Иднината на човештовото, и факторите кои го поттикнуваат или спречуваат развојот

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
Како... Со руски шатлови, и на руска вселенска станица? (и понекој филм од Кјубрик) :pos:
Сите работаат за америка, и јапонци и руси и срби и албанци, на сите им е цел и сон да одат живеат и работат за Америка. Ретко кој аплицира за работа во Долен Днепар или Воршилов, сите ги влечи Калифорнија, Тексас, Охајо....
Него гледам не ти е јасно тоа разлика нација народ со држава. Сон на просечен американец не е да оди и освојува или војува, до втора светска војна Америка како држава била надвор од светските глобални политички движења. си седела изолирана самодоволна, нејзината експанзија како суперсила по втората светска војна ја приморало воено да се ангажира низ планетата бидејќи тоа е услов да опстане како суперсила.
Воинствен народ од друга страна војува од традиционални или културолошки наследства, војува за да докаже дека е маж не од економски причини.
Воената индустрија го раздвижува светот затоа што огромните буџети се трошат на идеи за кои никогаш цивилно општество не би дало пари.
Освојување на вселената? кај е тука ќарот за некоја држава? База на месечина? шо корист освен да се покаже воената надмоќ и супериорност. Пенцилинот цивилното општество не знаеше да го искористи незаинтересирано го имаше зафрлено во некоја фиока додека умираа луѓето од инфекции се додека војната не ги натера воените умови да го усовршат производството, омасоват и употребуваат, ракети, млазни погони, телекомуникации, хелихоптери... кога само би прочитал кое истражување направија американците на поле на текстил за време на виетнамската војна за да создадат материјали лесни, со добра изолација но и порозни за униформите. Најголем пазар и најзахтевен е воениот, секогаш бара подобро полесно поефикасно...
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.055
Поени од реакции
29.417
Врти сучи, пак истото го повторуваш.
Да, дел од воените изуми потоа се користат и за цивилни цели. Да, воениот пазар е најголемиот - па тоа и јас ти го пишував: 99% од ресурсите одат за развој на воена технологија, и (следствено) за водење војни.
Но ако тие пари одеа за развој на наука која не мора да е стриктно воено применлива, и за развој на вселенската технологија - сега човештвото ќе беше во многу подобра состојба и ќе беа колонизирани други небески тела.
Многу пишуваше, ама ова погоре подвлеченово никако не го демантираш. ;)


Воената индустрија го раздвижува светот затоа што огромните буџети се трошат на идеи за кои никогаш цивилно општество не би дало пари.
Што збориш бе... „цивилно општество не би дало пари“? За работи како истражување на свемирот??
Ова е пропагандна лага која изгледа ти ја убутале во глава како мал. Премногу е очигледно, не го гледаш затоа што не сакаш да го видиш. Еве колку си во право, луѓето од свој џеб даваат пари да се реализират вселенски патувања и колонизација на нов хабитат:
http://www.mars-one.com/
Замисли, ова е проект кој е финансиран од луѓе како ти и јас (ок, од луѓе како јас). Ако луѓето даваат свои пари за ова, зошто побогу би биле против тоа да се користат пари од државниот буџет?? (наместо со тие пари да се финансираат војните на банкарско-олигархијската мафија)


Освојување на вселената? кај е тука ќарот за некоја држава? База на месечина? шо корист освен да се покаже воената надмоќ и супериорност.
Ќарот?
Што велиш за преживување на видот?

Не ти се доволно предупредувањата од врвни научници како Стивен Хокинс? Да повторам (од поназад) - човештвото има добри шанси за изумирање ако во следните пар векови не успееме да го диверзифицираме хабитатот на живеење (читај, да колонизираме други планети/системи). Затоа што историјата не учи дека на одреден временски период, планетава поминува низ катаклизмичен настан од поголеми размери. Апокалиптичен настан кој кога ќе се случи, изумираат над 90% од животинските видови. Можеби утре или можеби за неколку милениуми, никој не знае кога, ама факт е дека таков настан во иднина некогаш ќе се случи.


Или ОК, ете да речеме дека не си од тие што сакаат да размислуваат повеќе од еден потез однапред (а господ знае дека ве има многу). Ајде работата да ја гледаме од чисто економски аспект. Maлку едукација:
http://www.planetaryresources.com/asteroids/
X-type asteroids are composed of primarily metal. They appear to be the remnants of large (> 100 km) asteroids that fully separated into a core and mantle. Some of the these large asteroids were pulverized in massive collisions early in the Solar System’s history leaving only the tough metallic cores they have today. They are known for being extremely dense, unlike any metallic ore bodies we find on Earth today. One of Planetary Resources targets is an X-type asteroid, and may have more platinum that has ever been mined on Earth to date.
Платина знаеш што е, и за што се употребува... И колку (пари) чини? ;)
An asteroid worth an estimated $5.4 trillion is on track to pass by Earth on Sunday night. Asteroid UW-158 is believed to have a 90-million-ton core of platinum
Read more: http://sputniknews.com/society/20150718/1024767906.html


За крај, еден интересен подкаст со астрофизичарот ДеНил Тајсон:
https://youtu.be/j8smtYxVrno
 
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Многу плитко размислуваш, воинственост нема врска со политиката на еден народ да вложува или развива воена техника, ти можеш да бидеш воинствен и со метална шипка в рака а да не си купуваш оружја да ги подобруваш да ги усоврсуваш. Општо земено Америка не е толку воинствена нација али како држава како народ, огромни пари даваат на развој на нови оружја и воена техника, од друга страна воинствените бедуини каде традиционално е војувањето и каде машкоста се докажува во борба, па не ојдоа подалеку од лак и стрела и јуриш качени на камили.
Американците сега ја освојуваат вселената, бедуините се уште печат питулици на плоснати камења во пустините.
Напишаното потврдува дека за напредокот не се заслужни потребите кои ги бара/наметнува војувањето, туку некои други причини.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Да, дел од воените изуми потоа се користат и за цивилни цели.
Не дел, туку огромен дел.
ОГРОМЕН!

Еве почни од тастатурата, интернет, компјутер, видео игри, нуклеарна енергија, ракетен погон, пеницилин, термостат ват ева.

Тие изуми се создадени примарно за воени цели потоа некој и има најдено примена, општа примена - за цивилни цели.

Потреба е зборот, потреба...
Подолу не коментирам оти стваро нема потреба (хехе) - во друга насока одиш.

П.С. абе имам една супа ама ладна е. ако имаш микровална - стопли ја.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.377
Поени од реакции
5.838
Еве почни од тастатурата, интернет, компјутер, видео игри, нуклеарна енергија, ракетен погон, пеницилин, термостат ват ева.

Тие изуми се создадени примарно за воени цели потоа некој и има најдено примена, општа примена - за цивилни цели.

---------------------------------------------------------

Ne se soglasuvam bidejki nisto od ova ne e primarno sozdadeno za voeni celi.
Tastaturata
https://en.wikipedia.org/wiki/Sholes_and_Glidden_typewriter

Kompjuterot
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_computing_hardware#First_general-purpose_computing_device

Video igri
https://en.wikipedia.org/wiki/Bertie_the_Brain

Nuklearna energija za korisni celi
https://en.wikipedia.org/wiki/Obninsk_Nuclear_Power_Plant
(iako sepak kako rezultat na prethodnite voeni istrazuvanja, ok)

raketen pogon
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_rockets

penicilin
https://en.wikipedia.org/wiki/Penicillin#Medical_application

termostat
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermostat#History

Nisto od toa navedeno (osven nuclear) ne e izumeno poradi voeni potrebi.
Kako i ognot, pismoto, trkaloto, parnata masina, radioto ili ekstrakcijata na fosilni goriva (to name but a few) mozebi najrevolucionernite izumi vo istorijata.

Lugeto se lazat poradi pobrziot razvoj na izvesni tehnologii za vreme na mnogu mal broj na vojni (pred se vtorata svetska) i zatoa na samata vojna kako fenomen i pridavaat mitski karakteristiki na nekojsi booster na covekovata kreativnost. Toa e popularna zabluda za koja ne znam od kade vlece koren. Trilioni se potroseni bez nikakva korist za sekojdnevniot zivot a ona malku koe ponekogas ke kapne vo civilstvo ti e isto kako da si sozdal igla za sienje po cena na deset tona zlato, totalno iracionalno trosenje na resursi.

Ne sum siguren do kakov progres dovela stogodisnata vojna, iracko-iranskata ili onaa vo bosna i hrvatska, verojatno nikakov.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ne se soglasuvam bidejki nisto od ova ne e primarno sozdadeno za voeni celi.
Се што ми одговори (освен термостат, рандом го треснав) со линковите од википедија ако ги прочиташ и проучиш поубаво ќе видиш дека се иновации на војната т.е. милитаристиката.

Не мора да се случи војна (цело време некаде има војна - не се фаќајте за светска војна тоа е огромен конфликт и другачије се дефинира), може да има студена војна, прокси војни, војна против тероризмот итн. каде што ќе има нови иновации.

Нејсе, заборавате на најбитната работа а тоа е непријателот и неговото ниво на развиток + (како бонус) условите на војната.

Баш тастатурата е создадена поради војната > писмата (пораките) се примарно користени за воени цели - од самиот изум на писмото. Тастатурата/штампач/принтер се само изум за олеснување т.е. побрзо пренесување на информации (многу подоцна - интернетот) кои содржат воени активности а не елегии или оговарање на фб чет.

Дргугите иновации немора да ги коментирам зошто се општо познати придобивки од боената индустрија.[DOUBLEPOST=1451267410][/DOUBLEPOST]
Nisto od toa navedeno (osven nuclear) ne e izumeno poradi voeni potrebi.
Дали?[DOUBLEPOST=1451267740][/DOUBLEPOST]
Kako i ognot, pismoto, trkaloto, parnata masina, radioto ili ekstrakcijata na fosilni goriva (to name but a few) mozebi najrevolucionernite izumi vo istorijata.
Огинот не е изум, начинот на кој да созадеш огин е изум.

Писмото - потреба за евиденција примарно во земјоделие (систем калкули т.е. еден спрема еден 1:1) другите форми на евиденција, мерење и пресметување се индиректно поврзани со милитаристиката - имаме историски сведоштва (поврзани со оваа тематика).

Тркалото е од практични пирчини за побрз транспорт и комуникации. Нај усовршено поради воените кочии, движењето на одредени батки со копја и мечеви.
Дури и доместицирањето на коњот може да го ставиш тука.

Да не тупам, директно или индиректно се производ на тоа што ти зборувам па после се применети во друго поле.[DOUBLEPOST=1451268023][/DOUBLEPOST]
Lugeto se lazat poradi pobrziot razvoj na izvesni tehnologii za vreme na mnogu mal broj na vojni (pred se vtorata svetska) i zatoa na samata vojna kako fenomen i pridavaat mitski karakteristiki na nekojsi booster na covekovata kreativnost.
Како прво, луѓето не се лажат туку зборуваат според некое искуство.

Како второ, нема време или период на мал број на војни - секаде и секогаш некаде има војна, некаде на некоја одредена територија има трета, четврта и петта светска војна според вашето дефинирање. Штосот е што светските војни подруго се дефинираат.

Како трето, војната не е феномен и не се предаваат митски карактеристики на самата војна туку на воинот како индивидуа ама тоа е друга тема.

Четврто (и следно на трето) не зборуваме за бустер туку за очигледни факти.

Ако не гледаш за што зборуваме, ако имаш динамо напрај нешто да се осветли.
 
Последно уредено:

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Многу плитко размислуваш, воинственост нема врска со политиката на еден народ да вложува или развива воена техника, ти можеш да бидеш воинствен и со метална шипка в рака а да не си купуваш оружја да ги подобруваш да ги усоврсуваш. Општо земено Америка не е толку воинствена нација али како држава како народ, огромни пари даваат на развој на нови оружја и воена техника, од друга страна воинствените бедуини каде традиционално е војувањето и каде машкоста се докажува во борба, па не ојдоа подалеку од лак и стрела и јуриш качени на камили.
Американците сега ја освојуваат вселената, бедуините се уште печат питулици на плоснати камења во пустините.
Кој те учел дека Америка не е воинствена нација??? Да те поканам во барот кој го менаџирам, секоја трета вечер има тепачка помегу препотентни каубои, и тоа за глупи ствари коо на пример зш овој го пипнал несакајки на раката. Па после доага шерифот со пик апот и ги носи во станица, мажи силуваат мажи - групни силувања,Америка е број 1 по бројот на затвореници, тоа не е случајно...
Сите работаат за америка, и јапонци и руси и срби и албанци, на сите им е цел и сон да одат живеат и работат за Америка. Ретко кој аплицира за работа во Долен Днепар или Воршилов, сите ги влечи Калифорнија, Тексас, Охајо....
Него гледам не ти е јасно тоа разлика нација народ со држава. Сон на просечен американец не е да оди и освојува или војува, до втора светска војна Америка како држава била надвор од светските глобални политички движења. си седела изолирана самодоволна, нејзината експанзија како суперсила по втората светска војна ја приморало воено да се ангажира низ планетата бидејќи тоа е услов да опстане како суперсила.
Воинствен народ од друга страна војува од традиционални или културолошки наследства, војува за да докаже дека е маж не од економски причини.
Воената индустрија го раздвижува светот затоа што огромните буџети се трошат на идеи за кои никогаш цивилно општество не би дало пари.
Освојување на вселената? кај е тука ќарот за некоја држава? База на месечина? шо корист освен да се покаже воената надмоќ и супериорност. Пенцилинот цивилното општество не знаеше да го искористи незаинтересирано го имаше зафрлено во некоја фиока додека умираа луѓето од инфекции се додека војната не ги натера воените умови да го усовршат производството, омасоват и употребуваат, ракети, млазни погони, телекомуникации, хелихоптери... кога само би прочитал кое истражување направија американците на поле на текстил за време на виетнамската војна за да создадат материјали лесни, со добра изолација но и порозни за униформите. Најголем пазар и најзахтевен е воениот, секогаш бара подобро полесно поефикасно...
Какво Охајо какви бакрачи, тоа може е сон на просечниот македонец да се пресели во Колумбос Охајо и да живее во Македонска енклава..

Кај најде да го споменеш Виетнам, Американците колку изгубија во таа војна, човечки ресурси, млади умови кои можеа многу да допринесат за развојот на светот,плус да не наборјувам за познатиот Агент Оранџ со кои ги уништуваа шумите во Виетнам со цел да ја оневозможат герлиската тактика на Виетконг, наместо тоа ден денеска се маџат со еден куп заболени од Рак и други тешки болести.
Друга ствар, оваа земја троши огромни пари на оружје,додека истовремено има се повеке и повеке луге кои се без покрив над главата,предградијата на Филаделфија, Детроит се толку мизерни и пусти.Таква мизерија нема ни во Македонија...Се повеке луге умираат од рак,здравственото осигурување е луксус во оваа земја, плакаш медикаре такс, одиш на доктор и пак си плакаш приватно...Така да кога ке споредам сето ова што го набројав, и да речеме новиот брод на Американската флота( кој веднаш отиде у дефект), не гледам како оваа воена иновација ке му помогне на човештвото... Освен да се убива и уништува мегу себе[DOUBLEPOST=1451271119][/DOUBLEPOST]
Многу плитко размислуваш, воинственост нема врска со политиката на еден народ да вложува или развива воена техника, ти можеш да бидеш воинствен и со метална шипка в рака а да не си купуваш оружја да ги подобруваш да ги усоврсуваш. Општо земено Америка не е толку воинствена нација али како држава како народ, огромни пари даваат на развој на нови оружја и воена техника, од друга страна воинствените бедуини каде традиционално е војувањето и каде машкоста се докажува во борба, па не ојдоа подалеку од лак и стрела и јуриш качени на камили.
Американците сега ја освојуваат вселената, бедуините се уште печат питулици на плоснати камења во пустините.
Кој те учел дека Америка не е воинствена нација??? Да те поканам во барот кој го менаџирам, секоја трета вечер има тепачка помегу препотентни каубои, и тоа за глупи ствари коо на пример зш овој го пипнал несакајки на раката. Па после доага шерифот со пик апот и ги носи во станица, мажи силуваат мажи - групни силувања,Америка е број 1 по бројот на затвореници, тоа не е случајно...
Што мислиш зашто ниеден Американец не сака ни да чуе да се забрани поседувањето на оружје?
Сите работаат за америка, и јапонци и руси и срби и албанци, на сите им е цел и сон да одат живеат и работат за Америка. Ретко кој аплицира за работа во Долен Днепар или Воршилов, сите ги влечи Калифорнија, Тексас, Охајо....
Него гледам не ти е јасно тоа разлика нација народ со држава. Сон на просечен американец не е да оди и освојува или војува, до втора светска војна Америка како држава била надвор од светските глобални политички движења. си седела изолирана самодоволна, нејзината експанзија како суперсила по втората светска војна ја приморало воено да се ангажира низ планетата бидејќи тоа е услов да опстане како суперсила.
Воинствен народ од друга страна војува од традиционални или културолошки наследства, војува за да докаже дека е маж не од економски причини.
Воената индустрија го раздвижува светот затоа што огромните буџети се трошат на идеи за кои никогаш цивилно општество не би дало пари.
Освојување на вселената? кај е тука ќарот за некоја држава? База на месечина? шо корист освен да се покаже воената надмоќ и супериорност. Пенцилинот цивилното општество не знаеше да го искористи незаинтересирано го имаше зафрлено во некоја фиока додека умираа луѓето од инфекции се додека војната не ги натера воените умови да го усовршат производството, омасоват и употребуваат, ракети, млазни погони, телекомуникации, хелихоптери... кога само би прочитал кое истражување направија американците на поле на текстил за време на виетнамската војна за да создадат материјали лесни, со добра изолација но и порозни за униформите. Најголем пазар и најзахтевен е воениот, секогаш бара подобро полесно поефикасно...
Какво Охајо какви бакрачи, тоа може е сон на просечниот македонец да се пресели во Колумбос Охајо и да живее во Македонска енклава..

Кај најде да го споменеш Виетнам, Американците колку изгубија во таа војна, човечки ресурси, млади умови кои можеа многу да допринесат за развојот на светот,плус да не наборјувам за познатиот Агент Оранџ со кои ги уништуваа шумите во Виетнам со цел да ја оневозможат герлиската тактика на Виетконг, наместо тоа ден денеска се мачат со еден куп заболени од Рак и други тешки болести.
Друга ствар, оваа земја троши огромни пари на оружје,додека истовремено има се повеке и повеке луге кои се без покрив над главата,предградијата на Филаделфија, Детроит се толку мизерни и пустиаква мизерија нема ни во Македонија. Високото образование е научна фантастика за просечниот Американец.Т...Се повеке луге умираат од рак,здравственото осигурување е луксус во оваа земја, плакаш медикаре такс, одиш на доктор и пак си плакаш приватно...Така да кога ке споредам сето ова што го набројав, и да речеме новиот брод на Американската флота( кој веднаш отиде у дефект), не гледам како оваа воена иновација ке му помогне на човештвото... Освен да се убива и уништува мегу себе
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.377
Поени од реакции
5.838
Се што ми одговори (освен термостат, рандом го треснав) со линковите од википедија ако ги прочиташ и проучиш поубаво ќе видиш дека се иновации на војната т.е. милитаристиката.

Не мора да се случи војна (цело време некаде има војна - не се фаќајте за светска војна тоа е огромен конфликт и другачије се дефинира), може да има студена војна, прокси војни, војна против тероризмот итн. каде што ќе има нови иновации.

Нејсе, заборавате на најбитната работа а тоа е непријателот и неговото ниво на развиток + (како бонус) условите на војната.

Баш тастатурата е создадена поради војната > писмата (пораките) се примарно користени за воени цели - од самиот изум на писмото. Тастатурата/штампач/принтер се само изум за олеснување т.е. побрзо пренесување на информации (многу подоцна - интернетот) кои содржат воени активности а не елегии или оговарање на фб чет.

Дргугите иновации немора да ги коментирам зошто се општо познати придобивки од боената индустрија.[DOUBLEPOST=1451267410][/DOUBLEPOST]

Дали?[DOUBLEPOST=1451267740][/DOUBLEPOST]

Огинот не е изум, начинот на кој да созадеш огин е изум.

Писмото - потреба за евиденција примарно во земјоделие (систем калкули т.е. еден спрема еден 1:1) другите форми на евиденција, мерење и пресметување се индиректно поврзани со милитаристиката - имаме историски сведоштва (поврзани со оваа тематика).

Тркалото е од практични пирчини за побрз транспорт и комуникации. Нај усовршено поради воените кочии, движењето на одредени батки со копја и мечеви.
Дури и доместицирањето на коњот може да го ставиш тука.

Да не тупам, директно или индиректно се производ на тоа што ти зборувам па после се применети во друго поле.[DOUBLEPOST=1451268023][/DOUBLEPOST]

Како прво, луѓето не се лажат туку зборуваат според некое искуство.

Како второ, нема време или период на мал број на војни - секаде и секогаш некаде има војна, некаде на некоја одредена територија има трета, четврта и петта светска војна според вашето дефинирање. Штосот е што светските војни подруго се дефинираат.

Како трето, војната не е феномен и не се предаваат митски карактеристики на самата војна туку на воинот како индивидуа ама тоа е друга тема.

Четврто (и следно на трето) не зборуваме за бустер туку за очигледни факти.

Ако не гледаш за што зборуваме, ако имаш динамо напрај нешто да се осветли.
Zosto ne bi gi komentiral, zatoa sto si faten vo neznaenje? Ako tvrdis nesto treba da si informiran okolu toa.
Penicilinot ete, i samiot izum i razvojot i prvite upotrebi na pacienti nemaat apsolutno nikakva vrska so voen buget. Koincidencijata sto masovnata upotreba se sovpaga so vtora svetska ne go pravi Penicilinot rezultat na vtora svetska.

Jenner, Pasteur anyone? Nikakva vrska so vojna.

Ne ne nema ocigledni fakti se raboti za mitologija a kako i sekoja mitologija i ovaa za poleznata uloga na vojnata vo covekoviot razvoj se bazira na fantazii.
Mozes ubavo da procitas deka tastaturata nema nikakva vrska pri nastanuvanjeto so vojskata, ako ne e taka naveedi mi od linkot kade toa vide voena inicijacija na pojavata na tastatura (i toa ovaa qwerty koja i den denes se upotrebuva)

Internetot ne e izmislen za voeni potrebi, toa e samo uste eden mit. Iako prvoto umrezuvanje na kompjuteri e od Darpa toa ne bil nikakov internet.
Denesnata mreza (www) e sozdadena vo 1990 od strana na Berners-Lee od CERN, civilna naucna ustanova.

I pismoto i trkaloto ne se pojaveni kako rezultat na vojna ili voenu potrebi. Dali, kolku i kako bile koristeni ponatamu vo voeni celi e drugo prasanje. No logikata e falicna bidejki po takvata logika i oblekata i tekstilot se pojavile poradi vojna bidejki vojskite koristele uniformi sto e bezveza.

Da zememe primer so plamenofrlac ako ne se lazam se pojavil za vreme na prva svetska vojna. Navedi gi pridobivkite koi proizlegle od vlozuvanjata vo izum, razvivanje i koristenje na plamenofrlacot.
Za razlika od nego obicno plinsko reso sosema nepretenciozem izum za koj ne bile dadeni milijardi za razvoj dava svoj skromen no sekojdneven pozitiven pridones vo zivotite na milioni luge vo svetot. Se nadevam deka e sega pojasno.

Smesno e da se tvrdi deka vojnata ima poleznost za lugeto koga samata cel na razvojot na voena tehnologija e da ubiva, osakatuva i unistuva covecki zivoti.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
4.670
Врти сучи, пак истото го повторуваш.
Да, дел од воените изуми потоа се користат и за цивилни цели. Да, воениот пазар е најголемиот - па тоа и јас ти го пишував: 99% од ресурсите одат за развој на воена технологија, и (следствено) за водење војни.
Но ако тие пари одеа за развој на наука која не мора да е стриктно воено применлива, и за развој на вселенската технологија - сега човештвото ќе беше во многу подобра состојба и ќе беа колонизирани други небески тела.
Многу пишуваше, ама ова погоре подвлеченово никако не го демантираш. ;)



Што збориш бе... „цивилно општество не би дало пари“? За работи како истражување на свемирот??
Ова е пропагандна лага која изгледа ти ја убутале во глава како мал. Премногу е очигледно, не го гледаш затоа што не сакаш да го видиш. Еве колку си во право, луѓето од свој џеб даваат пари да се реализират вселенски патувања и колонизација на нов хабитат:
http://www.mars-one.com/
Замисли, ова е проект кој е финансиран од луѓе како ти и јас (ок, од луѓе како јас). Ако луѓето даваат свои пари за ова, зошто побогу би биле против тоа да се користат пари од државниот буџет?? (наместо со тие пари да се финансираат војните на банкарско-олигархијската мафија)



Ќарот?
Што велиш за преживување на видот?

Не ти се доволно предупредувањата од врвни научници како Стивен Хокинс? Да повторам (од поназад) - човештвото има добри шанси за изумирање ако во следните пар векови не успееме да го диверзифицираме хабитатот на живеење (читај, да колонизираме други планети/системи). Затоа што историјата не учи дека на одреден временски период, планетава поминува низ катаклизмичен настан од поголеми размери. Апокалиптичен настан кој кога ќе се случи, изумираат над 90% од животинските видови. Можеби утре или можеби за неколку милениуми, никој не знае кога, ама факт е дека таков настан во иднина некогаш ќе се случи.


Или ОК, ете да речеме дека не си од тие што сакаат да размислуваат повеќе од еден потез однапред (а господ знае дека ве има многу). Ајде работата да ја гледаме од чисто економски аспект. Maлку едукација:
http://www.planetaryresources.com/asteroids/


Платина знаеш што е, и за што се употребува... И колку (пари) чини? ;)




За крај, еден интересен подкаст со астрофизичарот ДеНил Тајсон:
https://youtu.be/j8smtYxVrno
Vanlok, смешно е тврдењето дека 99% од ресурсите одат за развој на воена технологија и водење војни. Смешно е да кажиш и 40%.
Спореди ги воените индустрии со остатокот од индустријата во последните десет години во двете воено најразвиени земји и ќе видиш дека воената индустрија е смешка во споредба со остатокот.
Се согласувам дека премногу ресурси одат во воената индустрија, но позитивното од тоа е што во последните години се повеќе и повеќе ресурси одат кон развој на технологија за војување од која сите би имале бенефит.
Исто се согласувам дека повеќе ресурси треба да одат кон развојот на технологии за освојување на вселената, но воопшто не се согласувам со тоа дека Марс е иднината на човештвото. :) Доколку би сакал да го задржеш моменталниот развој на човештвото во случај на некаков настан на истребување тука на земјата, треба да пренесеш десетици милиони луѓе на Марс. Пренесување на сто луѓе е голем проблем со технологијата за 10 години. Но тоа е едната страна на проблемот, другата е многу поголема. За да преживее еден човек на Марс треба да се обезбедат истите услови како тука. Иако скоро сите услови може да се создадат
Еве почни од тастатурата, интернет, компјутер, видео игри, нуклеарна енергија, ракетен погон, пеницилин, термостат ват ева.

Тие изуми се создадени примарно за воени цели потоа некој и има најдено примена, општа примена - за цивилни цели.

---------------------------------------------------------

Ne se soglasuvam bidejki nisto od ova ne e primarno sozdadeno za voeni celi.
Tastaturata
https://en.wikipedia.org/wiki/Sholes_and_Glidden_typewriter

Kompjuterot
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_computing_hardware#First_general-purpose_computing_device

Video igri
https://en.wikipedia.org/wiki/Bertie_the_Brain

Nuklearna energija za korisni celi
https://en.wikipedia.org/wiki/Obninsk_Nuclear_Power_Plant
(iako sepak kako rezultat na prethodnite voeni istrazuvanja, ok)

raketen pogon
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_rockets

penicilin
https://en.wikipedia.org/wiki/Penicillin#Medical_application

termostat
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermostat#History

Nisto od toa navedeno (osven nuclear) ne e izumeno poradi voeni potrebi.
Kako i ognot, pismoto, trkaloto, parnata masina, radioto ili ekstrakcijata na fosilni goriva (to name but a few) mozebi najrevolucionernite izumi vo istorijata.

Lugeto se lazat poradi pobrziot razvoj na izvesni tehnologii za vreme na mnogu mal broj na vojni (pred se vtorata svetska) i zatoa na samata vojna kako fenomen i pridavaat mitski karakteristiki na nekojsi booster na covekovata kreativnost. Toa e popularna zabluda za koja ne znam od kade vlece koren. Trilioni se potroseni bez nikakva korist za sekojdnevniot zivot a ona malku koe ponekogas ke kapne vo civilstvo ti e isto kako da si sozdal igla za sienje po cena na deset tona zlato, totalno iracionalno trosenje na resursi.

Ne sum siguren do kakov progres dovela stogodisnata vojna, iracko-iranskata ili onaa vo bosna i hrvatska, verojatno nikakov.
, останува проблемот со гравитацијата со кој секој ќе има сериозно проблеми со останување на повеќе од 1-2 години на Марс.

Точно, технологиите не се создадени од војската, но војската има вложено огромни средства во унапредување на истите, нешто што не би го сторил цивилниот сектор заради огромните трошоци и долгото време за бенефит од истите.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Zosto ne bi gi komentiral, zatoa sto si faten vo neznaenje?
Кога даваш линк од вики дочитај ги барем;
Electromechanical computers
The era of modern computing began with a flurry of development before and during World War II. Most digital computers built in this period were electromechanical - electric switches drove mechanical relays to perform the calculation. These devices had a low operating speed and were eventually superseded by much faster all-electric computers, originally using vacuum tubes.

Ќе дочиташ понатаму арно ама ќе скокнеш као демек и пред тоа имало компјутери што немаат врска со овие вистински конфљуктери.

Видео игри;

The ancestors to these games include the cathode ray tube amusement device, the earliest known interactive electronic game to incorporate a cathode ray tube(CRT) screen.The player simulates an artillery shell trajectory on a CRT screen connected to an oscilloscope, with a set of knobs and switches.

Ракети;

Уште првите реченици (на википедија) ти велат истото што и јас.[DOUBLEPOST=1451322183][/DOUBLEPOST]
Ne ne nema ocigledni fakti se raboti za mitologija a kako i sekoja mitologija i ovaa za poleznata uloga na vojnata vo covekoviot razvoj se bazira na fantazii.
Никој не ти митологизира си запнал како ај да не кажам што.
Војната нема полезна улога туку воената машинерија, иновативноста цел муабет го вадите од контекст, ама ништо чудно - ми даваш линкови од википедија кои не ги дочитуваш.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.377
Поени од реакции
5.838
Кога даваш линк од вики дочитај ги барем;
Electromechanical computers
The era of modern computing began with a flurry of development before and during World War II. Most digital computers built in this period were electromechanical - electric switches drove mechanical relays to perform the calculation. These devices had a low operating speed and were eventually superseded by much faster all-electric computers, originally using vacuum tubes.

Ќе дочиташ понатаму арно ама ќе скокнеш као демек и пред тоа имало компјутери што немаат врска со овие вистински конфљуктери.

Видео игри;

The ancestors to these games include the cathode ray tube amusement device, the earliest known interactive electronic game to incorporate a cathode ray tube(CRT) screen.The player simulates an artillery shell trajectory on a CRT screen connected to an oscilloscope, with a set of knobs and switches.

Ракети;

Уште првите реченици (на википедија) ти велат истото што и јас.[DOUBLEPOST=1451322183][/DOUBLEPOST]

Никој не ти митологизира си запнал како ај да не кажам што.
Војната нема полезна улога туку воената машинерија, иновативноста цел муабет го вадите од контекст, ама ништо чудно - ми даваш линкови од википедија кои не ги дочитуваш.
Mnogu konfuzno.
Konfljukteri? Ne znam zosto pisuvas vakvi gluposti, pretpostavuvam za da ispadnes duhovit i so toa da go pokries neznaenjeto.
Mitot zboruva deka bez vojna nemalo da ja imame denesnava tehnologija, deka vojnata e zasluzna za segasnava visoka tehnologija.

Sega gledam deka ne znaes sto znaci kompjuter, odi na google i procitaj. Toa sto bile mehanicki smetacki i analiticki masini ne gi pravi pomalku kompjuteri otkolku nivnite elektronski naslednici - smetacki i analiticki masini. Konceptite i ideite veke postoele i ne bile vo nikakva vrska so voen buget.
Normalno deka posle pojavata i upotrebata na elektricna energija podocna se odrazila na kompjuterite.
Da povtorime - pojavata na kompjuterite nema nikakva vrska so vojna, toa e popularen mit.


Ova e vo prvite recenici na vikipedija

Less controversially, one of the earliest devices recorded that used internal-combustion rocket propulsion was the 'ground-rat,' a type of firework, recorded in 1264 as having frightened the Empress-Mother Kung Sheng at a feast held in her honor by her son the Emperor Lizong.[3]

Војната нема полезна улога туку воената машинерија, иновативноста цел муабет го вадите од контекст, ама ништо чудно - ми даваш линкови од википедија кои не ги дочитуваш
Ovaa recenica e sosema besmislena. Nema vojnata polezna uloga ama imala voenata masinerija, sto i da znaci toa? Kakva e taa voena masinerija? Nekoj mitski voen buget koj sluzi na civilni celi ama ne znaeme za nego?
Navedi gi pridobivkite i inovaciite od vojnite vo nasiov region vo poslednite 25 godini ili od trosenjeto pari na voen buget pri isti parametri, da vidime za sto konkretno se raboti.[DOUBLEPOST=1451401229][/DOUBLEPOST]
Vanlok, смешно е тврдењето дека 99% од ресурсите одат за развој на воена технологија и водење војни. Смешно е да кажиш и 40%.
Спореди ги воените индустрии со остатокот од индустријата во последните десет години во двете воено најразвиени земји и ќе видиш дека воената индустрија е смешка во споредба со остатокот.
Се согласувам дека премногу ресурси одат во воената индустрија, но позитивното од тоа е што во последните години се повеќе и повеќе ресурси одат кон развој на технологија за војување од која сите би имале бенефит.
Исто се согласувам дека повеќе ресурси треба да одат кон развојот на технологии за освојување на вселената, но воопшто не се согласувам со тоа дека Марс е иднината на човештвото. :) Доколку би сакал да го задржеш моменталниот развој на човештвото во случај на некаков настан на истребување тука на земјата, треба да пренесеш десетици милиони луѓе на Марс. Пренесување на сто луѓе е голем проблем со технологијата за 10 години. Но тоа е едната страна на проблемот, другата е многу поголема. За да преживее еден човек на Марс треба да се обезбедат истите услови како тука. Иако скоро сите услови може да се создадат


, останува проблемот со гравитацијата со кој секој ќе има сериозно проблеми со останување на повеќе од 1-2 години на Марс.

Точно, технологиите не се создадени од војската, но војската има вложено огромни средства во унапредување на истите, нешто што не би го сторил цивилниот сектор заради огромните трошоци и долгото време за бенефит од истите.
Toa e zabluda, imas kup tehnologii koi se razvile potpolno vo civilen sektor bez nikakva vrska so voeni bugeti, da se pretpostavi deka nekoja polezna tehnologija nekako misteriozno bi ostanala nerazviena poradi toa sto ne dobivala sredstva od voen buget e nelogicno. Toa sto nekoi segmenti od nekoi tehnologii imale zabrzan razvoj za vreme na vtora svetska e ona sto go hrani ovoj mit.

Se prasuvam koj benefit postoi od da receme, ungarskiot voen buget, must be shocking.
 
Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Иднината на човештвото. Човештвото нема иднина, барем не во некоја метаисториска смисла. Наспроти илјадници религиски и филозофски приказни, од христијанството со второто доаѓање на Исус до Хајдегер и неговиот чувар на Битието, останува голиот факт дека човештвото нема цел, нема нешто кон што се стреми. Од тој аспект гледано, потполно е сеедно дали некоја комета ќе не тресне денес, за 10 или за 1000 години.

Единствена иднина која јас можам да ја видам е трансхуманизмот, кој иако нејасно, сепак ветува измена на самите метафизички поставки на човечкиот живот. Вакви какви што сме сега, еволуционистички крпенки, не можеме да се надеваме на никаква иднина и како поединци, и како врста.
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не ни треба нам ИСИС,ние си ја имавме некогаш Инквизицијата.Сите методи кои се воведоа за неточење алкохол на малолетници,по синоќешното алкохолно труење на 14 годишно девојче од Скопје се виде дека нема резултат.Како кога тие што воведуваат закони се истите тие олигарси кои произведуваат алкохол и за остварување на приход тие самите го дистрибуираат и продаваат на малолетници.Кој кого треба да казни?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom