиот дух ќе си го направи своето, го даде очекуваниот резултат.

Се се менува, можеби еден ден ќе има повеќе Македонци, ама верувајте мачно е за гледање што се случува со Македонците!

Се покажа дека немам никакво познавање на македонскиот менталитет, дека од секогаш сум ја хиперболизирал Македонштината, сум му давал повеќе на значење од колку што тој навистина вреди, не знам дали има сврха повеќе да коментирам и да ја следам оваа духовна беда... ако ја следам би бил мазохист а ако не, би се прашувал дали можеби нешто се смени..
.............

само да додадам сега за вториот круг повторно ќе мора сакал-не сакал да гласам за помалото зло, да ти ебу такви избори.
(поголемо зло се овие сдсСС кои за 24 часа не конвертираат во бугари а помало зло се овие од ДПсНЕ кои тоа ќе го прават на долги стази о после оди на избори, а изборот се сведува на тоа кој побрзо и поевтино ќе те продаде!)
Чекај да го цитирам овој коментар мој од пред некој ден.

Хех.. кој е за Македонија.... Сигурно не народов тукашен.
Знаеш како на големо се прават планови за одмор у Грчка?
Петок 03.05 е неработен.
И пази сега:
Четврток палиме колата и заминуваме
Петок 03.05 - Празник
Сабота 04.05 - Неработен
Недела 05.05 - Велигден
Понеделник 06.05 - Неработен
Вторник 07.05 - Поврзан на работа ден од одмор.
Среда 08.05 - Неработен Избори

6 дена прчење!!!

Ако се стаса средата до 19h. арно. Ако не вечерта салата, ракичка и со куро в раце ќе се следи броењето на гласовите. Ќе се плука в телевизор потпијанет и ќе се ротира со Латас како гостин на Сител, Сотир Костов на Алфа и Петар Арсов на Канал 5 кај што дробат глупости како ќе се движи државата наредни 4 години.
Четврток на работа... Еееееее пеер каков смештај сме нашле Пефкохори....

Е имај ми го зборов, на 08.05 ко ќе бидат граничниве премини преплавени со душебрижници за Македонија кој си одмарале додека некој демек одлучувал за индината на државата.
Паметно си одиграа летото 2020, нема причини зошто да не им успее и за 1 мај - Велигден 2024.

Рајата брзо и лесно заборава, додека не стигне ножот до коска ќе прифатат и измет оброк доколку го сркаат во гејлада или на некое друго место на морски брег.
Винстон Черчил рекол дека ако човек на 25 годишна возраст не е либерал, тогаш нема срце, а ако на 35 годишна возраст не е конзервативец, тогаш нема мозок.

Немој да се навредиш, но доколку имаш над 35 години, а сеуште веруваш во поетска правда, тогаш предолго време се имаш задржано во облаците.

Очигледно си заборавил дека современата македонска држава е возобновена во 1944 година со реки крв, а не со изборни гласови.

Кога веќе еднаш посадивме тикви со ѓаволот - и тоа во далечната 1992 година кога за прв пат добивме нелегитимна влада, тогаш нема така лесно ослободување од пактот со ѓаволот кој го имаме обновувано во повеќе наврати - 1993, 1995, 2001, 2004, 2018/2019, 2022/2023.

Но најважно е да не си дозволиш на себеси лично да ги земеш изборните резултати при срце.

Не е во ред да дозволуваш глупостите на други луѓе да имаат директно влијание врз тебе, бидејќи не заборавај, на истите тие други луѓе ниту малку не им е гајле за тебе. По автоматизам и на тебе воопшто не треба да ти биде гајле за нив.

Гледаш дека повеќето држави низ Европа и низ северна Америка ги има зафатено лудило, на швабите им ја ограбуваат државата со масовно увезување на имигранти кои потекнуваат од народи со тотално различни култури, традиции, обичаи, кои никогаш нема доброволно и своеволно да се асимилираат во германското општество, а кристално истиот идиотизам се шири како чума низ Европа и северна Америка. И да, швабите се виновни за тоа што им се случува бидејќи ги одобруваат таквите идиотизми со сопствената апатија, а истото важи и за останатите народи низ Европа и северна Америка.

Но тоа на никаков начин не те прави тебе виновен и/или одговорен за глупостите на мнозинството гласачи кои - да се потсетиме - воопшто не го ни искористија правото на глас на вчерашните редовни претседателски избори 2024.

И затоа не треба да си дозволуваш на себеси исходот од изборниот процес да влијае врз тебе директно, учесниците во истиот тој процес - од една страна кандидатите, а од друга страна гласачите - ги заболе за тебе, а со тоа што си дозволуваш нивните постапки да имаат директно влијание врз тебе лично, буквално им правиш услуга, а си наштетуваш на самиот себеси.

Нека кршат глави, биди си ти жив и здрав.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Чекај да го цитирам овој коментар мој од пред некој ден.Винстон Черчил рекол дека ако човек на 25 годишна возраст не е либерал, тогаш нема срце, а ако на 35 годишна возраст не е конзервативец, тогаш нема мозок.

Немој да се навредиш, но доколку имаш над 35 години, а сеуште веруваш во поетска правда, тогаш предолго време се имаш задржано во облаците.

Очигледно си заборавил дека современата македонска држава е возобновена во 1944 година со реки крв, а не со изборни гласови.

Кога веќе еднаш посадивме тикви со ѓаволот - и тоа во далечната 1992 година кога за прв пат добивме нелегитимна влада, тогаш нема така лесно ослободување од пактот со ѓаволот кој го имаме обновувано во повеќе наврати - 1993, 1995, 2001, 2004, 2018/2019, 2022/2023.

Но најважно е да не си дозволиш на себеси лично да ги земеш изборните резултати при срце.

Не е во ред да дозволуваш глупостите на други луѓе да имаат директно влијание врз тебе, бидејќи не заборавај, на истите тие други луѓе ниту малку не им е гајле за тебе. По автоматизам и на тебе воопшто не треба да ти биде гајле за нив.

Гледаш дека повеќето држави низ Европа и низ северна Америка ги има зафатено лудило, на швабите им ја ограбуваат државата со масовно увезување на имигранти кои потекнуваат од народи со тотално различни култури, традиции, обичаи, кои никогаш нема доброволно и своеволно да се асимилираат во германското општество, а кристално истиот идиотизам се шири како чума низ Европа и северна Америка. И да, швабите се виновни за тоа што им се случува бидејќи ги одобруваат таквите идиотизми со сопствената апатија, а истото важи и за останатите народи низ Европа и северна Америка.

Но тоа на никаков начин не те прави тебе виновен и/или одговорен за глупостите на мнозинството гласачи кои - да се потсетиме - воопшто не го ни искористија правото на глас на вчерашните редовни претседателски избори 2024.

И затоа не треба да си дозволуваш на себеси исходот од изборниот процес да влијае врз тебе директно, учесниците во истиот тој процес - од една страна кандидатите, а од друга страна гласачите - ги заболе за тебе, а со тоа што си дозволуваш нивните постапки да имаат директно влијание врз тебе лично, буквално им правиш услуга, а си наштетуваш на самиот себеси.

Нека кршат глави, биди си ти жив и здрав.
Постои и друга а во ист контекст: “кој на свои 25 не е социјалист нема срце а кој на свои 35 не е комунист нема душа“, но секој од свој агол на гледање, па кој како милува.
Од каде извлече дека сум заборавал познати историски факти, напротив се обидувам секогаш да ги потенцирам како исклучително значајни...
Во ВСВ Македонците добија и и ја искористија шансата да си направат држава, над 40.000 жртви... само на Сремски фронт над 10.000 постои Споменик во близина на Винковци каде се сите до еден испишани за да не се заборави нивната борба... овие демокративе токму на таа карта играат ја негираат нивната борба а со тоа и македонската држава ама тоа е...

За земање “при срце“, па и не оди како што говориш. За да можеш такво нешто мора да имаш блага психопатска жица (опериран од емпатија и совест) но ако нешто го сакаш и се чуствуваш како Македонец нормално и очекувано е да те погодува бедата и тоа што и се случува... инаку си без душа!

Околу вината, секогаш била и е на суперструктурите! Обичниот народ никогаш нема вина или одговорност за тоа што елитите го ставиле во позиција да нема каде, да мора да се бори за да опстане и преживее... мене ми е само криво како го манипулираат, се работи за врвни психопати.

За жал исходот од изборите сакал или не најдиректно влијае и врз мене, моите најблиски но и сите други ... секој што мисли поинаку греши... во една прилика објаснив дека како мал ја научив таа лекција “ги заболе за тебе“...редовно ме бираа за претседател на класот, во една прилика сите околу и велат сакаме да бегаме од час, ги прашувам сите сте “за“, велат сите...тогаш одиме... утредента класниот ме вика во канцеларија и без ништо да ме праша ми врзува една воспитна ...збунето гледам ништо не ми е јасно на секретарот исто му врзува воспина тој неухранет скоро падна, се насмеав мене уште една и говори “ти ќе ги тераш да бегаат од часови“... што се случило, еден број се вратил во училница, а некои рекле дека јас ум ги наговрал да бегаат ... сакам да ти објаснам дека многу добро го знам менталитетот на овој народ и не е само овој народ таков сите се...

Но ако за некој е врвна цел да ги задоволи своите анимални потреби има и такви кои тоа го надраснале ...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom