Зошто религијата се меша во науката?

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Да појаснам некои работи:
1. На форумов, не ги изложувам МОИТЕ приватни ставовои, туку ставовите од православната Црква, кои ги прифаќам како СВОИ.
Не ви се мешам во дискусијата,само ке те прашам нешто:
1.Како можеш да прифакаш туги ставови како свои,без претходно да анализираш дали се вредни за ти да ги прифатиш?
2.Слободно сметај ги своите ставови за точни.Ама сепак,треба да се отвориш малку и да ги разгледаш и тугите.Можеби ке ти доловат нешто,што Библијата неможе да го објасни.Пробај.
 
Член од
2 јануари 2008
Мислења
107
Поени од реакции
0
Ај да прочитам уште некоја навреда; тоа само докажува на која страна е вистината. А Христа го распнаа и убија оние кои Го очекуваа, а Он не паправи никаков ГРЕВ, нели?
Разбира се, постои објаснување за тоа КАКО е создаден првиот човек.
Разбира се, ова не е мислење за Средниот век, туку е мислење за вчера, денес и утре, се до второто Христово славно пришествие, кога ќе ни суди на сите, на целата вселена.
Разбира се дека не сум поп, ниту попадија (машко сум!) ниту клисар (имам световна професија). но не сум ни тема за разговор на форумов.
Адам и Ева се ПРАРОДИТЕЛИ на цел човечки род-тоа е точен заклучок.
Точно е и тоа дека сме сосздадени да му се молиме на Бога, но тоа е само дел од висината.
Бог го создаде човекот ( но и се видливо и невидливо!) поради намерата својата неограничена добрина да ја СПОДЕЛИ и со други творенија а не да ја задржува само за себе (кажано од Св, Јован Дамаскин во VIII век, а не од мене).
А нашата улога во овој свет е следната: да го славиме вистинскиот Бог, да му благодариме за се, да го одживееме ОВА време и ЖИВОТ кое ни е од Него дадено и за цело тоа време да живееме колку е можно поправедно, да се подготвме за дочекување на второто Христово доаѓање и суд, да не се ПОСРАМИМЕ на тој Суд и да влеземе во Рајот, како БОГОВИ по благодат (по дар), каде ќе го гледаме ликот Христов и каде на таа радост не ќе има крај.
Уште?
hahahahaha...

Ti pisav da mi objasnis kade se dokazite za nastanokot na covekot od Adam i Eva , a ti si teras po svoe i si tropas crkovni sranja ( pardon ) .

E da te prasam uste nesto , od koga postoi hristijanstvoto i cija religija e toa ( prvobitna ) ?
 
Член од
2 јануари 2008
Мислења
107
Поени од реакции
0
I sute nesto , spored tebe ( MIKI ) koga nastana zemjata i kako ??
Ne ti baram tocen odgovor , oti ni jas ni ti , ni nikoj drug ne moza da go dade , tuka baram samo tvoe mislenje !

p.s Aj te molam najdi mi ja ulogata na dinosausurite , posto gi nema nigde vo Biblijata , a znaeme deka postoele , pa spored tebe i Biblijata tie se Bozji sustestva , taka ? Zaso ne se spomenati ??

p.s2 ne baram karanica , tuku samo malku diskusija .

poz
 

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
I sute nesto , spored tebe ( MIKI ) koga nastana zemjata i kako ??
Ne ti baram tocen odgovor , oti ni jas ni ti , ni nikoj drug ne moza da go dade , tuka baram samo tvoe mislenje !

p.s Aj te molam najdi mi ja ulogata na dinosausurite , posto gi nema nigde vo Biblijata , a znaeme deka postoele , pa spored tebe i Biblijata tie se Bozji sustestva , taka ? Zaso ne se spomenati ??

p.s2 ne baram karanica , tuku samo malku diskusija .

poz
Господ ги оставил фосилите од диносаурусите да ја тестира нашата верба :pos: :pos: :pos: :pos:
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Господ ги оставил фосилите од диносаурусите да ја тестира нашата верба :pos: :pos: :pos: :pos:
Премногу тестови ни прави:pos2:
Интересна работа.....поборниците на другата страна некако ја избегнуваат оваа проблематика......
 

OFcp&&&

МИСЛИТЕЛ
Член од
18 ноември 2007
Мислења
239
Поени од реакции
0
Ah bre luge , aj malku razmislite , maz i zena + sex = dete . E sega kade ovde ja gledate religijata i nastanokot na svetot .Pa dokazano e kako nastanuvaat site zivi sustestva na ovoj svet ... Ne tropajte zeleni deka nekoj od gore ne sozdal, na ovaa planeta sma samo poradi slucajnost t.e se naogame na optimalno rastojanie od Sonceto , znaci T e regulirana , ne e premnogu zesko 200 C a ne e i premnogu ladno -200 :) , vtoro imame VODA najvaznoto nesto za sozdavanje nov zivot , treto ima izobilie na hrana i zastita ( od vselenata ,ozon itn... ) , i cetvrto nie ne ke sme bile ako ne izumrele dinosaurusite t.e po nivnata smrt cicacite pocnuvaat da se razvivaat , pa malkyu evolucija , pa nekoja godina i od nekoj vid na majmuni ( ne od ovie prisutni sega ) sme nastanale nie , lesno i ednostavno . A toa deka ne sozdal nekoj od gore , datira oddamna uste koga ne sme bile vo sostojba da si go objasnime oganot i za zal se zadrzalo do sega , pa si imame razni religii ...

p.s Ako postoi Gospod , neli bi trebalo da postojat Alah , Buda , Zevs , Izis , Thor , itn....
Ако почнеш да размислуваш подлабоко од тоа,ќе си го поставиш ова прашање:
А како почнало сето тоа да се создава?!?
Exactly my point.

Гледаш сакал,нејќел пак дојдвме до поентата.Религијата се злоупотребува од луѓето кои се наоѓаат во црквата,кои заради некои свои себични цели се мешаат во науката.:)
Значи сфачаш дека ако си голем верник,се откажуваш од размислувањето со своја глава,и дека некој може да те злоупотребува поради тоа што веруваш,но сепак си верник?
јас токму поради тоа престанав да верувам во господ...
Само на кратко, за да бидат работите појасни; Црквата НЕ ГО ОДОБРУВА клонирањето! Еве и зашто; кога ве врши ЗАЧНУВАЊЕ на нов човек, од страна на родителите, тие на новиот човек му доделуваат само ТЕЛО, а Светиот Дух е Тој кој на новото тело/човек, му доделува ДУХ ЖИВОТЕН. При клонирањето, т.е. НЕПРИТОДНОТО зачнување човек, Светиот Дух НЕ УЧЕСТВУВА! Затоа, огромна е опсасноста клонираниот човек да биде обичен БЕЗДУШНИК, кој формално ќе има лик/облик од човек, но КАДЕ е ноговата душа.дух, кој/а никој не му ја ДОДЕЛИЛ? Таквите бездушници би биле склони кон инструирање и злоупотреба за цели за кои денес само може да се нагаѓа! Занчи, формално се би било во ред, САМО што новиот, клониран човек повеќе би личелна некое нискодушевно растение а не на врвна Божја креација. Клонирањето е уште еден начин за превземање на улогаtа на КРЕАТОР од одредени научни кругови, кои во името од науката, веќе длабоко влегуваат во сатанизам! Сметајте дека истражувањата во генетскиот инженеринг НЕМА да завршат и дека ова е само почеток во тие сатански ексхибиции. Клонирањето не е случаен пронајдок-тоа е тесно поврзано и со начинот на кој антихристот ќе се појави во овој свет
Поздрaв до сите форумџии. Дочитање.
Генетскиот инженеринг не се користи само за создавање на клонови,тој се користи за спасување на животи,за создавање на органи,кои подоцна ќе им се дадат на оние на кои им се потребни,
значи црквата е против спасувањето на човечките животи,јасно ти е тебе тоа?
Bez navreda , ali se sto si napisal e glupost !!!!!

Koj gavoli , so zboris , se mesaaat vo genetski inzinering , imas li ti nesto poima od toa sto e genetski inzinering !!!!????

Pa i ona gore so deteto , a koga ke se rodi mrtvo , sto togas , aj molat te pisi za ova , Svetiot duh mu dava dusa , hahaha .... ti se molam !
Не само што црквата не го одобрува генетскиот инженеринг,туку мислам дека католичката црква не ја одобрува ни трансфузијата на крв!!!
(ова го гледав на Дискавери...или ѓеографик,кога една жена која имаше изгубено крв,поради тоа жто била католик,несакаше да и се спаси животот..)
Пред да почнеш да пишуваш за клонирањето (воопшто на било што) малку информирај се каков процес е тоа и како се изведува па изгради ваков или онаков став и брани со аргументи а не само проповеди да шириш. Се надевам дека некој на форумов што се занимава со микробиологија ќе му дообјасни. Дебатата околу одобрувањето на клонирањето не се води само помеѓу науката и религијата, туки има за и против и во самите научни кругови но таму аргументите помегу двете страни се од друг тип. Понатаму употреби израз нискодушевно растение, па нели според вас секој облик на живот му е еднакво мил на "креаторот" и си има свое точно определена улога во природниот систем, а ти си зема за право да вршиш класификација. За крај дали си свесен колку храна јадеш што е добиена со клонирање и генетски инжинеринг. И ај немој секоја работа да ја поврзуваш со сатанизам и такви ти срања, застрануваш и бетер од фундаменталистите, а папата може и вода да ти носи.
Абе немора да се занимаваш со микробиологија ( или нешто слично ),за да имаш основни знаења за генетскиот инженеринг и сл....доволно е да имаш мн слободно време и малку желба да го знаеш тоа ( како на пример јас )
Да појаснам некои работи:
1. На форумов, не ги изложувам МОИТЕ приватни ставовои, туку Имено, многу лесно се прифаќаат картичките од секаков облик: лични карти, кредитни карти, вакви и такви карти, затоа што нивните умови, од мали нозе се увежбани да прифаќаат секакви новотарии, во името од “поубавата иднина“, кои ги прифаќам како СВОИ.
2. Немам намера да се натегам и надмудрувам со НИКОГО на форумов, било да е верник од друга конфесија или деноминација, било да е атеист. Таквите надмудрувања немаат крај, туку секој ќе си остане “на своето“. Резултатот од тоа натегање речиси секогаш е едно обично ништо.
3. Немам намера да навредувам никого, дури ни форумџиите со кои ни оддалеку не се согласувам. Кој сака да ме навредува (“..си напишал глупост...“,„...бетер од фундаменталист...“, ...а папата може вода да ти носи..“), нека продолжи и понатаму.
4. Моја должност е да ја исповедам верата и Богот Кој стои зад неа, а НЕ да проповедам. ИМА кој да проповеда.
Не ја поврзувам секоја работа со сатанизам, туку сакам да укажам на одредени работи кои на големо одат во тој правец. Секојднвно се среќавам со поединци кои, онака, “лагодно“ и без расудување прифаќаат се што е техничко-технолошка новотарија, без притоа да согледаат кон ШТО тоа води. Имено, многу лесно се прифаќаат картичките од секаков облик: лични карти, кредитни карти, вакви и такви карти, затоа што нивните умови, од мали нозе се увежбани да прифаќаат секакви новотарии, во името од “поубавата иднина“ (!!!). Многу лесно се прифаќа дури и клонирањето, без да се согледаат последиците од него. Ајде, нека се јави некој микробиолог и нека ми објасни ШТО е целта на генетскиот инжинеринг, бидејќи НЕМАМ ПОИМ од таа област. НАПРЕДОКОТ на ЧОВЕКОТ? Напредокот на науката? Лечењето на наследни болести (кои се НЕИЗЛЕЧИВИ!)? Создавањето на ЖИВА МАСА од која ќе се одземаат готови органи и ќе се „калемат„ на пациенти на кои тие органи им требаат? А може да кажеме и вака: а да не е целта на генетскиот инжинеринг, создавањето на ЛУЃЕ по лична желба и потреба? А да не е тоа намерата од создавање на НОВА одбрана (ариевска!) раса на луѓе, кои без приговор ќе го дочекаат антихристот? А да не е тоа потребата и намерата од создавање луѓе кои без грижа на совеста ќе ги работат највалканите и најкрвавите работи кои можат да се замислат?
Немам намера никого да го заплашуван со антихристотот, но се работи за ТЕНДЕНЦИЈА која се случува не таму, во некоја УБАВА иднина, туку процес кој се случува СЕГА и ОВДЕ. Е па сега, кој има уши, нека слушне, а кој има очи, нека види.
Не е битен начинот на кој се вршат генетичките ексхибиции, туку ШТО е намерета да се добие од тоа.
Неколку реченици и за Божјите креации. “ ... и виде Бог дека е тоа добро...“, вели старозаветниот пророк Мојсеј. Точно. Се што Бог створил, се е ДОБРО. Нормално е дека Бог ги сака своите творенија, а најмногу го сака ВРВОТ од својата креација,а тоа е родот човечки. Еве ја логиката од креирањето; ПРВО, создадени се растенијата, со најнизок облик од душевност, кои тебало да послушат за исхрана на подоцнежните творби. ВТОРО, создадени се животните, со нешто повискок облик од душевност па тие, за да преживеат, ги користеле растенијата за своја храна. На крајот, СОЗДАДЕН Е Адам, првиот ЧОВЕК, како најважна Божја креација, со висока душевност, но пред се со ДУХОВНОСТ,која ја нема ниедна претходна креација. Значи, Писмото е тоа кое врши класификација на Божјите творби , а не јас, кој се што е наведено во Писмото, го прифаќа за вистинито.
1.Знам дека не размислувас со сопствениот мозок....
2.немаш намера да ги браниш „сопствените“ мислења,и да кажеш зошто мислиш така.
3. за ова и јас мислам така
4.и јас секојднвно се среќавам со поединци кои, онака, “лагодно“ и без расудување прифаќаат се што некој ќе им каже дека е кажано од господ,или дека господ така сакал, без притоа да согледаат кон ШТО тоа води,и што некој може да направи со нив....( еве еден пример од историјата: може да ги употреби за создавање на своја војска,на која ке им каже дека одат во мисија да го остваруваат она што господ го проповедал,а уствари ја остваруваат целта на оној што кажал дека господ го рекол тоа-КРСТОНОСНИТЕ ВОЈНИ )
Имено, многу лесно се прифаќаат ставовите на Православната црква,и другите религиозни организации, затоа што нивните умови, од мали нозе се увежбани да прифаќаат секакви проповеди, во името од “поубавата иднина,љубовта и соживот помеѓу народите“.
Исто така,многу лесно се прифачаат ставовите на Православната црква,кои се измислени и се против генетскиот инженеринг...
Ај сега нека се јави некој верник,и УБАВО нека ми објасни зошто господ допушта страдања на луѓето,зошто луѓето се смртни ( за сите луѓе ќе немало место на оваа планета?па нели универзумот е бесконечен? ),зошто црквата ги сакала крстоносните војни,ако бог постои,зошто низ светот се случуваат војни,зошто на црквата во минатото не и било од полза да се знае вистината ( за тоа дека земјата е топка и т н ? ),зошто ги палела научниците?
А накратко може да кажеме и вака: а да не е целта на религијата, „перење“ на мозокот на ЛУЃЕ по лична желба и потреба? А да не е тоа намерата од создавање на НОВА одбрана (ариевска!) раса на луѓе, кои без приговор ќе ги остваруваат целите на оние кои кажуваат што сакал,а што несакал господ,што рекол,а што нерекол господ? А да не е тоа потребата и намерата од создавање луѓе кои без грижа на совеста ќе ги работат највалканите и најкрвавите работи кои можат да се замислат?
Е па сега, кој има мозок,и желба да го употреби ( човечкиот мозок е како падобран,треба да се отвори за да профункционира-ајнштајн ),нека го направи тоа,а кој нема,нека продолжи да верува....
Уште нешто; логично е тоа дека и меѓу научниците постои поделеност кон можноста за клонирање нови човеци. Тоа значи дека дел од нив имаат барем грам СОВЕСТ, која ги опоменува да НЕ влезат во “црвено“, оти после тоа нема враќање назад! Иако најголем дел од нив се атеисти, очигледно дека кај дел од нив гласот на совеста не е целосно замолчан.
Дефинирај ја совеста?
Не знам баш што е ни на кој принцип работи Светиот Дух, но ако е енергија која што твори жива материја секаде каде што има услови за тоа, можно е и клоновите да го имаат. А во врска со нивното однесување (психопати злоупотребени во војна) тоа може да се изврши со стимулација на одредени центри во мозокот, како и кај сите луѓе.
Тоа може да го направи и религијата.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хм....уште еден кој не се согласува со никого. А кои се можните одговори?
Совеста е ГЛАС БОЖЈИ кој на родот човечки му е вграден по раѓање. Тој глас ги опоменува луѓето за (не)правилоноста од нивното лично однесување. Совеста ја имаат дури и оние кои не веруваат во Божјото постоење. Дали тој глас ќе биде јак или слаб, зависи од нивото на личната ГОРДОСТ. Гордите луѓе имаат САМОДОВЕРБА, која во православието е исто што и духовно самоубиство. НЕДОВЕРБАТА во сам себе е добар почеток за верувањето во ОТКРИЕНИТЕ вистини, за кои сам Бог е извор (на вистината).
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Хм....уште еден кој не се согласува со никого. А кои се можните одговори?
Совеста е ГЛАС БОЖЈИ кој на родот човечки му е вграден по раѓање. Тој глас ги опоменува луѓето за (не)правилоноста од нивното лично однесување. Совеста ја имаат дури и оние кои не веруваат во Божјото постоење. Дали тој глас ќе биде јак или слаб, зависи од нивото на личната ГОРДОСТ. Гордите луѓе имаат САМОДОВЕРБА, која во православието е исто што и духовно самоубиство. НЕДОВЕРБАТА во сам себе е добар почеток за верувањето во ОТКРИЕНИТЕ вистини, за кои сам Бог е извор (на вистината).
Самодовербата, значи стабилна личност која точно знае што сака и како да го оствари тоа.
Недовербата во себе значи само едно, психички нестабилна личност на која и е потребна помош од психијатар
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Хм....уште еден кој не се согласува со никого. А кои се можните одговори?
Совеста е ГЛАС БОЖЈИ кој на родот човечки му е вграден по раѓање. Тој глас ги опоменува луѓето за (не)правилоноста од нивното лично однесување. Совеста ја имаат дури и оние кои не веруваат во Божјото постоење. Дали тој глас ќе биде јак или слаб, зависи од нивото на личната ГОРДОСТ. Гордите луѓе имаат САМОДОВЕРБА, која во православието е исто што и духовно самоубиство. НЕДОВЕРБАТА во сам себе е добар почеток за верувањето во ОТКРИЕНИТЕ вистини, за кои сам Бог е извор (на вистината).
Ajde.....ubavo pocna da kazuvas za sovesta deka site ja imaat i deka gordosta ne e bas tolku ubava rabota....ali Miki, da gi poistovetuvas gordost i samodoverba e malku previse i da ja velicis nedoverbata na covek sam u sebe e uzasno. Nedoverba sam u sebe te pravi mnogu slaba licnost. Samodoverbata ti pomaga da gi prebroduvas i najteskite prepreki u zivotot
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ги поистоветувам гордоста и самодовербата. Гордоста е ИЗВОР на самодовербата но и на желбата за слава, за стомакоугодување, за комодитет, за поседување голем и непотребен имот, за минливи вредности кои го СПРЕЧУВААТ умот да се занимава и со ТРАЈНИ вредности за кои Бог е изворот.
Самодовербата незначи НИКАКВА стабилна личност,која МИСЛИ дека знае што сака. Обично, она кое го сакаме е тешко достижно, па тука немаме НИКАКВА корист од самодовербата.
Точно е, на болните им треба псијиатар, но Сигмунд Фројд своевремено НЕ ИЗЛЕЧИ ниеден од своите пациенти туку ги претвори во РАСТЕНИЈА. Само Севишниот е лек за сите човечки проблеми, па затоа и дојде првиот пат, пред 2 000 години. за да ги повика болните за покајание, но и да суди на Неговот второ доаѓање.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Недовербата во сам себе не е слабост, туку вербата во Севишниот е јакост. Затоа Христос и вели дека сите проблеми и гревови треба да ги префрлиме врз Него, Он, како семоќен, сето тоа може да го носи без проблем.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не ги поистоветувам гордоста и самодовербата. Гордоста е ИЗВОР на самодовербата но и на желбата за слава, за стомакоугодување, за комодитет, за поседување голем и непотребен имот, за минливи вредности кои го СПРЕЧУВААТ умот да се занимава и со ТРАЈНИ вредности за кои Бог е изворот.
Самодовербата незначи НИКАКВА стабилна личност,која МИСЛИ дека знае што сака. Обично, она кое го сакаме е тешко достижно, па тука немаме НИКАКВА корист од самодовербата.
Точно е, на болните им треба псијиатар, но Сигмунд Фројд своевремено НЕ ИЗЛЕЧИ ниеден од своите пациенти туку ги претвори во РАСТЕНИЈА. Само Севишниот е лек за сите човечки проблеми, па затоа и дојде првиот пат, пред 2 000 години. за да ги повика болните за покајание, но и да суди на Неговот второ доаѓање.
Само што тој лекува мртви пациенти....ебате лекот кога прво треба да умреш.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Разбира се дека треба да се умре. Само ТОА ни е загарантирано. Но има тука и друга вистина: кој не умрел, нема ни да воскресне за вечен живот.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Значи сфачаш дека ако си голем верник,се откажуваш од размислувањето со своја глава,и дека некој може да те злоупотребува поради тоа што веруваш,но сепак си верник?
јас токму поради тоа престанав да верувам во господ...
.

Мене никој не ме злоупотребува,да се разбереме... Јас верувам во Господ, јас имам верба, јас сум верник...
Размислувам со своја глава, и баш поради тоа ти викам дека црквата во името на Господ прави работи кои и одговараат на црквата и на луѓето во неа, а тоа се работи кои во религијата не постојат.

Верата е чиста, не е валкана. Луѓето ја извитоперуваат.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Разбира се дека треба да се умре. Само ТОА ни е загарантирано. Но има тука и друга вистина: кој не умрел, нема ни да воскресне за вечен живот.
Ај малку да летаме со паметот....:vozbud:
Тој што не умира не му ни треба воскреснување.(хајлендер):toe:
Кога ќе воскреснат сите, бог ќе се соочи со пренаселеност, па следи нов потоп.:kesa:
Бог ќе добие конкуренција во многуте воскреснати, нели и тие ќе бидат вечни.
Ќе се размножуваат ли воскреснатите или ќе се стерилни?:kesa:
Нема ли да им досади вечноста (стар трек...кју расата)
:vozbud:Уште малку фантазирање...што ако ни дојдат малите зелени, па и тие си имаат свои богови и своја библија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom