Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

Член од
26 октомври 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
1.167
Постојам за да живеам. Живеам за да секој ден го поминам што е можно подобро. Е сега колку се може подобро :cautious:

Utopian

Neporazen
Член од
2 април 2011
Мислења
47
Поени од реакции
33
Зошто сум се родил, незнам да кажам. Која е поентата на сето тоа исто така незнам да кажам. Незнам, ниту пак со која цел сум стапнал на земјава, но кога веќе се случило тоа јас си поставувам мои цели во животот, мои правила кои важат во мојот живот и си имам зацртано пат по кој ќе чекорам. Мојата цел на живеење е да живеан така што ќе правам се за да бидам среќн и да го поминам животот убаво, макар и во моментите кога се изгледа црно.

G

galaxy

Гостин
Јас знам зошто сум се родил. Затоа што родителите имале однос и ме зачнале.
Ама не можам да знам за што сум се родил оти никој не ми кажал дека за мене имале предодредена замислена цел.

Член од
12 март 2012
Мислења
73
Поени од реакции
22
според мене, животот нема смисла.. се раѓаме, живееме, умираме.. не верувам ни во господ, ни судбина, ни никакви виши сили... на пример, која е смислата на животот на некое бебе што умрело 2 недели по раѓањето? да им го упропасти животот на родителите? милостивиот бог сакал така?

егзистенцијален нихилист сум, ама не го сфаќам животот како "животот нема смисла, ајде да се убиеме" :place: туку мислам дека не треба да се замараме со ситници и глупости, него да си правиме што сакаме и да уживаме (секако, во нормални граници). :)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Знаете кога ке знаеме зошто постои жив свет и зошто баш така се подредени работите во природата?
Кога ке почнеме да го користиме мозокот повеќе од 10 %.
Ние не можеме да видиме во колку смрдлив општествен систем живееме и да промениме нешто, што значи од носот подалеку не можеме да си видиме а камоли да дознаеме која е целта на нашето постоење.
Реално, џабе трошење интеренет простор за темава.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.717
Поени од реакции
1.123
Работи , сакај и прави добрини се друго нема смисла во животот :)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
sto mislite zosto ziveeme.....koja e celta za koja postoime i sto bi napravil koga bi znael deka denes ti e posleden den vo zivotot...
|Живееме за да ја победиме смртта, целта е да постоиме за да бидеме живи и да креираме цели.
Ако денес ми е последен ден, се гледаме во Вечноста....;)

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Многу често си го поставувам ова прашање во последно време,зошто живееме,која е целта каде води ова?
Оставетего тоа потомство,или успех,и ние сме потомство,тоа е во ред но што понатаму?
дали е должно некоа папагалче цел живот да го помини во кафез,за некој богаташ што сакал да му е за украс,или дете инвалид целиот свој живот така,дали е тоа тој живот што го кажуваат религиите?-Не,се е случајно верувајте.нема никакво пишување судбина,се сами си кроиме.
Кога се родивме никој не не праша дали сакаме да живееме,каде сакаме,како сакаме,во што да веруваме...Па нема ни кога ќе умреме,исто како и пред да се родиме,ние не постоевме и нема да постоиме одкако ќе умреме.Се почнало случајно,како што почна мора да заврши за жал,тоа е суровата реалност,и да ги оставиме оние верувања,пекол,рај..тоа се приказни за мали деца.не ми текнува името на еден атеист,така беше познат и на гробот му пишуваше:Бидејќи знаел кога тогаш дека мора да умре,оставил порака на гробот окако ќе почине:I am not in heaven,i am dead.
тоа е реалност колку и да бегате од тоа,по неколку милјарди години нема да остане ништо од ова.Бидејќи се почнало случајно.Mислам дека немаме никаква цел,се е само желба за живот,колку и да е краток.Вие во животот можите да си составите многу целини,кои одкако ќе ги составите можете да добиете голем успех,но што потоа,ти преостанува црна земја.
Каков и да е пак сакаме да останеме засекогаш бидејќи може да биде многу убав...но тоа е тоа,Мора да одиме.Се раѓаме,живееме,и умираме.-сетоа тоа и да има некаква цел пак на крајот се пропаѓа во вода.
Tоа е мое мислење немора да е точно,но сепак си кажав што ми доаѓа на памет :)
Поздрав :)

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
postoime so odrendena cel.
za da go velicime gospod(Allah)
zivotot posle smrtta ke ni gi pokaze site tajni.
koi gi otkriva samo islamot no povekjete lugje ne veruvaat(za zal).

Член од
25 март 2012
Мислења
8.601
Поени од реакции
5.221
Нема воопшто цел зошто постоиме,
Се е само голема случајност.......................

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
postoime so odrendena cel.
za da go velicime gospod(Allah)
zivotot posle smrtta ke ni gi pokaze site tajni.
koi gi otkriva samo islamot no povekjete lugje ne veruvaat(za zal).
Која е потребата да го овеличуваме,зошто.Кој тајни ќе ги отриеме?Видел некој се вратил и ни кажал...Па ај бе мислете малку..Која е причината да веруваме во него,наместо тоа подобро би било да се гордееме со него,да се воодушевуваме на неговата добрина на тоа што ќе ни помага... Зошто секојдневно умираат по илјадници луѓе од глад,зошто некои се раѓаат инвалиди цел живот.Бидејќи не го овеличувале?
Ко ќе напишете некој комента,кантар не го мери.Мислете малце подалеку.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Постоиме со цел за да учиме од нашите грешки и нашите маки зашто без такво стекнато искуство нема надеж;)

Sent from my iPad 3 using Tapatalk HD

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Постојам за да живеам и секој ден го живеам како последен!

Kajgana Shop

На врв Bottom