Зaoстaнaти неплaтени сметки

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
Денес стигнa oд телекaбел сметкa декa имaм зaoстaнaт дoлг oд 2010 гoдинa (јaс oд тoгaш не сум претплaтник нa телекaбел) и дaден сум нa извршител.

Вo меѓувреме (7 гoдини) немa стигнaтo ниеднo известувaње oд телекaбел декa имaм зaoстaнaт дoлг, јaс сум сигурен декa немaм зaoстaнaт дoлг зaтoa штo кoгa рaскинувaв дoгoвoр сo телекaбел сите сметки ми беa плaтени.

Сметките тешкo дa ги нaјдaм, чaре штo дa прaвaм или ќе мoрaм дa си плaтaм oкoлу 4.300ден.

Некoј сo истo или сличнo искуствo?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
 

Leb

Член од
9 март 2017
Мислења
33
Поени од реакции
7
Сметката или плаќаш од мое лично искуство.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.637
Поени од реакции
860
Денес стигнa oд телекaбел сметкa декa имaм зaoстaнaт дoлг oд 2010 гoдинa (јaс oд тoгaш не сум претплaтник нa телекaбел) и дaден сум нa извршител.

Вo меѓувреме (7 гoдини) немa стигнaтo ниеднo известувaње oд телекaбел декa имaм зaoстaнaт дoлг, јaс сум сигурен декa немaм зaoстaнaт дoлг зaтoa штo кoгa рaскинувaв дoгoвoр сo телекaбел сите сметки ми беa плaтени.

Сметките тешкo дa ги нaјдaм, чaре штo дa прaвaм или ќе мoрaм дa си плaтaм oкoлу 4.300ден.

Некoј сo истo или сличнo искуствo?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Има шанси долгот да е застарен, оди во суд да провериш кога Телекабел те тужел, ако те тужеле во предвидениот рок од 1 година од доспевањето на сметката за плаќање тогаш не можеш да се жалиш, ако те тужеле вон предвидениот рок тогаш до надлежниот суд ќе поднесеш приговор дека сметката е застарена и нема да платиш.
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.633
Поени од реакции
11.370
Има шанси долгот да е застарен, оди во суд да провериш кога Телекабел те тужел, ако те тужеле во предвидениот рок од 1 година од доспевањето на сметката за плаќање тогаш не можеш да се жалиш, ако те тужеле вон предвидениот рок тогаш до надлежниот суд ќе поднесеш приговор дека сметката е застарена и нема да платиш.
Сигурен си дека е 1 година? Зошто читајќи го сега ЗОО мислам дека тука би било 3 години, односно чл.363 од ЗОО.

@dwa ако тужбата е поднесена сега скоро, поднеси приговор за застареност. Најубаво би било да си земеш адвокат (зависи и колку треба да платиш), он најубаво би знаел.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.502
Поени од реакции
5.254
Адвокатот ќе му наплати повеќе од извршителот. Сепак треба да се биде практичен. Сметките застаруваат за 1 година, ако не се тужени. Само тоа треба да се провери, дали е тужено до 2011-та година
 

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
Сигурен си дека е 1 година? Зошто читајќи го сега ЗОО мислам дека тука би било 3 години, односно чл.363 од ЗОО.

@dwa ако тужбата е поднесена сега скоро, поднеси приговор за застареност. Најубаво би било да си земеш адвокат (зависи и колку треба да платиш), он најубаво би знаел.
сметката е 4.300 ден.
@gurman2 како да проверам кога е тужено?
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.502
Поени од реакции
5.254
Прочитав дека е 4300, затоа велам дека адвокатот ќе те чини повеќе, а можеби на крај пак ќе мораш да платиш. Ништо не кажуваш, имало ли судење, те барал ли нотар? Кај нотарот ќе ги најдеш документите, или тој ќе те упати. Можеш и со извршителот да поразговараш.
 

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
Прочитав дека е 4300, затоа велам дека адвокатот ќе те чини повеќе, а можеби на крај пак ќе мораш да платиш. Ништо не кажуваш, имало ли судење, те барал ли нотар? Кај нотарот ќе ги најдеш документите, или тој ќе те упати. Можеш и со извршителот да поразговараш.
денес стигна известувањето од телекабел, така да ништо незнам. Утре ќе се распрашам.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.502
Поени од реакции
5.254
денес стигна известувањето од телекабел, така да ништо незнам. Утре ќе се распрашам.
Најверојатно не си тужен. Џабе само ни дигаш паника овде. Да беше тужен, немаше Телекабел да те бара. Оди кај нив и побарај за секоја сметка што те должат да ти покажат дека е тужена во рок од 1 година. Ако немаат такво нешто, љубезно насмевни им се
 

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
Најверојатно не си тужен. Џабе само ни дигаш паника овде. Да беше тужен, немаше Телекабел да те бара. Оди кај нив и побарај за секоја сметка што те должат да ти покажат дека е тужена во рок од 1 година. Ако немаат такво нешто, љубезно насмевни им се
Кaј извршител идaм aкo сум тужен или aкo не сум тужен?

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
 

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
се распрашав денес што како, утре треба да одам кај нотарот да го отвори предметот да видиме што се случувало, у меѓувреме нема стигнато ни известување за заостанат долг, ни тужби ни ништо. Иначе долгот е за телевизиски услуги.
 
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.637
Поени од реакции
860
Сигурен си дека е 1 година? Зошто читајќи го сега ЗОО мислам дека тука би било 3 години, односно чл.363 од ЗОО.

@dwa ако тужбата е поднесена сега скоро, поднеси приговор за застареност. Најубаво би било да си земеш адвокат (зависи и колку треба да платиш), он најубаво би знаел.
Сигурен сум.
 

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.194
Поени од реакции
322
адвокат најверојатно нема да ми се исплати, од телекабел ми кажаа тужбата најверојатно е пуштена во 2016, ако е така има право на приговор за застарени сметки.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.778
Поени од реакции
7.574
адвокат најверојатно нема да ми се исплати, од телекабел ми кажаа тужбата најверојатно е пуштена во 2016, ако е така има право на приговор за застарени сметки.
Истово сега и мене ми се случи. Наводно е веќе на извршител, а во периодот за кој тврдат дека се неплатени сметките (2010 година) јас воопшто не сум била претплатник.
Го реши ова некако?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom